Last news in Fakti

12 Юни, 2014 14:01 1 908 0

Подготовката свърши! Чака ни един луд Мондиал

  • брзилия-
  • мондиал-
  • световно-
  • луд-
  • най-любопитното

Вижте най-любопитното преди старта на Световното в Бразилия

Световното първенство по футбол през 2014 г. ще бъде 20-ия пореден Мондиал и ще се проведе в Бразилия. Южноамериканската държава трябваше да изчака цели 64 години мига да посрещне отново форум от такъв калибър на своя земя.

Правителството на страната пък похарчи почти 4 млрд. долара за строителството на нови стадиони и за ремонта на съществуващи. Друга солидна сума бе хвърлена за цялостната реорганизация на транспортната инфраструктура на страната.

Разбира се вложените средства са планирани предварително да са от полза и след две години, когато Рио де Жанейро ще приеме следващите летни олимпийски игри.

Сега обаче Мондиалът чука на вратата. Бразилия е готова да зарадва феновете си с трофей. Испания пък ще гони защита на световното си злато. Никой не бива да отписва националните тимове на Германия, Италия, Аржентина и Уругвай. Истината е, че се очертава едно много интересно и емоционално Световно, от което без съмнение тези, които ще спечелят най-много, сме ние зрителите.

Така светът става футбол на 12 юни с мача Бразилия – Хърватия.

Натурализираните играчи на Мондиала

На световното първенство в Бразилия ще има много играчи, които няма да защитават цветовете на родната си страна. Общо 83-ма натурализирани футболисти ще се подвизават по терените на Мондиал 2014. Цифрата е доста по-голяма отколкото на миналото първенство в ЮАР, когато имаше 68 натурализирани играчи.

Абсолютен рекордьор в това отношение е Алжир, който има в състава си 16 футболисти родени във Франция. Именно родените във Франция са най-много натурализирани на световното. Общо 25 играчи родени там ще ритат за друга държава.

Има обаче и известни имена, които няма да играят за своята родина. Такъв е случая с Диего Коста. Нападателят на Испания е бразилец, но след като Луис Фелипе Сколари не го викаше в състава на Селесао, голаджията предпочете протегнатата от Испания ръка.
Разбира се случаите са много. Към натурализираните спадат още Рахийм Стърлинг, Джонатан де Гузман, Едуардо, Шакири, Мирослав Клозе, Пепе, Тиаго Мота...

В състава на САЩ например има четирима "германци", синове на военни, които са работили в Германия - Бруукс, Чандлър, Джонсън и Джоунс обаче ще защитават интересите на Америка, въпреки че са родени в Германия. Дори в Япония има натурализиран играч. Нишикава е родом от САЩ. Янки има и в състава на Иран - Стивън Бейташур.

Само шест отбора нямат натурализиран играч в редовете си за световното. Това са домакините от Бразилия, Колумбия, Еквадор, Хондурас, Южна Корея и Русия.

“Oтборът на бижутата” на Мондиала

Отборът с най-скъпите футболисти на световното първенство в Бразилия е на стойност 610 милиона евро.
Селекцията се базира на данни на сайта transfermarkt.de, оценяващ качествата на всеки един играч. Колегите от германския сайт подреждат световните звезди в схема 4-3-3, като на вратата е германският страж Мануел Нойер (35 милиона евро).

Защитата пред него включва двама европейци и двама южноамериканци - Филип Лаам (30 млн.), Серхио Рамос (40 млн.), Тиаго Силва (40 млн.) и Марсело (25 млн). Халфовата линия е изцяло "европейска" - Сеск Фабрегас (50 000 млн.), Андрес Иниеста (55 млн.) и Марио Гьотце (55 млн.). В атака са Кристиано Роналдо (100 млн.), Лионел Меси (120 млн.) и Неймар (60 млн).

Най-скъпата селекция и най-скъпият играч на Световното

Световният шампион Испания е най-скъпата селекция на Мондиала. Това установи изследване на авторитетното списание "Time". Всички 23-ма футболисти на Висенте дел Боске струват около 670 милиона евро. Това е 9,5 процента от общата стойност на всички 32 отбора.

На второ място е поставен германският национален отбор - 604 млн. евро. На трета позиция е домакинът Бразилия (502 млн.). Франция е оценена на 443 млн., а Аржентина - на 421 милиона. Най-малко струват играчите на Австралия и Хондурас - по 22 милиона.

На индивидуално ниво Лионел Меси е най-скъпият - близо 130 милиона евро. На втора позиция е носителят на "Златната топка" Кристиано Роналдо, чиято стойност доближава 108 милиона.

Големите отсъстващи

До голяма степен многото мачове през сезона са на път да съсипят Световното, смятат мнозина анализатори. Франк Рибери, Марко Ройс и Радамел Фалкао са само част от звезди, които твърдо са аут от Мондиала. Други големи имена, които изпускат грандиозния форум са Виктор Валдес, Грегори ван дер Вийл, Холгер Бадщубер  Силвио, Тиаго Алкантара , Клеман Грение , Кевин Строотман, Кристиян Бентеке, Тио Уолкот, Рикардо Монтоливо, Рафаел ван дер Ваарт и сърцето на руския отбор Роман Широков. Кристиано Роналдо, Диего Коща, Луис Суарес, Ромелу Лукаку, Нойер и Дани Уелбек пък ще играят на свой риск, тъй като са невъзстановени напълно от последните си травми.

Сегашното Световно първенство бие всички рекорди по контузени състезатели, заменени в последния момент. Същевременно през последните 20 години футболния сезон за клубовете са разшири неимоверно и това очевидно дава отражение.

"Не е изненада, че толкова много топ играчи са контузени", коментира д-р Венсан Гутбарж, който е главен доктор в световния синдикат ФИФПро.

"Футболистите се претоварват през цялото време на тренировки и състезания, а времето за възстановяване е ограничено едва ли не до часове. Кумулативното натоварване от клубни и национални ангажименти доведе до серията неприятни новини преди Мондиал. Намаляване на претоварването при футболистите е следващият голям приоритет пред спорта", добави Гутбарж.
През 1982 година Италия стана шампион, но играчите на "адзурите" бяха изиграли средно по 20 мача по-малко в сравенение със световния първенец от 2010-а Испания. Тогава Шави, Серхио Бускетс, Жерар Пике и Педро счупиха рекорда от по 60 мача за сезона.

Най-възрастният отбор

Отборът на Аржентина е най-възрастният от всички участници на Световното първенство по футбол, което започва на 12 юни в Бразилия. Играчите от състава на "гаучосите" са на средно 28.92 години. Най-млад е тимът на Гана със средна възраст от 25.44 години на футболистите си.

Най-възрастният играч е вратарят на Колумбия Фарид Мондрагон, който в момента е на 42 години, но по време на шампионата на 21 юни ще навърши 43. Най-младият играч пък е 18-годишният камерунски нападател Фабрис Олинга, който е роден на 12 най 1996 година.

Селекционерите предричат...

Висенте Дел Боске: Испания не е фаворит

Селекционерът на световния шампион Испания - Висенте Дел Боске, не счита своя отбор за фаворит на предстоящия шампионат на планетата в Бразилия. Испанците спечелиха последните три големи първенства по футбол - европейските през 2008 и 2012 година, както и световното в Южна Африка през 2010 година.

"Званието световен шампион ни задължава да направи добър шампионат. Но не сме фаворит. Само в Европа има 2-3 фантастични отбора, които могат да спечелят без проблем. Америка също има силни отбори, а не е изключено до финала да се добере и някой африкански тим", коментира Дел Боске в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг".

Липи: Европа ще превземе Южна Америка

Марчело Липи, селекционерът, извел Италия до световната титла през 2006 г., очаква Европа да постигне трети пореден успех на мондиал и за първи път да постигне триумф на терена на големия противник Южна Америка. Повечето специалисти, букмейкъри и фенове смятат, че основният фаворит е домакинът Бразилия, но според Липи големият недостатък на Селесао е липсата на опит.

"Съставът на Бразилия е прекалено млад", изтъкна специалистът. "Естествено е, че бразилците имат страхотни качества, както е било винаги, но са твърде млади. Опитът на Сколари ще е от изключително значение. Той ще трябва да балансира нещата и да помогне на Неймар и останалите да издържат на чудовищното напрежение на терена и извън него. Бразилия играе у дома си и всичко, освен краен успех, ще е катастрофа. Тази ситуация никак не е приятна."

"Мисля, че за първи път в историята европейски отбор ще спечели титлата в Южна Америка. Бих искал това да е Италия, но съм суеверен и не давам никакви прогнози за адзурите. Затова казвам, че шампион ще е Германия.

Немците са фантастични, те са моят фаворит.

Слагам ги на първо място, следвани от Франция, след което идват Бразилия, Испания и Аржентина.

Сколари: Бразилия на финал ще играе с Аржентина

Селекционерът на Бразилия Луис Фелипе Сколари остана спокоен след победата над Сърбия с 1:0 в последната контрола на Селесао преди световното първенство и не отдаде голямо значение на чулите се от трибуните освирквания. Южноамериканците не бяха убедителни в представянето си, но това не притеснява наставника, който е категоричен, че тимът е готов за старта на турнира.

„Освиркванията са нещо нормално и се чуват навсякъде. Момчетата обаче са подготвени за тях и знаят, че ще бъдат критикувани, когато не играят добре. От друга страна от 67 000 души на стадиона мисля, че около 65 000 останаха доволни от видяното“ заяви Сколари.

„Нямаме търпение турнирът да започне. Това, което бяхме планирали, го изпълнихме. Има разбира се неща, която трябва да подобрим, но в следващите дни ще се опитаме да го направим“ добави наставникът, който вече си е изяснил титулярния състав за мача с Хърватия.

„Доволен съм от момчетата и се радвам, че разполагам с отлични играчи. Вече зная 11-те за двубоя с хърватите и освен това съм сигурен, че на когото и да заложа той ще изпълнява наставленията и отборът ще играе така, както очаквам“ каза още Сколари.

Сколари прогнозира и Аржентина като най-вероятен съперник на неговия отбор на финала на Световното първенство. Сколари анализира моментната ситуация, решетката в групите и елиминациите и смята, че двете южноамерикански сили са най-вероятните участници във финала на 13-и юли.

"Според нашия анализ, на финала от едната страна ще дойде Бразилия, а от другата би трябвало да бъде Аржентина.Надявам се, че това ще бъде финалът. Два добри отбора, с много качествени играчи и футбол на много високо ниво, коментира Сколари.

Льов: Работата на треньора се оценява според резултатите

Наставникът на националния отбор на Германия Йоаким Льов заяви, че не изключва възможността при слабо представяне на неговия тим на Световното първенство в Бразилия той да бъде уволнен. Договорът на специалиста, който пое тима през 2006 година, изтича след Европейското първенство през 2016 година.
„Знам че работата на треньора се оценява според резултатите. След Световното първенство ще седнем с ръководството на федерацията да обобщим резултатите и да обсъдим бъдещето. Има време дотогава, сега съм фокусиран върху Мондиала“, каза Льов.

Транспортните неволи свършиха...поне засега

Стачката на работниците в метрото на Сао Пауло беше прекратена.  Най-големият град в Бразилия ще приеме мача на откриването.

Стачкуващите искат увеличение на заплащането с 12 процента, но властите са склонни да увеличат парите на работещите с 8,7 %. Все още не е известно дали стачката няма да бъде подновена преди старта на Мондиала.

Сао Пауло приема 5 мача от Световното първенство, а освен мача на откриването там ще се проведе и единият 1/2-финал.

Билетите

Близо 3 милиона билета са продадени за започващото другата седмица световно първенство по футбол в Бразилия, съобщи Световната футболна централа ФИФА. Точното количество продадени талони е 2 961 911, а заявките, постъпили във ФИФА, са повече от 11 милиона. Към този момент има билети за 27 от общо 64-те мача на Мондиала. Най-много билети са закупили жителите на Бразилия - 1,36 милиона, а на второ място са американците със 196 800. Трети са аржентинците с 61 000.

Приходите

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке заяви, че централата очаква приходи от около 4,5 милиарда долара от предстоящия Мондиал. Валке даде пресконференция в Сао Пауло, където ще се играе и мачът на откриването.

"Очакваме нашите приходи да скочат до 4,5 милиарда долара. Всички във ФИФА сме уверени, че Мондиалът в Бразилия ще бъде истински празник и нищо няма да ни попречи да се забавляваме заедно, потвърди и Сеп Блатер в друга среща с медиите, извън Сао Пауло.

"Разходите на ФИФА до момента са около 2 милиарда долара, каза още Валке. Но проблемите на централата и организаторите идват от непрекъснатите протести в страната, за които полицията се налага да използва сила или сълзотворен газ, за да въведе ред. Така например няколко от автобусните линии около и в Салвадор, щата Баия, днес просто не тръгнаха по маршрутите си.

"Не се съмнявам, че след като започне турнирът, всички фенове ще бъдат в прекрасно настроение. Всичко е готово, а отборите избраха най-добрите тренировъчни бази, които бяха предложени. Няма да има никакви проблеми, всичко е под контрол, бодряшки рапортува Валке.

Трофеят

От 1930 до 1970 г. купата „Жул Риме“ се връчва на всеки световен шампион. Първоначално е известна просто като Световната купа или Куп дю Монд, но през 1946 г. е преименувана в чест на президента на ФИФА, който първи организира състезанието. През 1970 г. Бразилия печели трофея за трети път и получава правото да запази трофея завинаги. През 1983 г. обаче трофеят е откраднат и никога не е открит.

След 1970 г. е изготвен нов трофей, наречен Трофей на Световното първенство на ФИФА. Той не се дава завинаги на нито един отбор, независимо колко първенства е печелил. Националните отбори на Аржентина, ФРГ, Италия и Бразилия са печелили този трофей всеки по два пъти. Той ще продължи да се връчва на победителите до 2038 г., когато пространството за имената на членовете на световните шампиони ще се запълни.

Новият трофей е висок 38 см и тежи 10,97 кг. Направен е от 18-каратово злато. Основата се състои от два слоя полускъпоценен малахит, а на долната страна на трофея е гравирано годината и името на всеки победител на Световно първенство след 1974 г. Победителите от всяко световно първенство задържат трофея до началото на следващия Мондиал, след което се награждават с позлатено копие. Другото популярно име на този трофей е "Златен глобус".

Животното-предсказател на Мондиал 2014

Морска костенурка в местен аквариум предрече победа на Бразилия в първия мач от Световното първенство по футбол. Костенурката Голямата глава е бразилският еквивалент на германския октопод Паул, който правеше сензационни прогнози за Световното първенство по футбол през 2010 година.  Тогава по света се появиха цяла серия негови имитатори.

От предложената ѝ риба, закачена за бразилското или хърватското знаме, Голямата глава избра родния отбор, макар и първо да се насочи към футболна топка, означаваща равенство.
Голямата глава живее в резервата за костенурки в Прая до Форте северно от Салвадор. Костенурката е мъжка и е на 25 години.

Арените в Бразилия са впечатляващи, те са 12 на брой, за които ще посветим отделен материал.

Видеотехнологията ще помага на съдиите в Бразилия

За първи път на Световно първенство ще се използва видео технологията за това дали ила гол или не. Системата ще помага на реферите да вземат най-правилните решения, а целта е да няма ощетени отбори.
Системата беше демонстрирана на стадион „Маракана” в Рио де Жанейро. Тя разполага с 14 камери и е 100 % акуратна като подава сигнал към главния съдия.

Първият двубой на който ще бъде приложена системата е още откриващият между амбициозните домакини от Бразилия и Хърватия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА