29 Януари, 2017 07:30 3 292 1

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент (ВИДЕО)

  • карл бенц-
  • патент-
  • автомобил-
  • бензинов двигател

29 януари 1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов двигател.

Карл Бенц е роден на 25 ноември 1848 г. в Карлсруе, в семейството на локомотивен машинист. Баща му починал, когато Карл бил на две години. Въпреки, че била принудена да се справя с ограничени финансови средства, неговата майка успяла да осигури на своя син добро образование. Карл Бенц учил в гимназия, а след това в Политехническия университет в Карлсруе. След това завършил двугодишна практическа специализация в машиностроителната компания Maschinenbau-Gesellschaft в Карлсруе. Той започнал работа като чертожник и конструктор във фабрика за кантари в Манхайм. Той загубил работата си през 1868 г. и бил назначен в строителна компания, специализирана в строителството на мостове.

След това той заминал за Виена, където за кратко време работил в компания за железни конструкции.

Преди да стигне до работещ бензинов двигател, Бенц осъществява първия си патент още през 1879 г. През 1885 г. той създава „Моторваген” - първият автомобил, задвижван от бензинов двигател. Бенц изобретява и карбуратора, система за регулиране на скоростта, запалване чрез искри от акумулатора, водния радиатор и др. През 1893 г. Карл Бенц въвежда за първи път кормилната система с шарнирен механизъм. През 1896 г. той разработил и т.нар. „контра-двигател”, предшественик на съвременните двигатели със срещуположно разположени цилиндри.

На 1 октомври 1883 г. основава компанията „Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм” заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер. С финансовата подкрепа от бизнесмените Бенц можел да съсредоточи цялата си енергия върху разработването на автомобилни двигатели.

Той започнал с разработването на цялостната конструкция на автомобил, в който да вгради четиритактовия си бензинов двигател. Неговият конкурент Даймлер от своя страна поставил първия си двигател върху шаси. През 1886 г. Карл Бенц получил патент за своя автомобил и представил пред публиката първата „патентована моторна кола на Бенц”.

Возилото с три колела е с двигател, разположен на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с. Максималната скорост на превозното средство от 19 в. е 16 км/ч.

Същата година по случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил. Първият тест драйв на машината се е състоял на 3 юли 1886 г. в Манхайм. Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард тръгват в най-дългото пътешествие в дотогавашната автомобилна история. Тя използва патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 км) от Манхайм до Пфорцхайм.

През 1887 г. първият в света автомобил е показан на изложба в Париж. От този модел да произведени едва три броя, два от които са изчезнали безследно (най-вероятно са откраднати). Оцелелият е сега сред най-ценните експонати на Германския музей в Мюнхен, при това състоянието му е много добро и се предполага, че може да се движи.

През 1888 г. Карл Бенц демонстрира своите машини и на други международни автомобилни изложби. През 1893 г. той създава четириколесния автомобил „Виктория”, като патентова своя система за управление на колелата, при която те се въртят по отделно, а не цялата предна ос като при каруците, и това е принципно ново техническо решение. Колата има мощен трилитров мотор с мощност 3 к.с. Този модел укрепва финансовото състояние на фирмата.

Бенц обаче се връща към първия си автомобил, през 1894 г. го преработва в четириколесен под името „Вело” и през следващите три години продава от него 381 броя. Счита се, че това е първият сериен автомобил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооооо

    3 0 Отговор
    Германецът си е германец.