Last news in Fakti

24 Ноември, 2011 12:21 3 334 0

Съставиха триизмерна карта на Луната

  • луна-
  • спътник-
  • карта-
  • gld 100-
  • lro

Специалисти от Германския аерокосмически център представиха най-подробния триизмерен модел на Луната. Новата 3D карта покрива 98% от повърхността на земния спътник.

За генерирането на релефния модел, отразяващ и най-дребните детайли, немските учени са обработили 70 000 стереокадри на Луната, заснети от американския сателит Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) от височина 50 километра.

Множеството съседни снимки са насложени пиксел по пиксел в съответствие с позицията на апарата и направлението на зрителния лъч. Информацията е заложена в 40 компютъра, които са съставили цифров модел на лунния релеф от 100 000 000 000 точки. Изчисленията са отнели две седмици.

Картата GLD 100 (Global Lunar Digital Terrain Model) показва възвишенията на земния спътник със стъпка от 100 метра. Показателите са проверявани допълнително с помощта на лазерния висотомер на борда на LRO. Той дава доста точни параметри, но далеч не може да обхване цялата повърхност на Луната, докато за снимките това не е проблем.



Учените тепърва ще прецизират GLD 100, тъй като Lunar Reconnaissance Orbiter продължава да изпраща нови снимки и данни от приборите си. Изследователите обаче вече са създали видеофилм с "полет" над лунната повърхност, включително и над местата на кацане на корабите от серията "Аполо".

Проектът обаче има съвсем различни от забавлението цели. Подробна триизмерна карта на Луната ще помогне на специалистите в избора на места за посещения при бъдещи безпилотни и пилотирани мисии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА