10 Юли, 2024 21:04 1 103 1

Стартирахме с победа Европейското първенство по волейбол за мъже под 18 години в София

  • европейското първенство-
  • волейбол-
  • българия-
  • португалия-
  • софия

Жасмин Величков даде тласък на България за първа победа

Стартирахме с победа Европейското първенство по волейбол за мъже под 18 години в София - 1
Снимка: shutterstock.com

Жасмин Величков даде тласък на България за първа победа на Европейското първенство за мъже под 18 години, на което страната ни е домакин. Шампионатът стартира днес в София и Пловдив, като ще продължи до 21 юли. В столичната зала „Левски София" селекцията на Десислава Величкова се наложи след обрат над Португалия с 3:1 (23-25, 25-15, 25-20, 25:18) за 97 минути игра.

Труден старт в мача за България. В началните минути на първия гейм не успявахме да намерим правилния ритъм, но показахме зъби и в края му върнахме интригата. Във втората част изравнихме със силна игра на блок и грешки на съперника в атака. Посрещането ни и атаката ни се подобриха и заслужено доминирахме в следващите два гейма, за да стигнем до крайния успех.

Селекционерът Десислава Величкова избра за стартов състав следните състезатели: Петьо Иванов, Николай Николаев, Жасмин Величков, Иван Узунов, Кристиян Иванов, Константин Манолев и либеро Димитър Добрев.

Младите ни "лъвове" влязоха трудно в срещата. Четири поредни точки дадоха преднина за съперника при 6:10. Серията на Португалия бе прекъсната с грешка на начален удар на Габриел Перейра. Португалците записаха нова поредица от 3 точки и авансът им вече бе 6 точки (7:13). Десислава Величкова пусна в игра Даниел Йений на мястото на Узунов. Стъписването ни продължи, а съперникът увеличи аванса си до 7 т. (10:17). Щабът ни поиска прекъсване, което повлия на играчите ни и постепенно те се върнаха в мача. Успяхме да стопим до само 1 точка при 20:21, но все пак Португалия стигна до три възможности да спечели частта. При втората - блокадата им си свърши работата за 23:25. В тази част имаше много сходни показатели между двата тима, а четирима национали реализираха по 4 точки – Иванов, Николаев, Величков и Манолев.

Величков и Николаев дадоха старт на втория гейм. След аут за Португалия преднината ни стана 3:0. Продължително разиграване със самоотвержени спасявани на португалците завърши с хубава единична блокада на Величков за 5:1. Последваха две поредни грешки на капитана ни Петьо Иванов и тройна блокада, която спря Величкова за 5:4. А равенството беше факт след блокаут. Националите ни сякаш се успокоиха и започнаха да играят по-концентрирано, което бързо ни изведе от критичния момент – 11:7. Публиката избухна в аплодисменти при едно страхотно спасяване на топката от страна на Манолев, а при последвалата контра на Португалия нашата блокада бе на мястото си – 8:13. Взехме и следващата точка, а това накара щабът на Португалия да поиска тайамут. Жасмин Величков с хубаво отиграване на диагонала направи разликата 8 точки (15:9). Николаев на мрежата прекъсна серия от 4 поредни точки на съперника, а в следващите минути той и Величков бяха с основен принос за откъсването ни със 7 т. (20:13), при което щабът на Португалия използва таймаут. Две поредни топки на съперника отидоха в аут и резултатът стана 22:13. Узунов бе оставен сам на мрежата и с леко прехвърляне на топката записа геймбол при 24:14. Той бе реализиран след грешка на сервис от Португалия.

Националите влязоха с леко предимство в третата част и без много напрежение успяха да поведат с 5 точки. Португалците продължиха с грешките си и след топка в аут (13:7), щабът им поиска таймаут. Нашата игра и на посрещане, и в атака видимо се подобри, а Жасмин Величков реализира за 15:9. Португалците опитваха да се върнат в мача, но им пречеха и грешките на начален удар (общо 6 за частта). Наша на сервис ни попречи да реализираме първия си геймбол при 24:19, но още при следващото разиграване португалците не успяха да си организират добре защитата и ние поведохме в мача с 2:1 гейма.

Следващата част бе сходната на предната и тимът ни поведе с 10:5, а съперникът полагаше усилия да ни настигне и успя до 1 т. (14:13), което принуди щабът ни да вземе прекъсване. Две поредни точки белязаха обрат в частта. Не за кратко. Блокаут и аут и нов аванс за нас. Петьо Иванов направи серията ни на 3 поредни точки, а португалците поискаха таймаут. Те опитаха да стопят разликата, но българските национали не се отпуснаха и под аплодисментите на трибуните Николаев ни доведе до мачбол при 24:18, а Жасмин Величков бе безпощаден още в следващата атака за 27-ата си точка в мача.

В този мач направихме само 1 точка от начален удар, но 13 на блокада. Освен Величков, още трима национали записаха двуцифрен точков актив – Петьо Иванов (15), Николай Николаев (12) и Константин Манолев (11). Иван Узунов бе 100% на посрещане.

Във вторник играем срещу Украйна. Мачът отново е от 17:30 ч. и ще бъде предаван пряко по MAX Sport 2.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    1 0 Отговор
    Няма такова нещо като мъже и жени под 18 години.