Last news in Fakti

3 Декември, 2014 15:39, обновена 3 Декември, 2014 15:40 4 751 9

Най-популярните операционни системи

  • microsoft-
  • windows-
  • операционна система-
  • статистика

Порталът Netmarketshare публикува най-новата си статистика за най-популярните операционни системи за персонални компютри. Данните не носят особена изненада, тъй като господството на Microsoft изглежда непоклатимо. Интересно е обаче съотношението между дяловете на програмните продукти на софтуерния гигант.

Водеща позиция сред различните версии на Windows заема "седмицата" с 53.71%, докато актуалният Windows 8.1 е инсталиран на 12.1% от компютрите по света, отстъпвайки на добрия стар XP (13.57%).

Аналитиците на Netmarketshare отбелязват, че само допреди месец 8.1 е имал дял от 10.92%, но е укрепил позициите си благодарение на предшественика си Windows 8. "Дядката" XP пък продължава да демонстрира стабилност въпреки официално обявеното прекратяване на поддръжката от страна на Microsoft.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 03122014

    0 2 Отговор
    Да живее ХР
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Linux трябва да е некъде измежду другите :)
    Не съм съгласен с %-те за MacOS, мисля че се рънва неофициално от доста хакинтоши по целия свят.
  • 3 Христо

    1 0 Отговор
    Линукса трябва да е поне пред 8.1 Не знам какви са тия проучвания ама не са точни според мен.
  • 4 Име (като

    1 1 Отговор
    Аз колко яко се набутах с тая 8... Много съжалявам, че съм кихнал пари за това недоразумение... Добре че ми е стария ПК с пиратската 7-ца. Ъпгрейда до 8.1 оправи някои неща, но противното усещане при работа си остана- гадост!
  • 5 И аз да кажа

    0 0 Отговор
    Ако под "Други" се разбира основно "Linux", изключено е да има по-голяма или равна популярност от Мас - търсете доказателствата в европейските университети и обществени институции, както и в съответните отвъдокеански.
    Не разбирам и за какво толкова се жалват тия, дето ползват 8.1, ама "барабар Петко с мъжете". Ползвам и 8.1, и 7, но практически няма почти никакви разлики, освен козметични - това за масовия потребител.
    Имам и един лаптоп от 2009 г с Vista, който и днес си работи ОК с оригиналната инсталация.
  • 6 Напишете кода

    0 0 Отговор
    Хахаха не разбирал за какво се жалваме от 8-цата... нуууб! Няма толкова символи да обяснявам, а понеже не разбираш, и не ти е било интересно да погледнеш темите по въпроса- кой пише наизуст сега? Хората са калпави, а ти си хитър и умен, затова недоволството към 8-цата е такова, щото разбирачите сте малко! А геймърите въобще проклеха и зачеркнаха 8-цата като вариант, а те са малък дял от потребителите- нека си лаят,а?
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Какви ХР-та ви гонят, това е най-голямото недоразумение в операционните системи. Просто се задържа доста на пазара и хората свикнаха с интерфейса и вирусите му. И тука разбирачите ще ми скочат. С въвеждането на Виста майкрософт прекроиха из основи визията си за операционни системи и виста е пионера в една нормално работеща такава. Уиндоус 8.1 е един доста добър продукт. Жалко, че в класацията не присъстват и линукс, но тука явно се сравняват само клиентски операционни системи. Ако се намесят и сървърните тази статистика ще изглежда по друг начин. Линукса си е линукс и няма две мнения по въпроса.

    Коментиран от #8

  • 8 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Точно Виста е най-големия провал на Майкрософт. Сравнена с ХР е много по-калпава и бъгава.
  • 9 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор
    XP-то въобще не беше лоша ОС. Точно Виста (и разните им там Лонгхорн и прочие шитове) беше пълен провал и MS го признаха това. Аз лично ползвам Win7, но не мога да отрека предимствата на ХР-то. Особено сравнено с Windows 98 или Windows Millenium.