Last news in Fakti

7 Юни, 2021 15:10 2 553 4

Телепортал между Литва и Полша (ВИДЕО)

  • телепортал-
  • литва-
  • полша-
  • технология

Порталът е голям кръгъл телевизионен екран, който има за цел да свързва хора от далечни дестинации

Телепортал между Литва и Полша (ВИДЕО) - 1

Проектът, наречен "Портал", реализиран в столицата на Литва Вилнюс и град Люблин, Полша, има за цел да намали пространството, да разшири кръга на общуване и да преодолее различията между хората от различни култури. Виртуалният телевизионен мост свързва жители на двата града, разделени от 600 километрова дистанция.

Основната идея на проекта е да обедини гражданите на Европа, запознаване с тяхната култура и историческо наследство. Комуникацията между страните става особено актуална по време на ограниченията за пътуване, поради пандемията от коронавирус. Според авторите проектът "Портал" създава нов подход към единството на народите, независимо от културно-историческите противоречия.

„Порталът“ е голям кръгъл телевизионен екран, който предава звук и картина в реално време. Изображението се предава на монитори, разположени на разстояние 600 км един от друг. Инициаторите на портала планират да инсталират подобни кръгли монитори в цяла Европа. Разработването, сглобяването и инсталирането на първото устройство е извършено от инженерите на Центъра за творчество и иновации на Техническия университет във Вилнюс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    5 3 Отговор
    Правете си вие портали,откога Полша се е заканила да си прибере Вилно!
  • 2 Варненец

    8 1 Отговор
    Интересно, но като архитектура и изкуство. Като технология, щеше да е нещо преди 20 години, сега всеки си има видеотелефон в джоба.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 5785

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Видео телефон 😂😂😂
  • 4 Kevin

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Прав си, но следващата стъпка ще е минаването през този портал. Правиш една крачка през кръга и от Полша си в Литва ;-}}}