11 Февруари, 2020 17:41 6 116 47

Мъск изселва 1 млн. души на Марс

  • илон мъск-
  • space x-
  • марс-
  • starship
Мъск изселва 1 млн. души на Марс - 1

Разработването на проекта на Илон Мъск за колонизацията на Марс изисква огромна концентрация на финансови, инженерни и материални ресурси. Въпреки това, амбициозната задача да премести на Марс до 2050 един милион земляни, вече изглежда напълно реална в очите на Мъск.

Създаването на надежден космически кораб, способен да достави стотици хиляди колонизатори на червената планета, е приоритет за SpaceX, компанията на Илон Мъск, която е заета с подготовката за тестовия суборбитален полет. Той ще бъде извършен с прототипа Starship.

Както често се случва с Илон Мъск, чиито планове са твърде оптимистични, тестовият график на Starship е вече готов. Полетът на прототипа Starship Mk1, по време на който корабът ще се издигне на 20 км и след това ще кацне в космодрума, първоначално беше планиран да бъде завършен преди края на 2019 г.

За нещастие, по време на първите тестове на горивната система при максимално налягане, кислородният резервоар Mk1 избухна и инженерите на SpaceX решиха да не възстановяват прототипа, а да създадат нов и два от екипите на компанията започнаха да работят. Новите прототипи SN1 и SN2 ще бъдат тествани вече в реални условия в орбита, което е планирано за април 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    72 4 Отговор
    Ние можем да му осигурим 1 милион тъмно зелени кандидат марсианци, но само ако като бонус вземе и 240 пpaсета ;)

    Коментиран от #17, #24

  • 2 Госあ

    13 14 Отговор
    😂 ужас...и такива хора имат изобщо някаква гласност и пари 🤢 Демокрация на простолюдието.

    Коментиран от #21

  • 3 Driving pleasure

    14 26 Отговор
    Надявам се Илончо да е първия разкарал се!
    Да си вземе повечко джойнтче и да отлита.

    Коментиран от #42

  • 4 Пинко

    34 11 Отговор
    Абе въздух няма, почва няма, вода няма, слънцегреене няма. С една десета от парите за колонизиране на Марс можеш да заселиш 2 милиарда в Сибир и един милиард в Канада. Климата и на двете места е сто пъти по-поносим от Марс, има вода, има въздух, има и почви. От какъв зор ще се местим на Марс?
  • 5 Учуден

    20 2 Отговор
    Това е огромно предизвикателство, граничещо с фантастиката. Ясно е, че ще се ходи на Марс. Ама чак в такива мащаби?
  • 6 Тиберий

    28 11 Отговор
    Явно човека не
    е добре с главата
  • 7 ЙоЙо

    11 5 Отговор
    Да си носим въздух от Земята :
    1 човек - 40 кубика пресен въздух на час
    24 часа по 365 дни по 80 години по 1 милион не се събира в елелектронния ми калкулатор.

    Коментиран от #19

  • 8 Сливи за смет

    11 1 Отговор
    Ами да им пратим наЩе полЮтици и бизинисмени заедно с целата им рода и електората им!
  • 9 Karosel

    12 11 Отговор
    Успех на Мъск!

    Роскосмос кога ще пращат "полезен товар" като робота "Федя" на МКС? Неразбрах!

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Госあ

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "Karosel":

    Федя се качи вече, и между другото, и аз съм съгласен че е по полезен от краварите дето ги возят 😂 Ти остави Федя,ами кажи кога паляка ще "прати " човек на МКС ? Или първо ще прати няколко милиона на Марс ?
  • 11 Хан Соло с каруцата

    10 5 Отговор
    Юрий Гагарин,къде си летял,хубави потки дали си еб@л?
  • 12 Даммммм

    11 7 Отговор
    Яко взе да го"апе кучето" тоя палячо...
  • 13 Karosel

    5 2 Отговор
    съгласен че е по полезен от краварите

    ___________

    Да полезен е с това, че може да стреля с пистолет и с двете ръце!

    Коментиран от #16

  • 14 100

    5 5 Отговор
    Кажи на рашките, че има водка на Марс и веднага ще имаш 100-120 милиона желаещи. ;) На китайците кажи, че там има ориз и ще си набавиш останалите. ;)
  • 15 летец изпитател

    14 5 Отговор
    Тоя е луд за връзване. Какво стана с тия дето щяха да ги пращат на Марс още 2018 година ? Разпродадоха билетите а полет йок!

    Коментиран от #38

  • 16 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Karosel":

    И бронетранспортьор може да управлява 😉
  • 17 Бай Мангао

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    И пак ще си останете най - бедните. В Германия живеят над 70 националности и са двигателят на Европа. Като имаш на раменете си топка със застоял въздух вместо глава с мозък винаги ще си на дъното и продължавайки още да копаеш. Събира простия 1000 души и почва да слуша кой от кого не е доволен, кой с кого спал, кой какво пил, събира умния 1000 души, организирва ги и хората работят. Организация нямате, а защо нямате, отговора е един ред горе
  • 18 Буков

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Karosel":

    Първо са решили да пратят Кин Дза Дза...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЙоЙо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мисирка бг":

    На втория линк в гугъл го прочетох :) раздели го за теб делено на 100 ако искаш, все тая, няма се промени много-много числото, само с 2 нули.
  • 21 Rado

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    1995 година Бил Гейтс: през 2020 ще носите устройсва в джоба многократно по-мощни от сегашните компютри.
    Ти тогава: 😂 ужас...и такива хора имат изобщо някаква гласност и пари 🤢 Демокрация на простолюдието.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Госあ

    6 16 Отговор

    До коментар #21 от "Rado":

    Сравнението не е уместно. Бил Гейтс е програмист пряко участвал в създаването на най използваната операционна система,като е предвидил възможностите в развитието на процесорите. Мъск е прекупвач без образование, който няма нищо общо с космическите технологии. Освен това, материите са съвсем различни, тук има много фактори за които много специалисти казват,че са сериозни проблеми. И между другото, Бил Гейтс е пич ! Но според мен, трябва да плаща още по високи данъци. За измекярите като мъск,безос и сие изобщо не коментирам

    Коментиран от #39

  • 23 Електрошок

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Rado":

    След първия компютър-20т.,20000 електронни лампи,100квт.,някой беше казал,че в бъдеще теглото му ще бъде намалено до 1,5 тона и....последва бурен смях от дядовците на горните коментатори!Който е любопитен може да прочете в Гугъл историята.

    .

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Чудесно предложение. Приема се с пълно мнозинство.
  • 25 КЕПРИКОРН 1

    12 9 Отговор
    Първо да изпратят хора на Луната (не на снимачна площадка с декори) и после може да си мечтаете за колонизация на Марс! Мъск добре знае, че не няма начин в близките 100 години човек да отиде на Марс, но си прави реклама, наливат се доста пари, той е доволен, а глупаците нека да вярват! Чудя се, когато се разкрие лъжата за стъпването на кравари на Луната, а това ще се случи, какво ще стане с мечтите за Марс - ще станат на пух и прах, а разочарованието ще е огромно!
  • 26 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Електрошок":

    Аха,а пък след копията направиха "фау" Само че това не означава, че може да направим перпетомобиле.
  • 27 Госあ

    7 1 Отговор
    "Ако говорим за екзопланети, нещата трябва да са ясни - няма да мигрираме там", съобщи Майор пред AFP след конференция, отговаряйки на въпроса за възможностите хората да се преселят на други планети. "Говорим за стотици милиони дни, ако използваме днешните технологии. Трябва да се погрижим за своята планета, тя е прекрасна и все още напълно обитаема."През 2019 година Мишел Майор и Дидие Кело получават Нобелова награда за физика „за откриването на екзопланета в орбита около звезда от типа на Слънцето
  • 28 Електрошок

    6 4 Отговор
    Понеже съм съвременник на полетите до луната и провокиран от байганьовщината по повод на тези полети,потърсих в Гугъл какво е мнението на руснаците.На въпроса били са американците на луната .ru търсачката не откри резултати!ОКАЗА СЕ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ ДОПУСКАТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТОЗИ ВЪПРОС!Данни за полетите,интервюта,снимки-всичко може да се намери и нито грам съмнение били ли са или не са били!Велик народ непознаващ дребнавости и злоба!(не говоря за политика и политици-те не са руснаци)И сега се връщам в блатото.бг в което цари завист,невежество и агресивна простотия,която започна да се изявява и по форумите,като по-горе коментиращите.

    Коментиран от #30

  • 29 Госあ

    5 1 Отговор
    Ето какво пише в уикипедия, когато напишеш заселване на Марс "Колонизацията на Марс представлява част от научнофантастичен сюжет, при който хора могат да бъдат заселени на планетата и да създадат постоянни или временни жилищни обекти." 😂 и друго "Мечтата за колонизация на Марс няма да е никак лесна за изпълнение. А с настоящите технологии, тя ще е направо „невъзможна“, става ясно от ново проучване, финансирано от американската космическа агенция НАСА." А пък плановете на ЕКА и РОСКОСМОС са да пратят ровър с набор инструменти, докато паляка заселва един милион човека. Ма к'во коментирам и аз 😂
  • 30 Да бе

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Електрошок":

    Има доста подробен анализ с факти по дискавъри в твърдение,че краварите не са стъпвали на луната.
    А що се касае за Мъск,че требе да пуснат всички печатници за долари у краварско за да мож откраднат някоя и друга технология от русите както стана преди години .
    Който не вери да пита китайчетата ко са видели на територията на луната дет уж са кацали краварите.
    Он чичко гугъл всичко знае.
    Па и ко ми пука кой е кацал или не.
    Важно е че тръмпчо пръдне и нашите му пренесат аромата тук.😂😂😂😂😂😂
  • 31 Зомби с квадратен волан

    4 5 Отговор
    Идеята е осъществима. Целта е благородна. Дано да се получи. Идеята е да се гарантира оцеляване на човека от войни, природни и космически катаклизми и епидемии.

    Коментиран от #32

  • 32 Тревопасния

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Зомби с квадратен волан":

    Слагам те още на първия полет. Трябват ми такива като теб - умни, проницателни, с ясна визия за бъдещето. Миналия месец отворих завод в Китай, а до края на годината ще направя още един завод в Германия, близо до Берлин. И пак няма да съм номер едно... но на Марс след 2 години ще имам завод и там няма кой да ме бие!
  • 33 Усмивката

    2 1 Отговор
    Долу горе толкоз е ромското население у нас
  • 34 Йозеф

    1 0 Отговор
    Само хора ли ще праща на Марс, поне и бездомните кучета да натовари...
  • 35 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Скоро и на Юпитер... И завод за мотокари.
  • 36 kjl

    4 0 Отговор
    Хубавото на наркомана е, че дава кратки срокове и можем по-начесто да се смеем. Ако беше казал, че тестовия полет ще е 2050г. (доста по-реалистично) до тогава щяхме да забравим днешните бръщолевиници.
  • 37 kjl

    4 1 Отговор
    Добре че НАСА вярва "умерено" на наркомана и продължава да си плаща за таксиметровите услуги при руснаците. Пропагандата си е пропаганда, ама все някой трябва да проветрява спалното помещение на американския сектор на МКС.
  • 38 Jack Bauer

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "летец изпитател":

    Е това беше повече от ясно че няма да стане - холандска пирамида си събираше суеверни спонсори.
  • 39 схсхсхсх

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Елон Мъск е завършил Физика и Икономика в унивеситета в Пенсилвания,въпреки че това няма никакво значение.Коефицента на интелигентност му е 155.Елон Мъск е направил PayPal,както и Тесла,като даде старта на развитието в тази сфера и все още няма конкуренция на световния пазар.Отделно разви компания като СпейсХ,която е много по-технологична и с повече успехи за няколко години от колкото целия Роскосмос за последните 30 години.Въобще е супер нагло когато някакви анонимни тролове като тебе пишат за хора които бутат технологиите напред,а ти освен да пълниш тоалетната с кафяво,друг принос за човечеството нямаш !

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "схсхсхсх":

    Ами всъщност не е завършил. Той е просто един палячо, а за да твърдиш че този палячо бута технологиите напред,главата трябва да ти е пълна с това с което пълня тоалетната.

    Коментиран от #43

  • 41 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "схсхсхсх":

    Физика и икономика, звучи много креативна и иновативна специалност. Хахахаха. Но дори и такова нещо не е завършил. И има значение, урко. Има значение, колкото и да е трудно да го проумееш. Тръгнал за космоса да ми говори 😂
  • 42 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Не, няма да е, каза си го. Първите полети ще са с висок риск и вероятно еднопосочни. Може да провериш в интернет как върви строежа, доста добре напредват, преминаха тестовете и покриха изискванията за налягане. Просто първият прототип беше доста наивно заварен и не издържа, взеха си поуки и сега резерварите издържат на по-високо налягане от стадартите за безопастност. Двигателите са им готови, електрониката и управлението също. Правят металните обръчи много бързо и започнаха да ги трупат. Април месец е реалистично да видим полет, успешен или не. Парите ще ги генерира от безнеса със сателитите, вероятно и от милиардите от Тесла и Боринг. Велик човек е и в същото време си остава земен, за да си дръпне един джоинт, да.
  • 43 схсхсхсх

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Виж, това ,какво мисли някаква русофилска амеба като теб,която единставено да пуска кафяво в коментарите друго не е направила,няма никакво значение.Можеш ли да ги отречеш тези постижения които съм ти ги написал по горе ? Искаш да ми кажеш,че компания като СпейсХ не е бута технологиите напред и Елън Мъск няма никакъв принос така ли ? То цяла Русия неможе да му настигне само тоя успех с ракетите и технологиите на тази ЧАСТНА компания бе промит мозък.Какво да говорим за Тесла където няма конкуренция на световния пазар и всеки се опитва да догони,но не става.Русия най-модерното нещо което е произвеждала е Лада Гранта която дори и не пали от първия път.Въобще една личност е направила повече за човечеството за последните 10 години от колкото цяла Русия за последните 30г.Въобще даже се чудя за какво спора с такъв трол като тебе.Трябва да си някакъв абсолютно зомбиран малоумник за да отречеш подобни факти.Поне си обоснови мнението с аргументи ,кенеф продажен !
  • 44 123207

    1 0 Отговор
    Всички тук са с изкривено мислене. Помислете за Земята щом толкова се говори за Марс и др преселения. Да не мислите че Русия не прави опити за изпращане хора на Марс и на Луната. Много преди да избухне ВСВ се е говорело, че скоро ще има война и ето станало е. Незнам и не ме интересува кога ще стане изпращането на хора на Марс но ме интересува какво ще стане с Земята в последствие. Важното е какви хора ще отидат там първо Когато са открили новите земи откривателите са мислили едно но бързо всичко се е променило. Започнали да ограбват ресурсите им и да унищожават всички обичай и нрави на местното население и унищожаване на средата на районите. Това е първото което ще стане ако заселим Марс. Ще почнем да унищожаваме и сриваме всичко. По добре да си запазим планетата и да нямаме нужда да се местим където и да било.

    Коментиран от #45

  • 45 Зомби с квадратен волан

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "123207":

    Запазването на Земята е пряко свързано с колонизацията на Слънчевата система. Ако се научим да живеем на Марс и други планети, където всеки атом кислород, всеки ампер електричество и всеки милилитър вода ще бъдат важни, пазени и рециклирани, това ще ни помогне да оценяваме И опазваме нашата родна планета, която в момента приемаме за даденост.
    Така, че спасяването на Земята минава през технологиите, които ще бъдат развити при овладяването на Луната и Марс.
    Марс няма да бъде втори дом на човечеството в обозримо бъдеще, ще бъде просто хотел, План Б, ако нещо се случи с дома.
  • 46 Димов

    2 0 Отговор
    Идеята за интеграция на нашенски ромоланци на Марс е грандиозна. Те са по-издръжливи и адаптивни от хлебарките, което гарантира успеха на проекта. Отделно от това, ще е първият успешен опит за интеграцията им. Какво чакате още?
  • 47 ехааа

    1 1 Отговор
    Уаууу. Поредната шоу реклама! Балона ще се спука скоро!