Last news in Fakti

15 Юли, 2015 10:57 4 701 2

Бъдещето на паркингите според Volkswagen

  • volkswagen-
  • v-charge-
  • паркинг

Volkswagen и едни от най-големите научноизследователски центрове в Европа обединяват сили в нов проект за "умен" паркинг. V-Charge обещава не само да освободи напълно водачите от необходимостта да паркират, а и да зарежда самостоятелно електромобилите им.

Проектът на VW, Швейцарския федерален технологичен университет, Брауншвайгския, Пармския, Оксфордския университети и ред други компании има за цел да спести на шофьорите времето и усилията, хвърляни в търсенето на свободно място. Всяко от паркоместата във V-Charge ще бъде снабдено със специален маркер, който показва дали е заето. Водачът ще изпраща команда към колата от приложение на смартфона си, след които бордовият компютър ще я закарва и паркира самостоятелно на най-близкото свободно място.

Концепцията не е нова - подобни разработки съществуват и сега. V-Charge обаче има някои несъмнени преимущества. За създаването на виртуална карта на паркинга не се използва сигнал от GPS, който така или иначе не се улавя под земята. Автомобилът съставя маршрута си по визуални ориентири с помощта на датчици.

Системата умее да различава паркоместата за електромобили и да управлява оборудването за индукционно зареждане. След като батериите бъдат заредени, V-Charge премества колата, освобождавайки място за друг автомобил на ток.

Най-важният плюс на разработката обаче си остава елиминирането на необходимостта от допълнително оборудване в колата. V-Charge използва само сензори, камери и радари, които вече се монтират на серийни модели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nev

    1 0 Отговор
    Голям смях! Ваген, дето още си тракат с дизелите, технология на повече от 100 години, дето един свестен хибрид не могат да пуснат, тръгнали да ми градят бъдещето на електрическите автомобили! За водордни технологии пък да не говорим...

    Коментиран от #2

  • 2 pfff

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Nev":

    Е па направи ти