Last news in Fakti

26 Май, 2016 12:48 3 770 5

Bentley се прощава с култовия си V8

  • bentley-
  • rolls-royce-
  • l-series-
  • v8-
  • six and three-quarter-
  • mulsanne
Bentley се прощава с култовия си V8 - 1

Когато преди близо 60 години инженерите на Rolls-Royce и Bentley обединяват сили за проектирането на нов осемцилиндров двигател с алуминиев блок, надали са предполагали, че творението им ще доживее до следващия век. Серията L дебютира в края на 50-те с ходов обем 6.25 л, но през 1968-а кубатурата е увеличена на 6.75 литра, а изразът "Six and Three-Quarter" става нарицателно за истински британски мотор.

За шест десетилетия култовият английски гигант е претърпял сериозно развитие. В сегашната си форма разполага с два турбокомпресора, развива 150% по-висока мощност и харчи 40% по-малко бензин от "дядо" си. Продължава да се монтира на лимузината Mulsanne, но дори той не е вечен.

В интервю за американското сп. Car and Driver шефът на Bentley Волфганг Дюрхаймер съобщава, че 6.75-литровият колос ще бъде пратен в заслужена почивка с края на производството на Mulsanne. Следващото поколение на модела ще се оборудва с 12-цилиндров агрегат. Дюрхаймер по всяка вероятност говори за 6.0-литровия W12 на Volkswagen, който развива 608 к.с. под предния капак на всъдехода Bentayga.

По непотвърдена информация Six and Three-Quarter ще остане на въоръжение в арсенала на Bentley още около 5 години. В най-напомпаната модификация Mulsanne Speed мощността му достига 537 к.с. и титаничните 1 100 Нм при... 1 750 об/мин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бръм бръм

    1 0 Отговор
    "Тенденцията" е всичко хубаво и здраво да бъде заменено с конфекция!
    'Що трябва да плащаш само едни 200-300 хил. Евро еднократно, като може да ти вземат после още толкова за ремонти и подмяна на скапали се агрегати.
    Богатите също, ще плачат!
  • 2 Керкенез

    0 2 Отговор
    ""Six and Three-Quarter" става нарицателно за истински британски мотор."

    Toва кой го е писал?И какво е нарицателно?
  • 3 Драскач Керкенез

    0 2 Отговор
    Мотора култов ли е или е нарицателно за британски мотор?
  • 4 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор
    Наистина велик двигател.
  • 5 гост 2

    1 0 Отговор
    Нарицателно пишат хората...Бъркаш с думата отрицателно , провери в тълковния речник какво означава