Last news in Fakti

1 Февруари, 2017 14:02 3 701 4

Google съди руснак заради буквата "ɢ"

  • google-
  • спам-
  • домейн
Google съди руснак заради буквата "ɢ" - 1

Спамър от Русия може да попадне зад решетките заради една буква, съобщава Motherboard. Мъжът е собственик на домейна ɢoogle.com, но неприятностите му със закона не се дължат на патентни спорове с вездесъщата търсачка.

Виталий Попов регистрирал домейн с начален символ "ɢ", който прилича на латинската буква "G", но всъщност е номер 262 от таблицата на системата Unicode. Много потребители не обръщат внимание на размера на буквата и не забелязват разликата между адресите ɢoogle.com и google.com.

Собствеността върху домейна е напълно законна, но според Google Попов разпространява спам и зловреден софтуер. Потребители, подведени от линкове с познатия адрес, се оплакват от множество изскачащи прозорци в браузъра, благодарение на които спамърът събира лични данни и бомбардира с натрапчива реклама.

Случаи на разпространение на нежелана поща от ɢoogle.com са установени по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп. Компанията Analytics Edge е засякла референтен спам в Google Analytics. Темата на писмата е била Vote for Trump ("Гласувай за Тръмп"), а източник на съобщенията е заблуждаващият домейн.

Самият Попов няма никакво намерение да отстъпва спорния адрес на Google. Мъжът е уверен в правото си и твърди, че обвиненията към него са лъжа, заради която смята да съди корпорацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    4 2 Отговор
    Кой кого ще съди сега?
  • 2 гневен

    0 10 Отговор
    Пълни глупости!
    Google.com е същият като google.com

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Mupo

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "гневен":

    Ако знаеше какво е Unicde таблица щеше да разбереш статията и проблема, но вместо да провериш, ти си изгуби времето да напишеш коментар, с който да се изложиш. Иди на този сайт: www.ɢoogle.com и цъкай смело, като е едно и също.
  • 4 Лъчо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гневен":

    Не е едно и също. Дори буквите ги правят различни. Но руснака е създал име, и символ, твърде близък с този на Гугъл. А това, ако се прибави и спама с призивите, ако е истина е ядосало Гугъл. Предполагам, че гнева им се дължи най-вече на сходството на името, а вероятно са фенове и на хилъри, което ги е активизирало? но определено си приличат имената, макар и да не са едно и също. не е добра идея и за руснака, да прави такова име - ще го отъждествяват с Гугъл! Както и Гугъл с него ако не внимава човек. зле е за самият него, защото няма открояваща се идентичност.