Last news in Fakti

28 Януари, 2019 13:37 4 607 8

Най-популярните автомобилни цветове

  • basf-
  • боя-
  • цвят-
  • статистика

Най-големият химически концерн в света BASF публикува статистика за цветовите предпочитания на купувачите на нови автомобили през изминалата година. Според изнесените данни бялото, черното и сивото запазват доминацията си - почти 80% от новите коли по света са били боядисани в тези цветове или техни нюанси.

Най-популярната окраска през 2018 г. е била бялата. Почти всеки четвърти автомобил в Северна Америка и всеки трети в Европа е бил в този цвят, а в Азиатско-Тихоокианския регион той може да се срещне върху всяко второ превозно средство.

В полихромната гама най-разпространено е синьото. Този цвят е предпочитан от купувачите на малки автомобили. Само в Европа, например, се предлагат около 140 негови нюанса.

Тъмните цветове като черно и сиво най-често се поръчват с перлен ефект, докато любителите на светлите тонове предпочитат еднородния цвят. Сивото измества черното от първото място на Стария континент - почти всеки пети нов автомобил в Европа е в този цвят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЗигЗаг

    6 3 Отговор
    Ок,
    Всеки 3-ти в Европа (33%) е БЯЛ.
    Всеки 5-ти в Европа (20%) е СИВ.

    И въпреки това в статията накрая пише, че СИВОТО е на първо място. Как?

    Коментиран от #3

  • 3 Радо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗигЗаг":

    Публикувано във факти.бг: Тъмните цветове като черно и сиво - т.е. първи сред тъмните цветове, а не изобщо.
  • 4 Miami Blue

    2 0 Отговор
    Miami Blue color :) най ме кефи тоя цвят :P
  • 5 експертът

    7 1 Отговор
    всъщност сивият цвят за колите нашумя като мода след 2000г.
    преди това изобщо не беше предпочитан, понеже и не беше баш металик :) имаше поршета сиви, но не беше актуален цвят за кола, но като стана мода да се боядисва черната техника в сиво, и доби популярност та хората започнаха да харесват сивото :) инак е избягван цвят :) никой не иска черно, сиво, скучно мръсно бяло ежедневие :)
  • 6 onq s konq

    10 0 Отговор
    ЦВЯТ КОЛА НЕ КАРА!...важното е какво има ПОД КАПАКА.
  • 7 куку руку ку

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-популярната окраска през 2018 г. е била бялата."... Изобщо за всички години бялото е масово... Как няма да е бялата, като това е най-евтиният цвят. В голямото си мнозинство служебните коли са бели. Допълнително се плаща за друг цвят само за шефски з@дник
  • 8 Гост

    1 1 Отговор
    Скучни автомобили, със скучни цветове - бяло, сиво, черно. Пълна скръб, особено пък за малките автомобили. Като видя малък автомобил в бяло, сиво или черно и направо им се чудя на тези хора как изобщо може да им хрумне да си купят автомобл в такъв цвят.