Last news in Fakti

16 Юни, 2015 12:38 9 967 2

Любопитно за 4х4 системата на Volvo XC90

  • volvo-
  • xc90-
  • gkn-
  • awd-
  • 4x4
Миналата година британската компания GKN Driveline Solutions показа на света най-компактната електронно управляема 4х4 система. Именно те участват заедно с Volvo в разработката на новата версия на модела XC90, който преди месец направи своето представяне и в България. Много от решенията в задвижването са технологии патентовани от GKN.
 
Каретата на задните полуоси са изцяло нова разработка под името VLX и имат намалено тегло и много компактен дизайн. XC90 е първият модел в света, в който се вгражда VLX. Компанията е вградила и предните полуоси Countertrack SX8 и кардан VL, които спомагат ефективността. Управляващият блок на луксозното SUV също е тяхно дело. Така XC90 се превръща от 4х4 автомобил до такъв с предно задвижване за части от секундата.
 
Според GKN полуосите SX8 са 60% по-ефективни от конкуренцията. Освен това са с 15% по-леки, с 8% по-компактни и могат да издържат на изключително голямо натоварване. Най-важната част, която го дистанцира, е ъгълът на завиване от 52 градуса. Колите с предно и 4х4 стандартно завиват на не повече от 30 градуса, тази разлика е огромна, особено в градските условия.

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Това за завиването си е голяма екстра. Мой приятел с Мерцедес очиларка- комби, дълъг като шлеп, паркира пред очите ми с по 15 см. разстояние отпред и отзад. Не можех да повярвам. И сега не го вярвам, макар че бях там и го видях. Така се чупят гумите и полягват, не е истина. Фантастика.
  • 2 РЕЧен ГЕНър

    1 0 Отговор
    Ква е тая простотия, нали ползват халдекс петица, какво му е специалното пък на него при условие, че го има и в една камара други марки?! От халдекс тройка се метнаха на петицата заради дебюта на XC60. То пак форумите пълни с недоволни от недозавиването, заради приоритета на предното задвижване...