Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 13:46 4 673 7

Земята олеквала с 50 000 тона годишно

  • земя-
  • nasa-
  • изследвания-
  • термодинамика

Всяка година планетата ни губи по 50 000 тона от теглото си, въпреки че на повърхността на Земята падат по 40 000 тона космически прах. Това показват изчисленията на д-р Крис Смит и физика от Кеймбридж Дейв Ансел.

Според британските учени феноменът се дължи отчасти на процесите, които протичат в ядрото на планетата. То представлява гигантски ядрен реактор, който изразходва гориво. Смит и Ансел изчисляват неговото количество на 16 тона годишно.
 
Същинската загуба на тегло обаче се дължи на водорода и хелия, които напускат Земята. Гравитацията е прекалено слаба за тези елементи. В резултат на това всяка година планетата завинаги напускат 95 000 тона водород и 1 600 тона хелий.
 
Когато тази цифра се съпостави с твърденията на NASA, че Земята натежавала със 160 тона заради повишаването на температурата в глобален мащаб (добавянето на енергия в системата увеличава масата), и 40 000-те хиляди тона космически прах, сметката показва 50 000 тона пасив всяка година (-0.000000000000001% от теглото на планетата).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕДКО САВЧЕВ

    2 1 Отговор
    И накрая съвсем ще свърши, и ще се самозапали заедно с нас както сме отгоре. И де ще бегаме тогава, не знам..
  • 2 псс

    0 0 Отговор
    ще се мре
  • 3 Нострадамус

    0 0 Отговор
    И без това света е тръгнал по грешният път на развитие.А за да се оправи нещо то трябва първо да се развали......
  • 4 фалос

    0 0 Отговор
    е най накрая ще се отървеме от тази пародия на живот и без това всичко е тръгнало на немотия и разруха
  • 5 Стефан Красимиров

    0 0 Отговор
    Вай,вай,вай, какви сте ми само страхливци ;))))
    Първо: направете си елементарна сметка, колко хиляди или милиони години трябва да минат, за да изчезне земята съвсем ;))) Тогава нас няма да ни има, освен, тия тука дето са написали , че ще се мре, знае ли човек могат и да доживеят до тогава ;))) То, че ще се мре, ще се мре, но преди да изчезне земята, на когото когато му дойде реда.
    Второ: До тогава, за толкова хиляди и милиони години, ще се измисли някаква компенсация за баланс на земята, който баланс да покрие загубата на тежеста.
    Трето: До тогава нашите пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра--пра-пра внуци сигурно ще открият доста алтернативни планети в космоса, пък и транспорта няма да е като сегашния и при необходимост ще се придвижат и заселят някъде из космоса.
    Така,че горе главите и не бойтес!!!! ;)))
  • 6 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    ----Е как става това земята да олекне,като аз натежах с 20кг. за 2 години,а пък тя взела та олекнала! :) :) :)
  • 7 nemo 84

    0 0 Отговор
    vide mu se kraia