Last news in Fakti

10 Май, 2020 11:30 5 892 40

Linux се нуждае от най-малко 10 години, за да замени Windows в Китай

  • linux-
  • windows-
  • microsoft-
  • операционна система-
  • китай

Linux отдавна се смята за най-добрата алтернатива на Windows, а най-новите данни показват, че пазарният му дял и приемането му масово се подобряват. Това предаде Softpedia.

Все пак, що се отнася до Китай, създаването на Linux алтернатива на Windows може да отнеме дори 10 години, обяснява Лиу Уенхуан, изпълнителен директор на Union Tech.

Union Tech е компания, която изгражда своя собствена операционна система, наречена UOS. Тя е базирана на Linux и трябва да позволи на Китай да изостави Windows като част от дългосрочен план, чиято цел е да се намали зависимостта от чужд софтуер.

"Ще ни отнеме най-малко 3, 5 или дори 10 години, за да се конкурираме наистина с чуждестранните операционни системи", каза Лиу Уенхуан.

Всъщност, разработването на китайската алтернатива на Windows напредва с доста бавни темпове. Понастоящем обаче, Union Tech провежда разговори с местни компании за осигуряване на поддръжка на базираната на Linux нова операционна система от техните устройства и софтуер.

Китайските власти се надяват Windows да бъде заменен на около 30 процента от устройствата, управлявани от правителството. Разбира се, това е възможно само в дългосрочен план, тъй като домашните потребители, особено геймърите, са по-склонни да се придържат към операционната система на Microsoft.

По данни на StatCounter в момента не по-малко от 86,67% от настолните компютри в Китай работят с Windows, а 9,94% от тях - с macOS на Apple. Linux се използва само на 0,6% от устройствата.

Linux се нуждае от най-малко 10 години, за да замени Windows в Китай
Източник: StatCounter

Дали Linux ще успее да замени Windows в Китай е нещо, което предстои да разберем. Няма съмнение обаче, че операционната система е достатъчно надеждна за целта. Доказателство за това е броят на организациите, които вече са преминали от Windows към Linux по най-различни причини, една от които са разходите за лиценз.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    45 4 Отговор
    Аз съм с Linux !

    Коментиран от #39

  • 2 Факт

    18 3 Отговор
    Но Hongmeng на Huawei ще замени Windows до 2 години .

    Коментиран от #19, #20

  • 3 Знам

    32 7 Отговор
    Оригинален Windows 10 pro струва 509 лева 🤔 намерих и един по-специален за 800 лв 🤔 това не е нормално. Това е просто софтуер не може да струва толкова много !

    Коментиран от #6, #7, #34

  • 4 Blackthorn

    23 0 Отговор
    При мен замяната премина успешно при всички десктопи, лаптопи и сървъри пре поне 5 години!

    Коментиран от #23

  • 5 Тревоман

    30 15 Отговор
    Windows си е чист Unix с графична среда и отдавна има такива за linux като ubuntu.
    Развива се бавно , защото цру-майкрософт държи монопол върху хардуер, драйвери, андройд, софтуерни фирми, търсачки и всичко останало.
    Не подценявайте Китай ... богове са в програмирането , а 10 години са нищо при положение, че уина се развива от 30 години.
    За съжаление ще им скъсат трътката на американците!

    Коментиран от #15

  • 6 Бау

    14 11 Отговор

    До коментар #3 от "Знам":

    Това е все едно да гледаш автомобил и да казваш "Не може да струва толкова много". Струва толкова, колкото хората са готови да плащат за него. Ако никой не смяташе че цената е оправдана, тя ще падне веднага.

    Коментиран от #11

  • 7 Тревоман

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Знам":

    Свали си от сайта им безплатна версия за хора с увреждания или купи cd key за 7/8 от по 5-10€ после го ъпдейтваш. Скъпо е само за частни и държавни фирми, а от тях точно правят многото пари.
  • 8 Zentramant

    29 2 Отговор
    Android също е Linux дистрибуция, която е оптимизирана за мобилни устройства, а сега китайския гигант Huawei разработват конкурентната Harmony, за да бъдат независими от диктата на САЩ. Линукс може лесно да изпревари Уиндоус, ако не бяха яростното съпротивление на Майкрософт. Linux Mint е една от изключително успешните и стабилни дистрибуции, която използвам.

    Коментиран от #16

  • 9 Миризлив пор

    9 1 Отговор
    Само някой загледа ли се в цифрите които се крият зад тези 30%? Само жокер, тези са доста над 1 милиард и държат над половината от реалното производство.
  • 10 1024

    39 4 Отговор
    Сметките за Windows са без китайския кръчмар. Какви са фактите - имаме мощна китайска държава, която развива технологии, с образовано население и сигурен пазар 1 милиард души.
    Преди две години китайското правителство прие 10 годишен план, който просто казано цели изхвърляне на американските технологии от азиатския регион. Планът се изпълнява на принципа "Грешни решения според западняците, но вече 5000 години китайска история". Цялата китайска държавна администрация ползва местен вариант ОС, в армията е забранено да се ползва оборудване на IBM, Cisco и т.н. Huawei за 2019 година са похарчили юани (внимание!) равностойни на 15.3 милиарда $. Huawei упорито работят по подмяната на потребителските навици на китайците - Google, Facebook, Youtube и пр. не работят на китайска територия, а както виждате никой не е умрял от това. Ползват местни аналози, а това е добре за света. Не може всички технологии да се контролират от една държава. Редно е да има баланс.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Townboy

    9 19 Отговор
    Знам че ще ме оплюят разбирачите, но уиндоус колкото и да е бъгав (10ката), не го сменям за Линукс. Линукс ползвам само като андроид в свободното време.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 балък

    6 23 Отговор
    "Linux отдавна се смята за най-добрата алтернатива на Windows"
    Спрях да чета тук. Абе, момче, ти имаш ли представа какво MacOS? :)

    Коментиран от #35

  • 15 МАК ОС

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Тревоман":

    "Публикувано във факти.бг: Windows си е чист Unix с графична"

    Ти нормален ли си?

    Коментиран от #18

  • 16 Sasin

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Zentramant":

    Linux mint е готина дистрибуция,имам е на единия работен лаптоп,за нормални потребители е много лесна за работа,администрацията на фирмата ми е на него,офиспакета си е на ниво,така,че лично мен ме устройва.И съм спокоен защото е много стабилна.
  • 17 Боби

    17 3 Отговор
    Линукс е най добрата операционна система, но масовия потребител не търси това, а ундоса никога не се е имал име на добра ОС но има офис такъв че леля Пена може да си напише документа, а такива като нея са основната част от потребителите навсякъде,
    Тайната е че Майкрософт се бори за тези потребители а не за добра ос
  • 18 Тревоман

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "МАК ОС":

    Нали от там почна имитирайки unix и цялата му структура , ти MSDOS забрави ли какво е. Да не мислиш, че Бил е пренаписал всички библиотеки сам и на свой собствен език.
    Малко след него и епъл се отвориха да пуснат next os през 1999, но за сървъри. Паляк ползвам компютри от както има правец и първите читави ос за частна употреба произлязоха от unix.
    Работил ли с Windows CE да разгледаш библиотеките , защото очевидно не си...
    Китайците ако бяха захлупени и се връзваха на всяка нова измишльотина в гугъл (като тебе) сега щяха да са втора индия вместо н1 производител в света. То според гугъл и Левски се е самоубил...

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Божее

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Тревоман":

    Разбирам да кажеш, че МакОС е Юникс, далечен клон на БСД, ама Уиндоус просто няма нищо общо с Юникс. За какво Бибишков еко говориш, те са напълно несъвместими.

    Коментиран от #22

  • 22 Божее

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Божее":

    “ Бибишков еко” - библиотеки.
  • 23 Orthodox

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Blackthorn":

    Аз също ползвам Linux от средата на 2015, когато гаден вирус (въпреки наличието на Avast) ми съсипа стотици мултимедийни файлове под Windows XP ми прекипя. Всъщност по това време вече имах идеята да опитам отрочето на Линус Торвалдс, но вирусната поразия силно ускори нещата. Първоначално минах на Ubuntu, но след въвеждането в него на графичната среда Unity минах на Linux Mint и досега съм щастлив потребител на това дистро (засега версия 18.3 Sylvia). Никога за тези 5 години не съм поглеждал назад и не съм съжалявал за решението си, макар и да е имало понякога дребни проблеми. Усещането ми при прехода беше като излизане от затвора на свобода!

    Коментиран от #24

  • 24 Стоян

    12 4 Отговор

    До коментар #23 от "Orthodox":

    А аз съм с Линукс от 2007.И всеки път,когато седна пред Уиндоус(в работата),се чудя как го издържат потребителите.То не са нотификации за проблеми,препоръки за смяна на антивирусната,досадни съобщения и дори не мога да го изключа поради ъпдейти...Абе скапана работа!При правилно настроена Линукс-дистрибуция няма такива глупости и просто си работиш.
  • 25 Ники

    3 8 Отговор
    И какъв е тоя Windows 800 лева Кито Windows. E безплатен за изтегляне
  • 26 Хъм

    6 8 Отговор
    Линукс е добър..., но само за линукс маниаците. Аз като седна на линукс редовно ми забива. На различни дистрибуции при това. Веднъж даже така заби че скапа цялата файлова система непоправимо. И линукс си има бъгове, и то не малко. Но е поносим за работа. Проблема е другаде. Уиндоуса е популярен не защото е неща хубаво, а заради програмите за уиндоус. Ако програмите за уиндоус вървяха без проблемно на други ОС, уиндоус отдавна щеше да е покойник. И какво се получи - появи се една искрица надежда - уине - уиндоус емулатор за линукс - който позволява на програми за уиндоус да вървят на линукс. И тъкмо се постигнаха някакви успехи с уине - и изведнъж - спряха да напредват. А то какво било - микрософт си купил програмистите които работят по уине - и ето има го уиндоус... а линукс - полека лека угасва. И така: богаташите видяха една хубава идея - за свободен безплатен софтуер, купиха си я. И нея и хората които можеха да я осъществят , смачкаха я на топка и я хвърлиха на боклука... Токова за "свободата" на "свободната" пазарна икономика... А Китай ако иска да скапе уиндоус - просто трябва да финансира уине за да го направи достатъчно добър и безплатен. Гей Билтс може да си купи шепа програмисти, може да си купи нова яхта за 600 милиона долара, понеже старата за 200 милиона му е омръзнала, но цял Китай не може да купи.

    Коментиран от #27, #28, #36

  • 27 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хъм":

    Интересно защо смяташ , че Китай има сметка и иска "свободен и безплатен" софтуер ???!! Особено за държавни нужди ??!!! Защото искат да го "подарят" на човечеството ??? И няма да искат да го контролират и използват за свои цели ?? Хахахахахх !!! А относно какво "можели" , ами не могат за твое и на съмишлениците ти съжаление !! Щото Китай може да е 1,5 милиарда , ама останалия свят е 5,5 милиарда и нито му пука какво искал Китай , нито иска да живее по китайски !! И още по зле , 80% от самите китайци вече не искат да живеят по китайски и скоро ще направят нещо по въпроса , което ще е абсолютния край на мечтите на русопитеците тук !!

    Коментиран от #29, #30

  • 28 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хъм":

    И ако още смяташ , че Бил Гейтс е някакъв Дзинпин или Путин и Майкрософт зависи само от него , значи ясно колко си "объркан" , много меко казано !!! И ясно какви са ти представите за това , което става в света ! Сигурно и Андроид зависи само от Брин и Пейдж , хахахха !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хъм

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Глeдaй, глeдaй ! Дa нe cи нacтъпиш eзикa кaтo хoдиш. Чe e cтaнaл 2 мeтрa дълъг. Oт лизaнe нa височайшите седалища нa глoбaлнaтa oлигaрхия. Кoлкoтo и дa пищитe зa някaквa cи cвoбoдa. Иcтинcкa cвoбoдa имa caмo при coциaлнo рaвeнcтвo. Тoвa знaчи дa нямa глoбaлнa и вcякaквa oлигaрхия. A глoбaлнaтa oлигaрхия нa тaкивa "чисти" мoзъци кaтo вac ce държи. И нa купeнитe мeдии , кoитo caмo тoвa и прaвят мaнипулирaт и "почистват" мoзъци.

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хъм":

    Аааа , дойдохме си на думата , хахаххаха !!! "Социално равенство" , хахахаххаха !!!!! Класова борба , хахаххахаха !!! Бой по мръсните богати , хахаххахах !!!! Власт на народа , смърт на капиталистите , хахахха !!! Боже , няма ли да кой да ви каже , че собствените ви деца умират от срам , че трябва да знаят , че са се пръкнали от вас !!!!

    Коментиран от #33

  • 32 223

    3 1 Отговор
    И аз съм с Linux. Най-напред с Ubuntu, сега имам и Mint на друг диск. Супер са и двете дистрибуции. През ум не ми минава да се връщам на прозорците.
  • 33 Хъм

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Неравенството в явна или скрита форма означава да има господар и слуга. А щом има слуга - няма свобода. Да крещите на ляво и на дясно "свобода" , "свобода" и същевременно да сте привърженици на социалното неравенство е долно и лицемерно.
    Какви то са и господарите които са ви купили за да им служите. Никой от вас, лицемери, няма да се съгласи да е от долната страна на социалното неравенство, но с радост ще натика другите в мизерия. И ще лъже че това било за доброто на всички. А всички се оказват не всички а само тези които са облагодетелствани. Останалите - на боклука. Лъжци и лицемери сте! Но не се съмнявайте, ще получите достойна награда!
  • 34 BMW5

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Знам":

    Просто софтуер? Има "просто софтуер" по 10 хиляди. Една "просто кола" струва 50-80 хиляди.
  • 35 мдам

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "балък":

    Да, преработена FreeBSD, направен е за потребители, дето никога не са сядали на компютър, но с претенции, че знаят всичко за компютрите.
    Най-малкото GNU/linux върви на всичко и няма нужда от безумно скъп за качествата си хардуер, направен за стригане на i-sheep.
  • 36 и как по точно

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хъм":

    Я обясни, че ми стана интересно, как все като сядаш на линукс ти забива? Какво точно правиш преди да забие?
    Защото за това наистина се иска каръщина от класа.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Хъм

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "и как по точно":

    Ами не знам, просто си работя - отварям прозорец, втори , трети ... 58 ... и някъде след като им изгубя броя ... изведнъж ... цък ... и тябва рестартиране... ;)
  • 38 Хъм

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "и как по точно":

    Ако линукс имаше същия брой компютри на които се използва и същия брой програми както броя програми за уиндоус, то щеше да се види че линукс съвсем не е идеалната ОС. Но както казах линукс е поносим. За разлика от уиндоус. Въпроса е да има достатъчно голям брой еквивалентни алтернативи на уиндоус. И какво се оказва - тъкмо се появи добра алтернатива и Гей Билтс си я купува и я унищожава. Както е станало с уине. Както стана и със Скайпа. А иначе пазарната икономика е мнооого добра... Вервайте! Ако не вервате - чипа ви е сбъркан и се те лош матрял.
  • 39 Митко ВР

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    На всичките си компютри имам Linux от над 15-16 години и се радвам на свободното сърфирене в Интернет!
  • 40 Dachonis

    0 0 Отговор
    Аз съм на Dual Boot с Windows 10 и Linux Mint ;)