Last news in Fakti

5 Ноември, 2012 11:08 4 690 5

Иран разработил дрон с вертикално излитане (Видео)

  • иран-
  • дрон
Иран разработил дрон с вертикално излитане (Видео) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирански експерти са успели да разработят безпилотен разузнавателен самолет – дрон с вертикално излитане, съобщава агенция Мехр.

Той ще бъде представен по случай тържествата за 34 годишнината от основаването на Ислямската република, които ще се проведат между 20 януари и 18 февруари в Бахмат.

Това заяви пред ирански медии Абас Джам, ръководител на екипа от Технологичния парк за научни разработки в Мазандаран.

Според неговите думи разработката няма нужда от писти и може да излита и каца вертикално от всяко едно място.

Безпилотният разузнавателен самолет вече е бил представен през уикенда пред ръководството на иранската програма за космически изследвания и висши военни.

След серия от изпитания дронът ще бъде приет на въоръжение в края на следващата 2013 г.

Абас Джам заяви, че дронът ще може да носи 100 кг. полезен товар на 100 км. Той ще може да остава във въздуха до 3 часа на височина до 4855 м. Дронът носи кодовото име „Лико“ и тежи 53 кг.

През последните години режимът на аятоласите подкрепи разработването на собствени безпилотни апарат в отговор на надмощието на Израел в тази военно-технологична ниша.

През август 2010 г. стана известно, че Техеран вече разполага с дрон, който може да носи военно оборудване за извършване на удари по наземни цели, така и да събира разузнавателна информация, припомнят специализираните сайтове за военни космически разработки.

През септември 2012 г. страната показа Шахед 129, за който се твърди, че може да извършва 24-часови нон стоп военни или разузнавателни операции.

Експерти по ПВО отбрана, пожелали анонимност, коментираха за Факти.бг, че новината за безпилотният разузнавателен самолет на Иран с вертикално излитане може да се разглежда като етап от поредната ескалация на напрежението между Запада и режима в Техеран.

Преди две години американската компания Аврора показа подобен прототип. (виж видеото)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    "Експерти по ПВО отбрана, пожелали анонимност, коментираха за факти, че новината за безпилотният разузнавателен самолет на Иран с вертикално излитане може да се разглежда като етап от поредната ескалация на напрежението между Запада и режима в Техеран."

    Защо пък напрежение ?? .. то САЩ целогодишно разработва какви ли не бомби, самолети и прочие, пък никой не се оплаква...

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор
    Смятам, че следващите седмици ще текат още подобни новини за успехите на Иран. Интересно е дали след като минат изборите в САЩ, Пентагонът няма да покаже собствена разработка по въпроса....
  • 3 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Смятам, че следващите седмици ще текат още подобни новини за успехите на Иран. Интересно е дали след като минат изборите в САЩ, Пентагонът няма да покаже собствена разработка по въпроса....
  • 4 Явор Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ми слабонервни пусти американци - видят ли че някой е създал оръжие по - модерно от прашка и веднага се напрягат. Кога ли ще се хванем а ги олабиме малко?
  • 5 Japoneze

    0 0 Отговор
    Не е далеч бъдещето,когато всички военни самолети ще са дронове-просто хората няма да могат да издържат претоварването на ставащите
    все по-бързи и по-маневрени самолети!Без пилот и животоподържащите системи самолета ще стане още по-лек,по-бърз,по-икономичен,по-голяма автономност!
    Плаши само филма "Терминатор"!