Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 21:00 811 3

Димитър Бербатов: Приоритет ще е детско-юношеският футбол

  • димитър бербатов-
  • футбол-
  • бфс-
  • конгрес-
  • президен за бфс

Илиан Илиев си върши работата супер за момента

Димитър Бербатов: Приоритет ще е детско-юношеският футбол - 1

Г-н Бербатов, очаквате ли честен конгрес на 15 март? Не ви ли се струва, че в предизборната кампания липсва сблъсък на концепции за бъдещето на футбола ни?
- Проблемите са видни за всички. Ясно е, че приоритет ще е детско-юношеският футбол. Това в пълна степен, разбира се, важи и за аматьорския, защото там са големите проблеми. Ще ми е интересно какво мислят повечето кандидат-президенти за Професионалната футболна лига.

Още в предишните си срещи с представителите на клубовете в страната казах, че тя трябва да се отдели от БФС. Дали и те са на същото мнение? Програмите ни в общи линии се припокриват. Никой от нас не може да каже нещо кой знае колко по-различно.

Всеки от другите кандидат-президенти обаче трябва да покаже програмата си. Да обиколи страната, както нашият екип го прави за трети път. А не да е ходил само на едно-две места, а същевременно да има претенции да е президент.

Част от програмата ви включва новата наредба и новата структура на БФС, не смятате ли обаче, че трябва да се мисли и за нов закон за спорта у нас?
- Разбира се, че законът за спорта е приоритет номер едно. Затова и на няколко пъти в изложението на програмата си намекнах за по-сериозна работа между БФС и държавата. Треньорството в България трябва да стане професия. Треньорите трябва да взимат по-сериозни заплати и да се чувстват защитени, практикувайки професията си. Не да бъдат уволнявани по всяко време, по което им скимне на собствениците.

С екипа ми искаме да се погрижим, така че всички хора, участващи в развитието на българския футбол, да са защитени максимално. За да се чувстват добре, развивайки продукта. В тази насока следва да е активната роля на БФС. Съюзът трябва да е моторът в работата с тези направления и най-вече в тази с държавата.

Част от концепцията ви е ограничаването на чужденците от държавите извън ЕС. Не е ли жалко обаче, че такива играят дори в третодивизионните ни отбори?
- За нас приоритет ще бъде развитието на българските играчи. Ние не налагаме ограничения за чужденците. Ще се опитаме обаче да намерим баланса, според който и професионалните клубове да са доволни, че има чужденци извън ЕС, и да даваме по-голям шанс за изява на родните таланти.

Никой клуб обаче не бива да се чувства длъжен да ги налага. Те сами трябва да покажат, че заслужават своя шанс да са на терена. Трябва да им дадем сцена за развитие, за да могат впоследствие те да просперират. Развиваме ли българските футболисти по правилния начин, в бъдеще ще имаме силен национален отбор.

Ако станете президент на БФС, ще ви се наложи да работите с хора като Гриша Генчев, Кирил Домусчиев, Наско Сираков и др., които трудно приемат да има някой над тях и още по-малко да им диктува правилата на играта?
- С всички ще работим в диалог. Не искаме да воюваме с никой и с никой няма да се караме. С диалог ще се опитаме да убедим хората, които дават пари за българския футбол, да работят заедно с Професионалната лига за развитието ѝ.

Президентите сами трябва да развиват продукта, който произвеждат. Обединени в Професионалната футболна лига, те ще могат да я развиват и администрират, така че да остават повече пари за тях. Добри бизнесмени, каквито са президентите на футболните клубове, няма как да кажат "не" на подобна идея.

С правило като ограничаване на чужденците извън ЕС няма ли обаче да загубите подкрепата на отбори като Берое например?
- Програмата ни показва точно принципите, които отстоявам. Който ги харесва, ще гласува за моя екип. Вярвам, че сме намерили правилния баланс между наши играчи, чужденци с европейски паспорти и такива извън ЕС.

България не е нито Англия, нито Италия, нито е Испания. При нас никога няма да дойде Меси, нито Роналдо, докато футболът ни е на сегашното си дередже. За съжаление и много от чужденците извън ЕС, изявяващи се у нас, не са на нужното ниво.

Но ако са много по-добри от нашите момчета, нямам нищо против. Всеки отбор ще има право на по трима чужденци извън ЕС. Ако някой роден клуб иска да надхвърли тази бройка, ще трябва да си заплати за това.

Така ще се повиши качеството и на чужденците, и на родните играчи. Повтарям обаче, че никой не е длъжен да дава шанс на българските футболисти. Те трябва да заслужат мястото си в отборите, а това става с работа. И чужденците, играещи у нас, трябва също да работят много, за да се докажат пред футболната ни общност.

Кога националният отбор пак ще стане национална кауза. Бихте ли работили с Илиан Илиев, ако оглавите БФС?
- Националният отбор винаги е бил национална кауза. Една от нашите каузи е той да върви в правилната насока. Както и всички гарнитури под него. Илиан Илиев си върши работата супер за момента. Не мисля, че някой може да е недоволен от това, което той прави.

Как държавата може да помогне за развитието на футбола ни?
- Който и да е президент, трябва да е в много силна комуникация с Министерството на финансите и с министрите на спорта и на образованието. Това са институциите, свързани с развитието на футболистите ни. Министерството на финансите може да осигури средствата, но растейки, децата се образоват и се изграждат като добри хора, а това няма как да стане без намесата на образователното министерство. Министерството на спорта пък дава лиценза на БФС.

То също е част от споменатия от мен процес, защото част от парите за футбола ни идват точно от него. Сегашните ръководители на футболния ни съюз не търсят много помощ от държавата. Тя обаче трябва да е на мястото си и да дава нужните му средства, както го е правила преди.

Българският футбол обаче е продукт с лош имидж, в който почти никой не желае да инвестира?
- Някои от нещата, заложени в програмата ми, няма да станат факт за една година, пък камо ли за шест месеца. Който и да е президент на БФС, след време ще се запита къде са резултатите във футбола ни. Ще трябва да се въоръжи с търпение. Някои от хубавите неща за него ще отнемат пет, други десет години. Трябва да градим и да надграждаме, за да се развиваме. Следя всичко, случващо се в българския футбол. Опитвам се да бъда навсякъде по всяко време. Стана ли президент на БФС, ще държа всички, свързани с футбола ни, да са щастливи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно ми е

    4 1 Отговор
    Българският футбол... За умрял ли говорите? Освен на две, три места в големите градове, някъде другаде да има детски школи? В "българските" отбори, ако си българин, няма с кой две думи да размениш в автобуса.
  • 2 Хаха

    8 3 Отговор
    РИБАТА В МОРЕТО А ТОЗИ Е СЛОЖИЛ ТИГАНА НА ПЕЧКАТА!
  • 3 Пиои

    9 3 Отговор
    Абе тя навлек защо всеки ден му са дава трибуна. И без да се появява всеки ден в някое СМИ знаем колко прост, лском нсгъл и нахален.8476