Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 16:34 15 269 22

5 начина да удължим работата на смартфона

  • смартфон-
  • батерия-
  • акумулатор-
  • съвет

Днес смартфон може да се зареди почти навсякъде. Понякога обаче за няколко часа далеч от зарядното батерията може да се изтощи напълно. Как да избегнем това съветва Readers Digest.

Дръжте заряда на около 50%
Трябва ли смартфонът да се зарежда постоянно? Или може би е по-полезно батерията да се изтощава напълно преди да бъде включена в зарядното устройство? Оказва се, че нито едното, нито другото.

Най-щадящ за акумулатора е зарядът наполовина. В такова състояние в йон-литиевата батерия се поддържа равновесие между литиевите йони в анодния и катодния слой, което намалява натоварването.

Разбира се, не е възможно постоянно да се следи индикаторът за заряда и акумулаторът да се зарежда начесто по малко. Повечето експерти препоръчват телефонът да не се зарежда на повече от 80% и да не се допуска зарядът да спадне под 20%.

Не зареждайте телефона по цяла нощ
Слуховете, че нощното зареждане вреди на батерията, не са лишени от логика. Проблемът не е в колебанията на напрежението в тъмната част от денонощието, а че вече зареденият смартфон остава включен в контакта много по-дълго от необходимото.

В батерията има специален контролер, който установява пълното зареждане и изключва процеса. Щом "усети" и най-малко отклонение от максимума обаче, той го включва отново. По този начин акумулаторът понася множество излишни цикли на заряд/разряд, което скъсява живота му.

Настройвайте яркостта
Повечето потребители рядко се замислят колко ярко свети екранът, а в повечето случаи това означава излишен разход на енергия. Най-добре е настройката да се прави ръчно, а ако апаратът има функция за автоматично регулиране на яркостта, тя трябва да се изключи, тъй като обикновено поддържа по-висока яркост от необходимата.

При телефоните с OLED-дисплей може да се икономиса енергия ако се изберат тъмни теми за приложенията. При LCD-екраните обаче номерът не минава - при тях може да се намали времето за изключване на дисплея при неактивност, за да не работи напразно подсветката.

Дръжте телефона далеч от топлина
За да работи нормално батерията, специалистите съветват апаратът да не се излага на температури над 30 градуса. Пряката слънчева светлина също е непрепоръчителна.

Добре е да се следи температурата на акумулатора. Ако задният панел на телефона грее постоянно, най-добре занесете апарата на сервиз. Батерията най-вероятно има нужда от замяна.

Изтрийте безполезните приложения
Някои програми консумират огромно количество енергия във фонов режим. След използване на камерата, например, тя трябва да се изключи, а не просто да се минимизира. Ако не сте маниак на Instagram и Facebook, ограничете фоновата им работа и изключете уведомленията.

Експертите съветват също да се свалят своевременно всички обновления. Много от тях оптимизират работата на батерията. От странични приложения за управление на заряда няма полза - във фонов режим те най-често хабят повече енергия, отколкото спестяват.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости!

    51 7 Отговор
    След пълното зареждане контролера изключва батерията и при здрава батерия не е възможно зарядът и да падне достатъчно,за да включи повторно.Това ще стане след 8-10 часа.р

    Коментиран от #13

  • 2 Гост

    30 36 Отговор
    андроида прави телефона безполезен след 3тата година => колкото и да пестите батерията, файда няма.

    Коментиран от #8, #18

  • 3 сектант

    9 48 Отговор
    вземете си самсунг s10 плюс и няма да ви се налага да четете статии за удължаване

    Коментиран от #4

  • 4 Шоо

    57 5 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    Ти затова ли караш Дъстър, щото си даде парите за s10+...
  • 5 Спиридин Тъпанчев

    45 1 Отговор
    Руутнете си телефона и изтрийте следящите процеси и ненужни шпионски програми, особено гугълски. И о! чудо, след като биг Брадър си затвори едното око, от 2 дни със зор телефонът е работоспособен вече 4.

    Коментиран от #10

  • 6 Уточнение

    23 4 Отговор
    Факти, пропуснали сте също да споменете и за ниските температури! Тогава батерията се разрежда супер бързо.
  • 7 Гост

    27 3 Отговор
    И какво, да ставам посред нощ, че да го изключвам от зарядното ли? Много умен съвет. Мерси!
  • 8 gvdff

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Времената се менят, преди 7г с 1000лв можеше да си вземеш ок телефон, който да работи нормално, а вече с 300 можеш да си вземеш такъв. Времената се менят и интересния митсубиши еклипс днес е станал голям и грозен "СУВ", бмв имат кола на предно, а мерцедес ползват двигател на рено. След като се промениха времената, то един андроид телефон вече работи добре и по 3г, че дори и повече. Ползвам хуавей п10 от толкова и все още работи достатъчно добре, че и батерията не се е предала. Не е като да не опитва да прегрее от "гейминг" всеки ден.
  • 9 jdm

    23 0 Отговор
    Моя от 3 години го зареждам по цяла нощ и няма проблеми.
  • 10 беден човечец

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Спиридин Тъпанчев":

    Как да си го руутна, бате?

    Коментиран от #11

  • 11 Спиро

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "беден човечец":

    Слагаш го на нещо твърдо и с рутовицата. Рут, рут ... Може и да не го обръщаш.

    Коментиран от #12

  • 12 Jeep

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Спиро":

    Не си прав. Трябва си обръщане за качествено рутване.
  • 13 Не съм съгласен

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости!":

    Като изключиш телефона, ако не го ползваш 100 процента ли ти е след 10 часа? Не, нали? Ако губи по един процент на час, означава че след като се е заредил, се включва на всеки час когато загуби по 1 процент. Така е както е в статията.
  • 14 BenqSiemens

    8 2 Отговор
    Когато няма ток,тогава го зареждам-телефона,след петата година взимам нов.
  • 15 Сергей Владимирович Безкуров

    10 1 Отговор
    В интерес на истината след третата година версията на андроид е остаряла и за някои неща не може да се ползва пълноценно... освен да четеш "Факти" :) и да плямпаш с него
  • 16 Sasho

    10 1 Отговор
    За какво да си взимаме samsung galaxy s10+ като ще ни върши същата работа като на останалите телефони.
  • 17 Георги Иванов

    4 5 Отговор
    Sacho ами не, при положение, че телефонът вече е всичко друго, но не само телефон, бюджетните не вършат нищо. Особено снимките, а аз ползвам камерата доста. Няма как да носиш фотоапарат толкова, колкото телефон. Евтинджосите са само за четене на "факти. БГ".

    Коментиран от #21

  • 18 Кашера

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не е много така! Баща ми имаше s4 и му издържа 4год с горе-долу добра батерия!
  • 19 hmhmhm

    5 5 Отговор
    За дълъг живот на батериата - зареждам само с дълъг кабел - поне 2-2,5м! И кабела не трябва да е навит , а разтегнат , без резки огъвки - за да не пречи на тока да тече свободно! Пробвал съм и с 10м кабел - резултатите значително скочиха! А ако кабела е чисто прав - направо трепе рибата - държи ми по една седмица !
  • 20 5487

    0 1 Отговор
    Ако държите п*чкитае на майките си , докато зареждате, ще издържа повече.Пробвах с тези на две съседчета-направо трепач
  • 21 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Георги Иванов":

    Ма ти си се снимай - даже джукички може да си правиш на селфитата. Ние дето не снимаме сме си доволни и от телефона за 300 лева - хем струва три пъти по-малко, хем издържа доста повече от всеки един флагман
  • 22 Личен опит

    0 0 Отговор
    Изчел съм доста статии за уж правилното зареждане, но никъде не прочетох начина, по който аз си зареждам батериите.
    Имам нокиа на 13 години (6030), която използвам постоянно като основна слушалка - life timer 2256 часа. Включвам го в зарядното, след като се изключи или малко преди това. Ако е с малко заряд за следващия ден играя на някаква игра за да разредя батерията и тогава го включвам, и на сутринта го изключвам. На 9-та година измерих времето в готовност - на 404-я час се изключи (Нокиа казва 300 часа в режим на готовност) Имам още една нокия (N79) на 9 години, която е с бързо зарядно (оригинално). Спазвам същия начин на зареждане и живота на батерията си е като на нова. Имам S7 на 3 год., който използвам за всичко свързано с интернет, GPS, камера. Изкарва по ден при интензивна употреба и два цели при по-малко използване. Ако имам нужда да го заредя извънредно през деня го включвам да се зарежда докато го ползвам, след това отново го изтощавам до край или до 1% и тогава го включвам.
    Прилагам този метод за всичките си батерии (Li-ion и Ni-MH) имам батерии на повече от 10 год, които си работят като нови.
    На кратко разреждайте си батериите докрай, а след като се заредят ги дръжте поне 30мин на зарядно и след това ги изключвайте. Важно е да го правите от самото начало, ако сте ги зареждали неправилно и след това започнете правилно няма да им удължите живота.
    Изпробвайте го следващия си нов телефон.