Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 11:24 7 674 26

Tesla патентова лазерни чистачки

  • tesla-
  • чистачки-
  • лазер-
  • патент

Американският производител на електромобили Tesla получи патент за нова технология за лазерно почистване на стъкла, която може да замени традиционните чистачки. Системата позволява също отстраняване на замърсявания на слънчеви панели на покрива и външни камери.

Tesla патентова лазерни чистачки

Новата технология се нарича "импулсно лазерно почистване". Според Tesla тя идентифицира замърсяванията и ги премахва моментално без участието на човек. Заявка за патента е подадена още в началото на годината, но той става общодостъпен едва сега.

Това не е първата подобна разработка на Tesla. През септември компанията получи патент за друг необичаен вариант за автомобилни чистачки на магнитна възглавница.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кикирикиии

    25 10 Отговор
    А имат ли лазерно биде?
  • 2 KOC

    33 5 Отговор
    дано и Дъстър направят лазерно оръдие която да стреля по снежинките преди да са паднали на предното стъкло, а може да сложат и духалка да издухва капките дъжд
  • 3 Димов

    16 10 Отговор
    Ама как така ще отрстранява мръсотия от слънчеви панели, като Електрика каза, че от незнамси колко години неговите не се цапали, и нямало нужда хората да чистят соларките, а те се самопочиствали от дъждовете? Объркан съм.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 7782

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Не си объркан,а просто си невменяем.

    Коментиран от #5

  • 5 656

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "7782":

    И доста тъп да не забравяме!
  • 6 Антиелектрика

    12 12 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Нали виждаш, питаш нещо, което е казано и вместо доводи, започват да сипят жалки обиди по твой адрес. Виждаш, че всичко е безсмислено в този сайт щом толерират подобни кретени да пишат и не ги трият или блокират. Да не говорим, че са силно пристрастни към Тесла, пръдните и всевъзможните глупости свързани с нея.

    Коментиран от #7, #8, #9, #11, #18

  • 7 656

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    Твоите мустачки - на моя чеп лазерни чистачки :)
  • 8 гост

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    Не е лошо с дружката си по невменяемост да направите разлика между стационарен соларен панел , монтиран на покрив или в полето , тоест изложен на никакво или много слабо замърсяване и стъкло или таван на автомобил , движеш се по път със скорост от 100 и повече км /ч , обикновено в натоварено движение на малка дистанция от други автомобили !! Най-елементарния пример е стъклото на колата ти след 10 минути движение зад друг автомобил , особено зимата и стъклото на прозореца в апартамента ти след ЦЯЛА зима без миене !!! Кое ще е ДОСТА по-чисто ??? Пак риторични въпроси , що тая мъка петролофилска и анти-Тесларска , хахахха !!!

    Коментиран от #15

  • 9 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    А и да не забравя , ОЩЕ една от малкото останали системи от времето на изкопаемото двг е на път да се раздели с основен и неразрешим недостатък , а именно ДВИЖЕЩИ се и съответно износващи се части !!!! Ееееех , и сега как ще плещиме , че поддръжката на електромобил е същата като на пушилник ?? Особено си спомням , че не пропускаш да споменеш ЧИСТАЧКИ всеки път , щото и без тов списъка ти е от две три неща , хахахха !!! Скоро като изчезнат и класическите спирачки и окачване какво ще измисляш направо не знам , хахахха !!!

    Коментиран от #10, #12, #16, #17, #20

  • 10 Антиелектрика

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Какво пак се плючиш? Какво искаше да кажеш с глупостите си? С лазер ще стреляш по всички капки при пороен дъжд или по всичката мръсотия от калта по улиците?
    И какво общо има ДВГ с чистачките? И как няма да има движещи се части, ти нормален ли си? Не престваш да ме учудваш с глупостите си.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бачо Киро

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Е пооля се, вече и без движещи се части :) Освен ако не седи на едно място де ... Или си забравил от какво се състои дори един електромотор. Другото пък което си забравил е? Кое? Кое се скапва принципно най-напред при по-старите коли? Точно така, електрониката. Нали не си правиш илюзии, че автопаркът у нас ще е от нови електрички и тн? Скоро няма да сме нито Швейцария, нито САЩ ... та добре е да прибавяш и регионалните фактори в сметката :)
  • 13 Джуган

    12 3 Отговор
    Не съм Електричар, ни е редно да похваля Тесла че търси иновативни решения с които да замести стари, примитивни технологии като например чистачките.
  • 14 Suzuki

    3 6 Отговор
    Да ви го набия у чистачките
  • 15 Димов

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ало, умнеещия! Я виж схемата в статията! Соларните панели май са нарисувани на покриви на сгради, а не на коли. Има ли някой в хралупата?.... питам аз, докато чукам на кухо по лейката ти.
  • 16 Димов

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    А такива чистачки само на електромобилите ли могат да се слагат? Защо да не се сложат и на коли с ДВГ, и да станат един проблем по-малко и за тях?
  • 17 Димов

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Я убади, какво става, когато по една или друга причина лъчът на лазерните ти чистачки кривне малко встрани, към очите на шофьора? Дори да е слаб лазер, осветяването му гарантира катастрофа. Да не говорим, че продължителното влияние му докарва бърза, прогресивна слепота.
  • 18 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    Тия не ме впечатляват. Те са утайки. Днес са тук, утре са на занималня. Липсата на смислен отговор е показателна за липса на аргумент.

    Коментиран от #19, #26

  • 19 Язе

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Смислен отговор от тях ще получиш утре.Първо ще питат госпожата в градината и тогава.
  • 20 Язе

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Може и класическите гумите де изчезнат.Мъск ще сложи триъгълни.Ще изчезнат и класическите стъкла-ще са "бронирани" като на оня варел но ако някой ти ритне вратата може да се счупи.Заслужи си надника.Бегай до банкомата.хахахаха
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тест

    1 0 Отговор
    Ама защо да се движи изобщо. Най-екологично е хората да си седят на място.
  • 23 Срамежливко

    3 1 Отговор
    Сега да очакваме изкьоравени от лазер хора ли? След горящите батерии и потеглящите сами автомобили и до това ще доживеем.

    Коментиран от #24

  • 24 Инженер

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Срамежливко":

    Щом чистачките са "лазерни" не очаквай стъклото да е някакво елементарно от москвич. Най-вероятно вътре в него има пресован филм, който отвежда или "абсорбира" лъчите, за да няма пряка опасност от излъчването му.
  • 25 друм

    4 1 Отговор
    Електричките нямат бъдеще,мислете за автомобили със водород
  • 26 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Да значи само аз ли виждам че андипляктора на капака и купето малко кал или камъче и си гюдерийката. После в сервиза ти обясняват колко ще струва и елате пак..