Last news in Fakti

20 Март, 2020 15:54 3 788 7

Android Auto и Apple Car били по-опасни от алкохола

  • android auto-
  • apple car-
  • информационно-развлекателна система

Използването на информационно-развлекателни системи като Android Auto и Apple Car със сензорен екран по време на шофиране създава по-голям риск за безопасността, отколкото управлението в нетрезво състояние, сочат резултатите от ново изследване на британската организация IAM RoadSmart.

Тестовете, проведени в рамките на проучването, показват, че боравенето с интерфейса забавя реакциите на водача в пъти повече, отколкото шофирането след употреба на алкохол (в рамките на позволеното от закона), писането на текстови съобщения и говоренето по телефон. При използване на системи като Android Auto и Apple Car средното време, за което водачът отклонява вниманието си от пътната обстановка, е 16 секунди - достатъчно за изминаването на 500 метра при скорост 112 км/ч.

 

Според изследването алкохолът увеличава времето за реакция с 12%, а марихуаната - с 21%. При използване на Andoird Auto и Apple CarPlay тези показатели са съответно 53% и 57%. Дори само гласовото управление на двете системи забавя реакциите с 30% и 36%.

От IAM RoadSmart са установили също, че не подценяват правилно времето, в което погледът им е отвлечен от пътя, с цели 5 секунди. При взаимодействия с двете информационно-развлекателни системи участниците в проучването не са могли да реагират на навреме на външни дразнители пред колата, като забавянето при някои е било с 50%.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕРАЗБИРАЩ

    6 0 Отговор
    Има ли такова нещо, не е ли задължително да бъдат забранени веднага, а не да ни информират само? Не разбирам-ако ме хванат с алкохол...... има сериозни административни последствия. ако имам такава аудио-развлекателна система, за сега ме предупреждават!!!
  • 2 qwerty

    10 0 Отговор
    Наистина има нещо вярно - смених колата с по-нов модел и в момента се радвам на мултимедия и навигация. В началото се кефех, че мога да провеждам разговори през нея, но постепенно осъзнавам, че постоянно пипам нещо по дисплея и очите не са ми в лентата за движение, а в тъпия дисплей

    Коментиран от #4

  • 3 Японеца

    7 0 Отговор
    Колата не е кино салон или смартфон!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    1 6 Отговор
    Резултатите са много точни, защото са на базата на социологическо проучване, направено на 200 баби в 20 различни села.
  • 6 бивш тревоман

    0 1 Отговор
    Според същата статистиката пушенето на трева е най-безопасно от всички дейности при шофиране на кола.

    Ето графика:
    https://scdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2020/03/infotainment-driving-distraction.jpg
  • 7 Ведни са

    1 1 Отговор
    трябва да плащате само за лицензиран марков софтуер предоставен от производителя на возилото ... ама ха