Last news in Fakti

16 Май, 2024 18:36 4 082 11

318 хиляди лева за пури и екзотични пътувания закопали федерацията по щанги

  • коджабашев-
  • федерация-
  • вдигане на тежести-
  • щанги-
  • пури-
  • дългове-
  • пътувания

Коджабашев каза, че тъмният период в щангите е свършил и обеща светли дни

318 хиляди лева за пури и екзотични пътувания закопали федерацията по щанги - 1
Снимка: БГНЕС

"Нещата имат страшно измерение. През последните дни станахме просяци". Toва коментира тревожно новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев. Tой и генералният секретар доц. Димитър Димитров обясниха, че по време на предишното управление на федерацията начело с президента Ариф Маджид са извършени много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта, пише БЛИЦ.

Коджабашев каза, че тъмният период в щангите е свършил и обеща светли дни. По думите му Маджид е закопал федерацията толкова дълбоко, че освен тежките дългове, към момента в банковата ѝ сметка има наличност от едва 3-4 хиляди лева.

Още след избирането му, Маджид е пътувал до Куба и Швейцария, без да има състезания там и след това е осребрявал харчовете си с пари от федерацията, разказа доц. Димитров. Той и колегите му от Управителния съвет останали ужасени, когато поискали и получили банковото извлечение.

„Ние се надявахме да имаме добър ръководител в лицето на Маджид като бизнесмен, а той обсеби всички функции и еднолично разполагаше с парите на федерацията. Допуснахме голяма грешка, като му повярвахме на обещанията“, каза още генералният секретар за избирането и доверието към ексшефа на централата. Доц. Димитров и Антон Коджабашев застанаха пред медиите в Пресклуб "България".

"Нотариална покана за 318 хиляди лева, потънали за пури, за екзотични пътувания през 2023 година, вече е изпратена на Ариф Маджид", съобщи Коджабашев.

Той очаква след около седмица да приключи и финансовата проверка и всички детайли около прахосването на парите на федерацията от неговия предшественик да станат ясни. Ясно е, че отговорност от Маджид ще бъде търсена принудително, включително и чрез сезиране на прокуратурата. Ексшефът на щангите е отказал да уважи дори поканата на новото ръководство на федерацията и да се яви за приемо-предавателния протокол, каквато е стандартната процедура. „Думите му бяха: „Аз работа във федерацията нямам“, разказа още Коджабашев и обясни, че за година и месец, колкото официално продължи управлението на щангите от Ариф Маджид, дефицитът общо възлиза на около 700 хиляди лева.

"Предишните двама президенти на федерацията ѝ оставиха много тежко наследство. След 11 години на власт задълженията на Неделчо Колев бяха 505 000 лева. След него Ариф Маджид също оставя задължения към 400-500 хиляди лева. Докато първият правеше нещата по-неумело, от Ариф очаквахме да бъде много по-добър ръководител. Той произхожда от семейство с бизнеси, но и той като Неделчо Колев обсеби всички функции и започна хаотично да разполага с държавните средства. Извършвал е куп тегления, даже и в брой, на по 20, 30, 50 хиляди лева. За тях няма документи и не се знае какво е правено", каза доц. Димитров.

Приходите от европейското първенство в София през февруари тази година са около 1,4 милиона лева, отделно от Министерството на младежта и спорта са преведени 1,2 млн. лева. Към днешна дата остават неплатени 120 хиляди лева от наема за зала „Арена София“, 38 хиляди лева за здравното обслужване на първенството и 20 хиляди лева на Национална спортна база, поясни доц. Димитров.

Освен това, от приходите в размер на 1,4 млн. лв няма нищо останало в наличност. Коджабашев направи сравнение и подчерта, че когато федерацията назад в годините също е била домакин на европейски първенства, без тогава да е имало стотинка целево финансиране от ММС, (за разлика от тази година) и са разчитали само на собствените приходи, винаги са оставали по няколкостотин хиляди лева в сметката на федерацията.

Ръководството на щангите се надява на успешно приключване на преговорите за спонсорство с фирма, която ще плати оставащите 110 хиляди лева от дълга на федерацията към НАП, за да може да централата да получи бюджет от ММС, както останалите федерации. "От декември насам всички работим без заплати", каза Антон Коджабашев.

Той благодари на министър Георги Глушков, който се отзова навреме и помогна да бъдат платени 36 000 долара такса за европейското първенство. Крайният срок беше следващия понеделник. Коджабашев благодари на ММС и за пълното подсигуряване на тримата ни щангисти, които ще ни представят на Олимпиадата в Париж – Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов.

"Карлос няма кой да го спре за златния медал, от Божидар също се очаква медал. Възстановяването на Иван Димов след операцията върви добре", добави Антон Коджабашев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ние плащаме

    22 0 Отговор
    за пури и екзотични пътешествия.
    Имаше една приказка за брашнения чувал колкото повече го тупат толкова повече пада от него но мисля че с това трябва да се приключи.
  • 2 КефСиТо

    12 0 Отговор
    Ариф Маджид баттее и съпругата му ...
  • 3 Пешо от панелката

    14 1 Отговор
    От трън та на глог. Който знае кой е Антон Коджабашев ще разбере

    Коментиран от #6

  • 4 Е може и по-вече

    7 0 Отговор
    Икономисвали са, щанги няма , но пък далаверата върви!
  • 5 Много се крало в тази Федерация?

    13 2 Отговор
    Но Сравнение с Министри и Политици са дребни Кражби! Какво са 1 милион, Нишо пари в срвнение
    с това Което краде Енергийната Мафия Пътищари, Житари, Бялата,мафии, Дървената! Военните поръчки, носят най много милиони, там са голямите Далавери!! Тея, комисии по Отбрана, се нагушиха, като КЕВР! Едни Се изнесоха по Чужбина, Други легнаха на дъното и не се показват!!

    Коментиран от #7

  • 6 Цецо

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо от панелката":

    Знаем - КТБ. Това е достатъчно.
  • 7 шмульо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много се крало в тази Федерация?":

    Какъв е този правопис бе, пич/пичке?
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Га Ариф даваше кюфтета, топ, а?
  • 9 Гост

    0 0 Отговор
    А плащаме всъщност ние - за всички подобни отпадъци, за прасета и тикви, че и за НСО, които ни избиват директно...
  • 10 Хасми Пеле

    0 0 Отговор
    Сега лагерите са в хотелчето в Бургас и всичко е точно!
    Светлото бъдеще....
  • 11 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПЕДЕ РАС ЧЕТО КОДЖАБАШЕВ В СЪУЧАСТИЕ С ВЕЛИКИЯТ ТРЕНЬОР ПЛАМЕН ГЕПИ ПАРИТЕ ЗА ОЛИМПИАДАТА В ПЕКИН И "ОТРОВИХА " НАЦИОНАЛИТЕ НИ С БИАНАБОЛИ ЗА ДА НИ ЕЛИМИНИРАТ !!! ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА Е МЪРТАВ ---НО Я ГО ВИЖТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!