Last news in Fakti

11 Юни, 2014 15:00 2 049 0

Европа ще покори Южна Америка

  • испания-
  • мондиал-
  • бразилия-
  • шампион-
  • дел боске
Европа ще покори Южна Америка - 1
Facebook

Испания диктува модата във футбола. Националният отбор на страната спечели последователно две европейски първенства, а е и актуалният световен шампион.

Този извод можем да направим дори и ако погледнем внимателно изминалия сезон в Лига Европа и Шампионската лига. Реал (Мадрид) триумфира с "Десетата", докато Севиля също вдигна купата във втория по сила турнир. Като, добавим и, че финалът на ШЛ бе изцяло испански.

Няма как и аз да скрия симпатиите си към испанския национален отбор. На този етап иберийците са сила, която заслужава респект. Отборът на Висенте Дел Боске е тотален хегемон в света на футбола за последните 6 години. "Ла Фурия Роха" постигна забележителни резултати, окупирайки европейския и световен връх. Испания се превърна в един от най-силните отбори, триумфирайки на Евро 2008 и Евро 2012. На миналото Световно първенство през 2010 година в ЮАР, възпитаниците на Дел Боске отново доказаха, че всички световни сили трябва да си сверяват часовниците с тях и грабнаха първата си световна титла.

Потенциалите опасности

Сега испанците пристигат в Бразилия, за да защитават титлата си, но тази задача няма да е никак лека. В страната на кафето коварните домакини от Брзилия се водят и като основен фаворит за трофея. Те са пределно мотивирани да триумфират пред местна публика и със сигурност евентуална среща на финала ще бъде предизвикателство и за двата отбора. Възпитаниците на Висенте дел Боске имат потенциал, за да стигнат далеч, но и другите отбори дебнат, за да измъкнат безценния трофей под носа им.

Пътят на Червената фурия минава през тежката прeдварителна група „B” на Мондиала, където Испания ще мери сили срещу силните тимове на Холандия и Чили. На последното Световно в ЮАР отбора на „лалетата” също намери своето място на финала, където обаче бе посечен от испанцитре след гол на Андреас Иниеста в допълнителното време. И Испания стана шампион за първи път в историята си. Интересното е,че и тогава Чили бе в групата на испанците и бе надигран с 2:1. Видал и Алексис Санчес не успяха да се опълчат и голове на Вия и Иниеста донесоха ценен успех, който класира тима за елимиационната фаза с 6 т. Дали нещата няма да се повторят?

През 2010 испанците продължиха похода си и записаха паметни успехи последователно над  Португалия (1/8-финал), Парагвай (1/4-финал) и Германия (1/2-финал). Запомнящото е начинът по който го направиха – а именно победи все с по 1:0 и чисти мрежи за страхотния Касияс.

Това вече изглежда внушително.

Доминацията на терена

И ако защитата на отбора е неговият гръбнак, то иберииците имат много яка гърбица. В тази зона блестят имената на Рамос (Реал М), Пике (Барса), Жорди Алба (Барса) и Аспиликуета (Челси). Изключителна комбинация от млади и опитни играчи, всички с добра физика и завидна техника, позволяваща им да се включват в атака и да реализират с глава. Интересното е, че с отброяването на дните преди началото на Световното първенство изглежда възможно дори и Хави Мартинес да партнира на Серхио Рамос в центъра на защитата. Играчът на Байерн (Мюнхен) като цяло е в по-добра физическа форма от Пике, който беше контузен в края на сезона. Опции тук има наистина доста, като добавим и младока Хуанфран (Атлетико М).
Не може да не споменем и още един голям фактор за успеха на Ла Роха, а именно - Икер Касияс. Въпреки, че вратарят не изиграва най-силният си сезон в кариерата и често бе на резервната скамейка на Реал, той остава в сърцата на феновете като безспорен номер 1. Касияс е абсолютен рекордьор по изиграни мачове с екипа на „Ла фурия" със 153 мача, въпреки че е на скромните за този пост 32 години. Мадридчанинът няма да има конкуренция на вратарския пост на Мондиала и се очаква той да изведе шампионите с капитанската лента.

В центъра на терена в последните години Испания проповядва добре познатият стил „тики-така”. Пеп Гуардиола опита да го наложи в Байерн Мюнхен... а Реал ги смаза с 4:0 в ШЛ. Това явно не е за всеки. И макар, че много хора постоянно опрекват тимовете, който го практикуват, истината е, че това дава резултат и явно че не е толкова лесно... освен за испанците. В центъра на тeрена блестят куп звезди. Шави (Барса), Иниеста (Барса), Чаби Алонсо (Реал М), Фабрегас (Барса) ще бъдат мозъка на тима. Това са хората с идеите, магьосниците в средната линия. Те ще получат подкрепата на Хуан Мата (Юнайтед), Давид Силва (Сити) и Санти Касорла (Арсенал). Асовете от Висшата лига на Англия не са за подценяване.

Дни преди дебюта на световния шампион Мондиал 2014 пък остава голямата дилема кой ще води нападението. С най-сериозни шансове са Фернандо Торес (Челси) и Диего Коща (Атлетико М), а Давид Вия почти сигурно ще остане резерва. Интересното е, че във всяка тренировка Висенте дел Боске се стреми да раздели двамата в различни отбори, което отхвърля възможността те да бъдат заедно на терена.

Диего Коща беше титуляр срещу Ел Салвадор, а Ел Ниньо започна проверката срещу Боливия. От години Дел Боске пази атаката на иберийците в тайна, като понякога играе с чиста "деветка", а понякога използва "леки" нападатели.

Висенте Дел Боске

Името на Висенте Дел Боске вече е легенда в света на футбола. Наставникът достигна висини, за които малко треньори дори мечтаят. Освен европейската и световната титли, испанецът може да се похвали с други два трофея - на клубно ниво - а именно титлите от Шампионската лига, завоювани с Реал (М).
Дел Боске сглоби една добре смазана машина, която е стабилна в дефанзивен план и достатъчно опасна в офанзивен, един отбор на шампиони, в който индивидуалносста бледнее пред колективния дух.
Конфликти между футболистите в съблекалнята няма. Напрежение на терена също няма. Това е печелившата рецепта. А когато в състава си имаш общо 13 - ма играчи от Реал, Барса и Атлетико, нещата изглеждат оптимистични.

Прогнозите

Букмейкърите са доста категорични, относно шансовете на отбор да стане Световен шампион в Бразилия. Голямото каре от фаворитете логично включва домакините от Бразилия, Аржентина, Германия и разбира се... Испания.

Голяма част от хората са скептични да вярват в нов триумф на Ла Фурия. Техният скептицизъм се дължи на това, че футболистите имаха изключително тежък сезон в клубните си отбори и натрупаната умора ще окаже своето влияние. Друга теза е, че тимът остарява и нелогично би било да са на върха за цели два световни цикъла. И като добавим другите 3 от карето и нелеката група, нещата не изглеждат много оптимистични.
Реалността обаче може би е друга. Моето мнение е, че това страхотно поколение играчи има силата за още един върхов успех. Иберийците имат силата да направят нещо, което нито един друг европейски отбор не е правил досега – да защитят златото си.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА