Last news in Fakti

12 Декември, 2015 12:00 2 980 1

Учени разработват по-чист дизел

  • дизел-
  • дизелово гориво-
  • вредни емисии

Според новото изследване на екип от учени от Университета Леувен, Белгия и от Университета в Утрехт в Холандия, тайната за по-чист дизел се крие в поставянето на нов вид катализатори. След много обстойно разглеждане на процеса на производството на горивото, те разработват на нов метод, който дава възможност за по-чист дизел. Според екипа, техниката може лесно да бъде вкарана в промишлеността в рамките на следващото десетилетие.

Катализаторите са в центъра на производството на горивата, те улесняват химичните реакции, които превръщат суровините в готов продукт. По време на производствения процес, молекулите на горивото взаимодействат с каталитични материали променяйки тяхната структура. Пробива на изследователите, се отнася до вида на каталитичните материали и до близостта им, като те поставят платина и киселина в твърдо състояние на разстояние от няколко нанометра, което води до създаването на много по-екологично гориво отделящо много по-малко вредни емисии.

Това естествено е удивило учените и за да са сигурни, експериментът е повторен три пъти, като резултатите са останали в същите граници. Според професор Йохан Мартенс от Белгия, трябва да има минимално разстояние между елементите на каталитичния процес и това е в разрив с начина, по който индустрията произвежда гориво от 50 години насам. Технологията може да бъде вградена в производството на големите компании в бранша сравнително бързо, като ще отнеме от 5 до 10 години. Това може да не изглежда малко, но скоро електромобилите ще бъдат масови само за определени по-развити части на света, докато в останалите с по-остарял автопарк технологията определено ще бъде от полза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    1 0 Отговор
    Бъдещето още от началото на 20век е било в тока, но нефтените компании в Америка са решили да отложат бъдещето в името на печалбата и новия световен ред.