24 Август, 2015 12:54 1 982 0

Летище, захранвано от слънчева енергия

  • индия-
  • летище-
  • слънчева енергия
Все повече страни в света обръщат внимание на електроенергия от алтернативни източници, но до този момент Индия не е в челния списък на тези държави. Именно там обаче започна строителството на първото в света международно летище, което ще е способно да обезпечи всичката му необходима енергия от слънчевата светлина.
За целта на територията на новата аерогара са разположени 46 150 слънчеви колектора. За строителството на площадката са изразходвани 10 млн щатски долара, като тази инвестиция ще се възвърне за срок от 5 години. Новият международен терминал на индийското летище ще започне да функционира през месец май, следващата година.
Новата аерогара се намира в близост до град Кочи, щата Керала. За една година новия авиовъзел ще може да приеме 6.8 млн пасажери и за срок от 25 години ще спести 300 тона вредни емисии, които биха били изхвърлени в атмосферата ако летището се захранваше от стандартна електроенергия. Специалисти изчисляват това като еквивалент на засаждане на 3 млн дървета.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА