16 Декември, 2011 14:10 9 987 11

Умните автомобили на Mercedes-Benz

  • mercedes-benz-
  • 6d-vision

 

Група учени от Щутгарт работят над създаването на свръхиновативни електронни устройства, които ще помогнат на автомобила да "вижда" света триизмерно. Идеята е да се симулират изкуствни очи, които да следят това, което по принцип вижда водачът докато управлява.
 
Новата технология е наречена 6D-Vision и благодарение на нея автомобилът не само ще може да "вижда", но и след това ще предава информацията на супербърз компютър. Той пък ще я обработва мигновено и при нужда ще задейства електронните асистенти.
 
Тази система ще се намесва в критични ситуации и ще прави това, което принципно трябва да извърши водачът. Нейните действия обаче ще са доста по-бързи. Наблюдението става чрез специални стереокамери, предаващи данни на главния модул.
 
Последният от своя страна ще има възможност да обработва дадената опасност за 200 милисекунди и системите ще могат да реагират доста по-бързо. Системата засича останалите автомобили, пешеходци и велосипедисти като точки с различен цвят.
 
Червените се намират в непосредствена близост, зелените на разстояние от 30 до 50 метра, а тъмнозелените са на дистанция, която не представлява пряка заплаха. Освен това устройството е толкова точно, че може да различи дали пред автомобила се намира човек, друга кола или футболна топка.
 
При дъжд, мъгла или лоши метеорологични условия към стандартната работа на 6D-Vision се включват допълнителни сензори за движение и радари и задействат електронните помощници още преди водачът да е видял опасността. 
 
На този етап ъгълът на следене на обектите е 50 градуса, но учените възнамеряват да го увеличат до 180 и даже до 360 градуса. Компютърът ще бъде "обучен" още да предвижда действията на останалите участници в пътното движение.
 
Като пример за това от Щутгарт дават велосипедист, който вдига лявата си ръка. Компютърът веднага ще разчете намеренията му за завоя на ляво. Идеята е вбъдеще автомобилите да осъществяват връзка един с друг, като по този начин катастрофите ще бъдат сведени до минимум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 65AMG

    3 2 Отговор
    Ne be ladite,qponkite,seat,reno,aldi,vw i drugite sa po hubavi i moderni tva Mercedes e "golqm bokluk".......... bravo za statiqta!
  • 2 ML 320 CDI

    1 1 Отговор
    ТО СЛЕД 3-4 ГОДИНИ ВЕЧЕ КОЛИТЕ САМИ ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ БЕЗ НАМЕСАТА НА ЧОВЕКА.ДОРИ НОВАТА С КЛАСА КОЯТО ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ДО 1 ГОДИНА ЩЯЛА САМА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ДО 40КМ/Ч ЗА ГРАЦКИ УСЛОВИЯ :) :p
  • 3 фдфд

    4 0 Отговор
    mercedes e n1 ,a tezi marki ne sa ni6to pred mercedes
  • 4 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    mercedes e kolata
  • 5 Гошо от село

    2 0 Отговор
    Не знам дали съм ви казвал, защо собствениците на мерцедес не си викат здрасти, когато се видят? Защото сутринта са пили заедно кафе в балкан стар.
  • 6 Renault Megane 2

    0 0 Отговор
    жалък опит за показване на минимално количество мозъчна активност
  • 7 gotqn

    0 0 Отговор
    Гоше, нямаш желание да мръднеш от село като гледам, ми ходи на седенката да ръсиш мъдрости!
  • 8 Japan

    0 1 Отговор
    Браво Гошо, подкрепям те ! А статията е пълна измислица,които разбира от електроника и т.н. знае какво имам в предвид.Такива опити се правят от много дълго време, от много известни фирми и резултатите не са много добри поради доста фактори.Това може да се случи някога , ако швабите измислят комп. които да се самоубочава.Но всички знаем че те не са добри в електрониката така че феновете на марката да си отдъхнат.
  • 9 rintintin

    0 0 Отговор
    Браво Гошко , gotqn i renault megane2 сигурно не знаят дори какво е балкан стар ам ръсят мозъци ,да слезнат в мазето и ще намерят на дядо си цървулите ГРАЖДАНИ
  • 10 тъп

    0 0 Отговор
    при нас на МИЕРЦИДИЕСА му викаме селската мечта ps. сега разбирам защо толкова много МИЕРЦИДИЕСИ карат (СОФИАНЦИ) !!!!!!!
  • 11 namagartopetiQ

    0 0 Отговор
    само мерцедес