Last news in Fakti

7 Октомври, 2016 03:15 5 270 15

Изграждат пристан за плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ (Видео)

  • аец „академик ломоносов“-
  • русия-
  • росатом
Изграждат пристан за плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ (Видео) - 1

Руската компания „Концерн Росенергоатом“, част от държавната корпорация „Росатом“, започна строителството на брегова инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ) „Академик Ломоносов“. В град Певек се състоя тържествената церемония със символично забиване на първия шпунт за бреговата инфраструктура. ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ трябва да бъде въведена в експлоатация през 2019 г., след което ще стане най-северната АЕЦ в света. Днес това е Билибинската АЕЦ, която е разположена в Чукотка и предстои близките години да бъде изведена от експлоатация.

В настоящия момент на площадката за строителството на брегови и хидротехнически съоръжения в северния пристанищен град Певек приключват дейностите от подготвителния период, започнали през септември 2015 г.

ПАТЕЦ има голямо значение за Певек и региона и решава две задачи, заяви губернаторът на Чукотски автономен окръг Роман Копин. По думите му, първата задача е заменянето на Билибинската АЕЦ, защото градовете Билибино и Певек работят в един енергиен възел и затова сроковете на спирането на Първи енергоблок на Билибинската АЕЦ през 2019 г. ще бъдат синхронизирани с въвеждането на ПАТЕЦ в Певек. Втората задача, която първата в света плаваща АЕЦ ще реши е осигуряването на енергия за основните минодобивни компании, разположени в Западна Чукотка. Това не значи, че ПАТЕЦ напълно ще задоволи потребността от енергия на тези предприятия, но на първи етап – за замяна на остаряващата централа и за осигуряване на енергия за новите нужди, тя ще може да работи и да даде нов стимул за развитие“, коментира Копин.

От юли 2016 г. плаващият енергоблок преминава планови швартови изпитания в Балтийския завод в Санкт Петербург, където се проверява работоспособността и съответствието с проектните характеристики на оборудването и системите на плаващия енергоблок. Планира се изпитанията да приключат през октомври 2017 г. А в края на 2017 г. плаващият енергоблок трябва да бъде готов за транспортиране. След това централата ще бъде доставена по Северния морски път до мястото си на работа, където ще бъде включена към бреговата инфраструктура, която се изгражда в Певек. През септември 2019 г. „Росенергоатом“ планира да пристъпи към установяване на енергоблока на щатното му място, а през есента на 2019 г. да проведе тестове на плаващата АЕЦ и да я въведе в експлоатация.

ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ е мобилна плаваща топлоелектроцентрала с мощност 70 мегавата, предназначена за използване в отдалечени райони на Русия и зад граница, както и за обезсоляване на морска вода. Представлява несамоходен съд с ядрена енергийна установка, който се транспортира в региона, където трябва да бъде разположен, по воден път.

Плаващата АЕЦ има голяма здравина, която я предпазва от всички възможни заплахи и прави ядрените реактори неуязвими за цунами и други природни катастрофи. Освен това плаващият енергоббок отговарят на всички изисквания на МААЕ и няма влияние върху околната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жужето

    0 1 Отговор
    много си падат по анимацията и бъдеще време. Абе дайте да видим какво ВЕЧЕ сте направили, пиянска ....

    Коментиран от #2, #13

  • 2 ОТВОРИХА ПАК ЗАБАВАЧНИЦАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "жужето":

    НАЙ ВЕРОЯТНО СИ ДЖУДЖЕ В МИСЛОВНИТЕ ПРОЦЕСИ ЩОТ И ДЕЦАТА ВЕЧ ЗНАЯТ ЗА РУСКИТЕ АТОМНИ ЛЕДОРАЗБИВАЧИ И ПОДВОДНИЦИ И АЕЦ ЗА КОИТО СЯ ПЛАЧКАТ КРАВАРИТЕ ЗАРАДИ НАДЕЖДНОСТТА И ЕФТИНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ С ОСИГУРЕНО ИЗТЕГЛЯНЕ НА ОТРАБОТЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО АМА ТЕ ТИЯ НЕЩА И ПОДОБНИ СА ДАЛЕЧ ОТ БИТИЕТО НА ЕДНО ДЖУДЖЕ.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Боко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ОТВОРИХА ПАК ЗАБАВАЧНИЦАТА":

    Надежност и руски продукт са двете страни на скалата. Изглежда, че никога не се ползвал нещо руско или тъкмо си се научил да пишеш. Достатъчно ясен е коментар 1. В бъдеще и аз мога, дайте да видим какво до сега сте направили след като толкова се биете в гърдите. Кола ли ще покажат, самолет ли, кораб ли, кафеварка ли, самобръсначка ли?
    Достатъчно показателно е, че страната с най-много площ и съответно гора, т.е. дърводобив не може резачка за дърва да направи. Някой да е ползвал "дружба"? Айде дерзайте.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 mediator37

    1 0 Отговор
    Те и японците си мислеха, че АЕЦ-Фукушима е сигурна и прочие, обаче се оакаха и толкова бяха безпомощни и жалки, че чакаха на германците да им пратят машини да гасят и поливат отгоре.
    Така че тия приказки колко е сигурна, първо трябва да се съгласуват с дядо Господ. След като той не им е разписал, сигурността на ПАТЕЦ-а си остава само бля-бля-бля по телевизора.
  • 5 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Къде са хората къде е бг хахаха тука никога няма да излезнем от камено върварската ера

    Коментиран от #14

  • 6 КУХ

    0 0 Отговор
    Докато Вие злорадствате, РУСИТЕ работят.

    "Ленивия има за себе си по-мъдър от седмина, които могат да дадат умен отговор".
    Пък дали ще гръмнеее,..не е много сигурно.
  • 7 дАА

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ОТВОРИХА ПАК ЗАБАВАЧНИЦАТА":

    а ти си еФтин
  • 8 бббббб

    0 0 Отговор
    Много ни бива да плюем.Но,какво сме сътворили през последните 26год.с което да се хвалим.Това им щяло да гръмне,друго щяло да се повреди,трето не изглежда добре,от четвърто пък се мре.Затова явно някои племена все още не се развиват. Затова явно същите оцеляват защото няма,какво да им гръмне , задуши или убие. А,ние умираме да гледаме в чуждото канче и да уреждаме техните политики и начин на живот.Но,не се поглеждаме ,че сме замираща нация от мизерници изпълнени със злоба и завист ,управлявани от престъпници ,с които се гордеем и възхваляваме като богове.
  • 9 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боко":

    Тиквичке, без много-много да търся информация от колко АЕЦ-и по света колко са руски, към 2014 от 60 новостроящи се АЕЦ-и, 29 са руски. Сигурно щото половината свят е тъп и не знае колко ненадеждна е руската техника, а?!

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "кроко":

    Добави и че по-здрави и проходими военни техники от техните няма, по-добри самолети и с по-добро съотношение цена/качество пак няма.
    Кола, телефон, кафеварки - пластмасови боклуци бълвани от Китай-ако това е критерия за развитие, не мерси. Аз имам един хладилник Зил от 78г и мърка като коте, руските инструменти са ми най-здрави. Не забравяйте, че Русия предлага здравина на ниска цена, естественно, че не са първенци и модернизатори, но като техните изгодни уреди, вършещи работа други няма.
  • 11 Бате Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боко":

    Ползвал съм резачка "Дружба" - ужасна е, не е ергономична, но колко дърва са нарязани с такива резачки.
    От друга страна нямам наблюдения колко удобни са били западните резачки през 70-те и 80-те години. Сегашните модели са много по-удобни. Все пак "Дружбата" е по-добре от бичкия и за времето си се е използвала.

    Коментиран от #12

  • 12 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бате Цецо":

    На такива няма смисъл да му обяснаваш каквото и да е. Папагала сравнява професионална резачка от преди не знам си колко години с днешните платмасови за домашна употреба, дето ако ги ползваш повече от час и ще им изгори аспуха. Да не говорим че никога няма да се замисли за разликата в цена/качество между разлини производители - при западняците половинат от парите са за реклама и т.н.
  • 13 Различен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "жужето":

    Не е лесно да си проЗ. да си го знаеш!

    Да си чул случайно, за първият в СВЕТА атомен реактор на бързи неутрони?? Който преди месец-два бе пуснат в експлоатация, пак в тази "мизерна кочина" според теб! Не опитен, а на пълна мощност и произвеждащ много по-евтин ток, с много по лошо гориво и с много по-малко отпадъчни продукти, който може и да "гори" част от използваното вече атомно гориво!
    Де са прехвалените еврогейове или надрусаните кравари сега?
    Или чакат нещо да се произведе в Китай?
  • 14 БУМ БАМ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тошибиян":

    НИЙ БЯХМЕ ИЗЛЕЗНАЛИ И В СРЕДАТА НА 80 ТЕ БЯХМЕ 3 В СВЕТА ПО БВП НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО А ДУПКАТА В КОЯТО НИ ВКАРАХТЕ НЕГОДЯИТЕ НА НИВО РЕЗАЧКИ И МОСКВИЧИ И НЕ ВИЖДАЩИ ИСТИНСКИТЕ МАЩАБНИ ПРОЕКТИ В КОСМОСА РАКЕТОСТРОЕНЕТО И АТОМНИ ТЕХНОЛОГИИ В РУСИЯ А ЧОПЛЕЩИТЕ КАТ ЧЕРВЕИ ДА НАМЕРЯТ НЕЩО ГНИЛО В РУСКАТА СИСТЕМА МААААЛКО ПО КЪСНО ЩЕ ОСЪЗНАЯТ ЧЕ ПЛЮСОВЕТЕ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН СА ПОВЕЧЕ ОТ МИНУСИТЕ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.