Last news in Fakti

23 Април, 2020 09:34 2 423 4

Ето как електрическите коли ще станат още по-екологични

  • електромобили-
  • метали-
  • океан
Ето как електрическите коли ще станат още по-екологични - 1

Канадската фирма DeepGreen Metals, компания, занимаваща се с дълбоководен добив, плати за проучване, което потвърди, че извличането на метали от океанското дъно ще причини по-малко вреда на околната среда, отколкото традиционните добиви.

В същото време 93 процента по-малко живи организми ще бъдат застрашени, ако вземем предвид само видове, известни на науката. Дъщерното дружество на компанията NORI вече подписа договор за проучване в зона, наречена Clarion-Clipperton (CC) в източната част на Тихия океан за период от 15 години.

От тази година специалистите ще започнат тестване на пилотна система за събиране на богати на минерали полиметални възли, от които след това ще бъдат извлечени никел, кобалт, манган и мед. След това такива метали ще бъдат използвани за създаване на елементите за електрическите автомобили.

Според експерти този процес на разработване отделя 70 процента по-малко въглероден диоксид и остава 94 процента по-малко твърди отпадъци. Извличането на възли е нетоксично и по-малко вредно за околната среда. Според прогнозите в Тихия океан е възможно да се съберат 909 милиона тона суровини.

Делът на материалите ще бъде следният: до 1.3 процента никел, 29.2 манган, 1.1 мед и 0.2 % процента кобалт. Допълнителните обеми на производство от нови източници ще помогнат в борбата с дефицита, тъй като според Световната банка през следващите пет години недостигът на тези метали ще се усети в целия свят.

Поради тази причина редица производители се опитват да се застраховат предварително от възможни проблеми с добива на същия кобалт или литий, като сключват директно договори с доставчици на суровини.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "еколози"

    11 0 Отговор
    Че, кво й пука на Грета Тунберг за океаните ?
  • 2 Този

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В същото време 93 процента по-малко живи организми ще бъдат застрашени, ако вземем предвид само видове, известни на науката. Точно така, пък на неизвестните майната им. Нали никой няма да разбере.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    А ся вижте и океаните унищожете, че да има кинти за афроманияка. Пишман еколозите ще унищожат света.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.