Last news in Fakti

17 Януари, 2014 12:33 825 0

Нани Рома продължава да води на Рали Дакар

  • рома-
  • рали дакар-
  • петерхансел-
  • камиони-
  • мотоциклети

11-тият етап бе спечелен от Орландо Теранова

Нани Рома продължава да води на Рали Дакар - 1
Снимка: БТА/АР
Пилотът на X-Raid Нани Рома с "Мини" увеличи минимално аванса си във временното класиране на рали "Дакар", въпреки че неговият съотборник Орландо Теранова беше най-бърз в 11-ия етап. Основната причина за това са заповедите от ръководството на отбора, които наредиха на Стефан Петерхансел да не поема рискове и да не притиска повече испанския си съкипник.
 
"Съкратих изоставането си (спрямо Рома) от 40 на 2 минути, но вчера шефовете ни казаха да не поемаме рискове, за да задържим трите минита на подума за финала", каза Петерхансел.
 
"Затова намалих скоростта и тази сутрин стартирахме без да имаме същия дух и настроение. Пазехме автомобила. При тези условия не изпитваме никакво удоволствие от карането, разочарованието е голямо", допълни французинът, който досега имаше статута на първи пилот в екипа и преследваше рекордна 12-а победа в рали "Дакар".
 
Теранова преодоля 605-те километра през пустинята Атакама от Антофагаста до Ел Салвадор с преднина от почти 11 минути пред Рома, но това няма отношение към лидерската позиция, от която остава на повече от час.
 
Лидерът започна деня само на две минути пред Петерхансел, но заради бавното темпо на французина го завърши с още четири пред него. Трето време днес даде Жинил де Вилиер с "Тойота", който единствен от първата шестица не разчита на "Мини". Изоставането на африканеца позволи на Теранова да поведе в оспорваната им битка за четвъртата позиция, която остава и единствената въпросителна преди последните три етапа от състезанието в категорията на автомобилите.

При мотоциклетистите Марк Кома показа класата си и спечели трета етапна победа, въпреки че претърпя падане в началото на отсечката. Испанският пилот на КТМ увеличи допълнително аванса си в челото, но след това беше наказан с 15 минути и вече води с близо 38 пред втория Хоан Бареда Борт с "Хонда".

Второ време днес записа миналогодишният победител Сирил Депре с "Ямаха", но това му помогна само да се изкачи до шеста позиция във временното класиране. Трети финишира Оливие Пен с "Ямаха", който взе малка победа в битката си за място на подиума с Хорди Виладомс с КТМ. Французинът обаче остава на близо 14 минути от водещата тройка.

Руският екипаж на Андрей Каргинов, Игор Девяткин и Андрей Мокеев с „КАМАЗ“ поведе в генералното класиране при камионите след 11-ия етап на Рали Дакар. Каргинов триумфира с победата в етапа между Антофагаста и Ел Салвадор, изпреварвайки с 14,18 минути Едуард Николаев също „КАМАЗ“.

В генералното класиране Каргинов е лидер пред екипажа на Жерар де Рой и Дарек Родевалд от Холандия и Том Колсул от Белгия, които изостават със 7,56 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА