Last news in Fakti

10 Април, 2019 15:44 2 364 11

Смартфонът зад волана бил по-опасен от алкохола

  • смартфон-
  • шофиране-
  • изследване

Използването на смартфон по време на шофиране създава по-голям риск, отколкото употребата на алкохол, сочат резултатите от ново изследване на американската аналитична агенция Zendrive. Проучването се основава на данните от 260 млрд. изминати километра.

Според анализа на събраната информация само през изминалата година почитателите на умните телефони зад волана са убили 6 227 пешеходци, защото зяпат в джаджата си в 28% от времето, в което би трябвало да внимават в пътя.

Данните показват, че поведението на шофьор, който се занимава с телефона си, е сравнимо с това на човек с алкохолно съдържание в кръвта от 0.08%. Такива водачи започват да спират с 9% по-късно, не спазват нужната дистанция до автомобила отпред и ускоряват с 19% по-бавно.

Изследването показва още, че най-висока концентрация на пияни шофьори се наблюдава между полунощ и 3 часа сутринта. За разлика от тях "смартфонните наркомани" са активни в далеч по-широкия и натоварен диапазон от време от 7 до 18 ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    15 4 Отговор
    Тези пешеходци са блъснати защото и те са зяпали в шматкофоните си.

    Коментиран от #6

  • 2 Driving pleasure

    24 2 Отговор
    Добро утро! Издивявам като видя кретен не да говори ми даже да чати докато кара! Колкото по-умни стават телефоните толкова по-идиотизирани стават ползвателите им! За съжаление от младите и чеп за зеле не става - пропаднало поколение отвсякъде. И те не са толкова виновни че са им промили мозъка - ама си е факт...

    Коментиран от #3

  • 3 Млад

    5 27 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    Пропаднало поколение са били вашите, да ти иба дъртия селяшки гъз!

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 4 Driving pleasure

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Млад":

    Търкай джамлука на тилифончиту и чакай от там да ти пане малко акъл, е иначе е не зле работата :D
  • 5 гост

    9 1 Отговор
    Да, но повече от 50% са с телефони докато карат. Понеже карам велосипед и имам наблюдение, често се случва и да се опитат да ме сгазят, неволно надявам се, когато преминавам ходом пешеходна пътека, защото висят на телефона и не обръщат внимание на околната среда. Чисто и просто отнемат предимство и не възприемат кой от къде излиза, да не говорим, че воденето на разговор по време на шофиране е също много разсейващ елемент.
  • 6 Ивайло

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Шматкофоните!!! Хахахаха!!! Ей това ми оправи деня, браво!!! :)))
  • 7 !!!!

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Млад":

    Той дърт ма умен, а ти като одъртеш, ще си дърт и прост и в това е разликата райш ли йе келеш ?
  • 8 Голям прос

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Млад":

    Що се нервиш? Чиста математика - телефона по-умен, човека по-прост. В природата има равновесие. За тебе си го направи -сметни на хартия корен квадратен от 66. Ние дъртите знаем коя е столицата на Бангладеш без да ползваме уики. Пък знаем да ползваме и смартфони, но не сърфираме като шофираме, защото не сме безсмъртни и не смятаме и тези около нас за такива. А за разговори използваме хендсфрий, даже и с колелетата. Човека ти говори за култура на шофиране, на мен лично ми обясняваха един учебен час за нея, през едната година курс на обучение за шофьор. И това не е защото сме тъпи, а защото съм го учил в училище
  • 9 нервен

    2 3 Отговор
    Какво да правя... карам и пиша коментари във факти ... адаптивни круиз контрол се справя и без мен
  • 10 Бай Благой

    5 1 Отговор
    Съгласен съм.
    Тия смартфони тотално видиотиха народа...не само в България.
  • 11 гощо

    2 0 Отговор
    Най се напрЕгам като съм спрЕл на светофар зад мен идва кола с кифла зад волана която си гледа кифлофончето,че и е много важни!