Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 11:45 2 477 4

Вирус порази хиляди устройства Apple

  • apple-
  • вирус-
  • wirelurker

Корпорацията Palo Alto Networks, която се занимава с изследвания в областта на IT-технологиите, съобщи, че мобилните устройства на компанията Apple са застрашени от зараза с вируса WireLurker. С него в момента са заразени над 450 приложения, предлагани от китайски онлайн магазин, който е сходен с AppStore.

Заразата може да стане по следния начин: ползвателят сваля заразено приложение на компютър с OS X, след което вирусът самостоятелно преминава на мобилното устройство, когато то бъде включено към компютъра чрез USB-порт. Към днешна дата заразените устройства са над 350 000.

Вирусът WireLurker цели да събира информация за Apple ID, контактите в телефона, както и от историята от съобщенията iMessage. Според специалистите от Palo Alto Networks масовото разпространение на WireLurker може да доведе до значително по-сериозна атака.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikitoblend

    0 1 Отговор
    В случая Ябълката няма вина.
  • 2 dhcp

    0 1 Отговор
    То в този случай кой производител на смартфони има вина? Колкото по-умно и функционално е едно устройство, толкова по-голям е риска от подобни атаки. Нещата не се свеждат до дадена марка.
  • 3 Радев

    0 0 Отговор
    Абе ей, публикуващия новината. Ти някога ползвал ли си продукт на Apple ? Ти знаеш ли на какво е равносилно това? Все едно ти да имаш магазин за храна. Аз да вляза да си сложа един щанд вътре и да си продавам стока без ти да знаеш, а още повече тя да е развалена и да вони. Това би било пълен абсурд, нали? Точно затова хората от най-скъпата марка в света са създали App store. Мястото където всичко е проверено и тествано. Шанса да се случи нещо от тази лъжлива статия е = 0 !!! Единствения начин да лепнеш вирус сваляки нещо, е да инсталираш софтуер от сайт, за което си предупреден с голям надпис че приложението е от недостоверен и потенциално опасен източник! Затова ще помоля теб и всички други хейтъри, които нямат възможност да са част от света на Apple- да си ползвате тъпите Самсунзи, Андроиди и платените долнопробни бъгнати Уиндоуси за които се предлагат 1млн антивирусни програми! Хм.. защо ли..
    :D :D :D :D

    Коментиран от #4

  • 4 няма значение

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Радев":

    Като повечето фенове на огризката толкова и разбираш. Не си ли чувал за така наречения jailbreak(все едно роот на андроид) с който можеш да си сваляш приложения от където си искаш. И другото ,че къде къде по-скъпи пц-та и телефони има от тези на огризката и то доста по-добри. Пък си има и вируси за епълските трагедии от панти века.