17 Декември, 2019 15:12 39 643 48

Защо японците мият все по-рядко колите си?

  • автомобил-
  • автомивка-
  • япония

Жителите на Япония мият автомобилите си все по-рядко, сочи проучване на маркетинговата компания GfK Japan. В изследването са участвали 15 000 собственици на коли от всякакви възрастови групи от двата пола.

37% от японците мият автомобилите си между 3 и 6 пъти годишно, 23% го правят между 7 и 12 пъти, а 20 на сто - повече от веднъж месечно. Почти толкова са и участниците, които признават, че мият колата максимум един или два пъти в годината.

Резултатите от проучването показват, че през последните 10 години делът на японците, които са започнали да мият автомобилите си по-често, е едва 11%. Далеч повече (48%) са тези, които го правят все по-рядко.

Според GfK Japan тенденцията се обяснява с две основни причини. От една страна японците имат все по-малко време и възможности да обръщат внимание на колите си, а от друга е нараснала популярността на химическите препарати за защита против замърсяване.

Повечето японци (51%) мият автомобилите си сами, 38% ползват автоматични автомивки, а останалите 11% предпочитат ръчно измиване. Недоволството от роботите обаче е повсеместно - 40% от автомобилистите, които ги използват, се оплакват от остатъци от мръсотия и още толкова - от драскотини. 41% от клиентите на ръчните автомивки пък роптаят против високата цена на услугата.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    99 8 Отговор
    Моята пък, като навърши 5 години, я научих сама да се мие!
  • 2 Лекар БГ

    275 9 Отговор
    И трето,в Япония улиците са мнооого чисти.За разлика от тукашната кочина.

    Коментиран от #45

  • 3 Българина

    185 12 Отговор
    Миенето не е за кеф а според нуждата. Ако в България си миеш колата по малко от 2 пъти месечно се счита че си мизерник. Обичайното е седмично, сиреч 50 пъти годишно. Причината е, че България е мръсна кална и прашна от край до край, точно като населението, което я обитава. Разбита инфраструктура, с държавна политика да не се мие и чисти, плюс ненаказуемост на тези които цапат и разбиват. Тези които са жувели в чужбина знаят, че дори в Германия миенето е на няколко месеца.

    Коментиран от #47

  • 4 МП4

    158 7 Отговор
    За какво да ги мият в Япония, там няма и прашинка, днеска я мие и след 2 месеца чак , тук я измиеш и след 200метра ВИК поправят калната тръба , айде през колелата и колата ти на говн* или завали "египетския" дъжд, сиреч окисления, пълен с говн* и ти насе** колицата. Японците няма ги стигнем не след 100,200 год ..НИКОГА

    Коментиран от #24

  • 5 Гост

    58 2 Отговор
    паркирах чистичко измитата си кола пред блока, сутринта беше на кални прашинки цялата - бонус от съседните строежи и "измитият и чист" път.
    Следващото миене ще е след зимата да сваля гадната луга която сипват по пътя.
  • 6 Borislav Popov

    54 2 Отговор
    Аз моята като я измия, докато се прибера после до гаража, тя пак плаче за миене.
  • 7 smeh

    55 0 Отговор
    Вие пък, аз като й ударя една мивка на мойта, още докато я бърша вече е прашасала...
  • 8 Borislav Popov

    93 1 Отговор
    Имам познат руснак от Владивосток, който 10 години е живял в Япония, та той разправя, че когато е бил там, колата си я миел веднъж в годината. Говореше, че почти всички японци си мият колите по 1 път в годината и то, не защото били мръсни, а за да могат след това да отполират колите си някаква тяхна, специална защитна полировка. Иначе, разправяше човека, там постоянно валят дъждове, заради влажния климат. Нооо, мръсотия и кал няма, защото черни пътища там нямало изобщо, навсякъде или асфалт или бетон, дъжд вали но по асфалта тече чиста вода, като от извор. Едно пълно казанче с течност за миене на стъклата, за 2 години не можал да го изразходва, а чистачки не е сменял никога. Та, те такива ми ти работи.

    Коментиран от #40

  • 9 Ха ха ха

    58 31 Отговор
    Ганьо е поставен в много тъпа сиуация: с последни кинти си купува кола,( без значение, нова или стара) и после я обслужва и "подобрява" с кредити, а на всичкото от горе, и трябва нон-стоп да я мие.... не е лесно... ама така е, като колата е смисъл на живота. Най- тъпата нация в Европа съвсем заслужено е и най-бедна.

    Коментиран от #10, #21

  • 10 Ганьо

    33 20 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    Споко бе плазмодий,ти нали си с колело,айде отивай и сядай на дилдото!

    Коментиран от #11, #38

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 така си е

    13 8 Отговор
    Ама хаха е прав бе ганио ганио
  • 13 малее

    17 7 Отговор
    Чак пък се обижда тоя ганио
  • 14 баба Пена

    24 0 Отговор
    Моята се мие от дъжда сама.Тази година е голяма суша дано падне през май месец малко дъждец да я измие.
  • 15 Око за Око Зъб за Чене

    6 12 Отговор
    Винаги ще се намери катил съсед с ограничени умствени възможности който да ти мацне някаква смолица на тавана или да си изхвърли пепелника на предния джам на колата или някой кучкар да остави псето си да ти опика возилото и други гадости. Но ази не съм вчерашен както се казва, колата ми струва около 3000 лева и цената продължава да пада със всеки ден а съседо гоуемец скоро си взе БМВ пета серия и скоро ще има подбито от съчми от въздушна пушка деба и тарикатите че ми правят мръсно на всички ще им го върна тъпкано - не ми пука за колата ми другите да си пазят техните - че идем от село мама ви мръсна с едничката цел газо да ви пръсна - Бичето.
  • 16 Радо

    7 17 Отговор
    Японците си мият колите по-малко, за да ръждясван по-малко - елементарно е!! А навсякъде да е асвалт и бетон - не мерси, не искам да живея така....обичам природата, черните и каменисти пътища, естествените гюрлюци и т.н.
  • 17 Умерен главорез

    10 4 Отговор
    Къде е Оня с коня ? Да каже колко често си мие Бе Ен Ве - то ?
  • 18 Баровец от София

    11 7 Отговор
    Мойта кола докато се изцапа минава година. През това време излиза нов модел. Купувам нова, тая я връщам. Няма време за миене. Пък и така карам нова кола. До 25 000 км. То над тези км вече е за ъпдейт на софтуера или за рециклиране. Сега с новите електрички ще трябва да я сменям на 6 месеца. Но мисля , че ще свикна.

    Коментиран от #19

  • 19 Кака тарикатка

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Баровец от София":

    Прав си. Обаче аз карам в Лондон. Там се цапа за 2 години. Така, че, стария Евок вече ще стане на 2. Време е за смяна. Ще взема новия Дискавъри.

    Коментиран от #20

  • 20 Дърт лорд

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кака тарикатка":

    Абе,ей,лигльовци! Мийте си колите!!! Аз моя Ролс Ройс го карам поне 6 години преди да го сменя. Какво е това разхищение...всяка година смяна ???
  • 21 Чичо Гошо

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    Прав си. Не може колата да е смисъл на живота. Затова купувам не по скъпи от 50 бона нови коли и ги карам 3 години. Изобщо не ми пука за мерцедеси и аудита. Важното е да ме вози от точка А до точка Б
  • 22 гост

    11 0 Отговор
    От дъжд на дъжд.
  • 23 Доктора

    17 12 Отговор
    Ако колата ти е фетиш (понеже нищо друго не умееш), ако ти е гордост (понеже с нищо друго не изпъкваш), то тогава може да си я миеш и всеки ден. Така де, всеки роб трябва да обслужва грижливо господаря си.
    Колата не е бижу, тя е досадна необходимост и трябва да се грижиш за нея, като поддържаш жинеспособостта ѝ. Миенето много малко допринася за това, обаче.

    Коментиран от #32, #33

  • 24 5946

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "МП4":

    От всичко разбрах 2 неща, говна и насиране :Д

    Коментиран от #36

  • 25 KOC

    10 2 Отговор
    като завали силен дъжд и се измива ПЕРФЕКТНО и ПРИРОДНО а като натрупа сняг с четката и става ПЕРФЕКТО и ПРИРОДНО и БЕЗ ПАРИ
  • 26 Енчев И

    1 3 Отговор
    Българио, старейшина си на човешкият живот на Планетата,
    ОСЪЗНАЙ се, ДАЙ ПРИМЕР ѝ, се ВРАЗУМИ!
    С Уважение, Енчев / [email protected]
    *******************************
    T. / F.:+81 (424)-62-4808
    "Българският нов жизнен формат"
    ( Автор / Енчев И .)
    http://www.spiralata.net/biblioteka
    *******************************
    "За пълното си щастие
    Човек трябва да има
    Славно отечество"
    Симонид Кeоский /5век преди Христа /
    "A за да бъде Българина напълно щастлив,
    Трябва да знаe и следва, своето
    историческо предназначение! "
    Енчев И. / 20век след Христа /
  • 27 Енчев И

    1 2 Отговор
    ( С допълнение към същият закон трябва строго да забраним и
    откритите мас-медийни предавания и ретранслации на
    нецензурни и безприемствено-епитетни свади, поборства и
    парламент-обидни пререкания, между култ-групираните ни
    частни, полит-увлечения,
    които са фактор на "човешка дискриминация", а
    нарушителите да бъдат строго, съдебно наказвани!)
    3. Закон за "ДЕПОЛИТИЗИРАН начин на ИЗБОРИ"!
    Това значи радикално изменение на социалната Държавна структура, започнали от промяна в съзнанието ни, правилният конституционно приет нов начин на избори за ръководни кадри; ( от най-ниш до най- виш ранг) в Държавата, без намеса на личният-партиен, култово-групиран приоритет както бе до сега, а въз основа избор на талантите сред нас.
    Обезателно избирайки Държавните-ръководни кадри със след изборен, Държавен-Изпит за лоялност на поста!
  • 28 Енчев И

    1 1 Отговор
    2. Закон за "ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ" на върте-държавните отношения!
    България като многоетническа държава, за да гарантира щастието и просперитета си, трябва Конституционно да узакони вторият по значение, закона - "приемственост", а не пререкаемост както е сега, между; ( идеология, религия и етнос ) култови-увлечения!
    Т.е. строг закон, забраняващ вмешателството на субeктивният култов фaктор-увлечение, ( в случаят предимно - политика ), в Държавните отношения!
    И чрез узаконена "деполитизация" на върте-държавните ни отношения, да дадем пример за новите вън-държавни, мирни-отношения, показвайки новия морално-възвишен Български, безкръвен начин за прекратяване на, военните конфликти в света.
  • 29 Енчев И

    1 1 Отговор
    1. Закон за гаранция на "Държавният СУВЕРЕНИТЕТ"!
    България за да гарантира суверенното си право на свобода, т.е. "гарантирана независимост от властта на друга държава", трябва преди всичко, да приеме конкретен и много строг закон в Конституцията, който да гарантира
    "Държавен-суверенитет".
    Най вече строгата му и вечно-неприкосновенна защита срещу раболепните международни договори, променящи и потъпкващи това суверенно-право, своеволно с промяна на всяко ново, Държавното ръководство!
    "Държавният неприкосновен СУВЕРЕНИТЕТ" на РОДИНАТА на ДЯКОНА, трябва да узаконим да е извън властта!!
  • 30 Енчев И

    2 1 Отговор
    НЕ може и няма да има демокрация и истински съюз в условия на санкции, рестрикции, ултиматуми и заплахи, сред държави-членки с потъпкан и Евро-откраднат-СУВЕРЕНИТЕТ!
    НЕ може и няма да има демокрация, докато под натиска от брюксел-чужденци ни се налагат, бит, култура и закони, че и смяна даже на паричната ни единица.
    А за срам като "потомци" на ДЯКОНА, Ботева и Вапцарова, все още Българите непризнаваме новоосвободилите се от Нео-НАЦИЗМА Републики;
    Северна и Южна Осетии, Нагорны-Карабах, Луганск, Донецк, Сръбско-Косово и Крым, но Евро-поддържаме НЕО-НАЦИСКИТЕ режими в;
    Литва, Латвия, Естония, Полша и Украйна!
    Ако не върнем Евро-откраднатия СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ, младото ни поколение няма да има РОДИНА !
    "Демокрацията", незначи СЛОБОДИЯ!
    Къде въобще има демокрация на Планетата в момента?
    НИКЪДЕ!
  • 31 Енчев И

    1 1 Отговор
    Българите все по-рядко обръщаме внимание на ФЕЙК измислици кат тази с Японците!
    България за да промени не само себе си но, и като пример за промяна на света, се нуждае от 3 нови, основни, конституционно-приети закона;
    "Светът няма да изчезне, от многoто жилци, а от многото злодейци"
    Енчев И. / 20век след Христа /
  • 32 CapedCrusader

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Доктора":

    Това са глупости. Всеки човек си има страст и хобита. На някои това са колите. Това ,че се грижа за колата си не значи че не умея нищо друго. Има хора с по 20-30 коли в гаража, които блестят и се грижат за тях като за децата си. И те ли не умеят нищо? Недей да мислиш,че само твоята идеология за това кое какво е и как трябва да се позлва е правилна. За мен пък телефона и глупост и необходимост и го ползвам за това за което е предназначен - разговори. Ама те ги на, селфита, фейсбуци, инстаграми, апове и всякакви подобни щуротии. Та всеки с разбиранията си. Недей да съдиш хората, че лесно като те погледнат и теб могат да ти се присмеят на много неща.
  • 33 Ооо

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Доктора":

    Докторе, докторее, всеки като тебе е тръгнал да преценява околните без да погледне себе си. И 10 акъла може да измисли за околните, но нито 1 за себе си! Помисли го малко.... да не се окаже че и ти си обичаш кучето повече от жената и децата и да не тръгнеш да казваш че и това трябва да е така! Че смяташ, че е нормално до 40 да нямаш семейство и след това да започнеш усилено да го търсиш!
    Необходимост е нещо което сам си определяш че трябва да правиш без желание! По същата логика и миенето на зъбите е необходимост и много хора дори не го практикуват!

    Коментиран от #37

  • 34 Аз знам защо

    4 1 Отговор
    Защото японските кенефи ръждясват бързо!
  • 35 Шошо

    0 1 Отговор
    До ха ха ха:Колко си прав,за съжаление..
  • 36 МП4

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "5946":

    Значи си затъпял
  • 37 Алексей Петров

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ооо":

    Аз съм на 40 и все още нямам семейство, но пък и не търся усилено. Напротив, доста жени се счупват да ме свалят, така че със сигурност все някоя ще ме "върже". Така се получиха нещата, че вечно бях беден и зависим, все нямах и един лев в джоба, без значение колко съм работлив, а това водеше до депресии, неприязън към живота и т.н. Ще ти кажа, че аз оценки на хората не раздавам, защото съм доста скромен и пестелив, но хората обичат да поставят оценки и да "обясняват" как и защо ближният е "дръпна и високомерен", а в общи линии аз добро почти не съм видял. Не смятам, че целта на живота е човек да създаде семейство, а семейството е просто част от живота. Схващаш ли разликата?! Човек не се променя заради семейството, както немалко "умни глави" ми дрънкат като разни тенекии от сирене, човек не става по-умен, не става по-отговорен, нито по-способен. Ще ти дам пример с нашите съседи - ромеите. Дали на 40 с 8 деца зад гърба си ромката е станала професор по математика? Или уважаван мениджър, философ, журналист? А ромът, част от хората, които са й направили тези деца?! Често съм слушал от жени с претенции: "Мене са ма взели преди 26 години и (затова съм много качествена)...". Ами, това че са я взели преди 3 десетилетия, когато е била на 18 съвсем не значи качество, а просто, че някой намерил без много изисквания някаква женска, тя и тя не се дърпала много и се взели... Същата работа, като да вземеш първата ромка от улицата и тя няма да се дърпа много...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пор

    4 0 Отговор
    Това е така, защото, хората имат колите САМО и единствено да се придвижат от точка А до точка Б, за да си свършат работа а не като тука да си мият бангиите през ден, да гъзареят и да викат :Виж ся мойта х5 -ица как лъска може да е на 15 год. Ама е кат нова!
  • 40 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    За 23 години в Германия не си спомням да съм си лъскал обувките !
  • 41 Аззззз

    0 0 Отговор
    Зимата само вътре я чистя.
  • 42 Зевзек

    2 1 Отговор
    Мойта па я мие жената а аз стоим отзаде и киризим! Голеем кеф, хем тръка хем върти дупе. Ма лошото е че само гледам, но не пипам...щот после мноо боли .
  • 43 нафто

    3 0 Отговор
    Забележете и друго.В Япония заводските препоръки за смяна на въздушния филтър е 40 000 км.
  • 44 тутурутка

    0 0 Отговор
    ГЛЕДАМ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И АКО ДАВАТ ДА ВАЛИ Я ИЗКАРВАМ ПРЕДА ГАРАЖА И Е ИЗМИТА!
  • 45 9249

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лекар БГ":

    Благодаря ,че си употребил много правилна дума "КОЧИНА" . За голямо съжаление си много точен. Което ме води до друга мисъл , какво живее в кочината ?
  • 46 въй

    0 0 Отговор
    ДА МИЯТ ЯПОНКИТЕ,ПЪК КОЛИТЕ СА БЯЛ КАХЪР.
  • 47 Londonguy

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Jiveq v London i si izkarvam hlqba s avtomobila! Ako e slunchevo moga da izkaram edin dva puti sedmichno inache nai-malko vseki den ili na dva dni max!
  • 48 Вентилатори IDEA

    0 0 Отговор
    Водата е много скъпа в Япония. Все повече автомивки там използват машини с гореща пара, за да пестят вода. При външно миене на автомобил с гореща пара се използват само 5 литра вода, а при миене с вода в обикновена автомивка се използват около 200 литра. Хубавото е, че вече и в България има екологични автомивки, които мият с гореща пара. Аз наскоро открих една - ecocredo.com