Last news in Fakti

7 Март, 2016 11:18 1 991 1

Вирус атакува компютрите на Apple

  • apple-
  • mac-
  • вирус-
  • кибер престъпност-
  • хакери-
  • компютри

Вирусът криптира информацията в компютъра и иска от потребителя откуп

Клиентите на технологичния гигант Apple са били обект на хакерска атака през уикенда по време на първата организирана и целенасочена атака срещу компютрите Macintosh, пише "Гардиън".

Атаката е извършена с помощта на софтуер, известен като рансъмуер, който блокира достъпа на потребителя до неговия компютър и иска откуп. Вирусът криптира информацията в компютъра и иска от потребителя определена сума пари, за да предостави кода за достъп.

Откритието е на компанията за киберсигурност Palo Alto Networks. Атаката е била извършена през последните два дни чрез вируса KeRanger, който се е появил за първи път в петък и е разработен специално за Mac. Проблемът е свързан с популярния BitTorrent софтуер за платформата Transmission, който потребителите използват, за да теглят торенти. 

Райън Олсън, директор по сигурността в  Palo Alto Networks, заяви, че KeRanger е първият функциониращ рансъмуер, който атакува компютрите на Apple.

Този софтуер е програмиран да криптира файловете на заразения компютър три дни след първоначалното заразяване, обяснява Олсън.

Представител на Apple заяви, че компанията е предприела мерки през уикенда за ограничаването на разпространението на фалшивото приложение. Отнет му е и дигиталния сертификат за идентификация, за да не може да се инсталира. Авторите на Transmission (програмата, през която се разпространява вируса) пък са успели да махнат фалшивото приложение и в неделя са пуснали друга версия, която по думите им автоматично премахва KeRanger.

Рансъмуер се превърна в един от най-бързо растящите видове кибер заплахи през последните години. Експерти по сигурността смятат, че кибер престъпниците годишно прибират стотици милиони долари от откупи. Те обаче обикновено се целят в потребителите на операционната система на Microsoft - Windows.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    За 10 и повече години не съм успявал да се заразя, дали ще ме пипне някога вирус? Вече почвам да се отчайвам, не е интересно, не е като под Windows.