13 Септември, 2024 09:04 738 0

Звонимир Бобан разкритикува УЕФА

  • звонимир бобан-
  • легендата-
  • критикува-
  • уефа-
  • шеф

Бобан беше назначен за първия футболен шеф на УЕФА през 2021 г., но подаде оставка през януари

Звонимир Бобан разкритикува УЕФА - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Легендата на Милан и Хърватия Звонимир Бобан зае твърда позиция спрямо ръководния орган на европейския футбол след оставката си от ролята на шеф на футбола по-рано тази година, твърдейки, че някои от представителите на УЕФА „мислят, че са по-големи от играта“, пише dsport.bg.

Бобан беше назначен за първия футболен шеф на УЕФА през 2021 г., но подаде оставка през януари заради предложения за промяна на устава на организацията, което можеше да доведе до оставането на президента Александър Черефин за повече от трети мандат. Като двамата имаха сериозни разногласия, които станаха и публични.

В интервю за La Gazzetta dello Sport Бобан призна, че е напуснал ролята си в УЕФА поради моралните си убеждения и призна, че не е бил „безполезен“ към края на времето си в ръководния орган.

Престоят му извън играта през 2024 г. позволи на Бобан да прекара ценно време със семейството и близките си: „Радвах се да живея нормален живот. Семейство и приятели, възползвайки се от времето, което никога не съм имал“, каза Бобан пред La Gazzetta dello Sport.

„Наслаждавам се на моите хобита: книги, карти и шах. Разбира се, между мачовете гледам всяка лига със същата страст, както преди”, коментира още той.

Бобан разказа повече за времето си в УЕФА и защо е сметнал за необходимо да подаде оставка още през януари: „Направих много компромиси в живота си, срамувам се от някои от тях. Но с чистата политика на тези, които опетняват света на футбола, за да защитят собствените си интереси, не беше възможно да продължим. И повярвайте ми, въпреки че ролята ми беше много престижна, решението да се оттегля заради убежденията си все още беше болезнено решение“.

„За съжаление, от години виждаме, че технокрацията се шири във футболната система, лишавайки я от ценностите, които трябва да представлява и защитава. Тези хора смятат, че са по-големи от играта, играчите, треньорите, привържениците“, призна Бобан.

„Въпреки че се борих за промени в УЕФА, като във ФИФА, не бях от полза. Съжалявам за това как приключиха отношенията ни с Александър Чеферин“, каза Бобан.

Той също беше помолен за отговора си на тези, които предполагат, че може да предизвика Черефин за президентския пост на УЕФА: „Който казва така, греши, нямам намерение да го правя, но един истински футболист би бил много полезен за УЕФА“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА