Last news in Fakti

15 Март, 2018 12:59 5 026 36

Panasonic настъпва на електромобилния пазар

  • panasonic-
  • завод-
  • фабрика-
  • батерии-
  • акумулатори-
  • китай

Японският производител на електроника Panasonic откри огромен завод за батерии за електромобили в гр. Далян, Китай. В преоборудването на бившата фабрика за телевизори са инвестирани $400 млн. (€324 млн.).

Новият завод ще бъде специализиран в производството на йон-литиеви акумулатори от т.нар. призматичен тип. Те имат правоъгълна форма и алуминиев корпус, по-компактни и леки са от батериите с цилиндрична форма и са най-използваните в електромобилния отрасъл. Изключение прави Tesla, за която японците произвеждат акумулатори с кръгло сечение.

Panasonic не е единствената компания за електроника, която напоследък се преориентира към призматични акумулатори. Samsung също произвежда батерии с такава форма. LG продължава да залага на цилиндричните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕИ

    8 9 Отговор
    Напоследък само за електромобили и хибриди пишат, а за "истинското бъдеще" водородът - нито дума с месеци! Що така?

    Коментиран от #3

  • 2 ДО ВЕИ

    12 0 Отговор
    Като е бъдеще дай технология за енергоефективно добиване на водород.

    Щото соларките вече са 2 за левче

    Коментиран от #6

  • 3 некойси

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕИ":

    Ремембър Хинденбург !
    https://www.youtube.com/watch?v=CgWHbpMVQ1U

    Коментиран от #4

  • 4 Хорст

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "некойси":

    Правиш ли разлика между Хелий и Водород?!?

    Коментиран от #5

  • 5 некойси

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хорст":

    Понеже ВЕИ беше написал, че бъдещето е водорода, това е нагледен пример с водород изпуснат из контрол.
    Хинденбург е летял и с хелий, но във фаталния ден е бил пълен с водород.
    Примерите са много в нета ... от балончета пълни с водород които експлоадират мощно и калорично.
    Нека въобръжението ви да поработи върху това как биха изглеждали нещата при инцидент, когато натъпчете водород под няколко стотин атмосфери (а то трябва да е така понеже водородът е първи елемент в таблицата, следователно е най-лек и единствения начин да се побере повечко е да се тъпче под налягане).
  • 6 ВЕИ

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "ДО ВЕИ":

    Пич, не разбра ли иронията? Обърни внимание на кавичките! Производителите сами се отказват от губещите технологии, а лавинообразно инвестират в батерии.

    Коментиран от #7

  • 7 Зорлем

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "ВЕИ":

    Те така лавинообразно инвестираха и в дизелови двигатели, така че този довод не е съвсем състоятелен.

    Коментиран от #9

  • 8 mediator37

    0 3 Отговор
    Жените залагат на цилиндричната форма още от стока с двойна употреба- дезодорант. Иначе щяха да ги правят правоъгълни.
  • 9 ВЕИ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Зорлем":

    Искаш да кажеш, че въпреки всичките тези инвестиции в дизел, тази технология така и не можа да се наложи и не можеш да видиш дори един дизел по улиците? Ама ти наистина ли го твърдиш това? Знам какво взимаш, но те съветвам да го спреш!

    Коментиран от #11

  • 10 ВЕИ

    1 2 Отговор
    НЕ знам какво вземаш, но те съветвам да го спреш!
  • 11 Примат

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ВЕИ":

    Ти си болен от зомбизъм, безнадежден случай.

    Иска да ти каже че както правителствата издигнаха дизелът така и го завряха в миша дупка. Никой не те пита тебе, има си директиви и държави като България обича да ги следва безропотно.

    Само погледни какво стана с пазара на електрички в Холандия, срина се защо така????

    Само чакай да видиш какво ще стане с Норвегия които режат собственият си клон след 10 години.
  • 12 ВЕИ

    2 1 Отговор
    От кое съм зомбиран? Че казвам че бизнесът ВИНАГИ следва печалбите? От десетки години правителствата се опитват да наложат ВЕИ, електромобилите и водорода, но бизнеса се дърпаше и не искаше.

    Това коренно се променя в момента в който надушат печалба. Дизелът не е най добрата технология, а е най-печелившата. Никой не се бута да прави електромобили, защото
    ДОСЕГА, нямаше печалба в тях. Ключовата дума е досега.

    Потребителите също не са глупави и не биха Сменили сегашната си технология, ако нямат някаква полза от това. Зелените идеи са за хора с промити мозъци. Мнозинството се интересуват от цената и спирането на субсидиите го доказва. Тогава намалява и закупуването на електромобили. Следователно пазарът се движи от Икономически, а не екологични причини. За бум на продажбите на електромобили е достатъчно изравняването на цените с бензиновите.

    Водородът не го искат нито производителите нито потребителите защото никой няма икономическа полза.

    Коментиран от #13

  • 13 Примат

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ВЕИ":

    Екологичните причини могат да надделеят само тогава когато се проповядват от чисти хора със силен личен пример без меркантилни задни мисли.
    От такива диктатори като тебе хората се отвращават и се получава обратен ефект.

    Коментиран от #14

  • 14 ВЕИ

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Примат":

    Бъркаш жестоко. Екологията може да надделее, само тогава когато не е в конфликт с икономиката. Краткото субсидиране на ВЕИ енергията я направи само за десетилетие най-евтината енергия, като цената и продължава да пада.

    Ако днес някой реши да изгражда нови мощности за производство на електроенергия, не му се налага да мисли дали да избере по-евтиния или по-екологичният вариант.

    Същото се очаква да се случи и с автомобилите след 2022 година, когато електромобилите ще станат по-евтиният вариант. Именно затова всички автомобилни производители се втурнаха да правят електромобили и фабрики за батерии.

    Тогава само такива като тебе, ще изберат ДВГ и ще платят повече за него, заради някакви сантименти, като освен по-високата първоначална цена за самия автомобил Ще плащат и по-висока цена за гориво и обслужване.

    ПП

    И вземи прочети в речника какво означава диктатор! Кажи ми, дори да имам властта на диктатор какво съм казал, че трябва да се забрани? Упс аз не искам да се забранява каквото и да било. Е как това ме прави диктатор тогава?
  • 15 Примат

    1 0 Отговор
    Да се смее ли човек да плаче ли като види зомби като теб незнам вече:

    http://19min.bg/news/8/88404.html
    Накратко:
    общственият доставчик изкупува от:
    ВЕИ – 296,42 лв. за Мвтч
    АЕЦ Козлодуй – 30 лв. за Мвтч

    Хаиде сега си го набии в главата 30 е 10 ПЪТИ по малко от 300, повтарям 10 ПЪТИ 10 ПЪТИ 10 ПЪТИ 10 ПЪТИ!!!

    Хайде сега кажи как в Мексико е 2 цента в Норвегия без пари а в Германия ти плащат да ползваш токът им, как може да си толкова заблуден нямам думи.

    Екологията винаги ще бъде скъпа, затова трябват водачи с чисти души а не продажници като тебе.

    Коментиран от #17

  • 16 ВЕИ

    2 1 Отговор
    Благодаря ти, че ме окачествяваш като водач! Трогнат съм.

    Ти си поредният, който се опитва да обяснява световните събития на останалите, през призмата на случващото се в неговата махала от която никога не е излизал. Защо ми даваш примери от България? Какво зависи от нея в световен мащаб?

    И отново се опитваш да манипулираш. Цената на тока от Козлодуй не е 3 стотинки за киловатчас е двойно повече. Най-ниската възможна цена за ток от АЕЦ Белене е 17 стотинки, с тенденция да се повишава. Още преди няколко години, цената за тока от фотоволтаици на големи мощности беше близка до тази (около20ст.) и е по-евтина отколкото дневна тарифа.

    Освен това не можеш да четеш. Върни се и прочети че говоря за цена на енергията от НОВОПОСТРОЕНИ мощности. От миналата година, цената за изграждане на вятърни и фотоволтаични проекти, вече е по-ниска, от всякакви други алтернативи включително атомни и въглищни и не са нужни субсидии.
  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Примат":

    Дрън дрън, цената от АЕЦ Козлодуй е 65,90лв с ДДС за МВтч

    Статия от вчера.

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/03/15/3147209_shefchovich_bulgariia_moje_da_udvoi_vei_moshtnostite_i/
    Комисарят по Енергийния съюз посочи още, че трябва да се промени мнението на хората за ВЕИ като скъпи технологии, тъй като през последните месеци се постигат изключително ниски пазарни цени на зелената енергия. "Ако се абстрахираме от договорите с преференциални тарифи, реалната стойност на електричеството от вятърни и соларни централи е между 2 и 6 цента за киловат", заяви Шефчович.

    Едно на ум за АЕЦ-а и хъба-а

    В официалната си среща с премиера Бойко Борисов комисар Шефчович е обърнал внимание на необходимостта от развитие на енергийната стратегия на целия Европейски съюз до 2030 г. и призова за сериозен дебат във всяка от страните членки за бъдещето на енергетиката. "Защото знаете много добре, че ако построите атомна електроцентрала днес, тя ще остане с вас в следващите 30, 40 или 50 години, ето защо решението, което ще вземете днес, ще има значение за енергийния микс на страната не само до 2030 година, но и през 2040 и 2050 година", подчерта той. Изказването идва на фона на все по явните сигнали от властта напоследък, че възнамерява да рестартира проекта АЕЦ "Белене".
  • 18 Примат

    2 0 Отговор
    Смешене, по-смешен,най-смешен, ВЕИ.
    1. Моята махала е България, щото аз живея тука хайде пак обясни как в Германия ти дават пари щото им ползваш тока :)). Тебе като не те интересува България какво правиш в този форум.
    2.Като оспорваш статията дай твои линк за цена в Козлодуй.
    3.За Белене нямам думи, тази цена е сигурно от твоята кристална топка или от менторът ти Костов.
    4. Най големият тъпизъм,(не се научи да не говориш смешки) е че цената на ФВ била по-евтина от дневната енергия:
    Цена на дневна енергия е 13.8 ст.
    Цена от ФВ над 30кВт около 19.1 ст.
    И цената е толкова именно поради ВЕИ и др.
    И щом няма субсидии защо държавата е задължена да им изкупува тока, тоест не държавата ние ги субсидираме ама тебе не ти пука за България нали така???
  • 19 гост

    0 0 Отговор
    Поне като даваш точни цифри, гледай да са вярни! Това не е най-ниската цена за енергия от възобновяеми източници. Гледай какви са били цените още когато фотоволтаичните централи и вятърните генератори бяха в пъти по-скъпи от днес:

    Р Е Ш Е Н И Е
    № Ц -13 от 01. 07. 2014 г.

    ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ
    РЕШИ:
    I. Определя, считано от 01.07.2014 г. преференциални цени за изкупуване на електрическа
    енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с
    инсталирана мощност до 10 МВт, без ДДС, както следва:
    7. Микро ВЕЦ с помпи - 93.69 лв./МВтч;
    8. Вятърни електрически централи(ВтЕЦ) с инсталирана мощност до 30 кВт – 137.98
    лв./МВтч;
    9. ВтЕЦ с инсталирана мощност до 200 кВт – 128.51 лв./МВтч;
    10. ВтЕЦ с инсталирана мощност до 1 МВт – 116.98 лв./МВтч;
    11. ВтЕЦ с инсталирана мощност над 1 МВт – 95.55 лв./МВтч;
    12. ВтЕЦ, работещи с асинхронен генератор с кафезен ротор – 83.16 лв./МВтч;
    13. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), с обща инсталирана мощност до 5кВт
    включително, изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към
    електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани
    територии –211.81лв./МВтч;
    14. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), с обща инсталирана мощност до 30 кВт
    включително, изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към
    електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбан
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    урбанизирани
    територии –203.97 лв./МВтч;
    15. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), с обща инсталирана мощност над 30 кВт
    до 200 кВт включително, изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за
    производствени и складови дейности присъединени към електропреносната или
    електроразпределителната мрежа в урбанизирани територии– 169.12 лв./МВтч;
    16. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), с обща инсталирана мощност над 200 кВт
    до 1 000 кВт, изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за
    производствени и складови дейности присъединени към електропреносната или
    електроразпределителната мрежа в урбанизирани територии– 144.68 лв./МВтч;
    17. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ) с инсталирана мощност до 30 кВт – 152.19
    лв./ МВтч;
    18. На фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ) с инсталирана мощност над 30 кВт до
    200 кВт – 143.35 лв./МВтч;
    19. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ) с инсталирана мощност над 200 кВт до 10
    000 кВт – 134.03 лв./МВтч;
    20. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ) с инсталирана мощност над 10 000 кВт –
    131.36 лв./МВтч;


    Нещо да кажеш? 13 стотинки за киловатчас в България още 2014 година. Това са 6,5 евроцента спрямо минимум 8,5 за АЕЦ Белене, само да излезе на нула за 50 години без никаква печалба.

    Коментиран от #22

  • 21 Guest

    2 0 Отговор
    Ако ги няма АЕЦ и ТЕЦ да поддържат системата ще чакаме да изгрее слънцето и да духне вятър че да имаме електричество. ВЕИ централите в бг е жива кражба. Скандалната Гинка Върбакова откъде ги натрупа тези милиони? От завишената изкупна цена, която потребителите плащаме. Ако се изкупуваше тока от ВЕИ на пазарен принцип, като в същото време да плащат данък за земята върху която са разпоожени ВЕИ парковете няма да я има тази свръх печалба. Засега АЕЦ е без алтернатива и затова големите икономики строят нови блокове, защото им трябват постояни сигурни токоизточници, а не да чакат кога ще пекне и ще духне.

    Коментиран от #25

  • 22 Примат

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Абе гост ти или четеш кристалната си топка или гледаш в миналото да беше видял че тази наредба е от 2014 а днес сме 2018 :)))
    Даааааа изненада цените се промениха и то нагоре????
    Освен това явно имаш шизофрения щото ти сам казваш в пост 16 около 20 ст. :)))).

    Също другата простотия и лъжа виж тука:
    http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_c-7_17.pdf

    Цена на тока от Козлодуй 3 ст!!!!!!!!!!!!!! Какво не ти е ясно още???
    А за Белене, такава централа няма така че само Костов и ти можете да говорите опорните си точки.

    И още нещо да ти се набие в умната кратуна в док. от линка пише:
    стр 7.
    АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД 30лв./MWh
    ВИ, в т.ч. малки ВЕЦ 276,92лв./MWh
    Близо 10 ПЪТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    И не стига това в т.8 :
    Цена за задължения към обществото в размер на 37,02 лв./MWh, без ДДС, в т.ч. компонента, отразяваща разходите за електрическа енергия, произвеждана от възобновяеми източници, в размер на 23,12 лв./MWh.

    Разбра ли сега кой лъже прочети много добре този документ и после ако не те е срам ела и се извини!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 ВЕИ

    0 1 Отговор
    1. Ако у ваше село токът се взима от контакта, по светът електроенергията се купува на борсата. От следващата година, ще има европейски пазар и за балансираща освен за базова енергия, защото ще заработи обща европейска борса час напред. Тогава в още по-голяма сила ще те заинтересува цената на тока в Германия.

    2. Заповядай http://3e-news.net/българия/emi-цени-на-електрическата-енергия-2017-2018_55266

    3. Заповядай: http://www.mediapool.bg/vtorata-aets-struva-nad-10-mlrd-evro-i-tokat-ot-neya-shte-e-75-evro-na-megavatchas-news192179.html

    И ъпдейт към днешна дата:

    https://www.dnes.bg/bulgaria/2018/03/07/aec-belene.370011

    4. От догодина и ти ще си на свободния пазар и няма да има регулирани цени. ВСИЧКИ производители над 4 мегавата ще продават САМО на борсата, където цената на тока се сменя всеки час. Ето цените за днес например:

    Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 50.49 лв. за MWh и количество от 10297.60 MWh с ден за доставка 16 март 2018 г. , сочат данните от търговията.

    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 65.20 лв. за MWh, при количество от 6682.3 MWh.

    Извънпиковата енергия (4245.3 MWh) е на цена от 37.78 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).

    Борсата стартира при цена от 15.76 лв. за MWh.

    Най-високата цена в рамките на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е регистрирана във времето 8-14 часа – 80.01 лв.за MWh.

    В 24 часа цената на

    Коментиран от #27

  • 24 ВЕИ

    0 0 Отговор
    В 24 часа цената на търгуваната енергия е 23.55 лв. за MWh.

    Как виждаш търговията на Белене с цена 160лв за мегаватчас? Това са цени отразяващи и актуалните цени в региона.
  • 25 ВЕИ

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Guest":

    Много правилно си се ориентирал в пладнешкия обир, който ни спретнаха политиците, като преизпълниха квотата за ВЕИ 2020 още през 2012г. на високи изкупни цени. Както се вижда, за 2014 цените са паднали на 13ст.(сега научавам за чак толкова ниска цена, проверих информацията на гост) за големи централи, но вече нямаше нужда от повече мощности.

    За АЕЦ обаче грешиш! Развитите икономики ги затварят, а не ги строят. Чети:
    Германия
    http://3e-news.net/анализи/какви-планове-крои-германия-на-централите-на-въглища-и-за-веи_57741

    Франция

    https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/12/12/3091579_edf_e_izpravena_pred_vuzobnoviaemo_budeshte/

    Правителството планира да затвори 25 от общо 58 ядрени реактора на EDF през следващите 15 години, като целта е фокусът на дружеството да се измести към възобновяеми източници.

    САЩ
    https://www.publics.bg/bg/news/16310/

    Затварят преждевременно АЕЦ „Три майл айлънд“ в Пенсилвания
    АЕЦ „Три майл айлънд“, която оперира на загуба през последните 5 години, не е успяла за трети път на регионален търг за капацитет


    Ние обаче, понеже сме тарикати, ще строим нова АЕЦ ,не че ни е нужна, а да продаваме на балъците покрай нас, че те са тъпи и си затварят техните!
  • 26 ВЕИ

    0 2 Отговор
    MW %
    АЕЦ 2103 51.03%
    Кондензационни ТЕЦ 932 22.62%
    Топлофикационни ТЕЦ 285 6.92%
    Заводски ТЕЦ 128 3.11%
    ВЕЦ 91 2.21%
    Малки ВЕЦ 234 5.68%
    ВяЕЦ 324 7.86%
    ФЕЦ 0 0.00%
    Био ТЕЦ 24 0.58%
    Товар на РБ 3627

    Някой ще ми обясни ли, ако АЕЦ Белене вече е построен и работи, какво щяхме да правим с излишните над 1000 мегавата в този момент, дори ако тецовете не работят, а никой наоколо няма нужда от енергия?
  • 27 Примат

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ВЕИ":

    ХаХа у вашият град токът си го носите в чували :))) може ли да си толкова негрмотен човек????
    Цената на токът се променя на всеки 3 месеца.
    РЕШЕНИЕ № Ц–7 от 07.04.2017 г.
    АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД 7 30лв./MWh
    ВИ, в т.ч. малки ВЕЦ 276,92лв./MWh
    Р Е Ш Е Н И Е № Ц - 19 от 01.07.2017 г
    АЕЦ Козлодуй“ ЕАД 54,92лв./MWh
    ВИ, в т.ч. малки ВЕЦ 278,95лв./MWh

    Има увеличение на цената от Козлодуй заради мащабна инвестиционна програма за увеличаване на експлоатационният период на 5 и 6 блок(над 1 милион лева), но пак е над 5 пъти по евтина а цената на ВЕИ се увеличава също и няма тенденция да пада.Следващоте месеци цената на Козлодуй ще падне отново но на ВЕИ ще си остане.

    И отново:
    Цена за задължения към обществото в размер на 37,25 лв./MWh, без ДДС, в т.ч. компонента, отразяваща разходите за електрическа енергия, произвеждана от възобновяеми източници, в размер на 23,10 лв./MWh.

    Сега разбра ли го един път плащам висока цена за производство и втори път данък ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО за ВЕИ за да може Гинка шалтерът да си кара зеленото Бентли :))).
    Ама хората които си купуват ток в чували те не го плащат това, колко си заблуден не е истина.
    И още нещо да ти набия в дебелата кратуна аз съм обиколил и ЖИВЯЛ почти по целият свят и винаги тока съм го вземал от КОНТАКТА и съм го плащал на енергото. Не съм търговец правя малко по смислени неща от теб, за да се занимавам от къде да купя ток на каква цена и кога да си пусна бойлерът или пералнята.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Примат":

    Стига, че сега госпожата ще те даде под съд за сексисткото ти поведение :)))
    Какъв е смисълът да спориш с това същество? Понякога имам чувството, че самата Гинка пише с тези различни никове.
  • 29 ВЕИ

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Примат":

    Абе ти в кой клас си, та още не си се научил да четеш и да смяташ? Кажи на прадядо си дето ти ги разправя тези неща за атомната енергия, че времената се менят и да не те залъгва с такива опорни точки защото имаш калкулатор.

    Това като го прочетох, направих 5-минутна пауза от смях, докато продължа нататък. Все едно да кажеш

    " мамо, тази година ще трябва да ми даваш цялата година по 10 лв джобни ежедневно, вместо пет както миналата година, защото утре трябва да си купя учебник от 5 лв."

    Кой нормален човек ще ти се върже на такава лъжа? Цените на електроенергията се сменят само веднъж годишно, точно на първи юли, освен при извънредни обстоятелства. Мога да се хвана на бас с тебе, че тази година цената на АЕЦ Козлодуй няма да се върне, дори може да поскъпне.

    Това за единият милион обаче беше култово! Я извади калкулатора, и сметни колко пари е разликата само за днешната произведена енергия при мощност 2100 мегавата? Знам че или не можеш да ги сметнеш или няма да споделиш нарочно резултата затова ще го напиша

    1 759 968 (един милион и 760 хиляди лв.)

    Точно с толкова потребителите плащат в повече всеки божи ден, откакто вдигнаха цената. Ти на свой ред предлагаш, да построим Белене, което освен тези 1,7 милиона, да ни се наложи да плащаме още по пет милиона дневно или милиард и половина повече на година? И наричаш това изгодно?

    Коментиран от #32, #34

  • 30 ВЕИ

    0 0 Отговор
    "Цена за задължения към обществото в размер на 37,25 лв./MWh, без ДДС, в т.ч. компонента, отразяваща разходите за електрическа енергия, произвеждана от възобновяеми източници, в размер на 23,10 лв./MWh.

    Сега разбра ли го един път плащам висока цена за производство и втори път данък ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО за ВЕИ"

    Нищо не си разбрал. Цялата такса е 37,25 като само 23,10 лв./MWh. от тях( По-малко отколкото вдигнаха цената на АЕЦ) е за възобновяемите източници. За цялата година, това се равнява на 762 милиона лева, част от които се компенсират от риходи от фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за намаляване на
    цената за задължения към обществото 245 милиона лева, част от които събрани от продажби на въглеродни емисии. Цената на въглеродните емисии всяка година се качва, така, че съвсем скоро само този фонд ще компенсира по-високата цена на ВЕИ. За 2017 година са събрани почти два пъти повече пари - 436,9 млн. лева. https://www.investor.bg/energetika/472/a/437-mln-leva-prihodi-planira-spasitelniiat-energien-fond-za-2017-g-231880/

    Коментиран от #33

  • 31 ВЕИ

    1 0 Отговор
    "още нещо да ти набия в дебелата кратуна аз съм обиколил и ЖИВЯЛ почти по целият свят и винаги тока съм го вземал от КОНТАКТА и съм го плащал на енергото. Не съм търговец правя малко по смислени неща от теб, за да се занимавам от къде да купя ток на каква цена и кога да си пусна бойлерът или пералнята."

    Знам че си от тези, които още си плащат телефона с шайба на БТК по 25 лв на месец, защото мобилните услуги са скъпи? Няма нужда да се разправяш да купуваш скъпи апарати, които да се налага да зареждаш всеки ден, и да се набутваш.

    Дори не знаеш, че вече няма енерго. Плащаш на търговец на енергия, което по случайност съвпада с енергоразпределителното дружество в региона ти, но е така защото не си си сменил търговеца. Не те знам в кой друг окръг си ходила, но виж какво правят германците от преди 10 години:
    https://money.bg/archive/40-ot-germantsite-iskat-da-smenyat-dostavchika-si-na-tok.html

    Bceĸи мeceц пoвeчe oт 100 xиляди дoмaĸинcтвa cмeнят дocтaвчиĸa cи. 40% oт ceмeйcтвaтa плaниpaт дa пpeдпpиeмaт тoвa в cлeдвaщитe 12 мeceцa, пoĸaзвa изcлeдвaнe нa Ѕіmоn - Кuсhеr & Раrtnеrѕ. Peшaвaщ фaĸтop зa тoвa e цeнaтa нa тoĸa.
    Cмянaтa нa дocтaвчиĸa мoжe дa нaмaли cмeтĸaтa cpeднo дo 27%. Haпpимep пpи cмянa e възмoжнo 4000 ĸилoвaтa тoĸ, ĸoитo cтpyвaт 960 eвpo пpи eдин дocтaвчиĸ, дa ги зaĸyпиш зa 692 eвpo.

    Ти понеже си баровец, не ти пука колко е цената на тока и си плащаш, важното е да е от АЕЦ и никакво ВЕИ, ЧЕ БИЛО СКЪПО!

    Коментиран от #35

  • 32 Примат

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ВЕИ":

    Аз освен че чета и разбирам какво чета за разлика от теб. Не беше ли ти който говореше за функционална неграмотност а не може да осмислиш два реда на кръст. Понеже имаш ментални проблеми нека ти го обясня като на първолак какво пише в наредбата на КЕВР, мноооооооого елементарно ще бъде:
    1. С Решение № Ц-19 от 30.06.2016 г. на КЕВР на дружеството e утвърдена пълна цена за енергия в размер на 30,00 лв./MWh, при общо необходими приходи от 110 500 хил. лв. и нетна електрическа енергия – 3 682 870 MWh.
    2. 2. Със заявление с вх. № Е-14-24-9 от 31.03.2017 г. „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е предложило за утвърждаване пълна цена за електрическа енергия – 58,09 лв./MWh.
    3. Цената на електрическата енергия осигурява норма на възвръщаемост на капитала от 2,85%, отчитаща завишените инвестиционни разходи на дружеството за периода 2017 г. – 2018 г., свързани с изпълнение на мащабна инвестиционна програма, насочена към продължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок и към повишаване на проектната им мощност до 104% (проекти, определени като държавен приоритет).
    Тоест цената е 30лв/MWh. За посоченият период от теб поради удължаване на срока на експлоатиция и разходите за това а компанията не може да бъде на загуба понеже субсидиите са само за Гинки и такива като нея цената се увеличава временно. Когато твоят ФЕЦ работи 30 години после пак ще си говорим за 50 години!!!!!
    И въпреки това временно увеличение отново цената е 5 ПЪТИ 5 ПЪТИ 5 ПЪТИ по ниска за производство от ВЕЦ
  • 33 Примат

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ВЕИ":

    Плащам някаква ОБЩЕСТВЕНА ТАКСА за ВЕЦ която е почти САААААМО колкото цената за тока от АЕЦ??????????
    Тази такса е за да може някой да си напълни гушата понеже ние сме балъцте.Не ме бърка цената обаче не обичам тарикатите, ако парите ги давах на държавата добре но на някакви селски тарикати от Пазарджик вече преля чашата.

    И накрая отново прилагаш старата си тактика, пишеш много коментари по няколко страници понеже знаеш че няма да си губя времето да ти прочета лъжите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ВЕИ":

    Не знам в кой свят си живял, аз където съм живял имат по над 50 АЕЦа, мега бързи влакове,индустрия и чист въздух. С Фукушима нема проблем, то и без това тяхна грешка и на фона на всички АЕЦ в целия свят, авариите заради човешки грешки са нищожно малки. И между другото, ни знам с кво се занимаваш, но ми изглеждаш точно като някой скапан прекупвач. Япония, Франция, САЩ,Русия изобщо не се занимават с тея простотии-схващаш ли? Германия разчита на ТЕЦове и внася ток от Франция. Ядрения разпад,мое го замести единствено Ядрения синтез. И ной добре да земат да ги ликвидират тея лъжи с веита че некви мекотели много парички напраиха на наш гръб.
  • 36 Гост

    1 0 Отговор
    И последно понеже много се дразня, когато някой казва на бялото-черно,аре отговори ми на въпроса защо Германия иска газ още,освен ТЕЦовете които имат и енергията която внасят ?
    Понеже те ги промотират тея скапани ветрогенератори и фотоволтаици. Защо не разчитат на тях?
    Хахаха
    Между другото, има и проекти да си набавяме електроенергия от фотосинтеза, и то точно в Германия -от водорасли. На мен това повече ми допада. Сериозно
    Хахаха