Last news in Fakti

11 Март, 2020 10:56 1 657 6

Новият автопилот на Waymo разпознава знаци от половин километър

  • waymo-
  • автопилот-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил

Американският производител на системи за автономно управление представи новото пето поколение на автопилота си. Той вече умее да разпознава пътни знаци от 500 метра.

Като платформа за системата е използван електрическият кросоувър Jaguar I-Pace, който е снабден с пет нови лидара собствена разработка. Те са монтирани на покрива и умеят да генерират карта на разстояние до 300 метра пред автомобила. Други четири лидара по периметъра на каросерията отговарят за създаването на детайлна картина на близки разстояния.

Автономният електромобил е получил и пет нови радара, разположени като лидарите - един на покрива и четири по периметъра. Системата разполага още с 29 камери, които разпознават далечни обекти.

По време на тестове системата е успяла да идентифицира знак Stop на разстояния половин километър, което е нов световен рекорд за безпилотни автомобили. От Waymo твърдят, че въпреки увеличения брой на сензорите и увеличената им производителност цената на автопилота им от пето поколение е почти два пъти по-евтин от предишната версия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    1 0 Отговор
    И няма случай на болен от коронавирус автопилот до момента!
  • 2 Е как да има бе Пешо

    0 1 Отговор
    ми той само в колата си стой сигурно.
  • 3 София

    0 0 Отговор
    Браво, това е прекрасно, но е за доста напред в бъдещето, защото все още много хора не биха се доверили на автопилот в автомобила си. Трябва доста време за да се докаже като сигурна такава система :)
  • 4 Грозотия

    0 2 Отговор
    И сега ако успеят да си приберат всички тези стърчащи от автомобила неща, цена няма да имат. Като казах цена, ако говорим в буквалния смисъл, все още май ги е срам да назоват цената на този автопилот, въпреки че е паднала наполовина. Предвид всичките тези датчици, има голяма вероятност автопилота да струва повече от евтин автомобил.
  • 5 1234

    0 0 Отговор
    Пълни глупости ! Ситуациите на пътя са милиони и като комбинации! За това се кара от мизък не от програма!
  • 6 4321

    0 0 Отговор
    ...и над 1 млн. мозъци годишно в света спират да работят след ПТП.....