24 Януари, 2019 18:33 3 867 40

Вятър счупи ракета на SpaceX

  • spacex-
  • starship-
  • инцидент-
  • авария-
  • илон мъск

Първият пробен опит на космическия кораб SpaceX Starship през февруари ще бъде отложен, след като бурен вятър разруши ракетата на стартовата площадка. Апаратът е част от двустепенната система Big Falcon Rocket, проектирана за търговски полети до Луната и Марс.

Инцидентът се случил на полигон в Тексас, където задухали силни ветрове със скорост над 90 км/ч. Ураганът откъснал основната част от вече издигнатата ракета, но според Илон Мъск горивните резервоари са останали невредими. Възстановяването на апарата обаче щяло да отнеме няколко седмици.

Тестовият SpaceX Starship има три метан-кислородни двигателя, а диаметърът му е около 9 метра. Предполага се, че окончателната версия на кораба ще бъде със сходен диаметър. Ракетата обаче ще бъде по-висока и ще има 7 двигателя. Официалното представяне на апарата, който трябва да стане универсално средство за междупланетни полети, ще се състои след края на изпитанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    62 17 Отговор
    И тия с тази ветрушка ще ходят на Марс.Егати пародията.
  • 2 Японеца

    59 14 Отговор
    Това ми прилича на макет обвит със станиол.Х, микс, един вятър го отвял!А форумните мишки бяха отписали руснаците.
  • 3 Санкция

    59 12 Отговор
    Е, добре де, как това издържа на натоварването при полет в космоса, а тук на земята вятър може да го скърши на две? Май поредната лъжа от американците за точене на пари от собственият си народ. И, дали наистина са стъпвали на луната?
  • 4 007

    51 12 Отговор
    Театъра за малоумници продължава от "кацането на Луната",до ден днешен.
  • 5 гост

    19 30 Отговор
    Това е т.н. хопър прототип и е предназначен да тества двигателите и апаратурата в атмосферата, мисля че ограничението беше до 5х.м, като въобще няма да се качва по-нагоре. Само тестово муле един вид. Съвсем друго ще е като се постави на големият бустер и се направи друг кораб. Това е изготвено от стомана и е заварено от майстори за резервари, а не космически инженери, имат си основание така да го направят, не ги мислете. Все пак СпейсХ са единнствените получили разрешение от НАСА да превозват хора и това ще се случи тази година.

    Коментиран от #13, #32, #39

  • 6 Вьй

    40 8 Отговор
    Ако беше се случило това вьв РУСИЯ сега щеше да има сумати коментари.Но нали е вьв америка мьлчите и се спотайвате.
  • 7 fhdhfgh

    21 2 Отговор
    много се извинявам ,но това е макет на ракета от началото на миналия век . и не се произвеждат в такива свинарници!
  • 8 гост

    7 28 Отговор
    Поздрави за всички русконадупени , да ви е честито !!! CAЩ cĸopo мoжe дa дoбивa пoвeчe пeтpoл oт Pycия и Cayдитcĸa Apaбия взeти зaeднo ! Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти, ĸoитo пpeз минaлaтa гoдинa oтнoвo cтaнaxa нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa пeтpoл в cвeтa, щe ycпeят дa зaceнчaт дoбивa oт двaтa cи нaй-гoлeми ĸoнĸypeти взeти зaeднo дo 2025 гoдинa, coчи дoĸлaд нa Rуѕtаd Еnеrgу.

    Oчaĸвa ce, cтигa цeнитe нa copтa WТІ дa ocтaнaт нaд $50 зa бapeл, CAЩ дa дoбивaт пo 24 милиoнa бapeлa днeвнo пeтpoл и втeчнeн гaз дo 2025 гoдинa блaгoдapeниe нa пpoдължaвaщия шиcтoв бyм. Иcтopичecĸи, тpитe дъpжaви ce бopят зa пъpвaтa пoзиция и ĸopoнaтa чecтo cмeня пpитeжaтeля cи. B дoĸлaдa ce взимa пpeдвид дoбивa нe caмo нa пeтpoл, нo и нa втeчнeн пpиpoдeн гaз и гaзoв ĸoндeнзaт. Aĸo пpoгнoзaтa ce cбъднe и CAЩ cпeчeлят нaд 50% пaзapeн дял cpeд "Гoлямaтa тpoйĸa", тoвa щe cъбитиe, нeвиждaнo oт 1970 гoдинa.
    Pacтeжът в CAЩ щe бъдe движeн ocнoвнo oт гoлeмитe шиcтoви бaceйни ĸaтo Πepмcĸия. Дoбивът нa пeтpoл нa cтpaнaтa ce oчaĸвa дa нapacнe дo нoв peĸopд oт нaд 12 милиoнa бapeлa нa дeн пpeз 2019 г., cпopeд Eнepгийнaтa инфopмaциoннa aдминиcтpaция.

    Коментиран от #11, #26

  • 9 много въпросителни

    29 4 Отговор
    Ще летим ако не духа!
    -Това радио Ереван ли е?
  • 10 Alpha_Lone_Wolf

    6 5 Отговор
    Щото стана модерно да се кове с ОСБ, я закови едни дъски от червен чам, ще мръдне ли, майкооо.
  • 11 Акции

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    гост понеже както винаги разводняваш темата, да те питам едни гадняри ми казаха че пазарната кап. на тесла била вече паднала под тази на Мерцедес и БМВ а акциите под 300 да го напсувам ли този гадняр че ме лъже???
    Вярно ли е че Мъск ще трябва да плаща 920Мил. на 1 март така както вървят акциите са далеч от 360 долара и хич не му е до нови неща а???
  • 12 Alpha_Lone_Wolf

    15 3 Отговор
    А бе, дали не я дават за скраб половинката, трябва ми за една септична яма да си направя?
  • 13 ГосТ

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Уважаем НАСА,там работят хора от целия свят и наистина имат постижения. Дори ми харесва че все пак са символ на някаква държавност (социум) в дивия капитализъм. Тръмпи обаче упорито иска да ги прецака с този паляк предприемач, който освен че си изстреля най вероятно дефектната кола със супер гига Тера мощната ракета, която руснаците са спрели от производство и проектиране преди десетилетия,друго не е направил. Но за щастие има Роскосмос,ЕКА и Китайската космически агенции, японците също.

    Коментиран от #17

  • 14 СссереМ

    5 17 Отговор
    Никой ли от русоблизците не разбра че това е макет.
  • 15 Alpha_Lone_Wolf

    8 5 Отговор
    Колко са нагли американци и варяги, парадират с военната си мощ и карат света да им купува боклуците.
  • 16 СссереМ

    2 12 Отговор
    Който служи за да се построи стартовата площадка.
  • 17 Никой

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Човека го е казал съвсем точно, ама всички правят прибързани заключения. И с некъдърно написаната статия става страшно. Този хопър прототип няма абсолютно нищо общо с крайната ракета. Нито структурата, нито двигателите, нито материалите. Това макет за извършване на тестово кацане и калибриране на електрониката, софтуера и аеродинамиката за новото по-голямо тяло. Такива прототипи имаше и за Фалкън 9. А НАСА в момента разработват SLS, но им излиза доста по-евтино да плащат на СпейсХ за мисии, вместо на руснаците, това е истината.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 супер ракета

    18 2 Отговор
    Защо злобеете бе, неграмотници. Ракетата специално е направена от леки материали, за да използва силата на вятъра за издигане в космоса. За съжаление, получило се е малко забавяне с опъване на платната, но юнгите упорито тренират с такелажа и при следващия силен вятър ще има и полет. Колумб е стигнал до западните индии със силата на вятъра. Западните индии ще стигнат до космоса пак със силата на вятъра.

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #17 от "Никой":

    Така е, понеже една тежка ракета струва 50млн. долара на полет, а конкурентите от Русия, Европа и Китай ползват еднократни такива 140-170млн. при еквивалентен товар. Затова НАСА плаща на СпейсХ и вече има два полета с хора планувани за тази година, капсулата им мина тестове, има ракетни бустери за подсигуряване при авария и покри вече изисванията за карго курсове до МКС и обратно. Повече от това какво да се говори. А това, че снимат тестовете на Спейс Х и си мислят, че това е ракета за открит космос, това си е просто мислене на прости хора. Този човек наложи кацащите ракети, а вие твърдите че бил клоун и измамник. Защо се активираха другите производители на ракети да правят и те по-евтини версии? Да не би защото ей сега са се сетили или защото заради Мъск си губят поръчките? Селски бекове тръгнали да търсят сметка на мултимилиардер.

    Коментиран от #33

  • 20 Хварчило

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "супер ракета":

    Тоест това не е ракета а хварчило :))).
  • 21 ГосТ

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "Никой":

    Дори не съм я чел тази статия. Нямам време,но характерното за тези стартъпи е, че първо плагиатстват зловещо, второ се облагодетелстват от държавата (което не е редно след като са предприемачи),трето много говорят,четвърто много лъжат за резултати и пето,най често са гъби които си нямат и понятие какво правят. Привличат най вече нереализирани в академията или сериозната индустрия хора, които са откраднали ноу-хау и някаква информация,но много трудно могат да я реализират.

    Коментиран от #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    16 1 Отговор
    Какъв е тоз макет?фау изглеждаше по реално и то преди 70 години
  • 24 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    16 2 Отговор
    Добре е а тез същите твърдят че преди 60 годин са били на луната муахахахахахахахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Batushka

    18 2 Отговор
    Каква е тая смешка на снимката да не е от Ян Бибиян на луната?
  • 28 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    16 3 Отговор
    Кви бесни милиони разхищения е имало за тоз кашон направо на бащицата асфалт паша кражбите бледнеят хахахха
  • 29 Tervel bitcoin

    9 4 Отговор
    Излагациа за Мъск и неговата иновация
    Как очаква това да лети към марс и да кацне като не издържа дори на малко ветрец а да не става дума за нещо по силно
  • 30 На баба ти фърчилото

    7 4 Отговор
    Тоя Илон Мъск това ли можа да измисли, че то това прилича на ракетата на Уили койота!

    Коментиран от #40

  • 31 Гост

    6 4 Отговор
    На крива ракета ... вятъра й пречи! :) като гледам е направено от алуминиево фолио в час по ракетомоделизъм! И с това ще летят в космоса? Хахаха!
  • 32 Мммм

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не знам какъв тестови модел за изпитание на двигателите е това,но щом се кърши от вятър,то при ускорение ракетният двигател дава такава сила,че този вятър ще е като леко полъхче,а това означава,че при старт зялата тази конструкция ще се разпадне и няма да издържи дори до 50 метър. А много наши амтобусни превозвачи имат разрешение да превозват хора. И казва се и се пише резерВУар,а не резерВАр,просто малко по-грамотно моля.

    Коментиран от #35

  • 33 Мммм

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Много вярваш на научно-фантастичните филми,вече остават само 11 месеца до края на годината и за това време ще видим колко краваря ще излетят в Космоса. Вие това киноманите Космоса го имате като да си отидеш в провинцията с таралясника да вземеш яйца,месо и пиячка,за да шмулите през седмицата.

    Коментиран от #36

  • 34 До Вьй

    3 2 Отговор
    До Вьй - Ако беше се случило това вьв РУСИЯ сега щеше да има сумати коментари. Драги, ако се беше случило в Расията, нямаше да го узнаем ! Ясно ?
  • 35 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мммм":

    Не се кърши, а ракетата е обърната. Когато има ускорение, аеродинамиката и масата на ракетата е пресметната така, че това да не се случи, поне в подходящите условия за изтрелване, правилен гравитационен завой и ускорение. По-принцип, не очаквам да разбереш, ако беше толкова лесно нямаше да си кравар, а аерокосмически инженер.
  • 36 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мммм":

    По принцип***
    ;)
    Язък, че си грамотен човек.
  • 37 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ГосТ":

    Този "стартъп" се е доказал достатъчно, че да му позволят да изтсрелва пакети за милярди, като GPS III, да се скача на МКС и тн. Пожелавам ти и на теб да успееш до толкова в нещо.
  • 38 Гост

    2 0 Отговор
    Американци много обичат станиола. И лунните модули бяха обвити в станиол. От години американците правят вятър на цял свят ама се намират дебили , които им вярват.
  • 39 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: "мисля че ограничението беше до 5х.м, като въобще няма да се качва по-нагоре"........ Че то Еверест е по-нависоко бе?! Пътнически самолет лети по-нависоко.
  • 40 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "На баба ти фърчилото":

    Уили койота бая го закъса с оная, неговата ракета.