Last news in Fakti

21 Януари, 2014 20:00 14 778 2

Почина Георги Славков

  • георги славков-
  • ботев пловдив-
  • почина-
  • скръбна вест-
  • бенкса

Причината за гибелта е масивен инфаркт

Почина Георги Славков - 1
Снимка: Botevplovdiv.bg/

От този свят завинаги си отиде едно от най-легендарните имена в историята на Ботев (Пловдив) Георги Славков.

Причината за гибелта е масивен инфаркт, получен около 17:45 часа – малко след края на поредния работен ден на Славков на "Футболен комплекс Ботев 1912“, чийто управител беше той, съобщиха "канарите“ на официалния си сайт.

Георги Славков - Бенкса е роден на 11 април 1958 г. в село Мусомище , Гоцеделчевско. Играе като офанзивен полузащитник и нападател за отборите на Тракия (Стамболийски), Ботев (Пловдив), ЦСКА , Сент Етиен (Франция), Шавеш (Португалия), Апоел (Тел Авив) (Израел) и Нес Сиона (Израел).

Шампион на България за юноши-старша възраст с екипа на Ботев през 1976 г. През 1981 г. с екипа на "канарчетата" става голмайстор на "А" група с 31 гола и печели "Златната обувка" на "Франс футбол". През същата година бележи единствения гол във вратата на Барселона при знаменитата победа на Ботев над световния футболен гранд с 1:0. Отново през 1981 г. е удостоен със званието "Майстор на спорта".

Двукратен шампион и трикратен носител на купата на страната. Има 37 мача за националния отбор (30 като състезател на Ботев и 7 на ЦСКА) с 11 отбелязани гола (8 като играч на Ботев и 3 на ЦСКА). В европейските клубни турнири има общо 17 мача и 6 гола с екипите на Ботев и ЦСКА.

Определен е за №2 в класацията "Футболист на България" за 1980 г., за №3 през следващата 1981 г. и №6 в класацията за "Спортист на Балканите" за 1981 г. Най-добър футболист на Пловдив за 1978, 1980 и 1981 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    leka mu prast
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Пламен НИКОЛОВ !....Збогом приятелю!......./компанията/ПЛЕВЕН!