Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 10:28 3 538 10

Ferrari патентова джойстик вместо волан и педали

  • ferrari-
  • джойстик-
  • патент

Европейското патентно бюро регистрира заявка от Ferrari за запазване на интелектуалните права върху нова система за управление на автомобил с джойстик вместо с волан и педали, съобщава AutoGuide. Принципът на действие е пределно прост - с движение напред-назад се ускорява и спира, а с наклон наляво и надясно се завива.

Скоростта се задава в зависимост от ъгъла на джойстика. Връщането му в неутрално положение означава поддържане на постоянна скорост.

Новата система не изглежда особено удобна. От Ferrari обаче твърдят, че джойстикът може да бъде много по-информативен от волана и педалите не само в града, а и на магистралата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митю

    12 2 Отговор
    Само да не забравят бутон за Рестарт...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    8 2 Отговор
    Само дето това не е измислено от Ферари , а мнооого преди това !! Първите излязоха още 90-те години , а през 2008 Нисан представиха напълно готов за производство прототип , но законите не им позволяваха да го произвеждат ! Както е и в момента иначе много фирми биха пуснали такива коли ! Волана и педалите са доказано най-опасните при катастрофа и причиняват най-големите травми за шофьора !

    Коментиран от #5

  • 4 РЗС

    8 2 Отговор
    а ще има ли вход за плейстейшън джойстика ми? Това ще е невероятна простотия. Все си мисля, че има защо спирачката да се натиска с крак, да речем защото когато си ровиш в носа, докато се хванеш за лоста при аварийна ситуация, вече държиш смъртта за косата
  • 5 Boxer 3.0

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Проблемът при джойстика е че съсредоточаваш цялото управление в една точка. Това е свръх чуствителност и най-малката неточност ще предизвика опасно отклонение на автомобила.
    При воланът, даже при загуба на хидравликата, пак имаш контрол.
    При спирачките също.
    Ако имаш джойстик, заисиш изцяло от един уред.
    Ами ако ти се схване ръката с която управляваш?
    Особено както е нарисувано на схемата - нямаш избор. Само с дясната ръка можеш да контролираш колата.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer 3.0":

    Този джойстик ще се поставя в коли , които така или иначе са или почти или напълно автономни !! Така че автомобила няма да те чака в критични ситуации , щото така или иначе робота има сто пъти по-бързи реакции от теб !! Още 2021 всички нови автомобили трябва да са оборудвани по закон с автономна спирачна система , която работи без намеса на водача през цялото време , както и с ограничител на скоростта !! Този джойстик е когато решиш за малко да се правиш на "шофьор" и никой не очаква да е единственото управление на автомобила !

    Коментиран от #7

  • 7 Boxer 3.0

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Нещата, кото казваш, ако са верни , изобщо не ме радват.
    Ясно е, че шофирането е към краят си.
    Със сигурност ни предстоят неприятни инциденти, докато се изчистят слабостите на тези системи.
    Поне, аз доброволно няма да се подложа на предстоящите технологични експерименти.
    Късмет на последователите на хай-тех модата, нямащи търпение да бъдат опитни зайчета ;)
  • 8 Японеца

    0 0 Отговор
    Наистина този джойстик е отговорен за цялостното движение на колата!
    И това е проблем. Иначе, волан, скорости и педали могат да се управляват с различни части на тялото. А джойстика само и единствено с дясната ръка.
  • 9 АзРобота

    0 0 Отговор
    Между другото джойстика на Sony PS е доста удобен за каране на кола.
  • 10 Jack Bauer

    0 1 Отговор
    Стига сте плюли по джойстика като средство за управление. Най-сложните и съвременни самолети-изтрибители се управляват с подобен джойстик, а там времето за реакция е в пъти по-малко отколкото при управление на автомобил.