7 Юли, 2020 14:50 3 388 7

Toyota патентова система, която позволява на колата да се движи настрани

  • toyota-
  • патент-
  • мигач

Японската компания Toyota подаде заявка за патент на нов тип мигачи за превозно средство, което може да се движи настрани и да се завърта на място около вертикалната си ос. Светлинните указатели трябва да предупреждават останалите участници в движението, че шофьорът на автомобила предприема необичайна маневра.

Патентът предвижда мигачите да имат по четири секции. Ако водачът реши да паркира успоредно, използвайки възможността за движение настрани, например, различните сектори ще се светват последователно от най-левия до най-десния.

Toyota патентова система, която позволява на колата да се движи настрани

Посоката на маневрата ще обозначават и светещи подкалници от страната на направлението, в което се е насочил автомобилът. Системата предвижда и гласови предупреждения.

Toyota патентова система, която позволява на колата да се движи настрани

Патентът за самия механизъм описва система, като позволява на колелата да застават перпендикулярно спрямо надлъжната ос на превозното средство. Тъй като всяко колело може да завива на 180 градуса независимо от останалите, автомобилът ще може да прави обратен завой на място по подобие на танковете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кусур му и

    12 15 Отговор
    Те напред не могат да вървят,като хората,тия тръгнали настрани.
  • 2 гост

    11 7 Отговор
    Само една дребна подробност , тази система със завиването на място работи когато колелата на всяка ос се въртят в противоположна посока , тоест на всяко колело отделен двигател , тоест електромотори !!!
  • 3 Скубиду

    8 2 Отговор
    Тойота да са чували за Airtrax - електрокари, чиито колелета правеха това още преди 20 години?

    Коментиран от #5

  • 4 един от многото

    5 3 Отговор
    И нашата държава може да върви само назад и по малко в страни (разбира се винаги на грешната страна) , патентовано от ГЕРБ и главен специалист Бойко Методиев Борисов.
  • 5 Пламен С

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Скубиду":

    И челни товарачи тип 'Маниту'

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен С":

    Тия товарачи не могат да завиват на място ! Те просто имат предни и задни завиващи колела и могат да завият с малък радиус на завоя ! От машините с двг само верижните могат да завиват на място и то с приплъзване ! За тая система от статията или трябва отделен двигател на всяко колело или три скоростни кутии , по една на всеки мост и една на двигателя да задвижи мостовете , а кутиите на мостовете да задвижат колелата в противоположна посока плюс диференциали !!! Тоест абсурдна сложнотия и безумие , което се замества просто с четири електродвигателя на колелата , които се въртят в двете посоки просто с обръщане на фазите на тока !
  • 7 незнайко

    2 0 Отговор
    Глупости !!! Всяко колело може да се движи в рамките на 90 градуса !!! Този който пише статията поне да погледне чертежите !!!