Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 14:03 3 336 16

Робот поставя гипсокартон

  • hpr-5p-
  • робот-
  • гипсокартон

Инженери от японския Национален институт по промишлени науки и технологии представиха хуманоиден робот, който може да се справя самостоятелно с множество строителни задачи. HPR-5P е висок 182 см и тежи 101 кг.

Благодарение на мощните електромотори машината притежава достатъчно физическа сила и може да държи предмети с тегло до 2.9 кг с една напълно разгъната ръка. В главата на робота има няколко камери и датчици, с помощта на които "мозъкът" му създава обемна карта на заобикалящото го пространство и я обновява на всеки 3.3 секунди.

За да демонстрират възможностите на HPR-5P, японските инженери са го научили да монтира гипсокартонени плоскости напълно самостоятелно. Роботът определя разположението на плоскостите, захваща ги позиционира в правилната посока. След това разпознава винтоверта с помощта на компютърното си зрение, което различава десет вида инструменти, и фиксира гипсокартона към дървено скеле със самонарезни винтове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    27 1 Отговор
    Бавничък малко, ама ще еволюира :). Той Абе-сан си го каза-ник'ви емигранти за нискоквалифициран труд,роботи и изкуствен интелект ще вършат работата 😀 На България,изкуствен интелект и трябва вместо парламент. Ще видите как за 800 дни ще се оправят нещата като тема кражби и шуробаджанащина ;)

    Коментиран от #8

  • 2 Неканен

    11 0 Отговор
    Има надежда да си довърша ремонта :)
  • 3 976

    21 2 Отговор
    Тоа ако е на квадрат от глад ще умре!

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 4 Кофти бате робота

    14 2 Отговор
    Терминаторът версия 1 е готов, само да му турят автомат в ръката и ето го. Лоша работа.
  • 5 Дедо Мишо

    12 0 Отговор
    Като почне да прави мусака ми се обадете. Тогава ще ползвам жената повече по другото предназначение ...
  • 6 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "976":

    Верно че е малко бавничък,ма квадрати не гони за надница. Пускат неколко такива и обекта пак ще е готов,нема го остават недовършен ;)
  • 7 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "976":

    Тоа не е на квадрат , а на час !! Ама 24 часа 365 дена в годината !!! И не знае какво е фасони , махмурлук , стачки и мрънкане за увеличение на заплатата !! И също 10 000-ния квадрат ще е едно към едно с първия , за разлика от всички "баш майстори" !!! Така че не му търси кусури , а си търси друга работа , ако разчиташ на тая !!
  • 8 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    По-добре по-бавно , ама сигурно , отколкото юруш и после половината брак !! И като сметнеш , че няма проблем да работи по 24 часа в денонощието , пак е повече от всеки "майстор" !!

    Коментиран от #9

  • 9 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Това казвам,че няма да го оставят недовършен. Съгласен съм с теб за 24/24 365 дни в годината, току виж дори свършил за същото време като баш майстора ;) Шиндзо Абе точно това каза-никакви емигранти, като има недостиг на работна ръка,ще разчитат на роботи,и даде за пример в Европа атентатите, кражбите и прочие..А за изкуственият интелект вместо парламент в България съм почти сериозен, сигурен съм че дори сирито (която не е най умна) е по умна от баце и още повече не е крадлива 😃
  • 10 ГосТ

    2 2 Отговор
    на всички тролове, които крякат небивалици за руската наука и технологии, препоръчвам да напишат Fedor robot в търсачката. Линк няма да слагам, защото ще го изтрият
  • 11 hold up

    2 0 Отговор
    Добре са го замислили,че гипсокартона доста си тежи!!!!!!
  • 12 незнайко

    2 3 Отговор
    Всички роботи работят по програма написана от ЧОВЕК !!! Не се отчайвайте тези, които ръцете им не днаят къде са !!! Вас ще ви заменят. Тези които пишат програмите, няма кой да ги замени !!!
  • 13 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "976":

    Не иска да яде и ракия не иска,а и на събори не ходи!
  • 14 на коня комшията

    1 0 Отговор
    Все едно гледам оня с коня дето вече една година се мъчи с кухничката

    Коментиран от #15

  • 15 РЗС

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "на коня комшията":

    бе то и тия роботи дето правят коли в началото са били бавни, виж ги сега, във фабрика с 50 човека и всичко друго роботи правят 1000 коли на ден. Като го усъвършенстват и напишат добри програми 100 такива робота ти издават 8 етажен блок за 1 месец.
  • 16 коРа

    2 0 Отговор
    Ако може да шпаклова,да маже и да не слуша мазна чалгийка докато работи, ще бъде супер.За подсвиркването по разни коври не е проблем,все пак е майстор, а и да не пие и пуши и да не псува..ех мечти....