19 Ноември, 2014 09:55 2 936 5

Русия гради собствена орбитална станция

  • русия-
  • станция-
  • мкс-
  • космос-
  • луна-
  • програма

Този проект за собствена станция на околоземна орбита влиза в проекта на Кремъл за развитието на пилотираното усвояване на космоса до 2050 г.

Русия ще започне от 2017 г. да изгражда собствена орбитална космическа станция, съобщава РИА Новости.

Възможно е в хода на нейното изграждане да бъдат използвани модули и апарати, които са били предназначени за руския сегмент на Международната космическа станция. Този проект за собствена станция на околоземна орбита влиза в проекта на Кремъл за развитието на пилотираното усвояване на космоса до 2050 г.

Местоположение на новата станция ще бъде благоприятно, защото ще разшири обзора на видимост на повърхността на Земята. Това ще позволи да се наблюдава до 90% от територията на Русия и Арктическия шелф. В момента Международната космическа станция позволява до 5% наблюдение на Русия.

Москва отбелязва, че новата космическа инициатива не означава прекратяване на сътрудничеството на МКС.

Конфигурацията на бъдещата станция ще включва многофункционална лаборатория и модулен възел от космическия кораб OKA-T.

Космическите кораби „Союз – МС“ и „Прогрес-МС“ ще доставят хора и товари. Една от основните задачи на новата станция е да бъде междинна спирка в космическата програма на Москва за усвояването на Луната. На нея ще се доставят и изпитват пилотируеми модули от лунната инфраструктура, а след това ще се изпращат на Луната.

Ръководителят на руската космическа програма Игор Комаров заяви, че правителството планира да увеличи броя на сателити до 150 през 2025 г..

Близо 75 спътника ще бъдат използвани в социално-икономическата сфера, и ще бъдат сменени всички сателити от руската програма за глобално позициониране GLONASS.

Комаров подчерта значението на лунната програма като важен следващ етап в развитието на космическите технологии. Ракетно-космическата промишленост на Русия трябва да произвежда комплексно и висококачествено оборудване. Строителството на космодрума „Източен“ ще осигури нужното количество космически изстрелвания, отбелязва Игор Комаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Триполов атлет

    1 1 Отговор
    Русия проявява унизително пренебрежение към санкциите на Еврейския съюз и САЩ. Много руснаци изкупиха елитни имоти по нашето Черножопие, отвориха фирми и си мислех, че сега ще продават спешно и за без пари, а те космическата програма развиват за милиарди...

    Коментиран от #2

  • 2 Игор

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Триполов атлет":

    Много ясно, че ще развиват. Всеки трябва да се съобразява с братушките, защото са сила, при това най-голямата.
  • 3 Джон

    0 0 Отговор
    Кви братушки ве, пияни !
  • 4 раптор

    0 0 Отговор
    Ура! Космически ангели! Великорусите са във възход! Дай Боже да продължава дълги години!
  • 5 Веско

    0 0 Отговор
    The Death Star is rising