Last news in Fakti

8 Май, 2012 14:38 4 735 5

Вижте как работят новите фарове на Opel

  • opel-
  • led-светлини

Opel разработва нова технология, касаеща пряко основните светлини на автомобила. Технологията се нарича Matrix beam и най-общо казано представлява замяна на ксеноновите крушки със светодиоди.

Названието се превежда като матричен лъч, който се получава от използването на нов вид LED елементи. Най-голямото предимство на новата система е, че ще се снижи рязко потреблението на енергия от фаровете.

Специалистите на Opel са на мнение, че Matrix beam изисква само 18W енергия, докато на стандартен ксенон са му необходими 180W. Това ще повлияе положително както на разхода на гориво, така и на изхвърлените в атмосферата вредни вещества.

Точни цифри за това колко ще икономисва новата технология няма, защото Matrix beam на този етап е само прототип, но предвид първите тестове от компанията възлагат големи надежди.

В градски условия новата система няма да е по-различна от сегашните ксенонови светлини, но по тъмните извънградски пътища Matrix beam има редица преимущества.
 
Системата е автоматизирана така, че светлинният сноп се саморегулира и не заслепява нито насрещно движещите се водачи, нито тези пред автомобила с Matrix beam. При нужда тя сама гаси част от LED елементите и освен това регулира дължината и широчината на светлинния сноп.
 
Системата внася корекции в светлината дори и при промяна на метеорологичните условия. Всеки от новите фарове е снабден с четири LED сектора, които отговарят за осветяването на различни зони.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опел

    5 0 Отговор
    Много добре измислено! Системата ще предпази останалите шофьори от заслепяване, те ще ти се отблагодарят с някои китайски ксенон.
  • 2 nikito_blend

    4 0 Отговор
    Разработката е много добра. На мен това при късите много липсва че не осветяват отстрани както като пуснеш дългите. Не случайно дори и в криза GM не искаха да се откажат от Opel. Все пак от тях идват много технологии с които американците не разполагат.
  • 3 Neznae6t

    0 2 Отговор
    Moje li niakoi znae6t da obiasni kak slabite farove vliaiat na ikonomi4nosta na kolata?
  • 4 йордан иванов

    1 0 Отговор
    Всеки консуматор на енергия в колата натоварва динамото и следователно двигателя. Следователно ако си включиш фарове, радио, климатик, и други консумативи в колата разхода се вдига.

    Коментиран от #5

  • 5 Kvo da kaja ...

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "йордан иванов":

    @4 Kolega, dne6nite avtomobili nqmat dinamo, a Alternator. Nie mnogo otdavna ne karame koli ot 50te godini ...