Last news in Fakti

15 Юни, 2020 18:33 12 889 20

Обявиха страните с най-бърз интернет

  • интернет-
  • скорост-
  • класация

Аналитичната агенция DecisionData публикува класация на страните с най-бърза интернет връзка. Статистиката обхваща както скоростта на мобилния пренос на данни, така и на доставчиците на стационарни услуги.

През последните 10 години скоростта на интернет връзката в световен мащаб се е увеличила десет пъти. В Южна Корея, например, средната стойност е била 13 Mbps, докато в момента е 120.1 Mbps.

Обявиха страните с най-бърз интернет

Най-бързият стационарен интернет се доставя в Сингапур, където средната скорост е 198.46 Mbps. Световен лидер по най-бърз мобилен интернет пък е Южна Корея с 88.01 Mbps.

        Мобилен интернет | Стационарен интернет

Със средна скорост от 68.18 Mbps България се подрежда на седмо място сред страните с най-висока скорост на мобилните данни. В рейтинга за стационарен интернет обаче сме чак на 51-ва позиция. Цялата класация може да се види тук.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в Русия съм

    24 34 Отговор
    В БГ е бърз нета, само защото ЦРУ да може да слуша братишките. Друга причина няма.
  • 2 Бангладеш на Балканите

    34 5 Отговор
    Скоростта на сваляне е едно, на качване съвсем друго.

    Коментиран от #16

  • 3 коко

    43 5 Отговор
    Испания къде са я вместили в класацията изобщо.Домашния им интернет по скорост и качество е на светлинни години зад БГ. Ей затова на статистика не може да се вярва напълно.
  • 4 Анонимен

    17 3 Отговор
    В източна Азия се пуска, само оптика до клиента.
  • 5 Fenasi Kerim

    14 8 Отговор
    В Турция дори стационарния нет е ограничен на 100GB после се минава на "разумно ползване" 1 мегабит в секунда. В Европа е много бавен нета. 700kbps download и 200kb upload. Поне при мен беше така. В България за 15 лева на месец 15 мега бита download и 40 upload. Странно защо при мен уплоада е толкова бърз.

    Коментиран от #10

  • 6 🙂🙂🙂🙂🙂

    9 7 Отговор
    Я кажете на 100 и кое място е германистан??? За едвн преател питам😅😂
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1000

    7 4 Отговор
    В интерес на истината, на огромното мнозинство от хората им е напълно достатъчно да имат 40-50 Мб/с вкъщи. Примерно гледане на 2 телевизора, двама души работят, деца ровичкат из телефоните.

    Коментиран от #14

  • 9 Русенец2

    4 2 Отговор
    Да е жив и здрав Свилен Максимов за 3,99лв дава 25мегабита, пробвах торенти на колко сваля от замундата поддържа си 1мегабайт за секунда до 1,2 мегабайта.
  • 10 фалш

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Fenasi Kerim":

    Пич какво плащаш ти ? Аз плашамн15лв на месец.Download-a и upload-a са ми по 100мгб.
  • 11 Гост

    1 2 Отговор
    Не ща бърз. Искам безвреден.
  • 12 Доктора

    14 2 Отговор
    А Германия я няма в нито една класация. Тук интернета е пълна отврат. Най-гадния бавен интернет на света и скъп на всичкото отгоре. До преди няколко години не бяха чували за оптични кабели. Всички интернет оператори ползват старата телефонна мрежа и кабели на Доиче Телеком. Интернета в Германия образно казано е все едно е от каменната ера. В момента интернета е на нивото на българския от преди 10 г. Не се майтапя така е! И не само, че е бавен и скъп, но и редовно го спират. Понякога за по 1-2 часа, новсеки ден по някиолко пъти за по 1-2 минути. Почнеш да играеш някоя игра, спрат ти нета и кво праим! Бесен съм. В БГ нета сие направо супер. Почти във вски град е с оптични кабели и е супер бърз за смешни пари

    Коментиран от #13, #15, #20

  • 13 И в юкей е така

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Доктора":

    И големия филм идва от скапаните рутери които ти дават ,същата история.....и в бг се мъчиха " с нашия рутер трябва да си "ала бала.... с рутер за 10 лв кво очакват нз....взех си за 170лв и спи града и селяните в него...ама там няма да разрешат

    Коментиран от #18

  • 14 Ддд

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "1000":

    До 1000. Не е тaкa. Aко си с интернет тв IPTV устройсвото. Гълтa от 30мегaбитa до 60 мегaбитa. Aз съм с три. Тaкивa. Приемникa и нетa ми е 300 мегaбитa. И нямaм. Проблеми. В дa гледaте филм онлaйн ти трябвaт поне 10 мегaбитa но инaче aко си ровичкaте в телa дa 40 50 мегaбитa сa достaтaчни. Но зa телевизия нее е

    Коментиран от #19

  • 15 Ддд

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Доктора":

    До докторa в гермaния нетa минaвa. По. Телефоннaтa линия. Тя може дa предaвa скорост нa интернет връскaтa. Сaмо до 4 мегaбитa и в бългaрия. Вивaком е тaкa. Нетa
  • 16 Ддд

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бангладеш на Балканите":

    До Бaнглaдеш нa Бълкaните измервaнето нa нетa. Е кaто свaляш някой филм. С колко мегaбитa и зa коко време щети го свaли. Aз съм с 300 мегaбитa ми е нетa в нaс. И тегля по големи фaйлове кaто 3д филми които сa нaт 20гигaбaитa. И теглa с 100. Мегaбитa стигaлсъм и до 150 мегaбитa тaхa се мерин

    Коментиран от #17

  • 17 Доктора

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ддд":

    Нета ми е до 50 мегабита по телефонния кабел. Не е вярно, че може да е само до 4 мГб. Друг е въпросът, че за телене повече от 35 до сега не съм видял, а ъплоуда до 15 максимум. Иначе по договор съм до 50, но тънкия момент е това "ДО".
  • 18 Доктора

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "И в юкей е така":

    Рутера ми е FRITZ! Box 7530 и струва 120€. Пробвал съм и с други рутери и нещата са едни и същи. Имам приятели при други оператори и при тях е зле нета. Така, че не съм изолиран случай. Тук никой не те кара да ползваш рутера на оператора който ти го дават безплатно. Можеш да ползваш всякакъв предназначен за немския пазар. Защо за немския пазар не зная, но е така. Рутер от БГ няма да ти свърши работа в Германия. Явно ги кодират и им слагат нещо допълнително, за да могат всички да бъдат следени по-лесно. Така предполагам.
  • 19 1000

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ддд":

    Защо да не е така? Огромното мнозинство хора нямат три IPTV кутии с 4к видео работещи едновременно. Прилично 1080p онлайн видео е 5-6Мб/с. В къщи има 4 телевизора, двата от тях събират прах. От другите два, едва ли скоро е имало случай да са пуснати едновременно. Децата са тийнейджъри и за тях телевизията е отживелица, но Нетфликс, Прайм са "много важни". И двамата с жена ми работим от вкъщи 80% от времето, Webex, Zoom през час.

    Интернетът е 50/10 и нямам проблеми. Рутърът ми е Meraki с две wifi кутии и мога да виждам доста добре какво става из мрежата.
  • 20 От Германия

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Доктора":

    Niedersachsen
    100MBit
    40MBit down
    40 up VDSL
    По телефонния кабел.
    Без проблем. Работя от вкъщи.