Last news in Fakti

2 Януари, 2016 11:32 3 030 8

BMW чества 100 години с безпилотна кола

  • bmw-
  • автономен автомобил-
  • иън робъртсън

Баварските моторни заводи ще отбележат 100-годишнината от основаването си с първия в историята на марката автомобил с автономно управление, съобщава Autocar. Списанието цитира шефа по маркетинга и продажбите на BMW Иън Робъртсън, според когото разработката може да влезе в серийно производство до 5 години.

Развитието на технологиите позволява пускането на безпилотен автомобил и по-рано, но има и ред други фактори, които могат да отложат масовото навлизане на такива коли дори до 2030 г. Много от тях се свеждат до морални дилеми и нямат отношение към техниката, обяснява мениджърът.

"Какво решение трябва да вземе системата ако във вашето платно навлезе камион и челният сблъсък е неизбежен? Да спаси живота ви като излезе от пътя, да навлезе в насрещното или да удари пешеходец? Или може би да позволи на камиона да се вреже във вашата кола? Все още нямаме категорични отговори на тези въпроси", отбелязва Робъртсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Няма да имате отговор на последния авзац, докато компютъра не стане като човешка глава с мислещ мозък, а не алгоритми които да следи.

    Коментиран от #3

  • 2 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Нямаше ли да ги забраняват тия коли?

    Коментиран от #7

  • 3 знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Няма да има отговор докато зад волана стои човешко същество, което във всеки един момент е непредсказуемо. Компютъра едно си знае едно си прави - ако всички автомобили са безпилотни няма да има катастрофи или поне ще са драстично редуцирани. Т. к. проблема е човека, не компютъра ;)
  • 4 Кобрата

    0 1 Отговор
    Да им е честит юбилеят, добре, че са баварците та да има кой да прави хубави коли. Безпилотните лично не ми харесват, но останалите модели в гамата са супер! Също да не забравяме и Mercedes, Porsche, Audi и VW... и те са велики

    Коментиран от #5

  • 5 опсмопсус

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кобрата":

    Кобра, ти си нямал май кола!Обади се да ти купиме неко дарак от Е 46 надолу да се видиш в приключение!

    Коментиран от #8

  • 6 mediator37

    0 0 Отговор
    Точно такъв случай имах. Два ТИР-а се изпреварват, аз в моята лента си карам. Намалих рязко и отбих в банкета, почти спрях. Отивахме си цялото семейство.
    Тираджията (изпреварващият) ми махна в знак на благодарност, защото видя, че благодарение на мен пет трупа и един затворник по-малко. Жена ми беше откачила и ми вика - За какво ти маха, за това че не ни изби ли? Но аз не му се сърдя, не е преценил човекът, отделно другият ТИР може нарочно да е увеличил, за да не го изпреварят. Компютърът винаги може да намери най-доброто решение.
    Не сме безгрешни. Затова трябва колегиалност. И съм забелязал винаги, когато проявя колегиалност ми се връща от колега при моя грешка.
  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Роман Ценов":

    Никой не е казал , че автономното БМВ трябва да бъде с ДВГ
  • 8 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "опсмопсус":

    Хах май, ама ся не сме май ами сме януари. Аз като съм имал кола ти още си пикаел на криво