Last news in Fakti

26 Юни, 2020 13:18 9 811 16

Умните гуми идват

  • умни гуми-
  • автономни коли

Как потребителите ще могат да се възползват от сензорната технология

Умните гуми идват - 1

Автономните автомобили задават нови изисквания за гумите. Сензорите свързани към гумите ще бъдат едно от нещата с водеща роля за сигурността, от момента когато вече машините предимно ще съблюдават условията на шофиране вместо хората. Експерт от Nokian Tyres вярва, че умните гуми ще са широкоразпространени най-късно през следващите пет години.

Автоматизирането на трафика напредва, а това поставя нови изисквания към автомобилните гуми. Когато един автомобил не е управляван от човек, той трябва да може да следи пътните условия например чрез сензори инсталирани върху гумите. Познатите стари характеристики за безопасност, като сцепление на лед и устойчивост на аквапланинг, ще бъдат допълнени от технология, която събира данни в реално време.

 „Ако автомобилът няма активен шофьор, който да подсигурява, че гумите са безопасни за употреба, безопасността е нужно да бъде измерена по друг начин.“, казва Мика Пентила, ръководител „Дигитални технологии“ в Nokian Tyres.

Когато информацията получена от гумите се комбинира с метеорологични данни например, бордовата информационна система на автомобила може да формира картина за преобладаващите условия на шофиране и да настрои управлението си спрямо тях. Сензорите на гумите могат също така да следят за износването на гумите, налягането им, а също и за температурата в тях. Повишението на вътрешната температура може да е ранна индикация за повреда на гумата, а информацията за това би позволила отстраняването ѝ, преди да предизвика опасна ситуация на пътя.

„Без значение колко е умна колата Ви, гумата буквално е единствената допирна точка между нея и пътя.“, казва Юка Каси, старши вицепрезидент „Продукти и маркетинг“ в Nokian Tyres.

Гумата ще Ви каже кога е нужно да бъде сменена

Умните гуми също позволяват нови модели за услуги, свързани с потреблението на гуми, още преди да е настъпил момента когат ще видим роботизирани коли по улиците.

Умните гуми идват

 „В бъдеще, гумите ще продължат да се износват и да имат нужда от подмяна. Въпреки това, купуването на нов комплект гуми може да стане по-лесно и неусетно от преди.“, казва Пентила.

Бъдещите хладилници могат да поръчват мляко, когато то започне да привъшва, и същото може да се случи и с износените гуми. Когато гумата Ви започне да се износва, сензорите ще сигнализират магазина за гуми, който от своя страна ще достави нов комплект гуми до Вас или дори ще ги постави на автомобила. Според Юка Каси обаче, първата стъпка е да бъде уведомен водачът на автомобила.

 „Гумата може да разчита на данните за износване предоставени от бордовата информационна система, която подава сигнал до шофьора, че гумите могат да бъдат безопасно използвани за още три месеца. Същевременно, системата ги инструктира да се свържат с най-близкия продавач и предоставя информацията за контакт. Този механизъм прилична е подобен на начина, по който съвременните автомобили уведомяват водача, че горивото свършва и му предоставя навигационни инструкции до най-близката станция за зареждане.“

Превантивната поддръжка става особено важна, поради нарастващата популярност на споделения превоз, и особено когато за него започнат да бъдат използвани автономни превозни средства. Превенцията ще гарантира, че шофьорите няма да закъсат на път.

Умните гуми ще се появят преди роботизираните автомобили

Въпреки, че основната революция предстои да се случи, различните сензори и решения за умни гуми вече са достъпни за потребителите. Датчиците за налягане в гумите TPMS вече са добре познати, но по-модерните технологии досега бяха почти изцяло запазени за професионална употреба. Nokian Tyres Intuitu например е концепция за гумите на земеделски и селскостопански машини, която комбинира гуми с вградени сензори и мобилно приложение за събиране на данни.

Въпреки това, Юка Каси вярва, че решения като Intuitu ще започнат да се използват редовно от потребителите – дори и преди да видим автономни коли на пътя.

Умните гуми идват

 „Умните гуми ще станат често срещани при електрическите автомобили, тъй като те са оборудвани с големи гуми и много сензори и датчици към тях. Това ще се случи до пет години.“, обобщава Каси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джип ТВ

    54 7 Отговор
    Първо, ще оборудват Джип N1 в държавата, че да има поне нещо умно в него !
  • 2 Джип ТВ

    25 7 Отговор
    Първо, ще оборудват Джип N1 в държавата, че да има поне нещо умно в него !
  • 3 asd

    28 8 Отговор
    На следващите избори надпреварата може да е между Гума и Тиква...
  • 4 Човек

    39 3 Отговор
    Затвърждава се мнението ми че народа тотално затъпя. Гумите сами ще решават кво да правят??Колата ти решава да скочи заедно с теб от скала??Двигателя вдигнал 2градуса повече решава и си поръчва нов?Тарикати.На първата година всичкото таблет и жици остарели според "сензора" аре нов.То вече и клиенти не им трябват само банкова сметка.Технологии.
  • 5 Хе хе

    17 0 Отговор
    Ще имат и сензор, кога да бъдат внасяни в България! Когато почти свършва, ще светва лампата че е време за внос към България, а у нас гумата ще се изтрива направо със сензорите!
  • 6 Гъз

    25 0 Отговор
    А умните шафеори... Га ша идат... Че вече са насвършване
  • 7 Любезния лос

    29 0 Отговор
    Парадокс: колкото по-умни стават технологиите, толкова по-тъпи стават потребителите.
  • 8 Xxx

    18 0 Отговор
    Това ми напомня за един виц където една мутра ходила с тенджера на главата и като го питали защо казал.. Тефал мисли за всичко
  • 9 Ххх

    21 1 Отговор
    И колко ще се оскъпят. То и сега за 4 гуми съм давал пари за които някои си купуват някой стар таралясник. Остава и гумата да вземе да ми мрънка.. не стига жената
  • 10 Финландски боклук

    2 4 Отговор
    Те па намерили, кои да говорят за умни гуми ! Наред с Goodyear , Nokian са другите боклуци, от които може да очаквате, да се изкривят, след година ползване ! Тук в България, няма къде да въртим, кой знае колко километри и всеки очаква едни гуми да му изкарат поне три сезона. Да ама не и при тия марки !

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Иван

    13 0 Отговор
    Бъдeщитe хлaдилници мoгaт дa пoръчвaт млякo, кoгaтo тo зaпoчнe дa привъшвa, и cъщoтo мoжe дa ce cлучи и c изнoceнитe гуми. Кoгaтo гумaтa Ви зaпoчнe дa ce изнocвa, ceнзoритe щe cигнaлизирaт мaгaзинa зa гуми, кoйтo oт cвoя cтрaнa щe дocтaви нoв кoмплeкт гуми дo Вac или дoри щe ги пocтaви нa aвтoмoбилa.

    Затова не си оставяйте достъп до банковата сметка на хладилници и гуми в никой случай.
  • 12 Курбанколи Пардимагомедов

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Финландски боклук":

    Мои приятели в Сащ карат лимузини и съм чувал лично от тях ,че с една френска марка гуми(става въпрос за летни или всесезонни гуми и най вероятно не от най скъпите модели защото е на юг и сняг и типична зима няма)са изминали около 80 -85хил км.Даже и на мен като чух ми се видя невероятно.Между другото дупки няма изобщо.
  • 13 луд

    5 1 Отговор
    чорапи със сензор, кога да се сменят нямали да направят?

    Коментиран от #16

  • 14 о уйе

    12 0 Отговор
    Понеже вече няма какво да се измисли по колите започнаха да ги кичат със всякаква умна електроника.
    И внушават на купувачите че колата била станала по-умна.
    Един вид водачът е прост и трябва колата да е по-умна от него.
    За да го пазела.
    И това на супер високи цени.
  • 15 Гларус

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Финландски боклук":

    Карам с Нокиян, които са рънфлат. Наред с Дънлоп това са едни от най- издръжливите гуми, с които съм карал , а аз имам доста опит зад гърба си като шофьор за последните 30 години.
  • 16 ицо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "луд":

    Бързаш много за чорапите, сега разработват умните гащи. Кога да се сменят е много сложна разработка, че много карат още на старата школа жълтото отпред, кафявото отзад. После вече ще доде ред и на чорапите, потниците и т.н. Търпение му е майката;)