Last news in Fakti

22 Август, 2012 12:36 3 916 7

Ford предлага електрически теглич

  • ford-
  • focus-
  • теглич

Компанията Ford предлага интересно и функционално решение за хората, които искат да притежават теглич на автомобила си. Иновацията се нарича електрически теглич и на този етап се предлага само за модела Focus.

Устройството представлява ел. прибиращ се теглич, който автоматично се прибира настрани под задната броня на Focus, когато не се използва. Целта е да се запази спортната визия на модела, както и да се предотврати затруднения с паркирането. 

Ел. тегличът е предназначен за ремарке със спирачки до 1500 килограма, а Focus е първият компактен семеен автомобил, който предлага тази технология. Интересен факт е, че за по-малко от седем месеца от появата му на пазара продажбите му вече задминаха тези на фиксираните или ръчно демонтируеми тегличи. Ford планира да разшири технологията, въвеждайки я и в други модели, включително Mondeo, S-MAX и Galaxy.

Иначе ел. тегличът на Ford разполага със стандартен 13-пинов куплунг за поддържане на осветлението и други системи, характерни за модерните ремаркета и каравани, и е свързан с акумулатора на автомобила, за да осигури надеждно захранване.

Електрически прибиращият се теглич на Focus се освобождава посредством бутон в купето. Системата не може да се активира случайно и може да се управлява само при изключен двигател и когато купето е отворено. Допълнителна мярка за сигурност е тегличът ръчно да бъде издърпан докрай и фиксиран на определена позиция. 

Клиентите, които избират новия Focus с електрически прибиращия се теглич, получават безплатно системите за помощ при потегляне по наклон и контрол на стабилността на ремаркето. Първата предотвратява движението на автомобила назад. Спирачката задържа колата до 3 секунди, позволявайки на водача да освободи средния педал и да борави със съединителя и газта, без да прибягва до ръчната спирачка. 

Системата за Контрол на стабилността на ремаркето използва програмата за електронна стабилност, за да идентифицира люлеенето на ремаркето и после постепенно забавя автомобила, първоначално намалявайки мощността на двигателя, а впоследствие – прилагайки спирачно усилие. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 venko

    0 0 Отговор
    be kak shte go prebiram tva mi e pernishkiq parktronik

    Коментиран от #2

  • 2 blabla

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "venko":

    @1 Хаха, този коментар ме разби.
  • 3 anhhhhhhhhh

    0 0 Отговор
    Тази екстра е закъсняла, трябваше още 2005-6 година да я въведат!
  • 4 АЗ

    0 0 Отговор
    абе хубаво, ама още един потенциално проблемен възел, готов да се счупи веднага след като колата мине 7-8 години и дойде тук в наше село...
  • 5 Каспър

    0 0 Отговор
    Треа на всички коли да го има :)!!!
  • 6 хаха

    0 0 Отговор
    Преди година го гледах на you...up как едно бмв 5 серия го има
  • 7 един

    0 0 Отговор
    Каква е тази новина бре!БМВго имат още от 2008г