Last news in Fakti

20 Декември, 2019 15:40 4 327 139

"Тѐслите" стават напълно автономни

  • tesla-
  • автопилот-
  • автономен автомобил-
  • илон мъск

Новата версия на управляващия софтуер на електромобилите Tesla ще съдържа опознавателен преглед на работата на пълноценна система за автономно управление, обяви Илон Мъск в Twitter. Full Self-Driving (FSD) ще бъде 21 пъти по-производителна от сегашната технология на Nvidia, с която се оборудва продукцията на компанията.

През пролетта стана ясно, че микрочипът на FSD ще се произвежда в завода на Samsung в Тексас. Тогава Мъск обяви, че с новата технология електромобилите на Tesla ще се сдобият с автопилот от пето ниво, който няма да изисква никакво участие от страна на водача.

В момента "тѐслите" разполагат с автономна система, която им позволява да се движат самостоятелно по пътища с отчетлива маркировка, да маневрират, спират и ускоряват без намесата на човек. Достъпна е и функцията Summon, с която собственикът може да "повика" дистанционно колата в радиус от 60 метра, като се ориентира по GPS-сигнала от телефона му.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    38 26 Отговор
    Ми те китчиците на джендърчетата толкова омекнаха вече, че не могат да въртят геврека ! Едно му признавам на "Свети" Илон познава си аудиторията от джендъри и им дава, това което търсят - ел.вибратор на колела !

    Коментиран от #6, #113

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трола

    11 12 Отговор
    Трола започна да троли. Няма статия без теб, троле.
  • 4 Анонимен

    27 6 Отговор
    Това в добре. Един ден и хората, които имат здравословни проблеми и не могат да шофират, ще имат собствен автомобил, който се движи самостоятелно.

    Коментиран от #16, #18

  • 5 уфа

    2 6 Отговор
    ЯкеЩЕ, ама надали?
  • 6 До трола

    11 14 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    Да ти обясня какво се търси с автономните коли. Не е само, човек да не управлява, а да се използва за разделно ползване. Да не стои колата паркирана, а да се поръчва и върти из града денонощно. Тогава, ще има много по-малко коли!

    Коментиран от #8, #12, #20, #26

  • 7 Голям Слон

    12 4 Отговор
    На бай Тошо му били подарили от Кремъл един луксозен Мерцедес, но вътря нямало нито педали, нито волан. Нашия звъни в Кремъл и благодари за подаръка, но недоумява защо няма уреди за управление... "Абе ти седни в колата, другото от нас".. Така и с Теслите. И цялата тая излишна автономия, дето ни я натрапват. Wall-E анимацията явно е описала какво ни очаква. Да не забравяме, че филмчето е с 10 годишна давност.

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатаната

    8 3 Отговор
    Не че ми харесва да ме вози някой /нещо в случая/, погледнете от хубавата страна, що време за секс че остава.

    Коментиран от #14, #21

  • 10 Ивайло

    7 5 Отговор
    Теслите стават напълно автономни - направо ше хвърчат като тесла без дръжка, хахаха!!! ;)))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Driving pleasure

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "До трола":

    Объркал си се бе момче, каршеринга е провал - всущност се оказа че и младите джендърчета искали коли, а не само "мобилност" - просто искали джендърски коли. Тая работа с колата да се ползва не стана. Даже Юбер, които разработваха собствена автономна система точно с тая идея са поели към дъното. Нема мине щръка за патка ше знаеш :)
    А идеята всъщност уж е да се елиминира човешкия фактор и от там катастрофите, ама тва са пак мокрите сънища на няколко идиота - няма система, кото да е по-добра от добре трениран шофьор, няма и да има!
  • 13 Driving pleasure

    3 5 Отговор
    И да не съм чул ватманите да се оправдават като почнат да мрат на афрото в каруците!
  • 14 Driving pleasure

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Сатаната":

    Докат гледаш от тая страна да знаше че ще си все от страната на булката - сещаш се коя е тя да не го казвам, че щее ме бастисат :D
  • 15 Random

    5 5 Отговор
    Глупости за джендърчета
  • 16 Николай Тесларов

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Идеята е всички да имаме здравословни проблеми и да не се движим самостоятелно .. за което наливат пари в експериментите на Мъск , а микро чипа с автопилот, ще ни обяснят догодина че е по-изгодно да го сложат на нас ... яко, а
  • 17 Гост

    6 5 Отговор
    Тия докато не избият народа няма се кротнат.
  • 18 Димов

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    А кой ще носи отговорност при ПТП? Колата или Мъск? Щото, шофьор няма.

    Коментиран от #25

  • 19 Димов

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Откак разбрах за Тесла, все това филмче ми е пред очите. Не се майтапя. Интересно, че и друг е направил аналогията.

    Коментиран от #23

  • 20 Димов

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "До трола":

    Ще превърнеш личните МПС в обществен транспорт ли? Чувал ли си за чувство за собственост? Всеки човек се стреми да го задоволи. Ако искаш, може да убедиш и холивудските звезди, да си връткате домовете. Говори с Том Крус - ти отиваш да живееш в хасиендата му, а той идва в твоята панелка, в Люлин. Ще срещнеш същото разбиране, като при споделянето на коли. Такива схеми и мерки се правят само при крайно бедните прослойки, които нямат нещо, за което си мечтаят. Във Франция вече имаше подобна програма, преди години, която се сгромоляса за нула време.

    Коментиран от #24, #34

  • 21 Димов

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сатаната":

    А ще си отъркаш ли дланите в седалки, на които някой си е правил секс преди 15 мин? После задължително си направи изследвания.
  • 22 Хаха

    2 2 Отговор
    С 5G нали, която ще убие животни и хора. За какво са им хора, когато ще ги обслужват роботи? И ще си отглеждат органи? И ще живеят вечно! В ад.
  • 23 Borislav Popov

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Димов":

    Димов, остави ги тия филмчета, глей какво става там с акциите на Тесла, брат ! От както космическия кораб на Мъск се състикова с МКС, все нагоре вървят, в началото на тази седмица бяха 383 дол. а сега вече - 405 и отгоре гонят. Пирамидата расте ли расте, скоро и Хеопсовата ще надмине, ей тоз Мъск значиии, а бе гооолем измамник еййй..)

    Коментиран от #27, #29

  • 24 Driving pleasure

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    И при бедните не става... ако е от бедна прослойка и се е добрал до кола няма да я сподели. Нищо ще се обедини с друг да са ортаци щото знае че другия няма да я пази. Нито пък някоя компания ще седне да им даде кола дори и срещу заплащане знаейки, че ще бъде яздеана точно като чужда :)

    След като Мерцедес пуснаха услуга за споделена мобилнос, после и БМВ пуснаха такава сега двете се обединяват, за да не е прекалено грандиозен провала какъвто мисля Ауди претърпя и се отказаха от тоя бизнес...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Driving pleasure

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Нали знаеш, че ръста на акциите е срещу очаквания, а не срещу нещо реално?!

    Не случайно споменах Юбер по-горе. Създателят и главен акционер на Юбер, Травис непомня кой тихомълком вел че продал 90% от акциите си на стойност 2.5 млрд долара... и акциите взели че се сринали, а Юбер е пътник.

    Общото между Юбер и Тесла е, че и двете компании продават кьорфишеци и "богатството" им е в надутите акции, но и двете никога не са излизали на счетоводна печалба, а само на борсова...

    Е чичо ти Илон обаче е по-тарикат от Травис, той е хванал американския данакоплатец за дойна крава с 3-4 милиарда за космическите си глупости

    Коментиран от #35

  • 28 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Джуган":

    Дошо, ти откога, се пребоядиса от върл АнтиВАГовец, на върл Антиелектрик бе, мекеренце ?

    Коментиран от #30

  • 29 Димов

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Който си няма пари да гледа чуждите. Аз от чужди пари не богатея. Но този, който богатее, винаги е за сметка на някой друг. Най-често за тези, които го зяпат в унес.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Джуган":

    Ей, пауняк, тебе съм те ашладисвал и пак ще те ашладисам, датайба фустата мазна.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Borislav Popov

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Джуган":

    Хе, хе, е гаси и жалката картинка си ти Дошоооооо, уж беше гооолем АнтиВАГ и Хондофил и изведнъж, ти да видиш, Дошо се прекръстил в Антилектрик и Джендърофил и лее , ли лее тук помия из форума, ще го цоцаш олигавен, така да знаеш, Дошенце.

    Коментиран от #40

  • 34 Не е така

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Чувството за собственост се откроява особенно силно у нас, в България. На запад не смятат колата, за нещо голямо е за машина която ги предвижва от точка А до точка Б! За това, у нас някой като си купи кола, я гледа по-добре от детето си и често я има цял живот. На запад не са така, не им пречи дали колата е тяхна или не, а да имат с какво да се предвижат и колко би струвало. Ако е по-евтино не мисля, че някой би си помислял за собствена. Ако винаги може да има на разположение.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Driving pleasure":

    Ааааа, така ли стана бе, ти затова ли се радваше тук и танцуваше ломбада, когато преди десеттина дена, акциите бяха паднали с 5-6 долара ?? Значи ти си се радвал, защото си знаел, че сетне ще скочат нагоре, че сетне уж да паднели...) Ейййй, ама гооолем аналитик си бил ти беее !! Хайде тогава отворко, да ми кажеш, какво стана там с делото срещу Мъск и Тесла, което беше насрочено за 27.11. тази година, нали уж ти тук пееше и се биеше в гърдите, че а, а, ето го фалита на Тесла, идва...)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Димов

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не е така":

    Я го кажи това на оная блондинка, с гаража пълен с Макларъни. Или на оня дядка, дето честваше тридесетото си Ферари. Все именити българи. А може да разсмееш и целият аристократичен свят, който е концентриран главно в западните страни. Представям си, как ще накараш някой досегашен собственик на АМГ да си го трампите за едно Спаркче, което да си менкате двамцата за ходене до работа. Не се излагай! Дори ти искаш собствена кола.

    Коментиран от #39

  • 38 Димов

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не е така":

    Ако чувстовото за собственост се открояваше особено силно в българина, а в другите страни не, то частната собственост щеше да е неприкосновена в България, а не в САЩ.
  • 39 Не е така

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "Димов":

    Пиша ти за средната класа, не за хора с милиони! Малко се осъзнай.

    Коментиран от #41, #46

  • 40 Антиелектрика

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Borislav Popov":

    Като нямаш акъла да проумееш, че цял свят ти се смее, какво ме намесваш в кухите си коментари?!

    Коментиран от #43

  • 41 Димов

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Не е така":

    Пишеш ми, че хората ще се откажат да имат техни си коли. Ти се осъзнай!

    Коментиран от #42, #80

  • 42 Не е така

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "Димов":

    Да, така ще е! До колкото си спомняш и статията, че младите нямат интерес към колите! Колите ще са машини за предвижване, това е!

    Коментиран от #79

  • 43 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #40 от "Антиелектрика":

    Хе, хе, ти и затова си сменяш тук никовете, като носна кърпичка, щото целия форум ти се смее вече тук и те е срам да мишеш с един ник !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "Джуган":

    Дошко петалчето се обидило и пак сменило никчето, ти да видиш и пак лее помийки във форума, хе, хе, хе.. ) Недей така Дошо, бъди умен мъж и за оная работа ми се дръж !

    Коментиран от #49

  • 46 Driving pleasure

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Не е така":

    Имено на запад средната класа, която не може да си позволи редките екзотики е луда на тема персонализация и тунинг индустрията е за няколко милиарда годишно - това са все хора, за които колата не е само средство за транспорт и не биха ти дали да се качиш камо ли да споделят :)

    Коментиран от #47

  • 47 Пфу

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Driving pleasure":

    Глупости!
  • 48 Антиелектрика

    4 2 Отговор
    Пак ли запелтечи, откачалко?
    Нямаш акъл даже да измислиш нещо свое, след като всички те виждаме какъв си психопат и лъжец!
    Аз толкова сменям никовете, колкото ти си нормален, палячо!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Чума

    0 0 Отговор
    Това вече е краят на зависимостта на жените от ненужните мъже и началото на истинско Женско вечно царство!
  • 51 Антиелектрика

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Джуган":

    Абе тоя ненормалник е такъв гнусен лъжец, че нарочно му казах да се видим на входа на Народния театър, от страната на Раковска.
    И понеже имах служебна работа там, отидох там и като не дойде, нарочно го питах какви афиши има. Той веднага е видял в нета какви са постановките и ги написа първите три, мислейки, че задължително ще ги има. Аз обаче нарочно му казах служебния вход, откъдето вкарват реквизита, КЪДЕТО НЯМА НИКАКВИ АФИШИ!
    Смятай какъв цървул и п@тка долна е!
    Дори му бях дал описанието ми, а той ми казва, че щял да бъде с вестник на руло - пълен бастун!
    Но ще дойде време да го открия и тогава ще му се случи случка!

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Borislav Popov

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Джуган":

    Идвам, петалче, кажи къде ще ме чакаш и кога и съм там, кее ти ръсна цифката така да знаеш, Дошенце.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Антиелектрика":

    Оооо, Дошооо, я не с рогата бе мой чорап, защо мак смени никчето !? Нещо май забрави Дошенце, когато ти тук сам ме обвиняваше, че съ пишел с много никове и че съм бил уераинец, а ?? Сега е мой ред да те бъхтя, с твойте камъни по твоята чутура.

    Коментиран от #58, #60

  • 56 Borislav Popov

    0 4 Отговор

    До коментар #54 от "Джуган":

    Дошенце, идвам мило, облечи си розовата рокличка на цветя, така ще те ашладисам, че цял живот ще ме помниш, мило !

    Коментиран от #91

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Borislav Popov":

    Напиши ни адреса си и ще видиш дали съм Дошо. Тъкмо и той може да те посети да видиш дали сме един и същ.
    Хайде п@тьо, чакам адреса ти.
  • 59 HUAWEI

    4 3 Отговор
    Кой ще купи подобно нещо без да може да го управлява? Като станат няколко фатални катастрофи с този автопилот бързо ще го спрът. То бива бива но вече стигнаха дъното тези психари от тесла. Кой ще носи наказателна отговорност също при инцидент производителя или този дето се вози на шофьорската седалка? Ще дойде и краят на тесла някой ден.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Джуган":

    Нали ти разказах как го хванах, че лъже?
    Няма да дойде, защото е гнусна п@тка!
    Мини някой ден покрай Народния и виж дали до входа му за реквизит от към Раковска има афиши.

    Коментиран от #65, #81

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Не е така":

    Само след като всеки се сдобие със собствен самолет.
  • 80 От точка А до точка Б

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "Димов":

    Приеми, че някои хора притежават автомобил по необходимост, а не по желание. Повечето хора не се гордеят с автомобила си, а някои от тях дори се срамуват от него.

    Дори да не си един от тях, ако бързаш в някой проливен дъжд, няма ли да предпочетеш да си извикаш някой самоуправлявам автомобил да дойде сам пред входа, независимо дали автомобила е твоя или споделен, вместо да вървиш да търсиш през 2 пресечки къде е имало свободно място да паркираш?
    Като дойде автомобила - подтоплен, с настроени за тебе седалка и огледала с включена любимата ти радиостанция, точно на секундата в която си му казал, може да го подкараш сам или просто да отпуснеш с 3 промила алкохол и да му кажеш къде да те закара, ако вече не си уточнил още с повикването.

    Сценариите за автономен автомобил са милиони и не изключват нито притежание нито ръчно управление, въпреки че не са задължителни.

    Коментиран от #82, #85

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #80 от "От точка А до точка Б":

    И сега колата ми се затопля с дистанционното през прозореца и ме чака да вляза в нея на топло. Защо да я споделям с други хора? Защо да седя в кола, в която допреди 3 мин някой е повръщал пиян, или се е цъкал на някоя магистрална принцеса? Ти ако ти харесва да седиш на следи от чуждо повръщано и от чуждо семе - твой проблем. Само не мисли, че и другите сме такива свине.

    Коментиран от #86, #88

  • 86 Обърка понятията

    1 8 Отговор

    До коментар #85 от "Димов":

    И какво общо има автономното шофиране със споделените автомобили? Кой те кара да го споделяш? аз ти говоря за шефа да слезеш пред входа и да му кажеш да си намери място за паркиране. после да си го викнеш пак пред входа без да те интересува през колко пресечки е паркирал и колко време му е отнело. Дистанционното ти хваща ли през няколко пресечки? Можеш ли да си викнеш автомобила пред ресторанта, като си кьоркитук пиян и да се настаниш на задната седалка да си повръщаш на воля в собствения автомобил, докато той те кара към вкъщи?

    Коментиран от #93, #96

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Big brother

    1 7 Отговор

    До коментар #85 от "Димов":

    Хайде стига с този секс в споделен автомобил! Между рафтовете в някой хипермаркет ще си на по скрито, защото вероятно ще има по-малко камери.

    Ако не ти харесва хигиената, спокойно може да пожелаеш друг автомобил, а почистването ще се извърши за сметка на предишния ползвател, който реално го е нацапал. Вероятно ще бъдеш компенсиран с безплатно возене, заради причиненото неудобство.

    Коментиран от #94, #95

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #86 от "Обърка понятията":

    Не намира място пред твоят блок, нито пред съседният. Отива да паркира някъде, извън кръгозора ти. На сутринта някой е спрял така, че автономният ти боклук не може да излезе. Или снега го е затрупал. Ще го откриеш с GPSа на другият край на квартала. Вади лопатата и леви, леви, леви - 2км пеша в преспите да ринеш. Ще закъснееш само 2ч. Същият сценарий е и ако има ремонт на улицата, а Тесляка трябва да обиколи през 5 кръстовища за да се върне до мързеливият си собственик. Мен не ме мързи да си паркирам колата. Прави ми удоволствие да я карам. Защото мога.

    Коментиран от #99

  • 94 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Big brother":

    И сега има таксита. И те са споделени. Не откривай топлата вода.

    Коментиран от #97, #100

  • 95 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Big brother":

    Ти закъсней за важна среща, докато чакаш да ти сменят омаскареният превоз, пък после ми говори, дали няма да искаш лична кола. По начинът ти на мислене личи, че още си на училище и не предвиждаш много от проблемните неща.
  • 96 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #86 от "Обърка понятията":

    За пети път питам: при възникване на ПТП кой ще е виновен? Ако автономният ти кошник убие човек, докато те търси, кой ще лежи в затвора, щом ти не си управлявал, нито си бил в колата?

    Коментиран от #98, #101

  • 97 Има да

    3 6 Отговор

    До коментар #94 от "Димов":

    Има таксита! Да направим някой сметки, а? Колко е заплатата на един таксиметров в Америка? Да кажем, че е 2 хил. долара, макар че е повече! Това е за 8 часа работа. За 24 часа са 3 смени по 2 хил. месечна заплата са 6 хил.долара разход за собственика. За година са 72 хил. долара за заплата за шофьори. Ако Тесла направят автономни коли, те могат да затрият таксиметровите компании с МНОООООГО по - ниски цени! Като сложим, че вървят и на ток, а не на бензин, може да разбереш че няма кой да ги конкурира. А в Европа, цената на бензина е по-висока. Та разбираш къде се целят. Но докато стане напълно автономна има още време. А за тези които ги е страх, могат да си карат колата сами, важното е тя да дойде сама!

    Коментиран от #110

  • 98 Така е

    2 5 Отговор

    До коментар #96 от "Димов":

    В много държави не разрешават автономни коли, точно по тази причина, не е ясно кой ще бъде отговорен. Според мен, производителя. Но това е когато колата ти е автономна от 5 степен, което означава че се движи напълно сама, без намеса. Не както е сега! Тесла нямат пълна автономия, тогава шофьора е виновен!

    Коментиран от #106

  • 99 От 100 кладенеца вода извади

    4 5 Отговор

    До коментар #93 от "Димов":

    И каква е разликата, тогава? Ти така или иначе ще си ходиш в преспите, защото не те мързи. Като стигнеш до колата, а някой е паркирал пред тебе какво се променя? Единствената разлика е, че като кажеш на автономния автомобил да е всяка сутрин в 8 и 30 пред вас, той ще изчисли колко време му трябва, за да се размразят стъклата и да се затопли, ще провери трафика, ремонтите и задръстванията и ще тръгне така, че да стигне навреме. Ако му кажеш крайната точка, даже ще ти кажа кога да тръгнеш от вас, независимо дали ти ще шофираш или ще те вози.

    Коментиран от #109

  • 100 Китайски ротан

    3 6 Отговор

    До коментар #94 от "Димов":

    Бързо стопляш, но много трябва да ти се обяснява.
    Хайде Добро утро. Нали точно за таксита без водачи ти говоря. Само където има екстрата ти да караш "таксито". Споделен автомобил не означава да си споделяш собствения автомобил с някой друг. Тесла смята сама да предоставя тази услуга, наречена роботакси. На практика ще конкурира юбер и таксиметровите фирми. Представи си пред всеки блок по пет такива автомобила. Пред всеки хипермаркет по 20, пред автогари и летища по 50 и т.н. Слизаш пред блока, сканиращ кода на стъклото на първия автомобил качваш се и потегляш и го оставяш където ти е удобно. Плащаш само за времето или разстоянието. Не си ли чувал за Spark?

    Коментиран от #107

  • 101 Много по-сигурни ще са

    4 6 Отговор

    До коментар #96 от "Димов":

    В момента Тесла предлага автопилот ниво 3, който задължително изисква вниманието на шофьора и не е за самостоятелно шофиране. Въпреки това, от статистиката с изминатите милиарди километри на автопилот, катастрофите на автопилот са по-редки, отколкото при шофиране на човек. Представи си какво ще може новия компютър, който вече е в производство и е 24 пъти по-бърз? Не е сигурно, че и той ще достигне ниво 5, но със сигурност ще шофира по-безопасно от някои шофьори. Ключовата дума е "някой" . Надали скоро ще сме свидетели на автопилот по-добър от добрите шофьори. Най-малкото няма да има шестото чувство как някой идиот ще ти засече пътя, точно когато си решил да го изпреварваш.

    При ниво 5, пълната отговорност при катастрофа е на производителя на автомобила. Възможно е дори да липсват педали и волан, за да говорим за шофьор.

    Коментиран от #103, #108

  • 102 TSLA

    5 4 Отговор
    Тесла ще има Модел 3 с 100 кВ батерия и Ludicrous програма, с ускорение до 100 за по-малко от 3 секунди! С такава батерия е вероятно и границата от 700 км. с един заряд при нормално каране, да бъде мината!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Зомби с квадратен волан

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Джуган":

    Тук си прав. Затова аз съм за електрическите автомобили, но да са без излишна електроника, самоуправление и следящи функции. Чист електрически автомобил за шофьора, както е било в началото на 20 век.
  • 105 Харесва ми

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Опортюнист":

    Как разсъждаваш. Креативно.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #100 от "Китайски ротан":

    Никъде не съм говорил да си споделяш собственият автомобил, а за замяна на удобството собствен автомобил със споделен такъв. Ако няма да четеш и ще си измисляш, по-добре не коментирай изобщо. А от описанията ти за колите пред блока и въобще навсякъде ме побиват тръпки.
  • 108 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #101 от "Много по-сигурни ще са":

    Ти пита ли производителя, дали е навит да е негова отговорността? Или така си се надяваш?

    Коментиран от #114

  • 109 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "От 100 кладенеца вода извади":

    Ти не караш кола, нали? Разликата е там, че аз винаги намирам къде да спра. Ще спра на тясно място, макар и като оставя по-малко място за отваряне на вратите. Оставям си и телефона при нужда. А автономната ти кола ще пропусне 5 такива места, защото е измислила, че са с 5см по-тесни от програмираният й минимум за паркиране. И ще се забие през 5 блока настрани. Но, както казах - трябва първо да покараш кола за да го знаеш това.

    Коментиран от #117

  • 110 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #97 от "Има да":

    Грешка! Важно е да не утрепе някого, докато дойде сама. А стане ли това (да не дава Господ), компаниите ще бъдат заринати от съдебни дела за обезщетения. Я виж колко ПТП има само в България, и само за година. Коя фирма ще поеме такъв риск? И с колко ще й се вдигнат цените на автономните услуги, за да си покрие съдебните разходи и кръвнините? Това май си го пропуснал в сметките си. Смяташ само удобните ти компоненти, а неудобните си ги пропуснал. Май вече знам кой си.

    Коментиран от #111

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Обяснявам

    0 4 Отговор

    До коментар #106 от "Не е истина":

    В момента Тесла не е с 5-та степен автономност, не върви сама! В такъв случай е виновен шофьора! Това че си пуснал да върви на автопилот, не означава че той е от 5-та степен. В момента са с 3 - та степен! Когато е 5-та степен, тогава трябва производителя да е отговорен! НО, това не означава, че при всяка катастрофа ще е виновна колата. Ако някой ти изскочи и възможностите на колата не са такива, че може да спре производителя не може да бъде виновен. Ако катастрофата е по грешка на автопилота, тогава да!

    Коментиран от #115

  • 113 Rado

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "омъскаряване":

    Само Лада и Москвич са за истински мъже, нямат хидравлика, нямат ABS. Предполагам ти въртиш тешкия геврек на една от двете, иначе си джендър.
  • 114 Гражданска отговорност

    2 3 Отговор

    До коментар #108 от "Димов":

    Разбира се, че отговорността е на производителя. В момента е забранено по закон да оставиш автомобилът без надзор да те вози. Навсякъде в инструкциите е написано, че не трябва да вдигаш поглед от пътя и да не пускаш волана. Въпреки това, шофьорите буквално спят, някои дори на задната седалка, а после при катастрофа съдят Тесла. Хайде сега си представи, когато автопилота е напълно автономен, дали ще им се разминат делата.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Хе хе

    5 6 Отговор

    До коментар #115 от "не е истина":

    Ти нали се сещаш, че Тесла има камери във всички посоки! Сещаш се, че може да се види какво е станало, с каква скорост е карала колата и кой е виновен. Има си процедури, не се мъчи да мислиш.
  • 117 0888

    2 6 Отговор

    До коментар #109 от "Димов":

    Аз също съм си оставил телефона, който си стои залепен за стъклото на фосфоресцираща лента която свети в тъмното. Въпреки това избягвам да паркирам плътно до шофьорската врата на някого. Въпрос на манталитет.
    https://youtu.be/uDTtUArllNY
    И както винаги, захващаш тема, която не е в твоя полза. Можеш да си паркираш теслата там където с твоя автомобилни можеше да си помислиш, защото все пак трябва да излезеш. Можеш ли да паркираш на мястото от клипа?

    Коментиран от #135

  • 118 Истина е

    5 4 Отговор

    До коментар #115 от "не е истина":

    Наскоро собственик на Тесла спечели дело срещу полицай, който му беше писал фиш за стотина евро, понеже не бил пуснал мигача за ляв завой. Водачът на Tesla беше приложил запис от камерата, в който се вижда отражението на мигача на задния капак на един пикап, който кара пред него.

    Има десетки дела, за надрани от антиелектрици врати на тесли. Те също не са знаели, че камерите снимат постоянно, дори когато автомобилите са паркирани. Съвсем скоро всички ще го научат и няма да се е*ават с тесла.
    Накрая циганчето от твоя пример ще плати щетите по колата, като се прави на хитрец.

    Коментиран от #119, #120, #132

  • 119 Не е истина

    7 0 Отговор

    До коментар #118 от "Истина е":

    Момент, чакай да се разберем, обсъждаме какво се случва в белите страни или маймунските като БГ?
  • 120 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #118 от "Истина е":

    интересно, като смятахте колко малко ток хабяла батерията докато не работи теслата, не споменахте че камерите работят и черпят и те. А и на нещо трябва да се записва, не само да се снима. Значи и устройство за съхранение на записите черпи ток, докато е паркирана колата. Тези консуматори удобно ги пропускате, когато смятате "нищожните" енергийни падове, на паркиралите тесли, особено зимно време. Както винаги - електрожендърски чалъми.

    Коментиран от #121

  • 121 Знаеш ли какво е капацитет?

    2 5 Отговор

    До коментар #120 от "Гост":

    Колко време може да пуснеш да ти записва телефона докато му падне батерията, ако изключиш екрана? Със сигурност поне 10 часа. А знаеш ли какво е капацитет и колко е той за телефона ти? Ако имаш изключително добра батерия, той е максимум 0.01квч, но масовите телефони имат 0,005квч батерия. А знаеш ли колко е капацитета на най-малката батерия на Тесла? 50 киловатчаса. Следователно една Тесла може да записва 10 хиляди пъти повече време от твоя телефон, за да и падне батерията. Тоест една камера ще и изтощи батерията след 11 години и половина. Хайде сега пробвай друга опорка. Например за музиката, която дори на пълна мощност, ще изхаби батерията за около месец.

    Коментиран от #122, #123, #131

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #121 от "Знаеш ли какво е капацитет?":

    Леле колко сте заблудени...... телефонът ми за 10ч на стендбай е паднал наполовина без да записва. Записва ли ще е мъртвец след 30 минути. И твоят не е по-издръжлив. Фалшивите опорки са при вас заради калпавите ви сметки.

    Коментиран от #128

  • 124 Аууууу

    1 4 Отговор

    До коментар #122 от "Капацитет":

    Ти да видиш. Ще изгори ток за 10 стотинки на денонощие, направо фалира човек!
  • 125 Хе хе

    0 4 Отговор

    До коментар #122 от "Капацитет":

    Това го знаят и малките деца! Или ти си мислиш, че си открил топлата вода? Или, че си открил някаква нова опорка?

    Коментиран от #126

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Смени си телефона

    2 4 Отговор

    До коментар #123 от "Гост":

    Лично съм правил час и половина запис със само 10 процента батерия. Даже дисплея работеше, а той гълта няколко пъти повече енергия от камерата. Смотания samsung дори не ми разрешаваше да си включа камерата при толкова батерия. На стендбай не съм го оставиял, но с много разговори и ровене в интернет едва му свалям батерията на 30% за денонощие. Обикновено го зареждам веднъж на два дни.

    Следователно проблемът е в твоя телефон.

    Коментиран от #134

  • 129 ссс

    2 0 Отговор
    Вече доста производители се опариха, като Рено бяха едни от първите предлагащи споделени коли в Париж. Много от колите са били оставяни мръсни, незаредени, с щети. Цената добре, но качеството е зле и клиентите леко-полеко се отказват. Кой би искал да влезе в мизерна и зацапана кола миришеща на коч?
  • 130 Е именно де

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "Капацитет":

    Нали това се опитвам да ти кажа. Камерата има толкова нищожно потребление, че дори саморазряда на батерията е по-голям без нищо да си свързал към нея. Да не говорим за останалата електроника, която черпи ток дори когато автомобила не е в движение. С прости думи, камерата по никакъв начин не влияе на пробега, както твърдеше от опит с автомобили и други машини.
  • 131 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #121 от "Знаеш ли какво е капацитет?":

    Пак грешни сметки. Ако масовите батерии бяха по 0,005кВтч, то при 3,7В (каквото е нормалното напрежение на всеки съвременен смартфон), се получава, че са по 1350мАч. Това е рядка батерия, като за Самсунг S3 Мини. Болшинството батерии са като на моето тъпо Леново с 5000мАч. Отново дезинформацията и грешното смятане са в основата на теслерастките ви идеологии. Заради това, че не можете да смятате си градите грешни, величайши представи. От там и збърканата ви философия.
  • 132 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Истина е":

    Чакай ти, някое сигане да ти плати щети. Май си расъл на топло в някой цветарник и не си и помирисвал живота навън.
  • 133 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "Капацитет":

    Те са един и същ, ама пише с много никове, че да не си личи, че е сам у гъбите.
  • 134 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #128 от "Смени си телефона":

    Следователно, толкова имаш и телефон. Час и половина записи с камерата на 10% батерия - като си целунеш лактите. Върви да пробутваш глупости на някой, който не е виждал телефон. Тук всички имаме и знаем колко ще записва при 10% батерия. Айде, весели празници.
  • 135 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #117 от "0888":

    Електрика, не ставай смешен. На това място ще ти я паркирам назад, на огледала. И не само аз, ами и един тираджия да хванеш. Той пък ще я паркира барабар с ремаркето. Сега ти влизаш в област, където не би искал И преди съм ти казвал: това, че ти не можеш да караш не значи, че и другите не могат.

    Коментиран от #136

  • 136 Дрън-дрън

    1 3 Отговор

    До коментар #135 от "Димов":

    Антиелектрика, ти хубаво ще я паркираш, ама в нея ли ще спиш? Нали уж теслата търсела място, с по метър от съседната кола, пък ти можеш да паркираш И ИЗЛЕЗЕШ ОТ АВТОМОБИЛА. Я пак изгледай клипа и кажи можеш ли да излезеш, ако паркираш на това място?

    Коментиран от #137, #138, #139

  • 137 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #136 от "Дрън-дрън":

    За пореден път: Не съм Антиелектрика! И ако държиш на излишните детайли - вече съм паркирал така и съм излизал през багажника. Не се майтапя. Стига се излага. Дори и ти ще я паркираш на това тясно място. Не случайно казах, че ще го направя на заден ход, на огледала. Напред ще ми е трудно. Сещаш ли се защо?
  • 138 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #136 от "Дрън-дрън":

    Теслата винаги ще търси място отстояние от съседните коли. В началото, защото ще спира до коли без нейната опция, в които хората трябва да си влязат. А в бъдеще, когато вече всички коли ще са с такава, автономна опция, ще е заради наложено сейфти изискване. Винаги трябва да може човек да има възможност да си влезе/излезе от колата. На електрониката не можеш да разчиташ на 100%.
  • 139 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #136 от "Дрън-дрън":

    Въобще, автономната кола по никакъв начин не е привилегия на електромобилите. Тази екстра може да я има всяка кола, дори и с ДВГ. Не се опитвай да обвързваш съществуването й само с електрокарите!