Last news in Fakti

23 Март, 2019 11:30 2 034 44

Осло въвежда безжични зарядни за таксита

  • електромобил-
  • такси-
  • безжично зарядно-
  • осло-
  • норвегия

Столицата на Норвегия ще стане първият град в света с безжична система за зареждане на електрически таксита. Технологията ще работи на принципа на индукцията чрез плочи, вградени в пътната настилка под стоянките, и приемници в автомобилите.

От 2023 г. всички таксита в Осло трябва да станат електрически. Две години по-късно пък всички нови коли, продавани на територията на Норвегия, ще трябва да имат нулеви вредни емисии.

Системата за индукционно зареждане на таксита ще бъде изградена от финландската компания Fortum и американската Momentum Dynamics. Целта е да се преодолее основната трудност пред електрификацията на автопарка - липсващата инфраструктура, която принуждава таксиметровите шофьори да губят време в зареждане на батериите.

С население от едва 5 млн. души Норвегия е най-големият пазар на електромобили в Европа. По данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа миналата година в страната са продадени 46 143 коли на ток. На второ място е Германия (36 216), а на трето - Франция (31 095).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    15 14 Отговор
    Как се отразява това на човешкият организъм? Какво ще се случи ако някой има пейсмейкър на сърцето и мине през такава станция? И последно: КПД?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Антиелектрика

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    И друго е интересно - ще спрат ли да добиват нефт? Няма по-двулични и ненормални от тези скандинавци - срам и позор са за викингите. Плужеците искат на тях да им е чистичко, докато си продават нефта.

    Коментиран от #3, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нервен

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "нервен":

    Що не идете да им обясните на тия в Осло че нафтата е по-добре ??

    Коментиран от #5

  • 5 нервен

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "нервен":

    Абе бай Ганьо си е бай Ганьо и това си е !! Хората прогресират и се развиват а нашенеца си иска мизерията ..иска си руско-турско робство..да си изхвърля боклука от осмия етаж на панелката и той да виси по клоните на дърветата...да си кара бълващо сажди дизелче и това е

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фъстък

    2 5 Отговор
    Остаерте ги простичките, та ще се самоунищожат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пещерен човек

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Антиелектрика":

    Ами да, кой ли в бита използва електродвигатели, трансформатори, релета, дросели, бобини, магнетрони? Никой не ги използва. Всички са болни от радиофобия и не припарват на 100 метра покрай нищо, което използва ток.

    Коментиран от #11

  • 11 Антиелектрика

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Пещерен човек":

    Въх, не думай. И кои са тези трансформатори, релета, дросели, бобини и магнетрони с по 5 Тесли ЕМП, разположени на няколко милиметра от празната ти глава, след като по закон не трябва да са повече от 60 nT? Давай, пиши с различни ИМЕНА - то си има точна диагноза и се нарича шизофрения!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Крадецът вика дръжте крадеца

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Антиелектрика":

    Ти ли ще ми говориш за шизофрения? В другите теми с никнейм Антиелектрика ли пишеш? По паспорт така ли се казваш? Хайде малко по-сериозно по темата. От факти държат да пишем с различни "имена". В по-сериозните медии и сайтове, не е възможно да пишеш без да си регистриран, което е задължително дори по закон. Тук са над закона и държат да пишем с различни имена.
  • 13 Май намери ключа за бараката

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Антиелектрика":

    Именно това е въпросът. След като 500 навивки с мижавия ток 4 ампера, образуват магнитно поле 5 Тесла, защо ти не можеш да ги премериш от няколко сантиметра? Токът тече по кабели, дали пък магнитните полета не предпочитат да минат по магнитопровода, вместо да ти пържат мозъка, как мислиш? Дори при отворен магнитопровод, какъвто е болтът, смяташ ли че ще има последствията които описа в предишната тема с изпепеляване и разтапяне всичко наоколо с помощта на 20 ватов електромагнит с 5 Тесла? Май е достатъчно да отговориш само на последния въпрос, за да осъзнаеш че представите ти за електромагнетизма преминават дори границите на абсурда.
  • 14 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Антиелектрика":

    В Норвегия добиването на нефт е чисто в сравнение с останалите държави,защото използват технологии за по-малко замърсяване.Ако не се добива там,ще се добива другаде,кадето замърсяването ще е по-високо.Докато се търси нефта,ще се добива,защо не? Да,и всички минават на електрички,защото е по-евтино.

    Коментиран от #21, #22

  • 15 Boxer

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Радиофобия":

    От статията разбирам че такситата ще се зареждат безконтактно. Какво ще става с другите джаджи от ежедневието ни, които са в обхвата му? Включително и пейсмейкъри? Така и никой не ми отговори приблизително какви са загубите спрямо зареждане с кабел? И още нещо : време на зареждане?

    Коментиран от #16, #17, #25, #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Язе

    2 0 Отговор
    А такааааа.Нещо не са ясни нещата.Уж се Зареждат се за пет минути пък сега да не губели време бакшишите.Минавали по 500-1000-5000км с едно зареждане пък какво излезна.Един тук все ни убеждаваше колко много ток се произвеждал и не бил проблем.Не е проблем тока а как да го дойде-инфраструктура,инфраструктура се нарича.Кабел няма и това в държава с много пари и малко население.А другите с по 50-100млн жители.какво ли ще е при тях.
    А пък Госта отново се опитва да ни обясни нещо още неизмислено Маркировки имало,уреди.Ми ходи го направи на Норвежците като знаеш как.Ох забравих,че ти работиш в Тесла и всичко знаеш.Мижи да те лъжем с тия миксери,пък били евтини.Хухухаха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Двуличие

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "нервен":

    Развиват се ама как типично за империализма на чужд гръб. Правят милиарди от петрол и после претендират че го мразят. Ама ако го нямаше петролът дали щяха да налеят толкова милиарди в субсидии и скъпоструващи проекти. Това се нарича двуличие, да са живи и здрави обаче България не е Норвегия а и други държави започват да се задъхват от субсидиите, последният пример е Холандия.

    Коментиран от #24

  • 21 Зомби с квадратно чело

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    ХаХа може ли да си толкова заблудено зомби, технологията е същата както навсякъде по света платформа, сонди, помпи и после вкарват химикали. Норвежците сами не могат нищо да направят без технологията на Американци и Англичани толкова си заблуден че чак започвам да те съжалявам.
  • 22 Зомби с квадратно чело

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Кое е по евтино, я да видим???
    1.Колата ли :))
    2. Цената на бензина ама в катар или ОАЕ където е символична или може би при 40 долара за барел ли колко?? Ама с акциз ли или с хиляда данъци отгоре???
    3.Цената на тока ама къде в Германия ли или Англия??? Ама я му сложи и акциз и махни субсидиите и после пак смятай.
    И последно в България дизелът беше доста по-евтин от бензина сега е 20ст по скъп а държавните Марици фалират това говрои ли ти нещо каква стакмистика са тези цени?????
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не двуличие, а здрав разум

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Двуличие":

    Петролът се използва и е незаменим в много индустрии, които не са свързани с изгарянето му. Например производството на торове и пластмаси. Дори от утре да забранят рафинирането на нефта за производство на течни горива, все още ще са необходими поне 30% от добивите на петрол за останалите му приложения.
  • 25 Радиофобия

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Boxer":

    Времето за зареждане зависи от мощността на зарядното и капацитета на батерията. От друга страна, това не е параметър, който интересува таксиджиите. Те трябва да ДОзареждат батериите, а не да ги зареждат напълно. Най-мощната Тесла модел S със 700 конски сили, харчи около 5квч енергия на час за градско шофиране с постоянно включен климатик. При 20 киловатова безжична зарядна станция, ще е необходимо 15-минутно зареждане на всеки час движение, а с напълно заредена батерия, ще може без зареждане да изкара две 8 часови смени без да спира за почивка дори.
  • 26 Радиофобия

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Boxer":

    В предишният пост ти сметнах времето за зареждане за 20 киловата зарядна станция, защото беше един от първите резултати при търсенето на мощност и ефективност на безжични зарядни. https://youtu.be/NP-SACM3jtQ както виждаш, ефективността е 90%, което се доближава до зареждането с кабел. Ако се загледаш в анимацията, магнитното поле си стои между автомобила и зарядната станция, защото по същество това е един трансформатор, разделен на 2. Едната половина на магнитопровода заедно с вторичната намотка, се намира в автомобила, а другата половина на магнитопровода заедно с първичната намотка е в зарядната станция, която се задейства, само ако другата половина от трансформатора е позиционирана срещу нея. Понеже за разлика от Антиелектрика инженерите поназнайват физичните закони, както виждаш са направили зарядното с голяма площ, за да могат да ползват по-малка напрегнатост на магнитното поле за една и съща мощност, въпреки че много по-евтино и лесно, да направят по-малка зарядна станция с по-голяма напрегнатост на полето в Тесли. Това е направено именно с цел безопасност.

    Коментиран от #32

  • 27 Емил

    4 4 Отговор
    Долно завистливо племе-от некадърници и страхливци
  • 28 Емил

    3 4 Отговор
    Българска сган

    Коментиран от #33

  • 29 гост

    3 3 Отговор
    От нaчaлoтo нa гoдинaтa цeнaтa нa нeпpepaбoтeния литий и ĸoбaлт e cпaднaлa c 30%, cъoбщaвa плaтфopмaтa зa инвecтициoнни aнaлизи Zеrоhеdgе. Toвa би мoглo дa oĸaжe paзтъpcвaщo въздeйcтвиe въpxy пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoмoбили и дa дoвeдe дo изpaвнявaнe нa цeнитe им c тeзи нa "ĸoнвeнциoнaлнитe" aвтoмoбили мнoгo пo-paнo, oтĸoлĸoтo ce cмятaшe пpeди.

    Πoдoбнo paзвитиe oпpeдeлeнo e в пpoтивopeчиe c тoвa, ĸoeтo мнoгo инвecтитopи oчaĸвaxa. Πpoдaжбитe нa eлeĸтpoмoбили ce yвeличaвaт пo цeлия cвят, ĸaтo ocoбeнo cилeн pъcт ce нaблюдaвa в Kитaй и CAЩ. Зaтoвa пpoгнoзитe бяxa, чe литият и ĸoбaлтът caмo щe пocĸъпвaт.

    B oпит дa ĸoмпeнcиpaт пo-ниcĸитe oбeми нa дoбив нa литий oт ДP Koнгo, oпepaтopитe нa pyдници в cвeтoвeн мaщaб yвeличиxa пpoдyĸциятa cи. Taĸa ce cтигнa дo пoлoжeниeтo, пpи ĸoeтo cвeтoвнитe цeни нaмaлявaт, a "нopмaлизиpaнe" нa пaзapa нe ce oчepтaвa в cĸopo вpeмe.
  • 30 гост

    4 3 Отговор
    Бъpзoтo cпaдaнe нa цeнитe нa cypoвинитe, cвъpзaни c тexнoлoгиитe зa cъxpaнeниe нa eнepгия и eлeĸтpoмoбилитe, мoжe дa oзнaчaвa, чe ce зaдaвa пoвpaтeн мoмeнт в индycтpиятa.

    Cпopeд Beнтypини, cлyчвaщoтo ce e пoдoбнo нa тoвa, ĸoeтo фoтoвoлтaичнaтa индycтpия пpeживя oĸoлo 2010 гoдинa. Oттoгaвa нacaм цeнитe нa фoтoвoлтaичнитe cиcтeми ca cпaднaли c 84%, ĸaзвa тoй. Цeнитe нa пoлиĸpиcтaлния cилиций pязĸo cпaднaxa oт 450 дoлapa зa ĸилoгpaм пpeз 2008 г. дo 70 дoлapa зa ĸилoгpaм пpeз 2009 г. Cĸopo cлeд тoвa фoтoвoлтaицитe нaпpaвиxa cъщинcĸo нaшecтвиe в глoбaлнaтa индycтpия.

    "Знaчитeлнoтo нaмaлeниe нa цeнитe нa лития и ĸoбaлтa пpeз пocлeднитe мeceци ce дължи нa пopeдицa oт cъбития: пъpвo, пepcпeĸтивa зa липca нa пpeдлaгaнe, втopo, пoĸaчвaнe нa цeнитe, cлeд тoвa yвeличaвaнe нa пpoизвoдcтвoтo нa минитe и cвpъxпpeдлaгaнe. Ceгa вeчe нямa oпaceния зa нeдocтиг. Oчaĸвa ce cпaдът нa цeнитe нa литий и ĸoбaлт дa пpoдължи и пpeз 2019 г.," пpoгнoзиpa cпeциaлиcтът.
  • 31 гост

    4 3 Отговор
    Cпopeд Beнтypини, пopaди нaмaлявaнeтo нa цeнитe пapитeтът мeждy цeнитe нa eлeĸтpoмoбилитe и ĸoнвeнциoнaлнитe пpeвoзни cpeдcтвa мoжe дa нacтъпи oщe пpeз 2025 г. Bъпpeĸи чe вяpвa, чe ceгaшнoтo paзвитиe нa цeнитe ĸaтo цялo e двигaтeл зa пaзapa нa eлeĸтpoмoбили, тoй не изĸлючвa вepoятнocттa дa ce пoяви нoв мaтepиaл зa бaтepии в близĸo бъдeщe. Tъй ĸaтo пpoизвoдитeлитe нa e-aвтoмoбили ca гoтoви дa пoxapчaт 300 милиapдa дoлapa зa eлeĸтpифиĸaция нa ĸoлитe пpeз cлeдвaщитe пeт дo дeceт гoдини, лecнo мoжe дa ce пoявят нoви aĸyмyлaтopни тexнoлoгии нa cвeтoвнaтa cцeнa. !!!!!! Най-лошото нещо на опорките на петролофилите е , че обикновено НЕ СЕ СЛУЧВАТ , ахахахаха !!!!
  • 32 Boxer

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Радиофобия":

    Благодаря за смисленият отговор !

    Коментиран от #34

  • 33 Антиелектрика

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Емил":

    Няма по-долен боклук от чуждопоклонник плюещ по собствения си народ!!! Превъзнасяй сган като норвежците, която отнема децата от родителите им заради кариес и дава 12 години затвор на убиеца Брайвик, застрелял почти 100 души! Ходи живей в Норвегия и повече никога не се връщай в земите на предците си, защото си долен безродник!!!
  • 34 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Boxer":

    И понеже ни в клин, ни в ръкав онова същество отново ме намесва в поста си и се опитва отново да ми приписва неща, които не съм казвал, трябва да ти кажа, че тук проблем едва ли ще има за околните. А и кой ще стой 30 минути в колата, докато се зарежда. Въпросът е как ще го осъществят технически, за да е винаги чисто, сухо и обезопасено.

    Коментиран от #35, #38, #39

  • 35 Boxer

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Антиелектрика":

    Според.мен, ще намерят решенията . В случая, ние , като по-изостанала държава, ще избегнем периода на първоначалните издънки , което е плюс...
  • 36 гост

    2 1 Отговор
    Айде малко и по Швеция да поплюете , щото за друго явно не ставате , ама хич !!!! Шведското корабоплаване се готви да прекрати използването на изкопаеми горива до 2045 г. в съответствие с националните цели в областта на опазването на климата. Шведската асоциация на корабособствениците обяви, че се е заела да разработи пътна карта за постигане на нулеви емисии на парникови газове в партньорство с правителствената инициатива „Швеция без изкопаеми горива“.

    Корабоплаването е възлов сектор за скандинавската страна, но това очевидно не е оправдание индустрията да защитава употребата на изкопаеми горива. Напротив – самата индустрия настоява за прехода. Имайки правилните стимули, корабоплавателната индустрия може радикално да подобри ефективността си и да премине към нисковъглеродни биогорива или електроенергия, заявиха лидерите на бранша в статия във финансовия вестник Dagens Industri.

    Национална цел за намаляване на емисиите от вътрешния морски транспорт със 70% до 2030 г., като част от пътя към нулеви нетни емисии през 2045 г., е “предизвикателна, но не и невъзможна“, пишат Рикард Енгстрьом и Сванте Акселсон.
  • 37 гост

    2 1 Отговор
    Финландия напредва бързо по своята инициатива за забрана на въглищата и я превръща в основен приоритет за следващите 10 години. Страната обеща да елиминира зависимостта си от въглища до 2030 г., а финландският парламент току-що настоя за приключване на забраната една година по-рано от по-рано планираното. Една година може да изглежда не много, но изтеглянето на забраната за по-ранна дата означава, че Финландия ще бъде напълно свободна от въглища още през следващото десетилетие.

    Това означава и, че страната ще трябва да увеличи програмата си за постепенно премахване на въглищата с около 10%, за да постигне новата си цел. Може да изглежда, че натискът е огромен, но редица страни успешно надскочиха своите екологични срокове, доказвайки, че е възможно. Норвегия намали емисиите си на въглероден диоксид три години преди заложеното в графика. Швеция премина към възобновяеми енергийни източници около 12 години преди първоначалната си цел. Индия и Китай изпълниха своите екологични цели преди крайните си срокове. Да се надяваме, че и други страни ще последват финландския пример, особено България – и ще задействат свои собствени програми за бъдеще без въглища в най-скоро време.
  • 38 Функционално неграмотен си. Доказано!

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Антиелектрика":

    Всъщност точно по темата те включвам, но ти ОТНОВО не можеш да разбереш за какво говоря. Мощността, която може да отдаде зарядната станция пряко зависи от ПЛЪТНОСТТА на магнитното поле, умножено по пощата на плочата на зарядната станция. Ако плочата, е с размери 10х10 см, с напрегнатост на магнитното поле 1Тесла, то ако площта е 1х1 метър, напрегнатостта също ще една Тесла, но отдаваната мощност ще е 100 пъти повече. Същите неща за които говорим от десетина теми, но ще схванеш след 11 месеца, доказано в практиката.
  • 39 Онова същество

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Антиелектрика":

    "И понеже ни в клин, ни в ръкав онова същество отново ме намесва в поста си и се опитва отново да ми ПРИПИСВА НЕЩА, КОИТО НЕ СЪМ КАЗВАЛ, трябва да ти кажа, че тук проблем едва ли ще има за околните."

    ТОВА КАЗАЛ ЛИ СИ ГО?

    Продължаваш да се излагаш ли? Ти имаш ли представа какво е 1Т? Това са 8 000 АМПЕРА НА САНТИМЕТЪР - http://www.bussi-demagnetizers.com/en/electronic-impulse-demagnetizers/magnetic-units-converter. Не само ще ти изпече малкото мозъче, но и ще разтопи в миг и слушалки и телефон.

    А ТОВА КАЗАЛ ЛИ СИ ГО?

    Имаме 1 Тесла при 1 КИЛОГРАМ НЕОДИМОВ МАГНИТ или повече от 10 000 АМПЕРА НА МЕТЪР. Честито - вече показа на всички колко си нагъл, неук и неграмотен! 1 Тесла имало в слушалките - бухахахахахахаххаха.

    МАЙ МНОГО БЪРЗО ЗАПОЧНА ДА СЕ ОТРЕЧЕШ ОТ ДУМИТЕ СИ? Последно, 20 хиляди ампера на метър, от 10-сантиметров болт с 500 навивки, захранен от батерия, ще разтопи ли мозъкът ти, слушалките и телефона? Всичко това няма и половин килограм тегло заедно с батерията.

    Коментиран от #40

  • 40 Антиелектрика

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Онова същество":

    Игнор - каквото съм имал да кажа, съм го казал с примери. Като започнеш да пишеш само с един ник, може и да ти обърна внимание. До тогава си вярвай, че си по-умен от учените от Единбург, хората пишещи в уикипедия, пък аз съм модератор.

    Коментиран от #41

  • 41 Фурнаджийска лопата ли пак го играеш?

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Антиелектрика":

    До вчера, докато си мислеше, че аз говоря глупости, не можеше да ти се затвори устата. Сега като разбра какви глупости си говорил до вчера, ще ме игнорираш, като ти ги цитирам и ще отричаш да си ги казвал, нали? Нищо ново под слънцето. Нито ти е за първи път, нито ще ти е последният. Такъв ти е характера. Поне разбра ли, че трансформатори, релета, дросели, електродвигатели и дори говорители имат намотки от меден проводник, точно като болта за който ти дадох пример? Магнитното поле на всяко едно от тях се смята по същия начин и плътността също е от порядъка на Тесли, десетки хиляди ампери на метър, но са безопасни за употреба.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Функционално неграмотен си. Доказано!

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Антиелектрика":

    Никога не съм казвал такова нещо! Ти какво си разбрал винаги е различно от каквото съм казал, заради функционалната ти неграмотност. Винаги съм твърдял, че ПЛЪТНОСТТА на магнитното поле което може да създаде един магнит НЕ зависи от формата и размерите му и НЕ зависи от теглото му, а само от МАТЕРИАЛА му. Следователно никога не бих се свързал ТЕГЛОТО на един магнит С ПЛЪТНОСТТА на полето, което създава. Това всеки път го правиш тии постоянно ти обяснявам че се опитваш да премериш температурата с кантар и ме караш да ти дам пример как се мери температура с кантар или ролетка. дадох ли ти Линк в Уикипедия че всеки един неодимов магнит има плътност на магнитното поле над една Тесла? Попитах ли те в кой език на Уикипедия освен в българския, са споменали тегло и плътност в едно изречение? Така и не получих отговор. Както не получих отговор дали болтът ще ти разтопи мозъка и всичко наоколо със своите 5 Тесла и 20000 ампера на метър? Отговори поне веднъж на този въпрос който ти задавам десети път? Пак ще го игнорираш нали? Това поне е много лесно проверимо от всеки първокласник. Самият аз съм си играл с такива електромагнити в първи клас с плоска 4,5 волта батерия Никопол и още съм жив да разказвам.
  • 44 Онзий

    1 0 Отговор
    Книжки за ватмани имат ли?.......