Last news in Fakti

15 Септември, 2015 12:51 15 493 13

Изчислиха себестойността на новия iPhone

  • apple-
  • iphone-
  • iphone 6s-
  • bank of america merrill lynch

Специалисти от Bank of America Merrill Lynch пресметнаха реалната стойност на всеки компонент от конструкцията на iPhone 6s с памет 64 GB и така определиха цената на всеки апарат. Оказва се, че частите на новия смартфон на Apple струват $234.



$127 от тази сума се пада на полупроводникови детайли (радио модули - $36, процесор A9 - $25, скенер за пръстови отпечатъци, NFC и датчици - $22, флаш памет 64 GB - $20). Дисплеят, камерите и батерията струват общо $73. Останалите части и корпусът са оценени на $33.

За сравнение компонентите за направата на iPhone 6 Plus струват на Apple $222.8, а тези за стандартния iPhone 6 - $205.8. Независимо от посочените точни цени остава трудно да се изчисли колко печели Apple от всеки апарат. В сумата от $234 не са включени разходите за изработка и разпространение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    3 2 Отговор
    Обирджии, кво да кажеш друго!
    А за цените в БГ е ясно, дране на простия народ, докато може!
  • 2 Бате Цецо

    3 0 Отговор
    В тази сметка не е включена цената за разработване на софтуера. Преди години един израелски бизнесмен каза за конкретен продукт на неговата компания стойността на хардуера е 1/3 от цената, а софтуера 2/3.
    При iPhone-ите не знам как е, но със сигурност трябва да се калкулира и софтуера.
  • 3 Ставри

    3 0 Отговор
    Е, па кой го кара простия народ да купуе И-фонь! Или - на гол тумбак чифте мобифони!
  • 4 Пешо

    2 1 Отговор
    В нормалните държави хората работят точно 2-3 дена за да купят Айфон кеш или просто го поръчват от оператора много по-изгодно без изобщо да ги притеснява тази сума., но сметката за телефона е дебела.

    Не виждам защо трябва да плюете.

    Вие хем искате даплащате по 15лв сметки за телефон на месец, хем да ви дават телефони.

    За сравнение - не живея в България
    - t-mobile - ниски сметки (25$ на човек в семеен план), но лизинг за телефона 24 х 25$ за 16 гб.
    - Verizon, At&T - високи сметки (~100$), но телефона за 200$

    Самсуняците не са по-евтини.
  • 5 диан

    2 0 Отговор
    глупости
    ами една кръпка на пътя 50 на 50
    струва нищо
    но какво става
    камион да отиде с асвалт
    валяк да отъпче
    да се разтопи смолата някаква машина
    двама асвалтаджии
    оператор на валяк
    шофьор на камиона
    и един началник да ги прати
    и колко ни излиза?
  • 6 Балъците не свършват

    3 1 Отговор
    докато има Балъци..ще има и Айфони по 1500 лв!
    не е луд този с баницата ;)
  • 7 Дамян

    2 1 Отговор
    406 лв струва да се направи а те искат 1800 и за повече памет по 250лв искаш да ми кажеш че труда струва 1600~ ли?Не мисля има машини за всичко.Колко му е да ги заредят и наглеждат?Макс с труда да струва 1000 лева даже е много.

    Коментиран от #8

  • 8 Di Stoev

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дамян":

    ем аре тогава да пуснем телефона с едни от най-новите технологии за 550 лв. Те само 10 човека са работили за създаването му, ше си избият заплатите. А и те всичко са постигнали от 1-вия път, не е имало тестове и провалени проекти...
  • 9 Drianov

    0 0 Отговор
    А софтуера? Софтуера е ценното днешно време, никой не се впечатлява от чипове и памети. И тъй като няма клонинг който да разбори с истинска iOS и който да пазарува от онлайн магазина им - честито! Имаме победител😜
  • 10 акорд

    1 0 Отговор
    Не се лъжете да си купувате скъпи телефони, не си заслужава. Според мен човек трябва да купува това, което ще му върши работа.
  • 11 popeye

    0 0 Отговор
    Кой си взема жигули като може да си позволи "Порше"?
    Та така е и с телефоните
  • 12 Петко

    0 0 Отговор
    Честно казано, много съм разочарован от Iphone 6+...взех си такъв и се оказа, че дори не мога да му сложа mp3-ка за рингтон да ми звъни, като ме търси някой. Отделно, ако не спра wi-fi и всичките приложения, батерията я излапва за 2-3 дни, след като съм я заредил на 100 %.
  • 13 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тези цифри са неверни! Няма начин да поръчаш милиони бройки от тези компоненти и да ти струват толкова. Производствената цена на този телефон е под 100 долара! Производствената цена на екран за лаптоп е около 20 долара!