Last news in Fakti

9 Юли, 2021 18:45 7 159 155

Tesla показа как се тества качеството на сглобените в Китай коли (ВИДЕО)

  • tesla-
  • завод-
  • китай

Кадрите показват Model Y, който преминава през 25 различни фази

Tesla показа как се тества качеството на сглобените в Китай коли (ВИДЕО) - 1
Снимка: YouTube

Доста често можем да видим упреци срещу Tesla и качествения контрол на марката, като те обикновено се отнасят към качеството на сглобка и материалите които са използвани в колите, макар в последните години марката значително да подобри тази си страна.

За да докажат, че всичко се прави както трябва, хората на Мъск публикуваха видео, което показва през какви етапи преминава автомобил сглобен във фабриката в Шанхай, преди да бъде пуснат в продажба. Конкретното видео е дълго около 2 минути и показва 25 различни етапа през които автомобилите преминават.

Част от тестовете включват различни измервания, проверка на качество на частите и сглобката, проверка на боята, проверка на интериора, проверка на светлините, тест във вода, проверка на климатика и други подобни, които може да видите във видеото под този текст.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жълтури нагли

    16 28 Отговор
    Абре щом е правена в Китай , на петата година е дала фира непоправими.

    Коментиран от #3, #16, #151, #155

  • 2 Трета Гунберг

    10 9 Отговор
    Норвежец, моля те кажи вярно ли е че живееш в Норвегия и имаш Тесла?
  • 3 Не е така

    39 7 Отговор

    До коментар #1 от "жълтури нагли":

    Китай има седем нива на качество, първо качество се изнася за най големите фирми на САЩ, последното за крайпътните сергии в з Африка. Ако твоята представа се формира от китайските стоки на Илиянци си в голяма грешка.
  • 4 Хихи

    20 7 Отговор
    Качеството на китайските Тесла е по-добро от американските. Документирано е. Немската ще е с по-добро качество и от китайските.

    Коментиран от #5

  • 5 Turbo

    16 13 Отговор

    До коментар #4 от "Хихи":

    Разбира се,че е документирано.Новини за качеството на разпадащи се и самозапалващи се Тесла колкото искаш.Клипове в туба също.Заведените дела от недоволни клиенти се увеличават хахахахаха

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Hellish

    17 16 Отговор

    До коментар #5 от "Turbo":

    Нали знаеш, че за всяка запалена тесла се пише а за други коли не. Сигурно на 1 тесла се палят 10 от другите марки

    Коментиран от #9, #18

  • 7 Пилот на Ферари

    16 4 Отговор
    И какво точно показва което не го правят и другите производители ?

    Коментиран от #11

  • 8 В твоята вселена сигурно е така

    10 9 Отговор
    Ти нали живееш в паралелна вселена, в твоята вселена най-скапаната кола сигурно е Тесла. В Китай обаче, Tesla модел 3 беше първенец по качество миналата година, а Тесла модел У е с изключително подобрена технология на производство, което почти изключва възможността за грешки, като качеството е няколко нива над Tesla модел 3. Ако все още не са ти свършили мобилните данни и можеш да гледаш клипа, изгледай го защото са само картинки и не е нужно да знаеш английски. Там ще видиш че цялата задна част е отлята, вместо да е съставена от над 100 заварени и залепени части ламарина, които при малко разместване при заваряването, правят напасването на панелите и фугите практически невъзможно.

    А ако знаеше английски щях да ти дам и линк към клип на Санди мънро, който казва че през целия си живот не е виждал компания която да прави 13 подобрения само по една система в автомобила само за три месеца. При audi e-tron, за три години нищо не било променено.

    Коментиран от #10, #13, #30

  • 9 Turbo

    16 9 Отговор

    До коментар #6 от "Hellish":

    Колите с двг се палят при катастрофа.А Тесла се самозапалват,усети ли разликата?Колите с двг по пътищата са няколко милиарда,а колко са електромобилите?В % гледай, не брой запалвания хахахахаха

    Коментиран от #14, #150

  • 10 Пилот на Ферари

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "В твоята вселена сигурно е така":

    03.03.2021 10:01 Собственици и фенове на Tesla настояват за по-високо качествоПри новия Model Y изработката също се оказва много лоша .
    26.06.2020 19:05:53 Tesla е марката с най-ниско качество на автомобилите.
    Ј.D. Роwеr пyблиĸyвa peдoвнoтo cи гoдишнo изcлeдвaнe нa ĸaчecтвoтo нa нoвитe aвтoмoбили и нoвинитe зa Теѕlа ca yжacни: ĸoмпaниятa ce нapeждa пocлeднa cpeд 32 aвтoмoбилни мapĸи, yчacтвaли в изcлeдвaнeтo, пишe СNN.

    Коментиран от #15

  • 11 За да видиш трябва да знаеш

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Пилот на Ферари":

    В 9-ата минута този детайл е цялата задница на автомобила отлята от алуминиева сплав разработена от спейс екс и Тесла, която позволява разтопения метал за целия този детайл да бъде вкаран под високо налягане от пресата за отливане на леярската машина във формата за отливане само за десети от секундата, защото иначе ще изстине и няма да успея да я запълни и или металът ще остане порест. Точно това се проверява в клипа на рентген.

    Ако се спрем само на тези три секунди от клипа:

    1.Никой друг производител не проектира свои собствени сплави.
    2. Никой друг производител не отлива шаси от алуминий, а в 99% от случаите го сглобяват от отделни ламарини, като имат цех за щанцоване и щамповане на ламарините, цех за тяхното заваряване, след това цех за антикорозионна обработка и бояджийски цех само за тази част, която излиза само от една машина при Тесла за няколко секунди.

    3. Никой автомобилен производител не може да отлее толкова голяма алуминиева част.

    4. Никой производител не може да постигне точността на размерите на тази отливка, като сглобява същото нещо от стотици огънати и заварени ламарини.

    5. Никой не може да постигне такава здравина на купето, за да постигне толкова добри резултати за огъване на купето при краш тест.

    Само това достатъчно ли ти е? Само по този параметър, което си е чисто автомобилостроене Tesla е десетина години напред, без да броим електрониката и батериите

    Коментиран от #44

  • 12 Хихи

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Turbo":

    Продажбите също се увеличават!

    Коментиран от #19

  • 13 Turbo

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "В твоята вселена сигурно е така":

    Пак коментар без съдържание изпълнен с шаблони."Изключително подобрена технология за производство,която почти изключва възможности за грешки,като качеството е няколко нива...."бля бля бля нищо съществено хахахахаха за леенето и заваряването няма да коментирам, аматьор няма да ме разбере.

    Коментиран от #17

  • 14 Омръзна ми да повтарям за тези проценти

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "Turbo":

    Теслите по света са горе-долу колкото автомобилите в движение в България, но за сметка на това изминават по повече километри на ден. Въпреки това, в световен мащаб се палят толкова тесли на година, колкото за седмица в България. Кои автомобили се палят по-често като процент? Омръзна ми да давам линкове! За последните няколко месеца изгоря една-единствена Тесла! Като предишната се запали преди месеци, защото едни идиоти я засилиха в дърветата и се самоубиха, което щеше да стане с какъвто и да е автомобил и най-вероятно и той щеше да се запали при такава катастрофа.

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 15 И това всичкото в Китай

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пилот на Ферари":

    Нали? От китайски ли преведе цитатите или...?
  • 16 жълтите маймуни

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "жълтури нагли":

    Да, голяма глупости на Мъск да прави Тесла в Китай. Като кажеш "китайско" и все едно е куче марка, менте или много лошо качество.

    Коментиран от #71

  • 17 Аматьор ли каза?

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Turbo":

    Досега някога да си бил прав в нещо какъвто и инженер и икономист да се пишеш? То не беше перпетомобиле, то не бяха лъженауки, то не беше тотално непознаване на икономиката на България дори като страничен наблюдател, да не говорим да си въртял бизнес по онова време.

    Точно пък ти си тръгнал да ми обясняваш Как да завариш 140 ламарини е много по-точно бързо и ефективно от отливането на един-единствен детайл под високо налягане! Намери поне един инженер, който да го потвърди за да се съглася!

    А доказателствата ще завалят съвсем скоро или пък не толкова, когато след няколко години всички тръгнат да "гонят Тесла" и в тази технология. Вярва ли ти се или не, но Тесла променя из основи цялата автомобилна промишленост. Просто като аматьор не го виждаш. Ти в миналото не си разбрал Какво се е случвало, при положение че уж си го преживял лично, та гледай да не си изградиш ясна представа какво ще е бъдещето на база тенденциите и трендовете днес.

    Коментиран от #24

  • 18 DrivingPleasure

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Hellish":

    Турбинирания ти е отговорил, но да си дам и аз 5те стинки - ти кое предпочиташ, да видиш пушек под капака (щото никога не се пали резервоара) и то само при неизправна кола или след като си я цедил и е прегряла - когато може да реагираш, било то да се дръпнеш и обезопасиш, било то да я загасиш...

    Или предпочиташ докато кротко си спиш и децата ти са в съседната стая, тая токсичка торба л***а да се запали посред вечер докато я зареждаш. А нея и господ не може да я загаси?

    Някак си не са ми еднакви нещата и си мисля, че и ти ще предпочетеш първия вариант пред втория?

    Коментиран от #22

  • 19 DrivingPleasure

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Хихи":

    Да казваш, че продажбите се увеличават, след като тъкмо свалиха цената предлагайки по-малък пробег, за да хванат субсидиите в китай че белки тръгнат продажбите е маааалко не съвсем вярно :)

    Коментиран от #27

  • 20 Turbo

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Омръзна ми да повтарям за тези проценти":

    По данни на КАТ в България има над 4 млн. автомобили,а Тесла общо са само1,5 млн хахахаха пак лъжеш тесльо.
  • 21 DrivingPleasure

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Омръзна ми да повтарям за тези проценти":

    И на мен ми омръзна да обяснявам - даваш пример как в България, с нейния 25 годишен автопарк, поддържан от гаражни разбирачи се палели повече коли, отколкото ЧИСТО НОВИ излезли от завода Тесли, ай стига бе? Ма верно?!

    В 99% от случаите на запалил се ДВг става дума за техническа неизправност - при електричките е технологичен недостатък - пак разлика, която все пак трябва да зацепвате въпреки идолопоклонничеството...
  • 22 Оф не ви ли омръзна 4 стигат ли ти

    7 7 Отговор

    До коментар #18 от "DrivingPleasure":

    На 08.07.2021 г. около 15:53 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Фолксваген Голф“ в с. Селище. Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Причина: късо съединение.

    Новина от преди 3 часа

    Тир се запали на магистрала "Тракия" на 50 км в посока Пловдив,


    Тази нощ, за времето от 21:22 до 00:55 часа, служители от РСПБЗН – Сливо поле са реагирали на сигнал за пожар в трактор на адрес в с. Сандрово, възникнал заради техническа неизправност.

    Кола се запали в движение на булевард „Освобождение“ в пловдивския квартал „Тракия“.

    Инцидентът станал минути след 15 часа Шофьорът успял да излезе навреме.



    Пламъците лумнали за секунди. Пожарната се отзовала за 5 минути и успяла да загаси огнената стихия. Колата обаче е напълно унищожена.

    Свидетели на инцидента се юрнали да помагат на шофьора, но огънят се разраснал изключително бързо. Пожарникарите отцепили периметъра и успели да предотвратят взрив.

    Колата се запалила заради техническа неизправност.

    Само от вчера и днес

    Коментиран от #25, #26, #29

  • 23 Драг

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "Омръзна ми да повтарям за тези проценти":

    Айде бе точно преди 10 дена имаше запалена Тесла плейд и забележи тъпият Мъск 1000000000000000 път хора му казаха не може вратата да я отваряш с бутони щото като откаже електрониката проблем, но той си знсе
    Е човека трябва да разбие прозореца като по чудо се отърва. Това е ненормален човек прави нещо само да докаже че го може. Изобщо не мисли за хората само за егото си. Никой не можел това, никой не можел онова той живее на Марс сигурно, супер много дразни това.
  • 24 Turbo

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Аматьор ли каза?":

    Цитирам Гост
    "И как най изпадналия и объркан младеж реши,че може да изпитва интелекта на хората"
    Твоето мнение не ме интересува,местя си го......
    Колко още хора трябва да ти го кажат,че се излагаш и се гъбаркаме с теб хахахахаха
  • 25 Драг

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Оф не ви ли омръзна 4 стигат ли ти":

    Хаха пак неграмотника се обади🙂🙂🙂🙂🙂. Причина късо съединение, явно Теслата е супер мега яка кола че при нея късо съединение не става🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂. Ти наистина ли си неграмотен или тука се бъзикаш нещо? В 90 процента от случаите на ДВГ (без газ) пожар се дължи на Ел. системата. Обаче Тесла е електричка без Ел система🙂🙂🙂😊така че при нея това няма как да стане😊😊😊😊😊.

    Коментиран от #31

  • 26 DrivingPleasure

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Оф не ви ли омръзна 4 стигат ли ти":

    Да де, човече говориш за
    Голф 4ка (в най-добрия случай); ЮМЗ от 64та; и ТИР на неизвестни години, работещ при екстремни условия

    И в общия случай "пожарната изгаси за минути, колко време и как се гаси електричка? И по колко пъти се самозапалва след това
  • 27 Свалиха цените, че смениха батериите

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "DrivingPleasure":

    Иначе производството се качва, а от септември ще започнат да изнасят за Европа и модел У, като най-вероятно планират още увеличаване на производството:

    Над 33 000 Model 3 и Model Y бяха продадени в Китай или изнесени.
    През юни Tesla отново увеличи значително продажбите си на електромобили в Китай, достигайки едно от най-високите нива досега.

    Общият обем (продажби и износ) - според данните на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA) (чрез докладите на Reuters и Moneyball ) - възлиза на 33 155 Made-in-China (MIC) Model 3 / Model Y , който изглежда третият най-висок месечен резултат за всички времена! Годишният ръст е над 122% !

    Коментиран от #33

  • 28 Дрън-дрън

    4 3 Отговор
    Нали ти казах че за последните месеци Това беше запалената Тесла и то при странни обстоятелства според статиите, но това ще го оставим настрана. Относно бутоните - всяка врата на Тесла има и механично отваряне. Как мислиш че собственикът все пак е излязъл автомобила? Просто е дръпнал дръжката малко повече, за да задейства механично отварянето. При леко дръпване на дръжката се задейства електрониката, а ако още не е отворена заради повреда, ако продължаваш да дърпаш все отваря като нормална врата механично.

  • 29 Дизела

    8 9 Отговор

    До коментар #22 от "Оф не ви ли омръзна 4 стигат ли ти":

    През целия си трудов стаж съм бил шофьор.Като по млад карах камион към СО МАТ,сега карам пикап.С милиони изминати километри зад гърба си никога,повтарям никога не ми се е палил камион или кола.При добра поддръжка автомобил с двг няма да се запали никога.

    Коментиран от #34

  • 30 Драг

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "В твоята вселена сигурно е така":

    Лъжльо лъжльо това което говориш е за Теслата от тексас а не от Китай която още не е готова. Ти има ли нещо което да не лъжеш, всяко нещо което казваш и го проверя е лъжа лъжа лъжа. Ти някога казваш ли истината??? Бре бре пък и гледа клипа и се взира и видя😊😊😊😊😊бива ли да си толкова залупен.

    Коментиран от #32

  • 31 Е хубаво де

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Драг":

    Четири запалени автомобила за два дни от 4 милиона според турбо. Без да търся още, се пада че на всеки милион автомобила на два дена. А на милион тесли, горят по една на 2-3 месеца, в повечето случаи след катастрофа. Та в български автомобил или в Тесла е по пожароопасно? Чисто статистически без емоции? Ако статистиката не те устройва да намеря и другите пожари от последните два дни, но тогава статистиката няма да се подобри във ваша полза?

    Коментиран от #36

  • 32 Абе турбо толкова си прозрачен

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Драг":

    Пак гледаш клип от Китай и ми говориш този път за Тексас! Не прочете ли поне статията, под която пишеш и е на български, че клипа е сниман в Китай? Май пак са ти свършили мегабайтите и не си го гледал, защото знаем че си зле с езиците и не можеш да различиш китайските йероглифи от английските букви за да видиш че надписите са на китайски, но поне не видя ли че работниците са с дръпнати очи и надали са от Тексас?

    То бива да си толкова залюхан ама вече започвам да те съжалявам!

    Коментиран от #39

  • 33 DrivingPleasure

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Свалиха цените, че смениха батериите":

    Любовната история на Тесла с Комунистическата партия свърши приятелю! Мъск вече не е богопомазан от партита и ще става доста трудно в Китай, ще трябва да се бори със същите проблеми с които и другите производители, проблеми, които Другарите до сега му спестяваха, като му даваха изключителни права. Само щуротиите на Мъск вече няма да са достатъчни.
    Най-вероятно износа ще е за сметка на китайския пазар, но предвид настроенията за китайската тока и качеството и в европа може би няма да е нещо голямо, ще чакат берлинската, и май ще почакат...

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Абе тоя ТИР на магистрала Тракия

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Дизела":

    Дали не е бил поддържан та се запали? Онези идиоти дето се блъснаха в дърветата с тесла и изгоряха сигурно и те не са я поддържали много да се е запалила, иначе и през скала щяха да минат и щяха да са си живи и здрави, нали господин велик бизнесмен тираджия и инженер с драгстер? Колкото и ника да смениш, продължаваш да говориш глупости!

    Коментиран от #38

  • 35 Ето че и сам схвана

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "DrivingPleasure":

    Продажбите на Тесла само ще се увеличават, а Тесла не я бърка дали ще продава в Китай или в Европа, защото засега има недостиг. А иначе и в Китай си връща продажбите както виждаш!
  • 36 Драг

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Е хубаво де":

    Ако искаш и милион намери поразява ме тъпо.. тата ти, една теза не може да защитиш. Даваш ми пример на запалено ДВГ от късо съединение. Е не ти ли светна че късо става във всяка кола независимо каква е. Не можа ли да намериш нещо по подходящо просто си уникум лъжеш, пишеш някакви неща чел недочел недоразбрал в главата ти е каша.

    Коментиран от #40

  • 37 Хихи

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "DrivingPleasure":

    Тесла в момента внася от Китай Модел 3, а от следващия месец и Модел У! Ппръчвай!
  • 38 Turbo

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Абе тоя ТИР на магистрала Тракия":

    Тираджия никога не съм бил хахахахаха имам само В категория хахахахаха пак те хваща умо помрачението хахахахаха пак ли не разбра тесльо ,автомобил с двг може да се запали само при неизправност или при катастрофа.Тесла се САМОЗАПАЛВА без причина хахахаха

    Коментиран от #41, #43

  • 39 Драг

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Абе турбо толкова си прозрачен":

    Е не ти си мало. нен с чиста съвест го казвам малооооооумен си. Казвам ти че този един детайл ще се отлива в Тексас разбра ли в Тексас а ти гледаш клип от Китай. Така че в този клип няма как да виждаш това което обясняваш. Разбра ли сега лъжльо. Да ти го повторя да си го набиеш в главата. Това което си написал ще бъде в Тесла У която ще се произвежда в Тексас а ти гледаш клип от Китай и ми обесняваш простотии които ги няма в клипа разбра ли лъжльо?

    Коментиран от #42

  • 40 Ти само първото изречение ли четеш

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "Драг":

    В това мнение имаше четири различни пожара от вчера и днес, намерени за 5 минути! 30-40 пъти по-често запалване от Тесла по различни причини не ти ли стигат та искаш още да търся? Не мислиш ли че си нагъл?

    Коментиран от #48

  • 41 Ти да видиш!

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "Turbo":

    А неизправността на Тесла не е ли причина, за да казваш че се палят безпричинно?
  • 42 Ти гледа ли клипа въобще

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Драг":

    Този детайл в 9-ата минута в Тексас ли е отлят? В Тексас ли е сниман?

    Коментиран от #49, #51

  • 43 Хихи

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "Turbo":

    Стига си се напъвал, статистиката говори друго! ДВГ се палят повече от електрически! Това че твоята не се е запалила, не значи нищо! Гледа се статистика!

    Коментиран от #45

  • 44 Turbo

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "За да видиш трябва да знаеш":

    Значи казваш в Тесла проверяват отливките за дефекти на рентген хахахахахаха теслю много си т ъп , рентгенови лъчи лъчи не преминават през метали хахахахаха изложи се ку ха лей ко

    Коментиран от #46, #149

  • 45 Turbo

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хихи":

    Коя статистика?От Тесла ТВ хахахахаха

    Коментиран от #47

  • 46 Пак ли твоята паралелна вселена?

    4 5 Отговор

    До коментар #44 от "Turbo":

    В нашата вселена минават и през метал и така си проверяваме детайлите, във вашата може и да не става! Там явно имате други физични закони щом карате перпето мобиле. Пак ми оправи вечерта, господин Велик инженере.

    Коментиран от #50, #52

  • 47 Не от Тесла

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "Turbo":

    От българските новини - 4 пожара за 2 дни
  • 48 Драг

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ти само първото изречение ли четеш":

    Ако ще и хиляда покажи, щом сравняваш всички коли с ДВГ и Тесла трябва да покажеш че ДВГ е причината, разбра ли тесльо. Иначе ще сравняваш примерно Тесла и Мерцедес тогава може да казваш кое качество е по добро. Сега се порови повече и покажи каква е причината за запалването щото ако е късо съединение ставаш смешен, ако не знаеш пак ставаш смешен. Няма как да ми сравняваш Тесла на 5 години с Опел на 20 и голф на 30. То всичкото ти е такова чел нещо из медиите и го постваш без никаква теза.
  • 49 Драг

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ти гледа ли клипа въобще":

    Каква 9та минута лъжльо той клипа няма 2 мин🙂🙂🙂🙂🙂🙂😊. Пак ти казвам престани да се излагаш, смешно е вече.

    Коментиран от #53

  • 50 Turbo

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Пак ли твоята паралелна вселена?":

    Ще те предложа за нобелова награда за тъ па ци хахахаха доктор Тесларев проверявал метални отливки с рентгенови лъчи хахахахаха не гра мотник

    Коментиран от #55

  • 51 Драг

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ти гледа ли клипа въобще":

    Конкретното видео е дълго около 2 минути............. да не си открил машина на разтягане на времето? След перпето мобиле и машина на времето?
    А прочете ли това за запалената Тесла преди седмица пожарникарите използвали 25 000 галона вода за сравнение за нормален автомобил използват 300. Та сравни 25 000 и 300 да няма грешка в нулите!!!!

    Коментиран от #57

  • 52 Хайл

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Пак ли твоята паралелна вселена?":

    Иди си снимай ОФ ЧА ТА ГЛА ВА на ренген ЕЛЕКТРО ТЪ ПУН ГЕР хахаха да видиш няма нищо вътре
  • 53 Е поне внимаваш

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "Драг":

    Първия път ви хванах, че не сте го гледали, защото няма девета минута, и нарочно повторих грешката която първоначално беше случайна. Гледай деветата секунда.

    Коментиран от #58

  • 54 Гост

    4 1 Отговор
    Продължаваш да копаеш дъното.Хората ти се подиграват,не се ли усещаш.При рентгенова снимка те карат да махнеш всичко метално от себе си, защото пречи на снимката.

    Коментиран от #56

  • 55 Може и да бъркам

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "Turbo":

    Във вашата вселена може и да не става! Ти нали си инженер в паралелната вселена сигурно ги разбираш повече от мен аматьора! Вярно като те гледам какъв си инженер, ме е страх да ида на доктор! Може ли да си толкова залюхан и да си толкова зле във всички възможни области?
  • 56 Давай сменяй никовете

    0 4 Отговор

    До коментар #54 от "Гост":

    Това те издава че си един и същи човек. Няма как да има толкова много глупаци на този свят!

    Коментиран от #59

  • 57 Turbo

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Драг":

    Този специалист теслю е като фурнаджийска лопата хахахаха хванеш ли го в лъжа и започва да се извърта,но никога няма да признае,че греши хахахахаха Сега измисли нова теория за рентгеновите лъчи хахахахаха

    Коментиран от #60

  • 58 Драг

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Е поне внимаваш":

    Ахааа сега пък 9та сек😊😊😊😊😊. Абе залупен това в 9тата секунда ли е цялата задница на колата за която говориш в коментар 8😊😊😊😊. Този детаил могат и в България да ти го излетят излагаш се. Това за което говориш ще се прави в Тексас, но все още не е в производство. Толкова си залупен че дори човек да иска да ти обясни нещо ти не разбираш все едно си от махалата.

    Коментиран от #61

  • 59 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Давай сменяй никовете":

    В този форум по тази тема има само един глОпак и това е теслю.Намери си друг шаран за безмисленив си спор.
  • 60 Аз вече си признах грешкатата

    1 4 Отговор

    До коментар #57 от "Turbo":

    В мнение 53 сега е ваш ред да си признаете грешката? Това в 9-ата секунда от клипа в Китай ли е снимано или в Тексас? А къде е отлято? Май според вас от Tesla са измислили машина на времето и са го отляли във все още непостроената фабрика в Тексас?

    Тотално се откъснахте от реалността с това разтроение на личността!

    Коментиран от #62

  • 61 Ти да видиш!

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Драг":

    И какво мислиш че ще се произвежда различно в Тексас? Това е цялата задница и отдавна е в производство! Поне в нашата реалност.

    Коментиран от #63, #64

  • 62 Драг

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Аз вече си признах грешкатата":

    Залупен защо пишеш на Турбо? Аз не съм ти да си сменям ника. Този детайл може да се отлее и в България само го погледни колко е малък ти нормален ли си. Вземи прочети за какво става дума и какво правят в Тексас и стига се излага.
  • 63 Драг

    3 2 Отговор

    До коментар #61 от "Ти да видиш!":

    Ами като си залупен, и неграмотен накарай някои твои приятел да ти покаже в нета а не да се излагаш. За този мижав детайл им трябвало специална отливка ти нормален ли си??? Толкова ли е трудно да провериш пиши tesla y body texas и чети залупен и... от.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ти да видиш!

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Драг":

    Пак питам?

    И какво мислиш че ще се произвежда различно в Тексас? Това е цялата задница и отдавна е в производство! Поне в нашата реалност.

    Картинката в статията която гледаш е на предницата което ще е новото в Тексас. Задницата вече се отлива от няколко месеца както в Щатите, така и в Китай. Правиш ли разлика между предница и задница? Тези двете ще са съединени с трета отливка която ще е батерията. Научете го този английски, че се излагате. То не че някой се учудва вече де!

    Коментиран от #67

  • 66 Ленко Петканин

    2 4 Отговор
    Това е бъдещето,независимо дали ви харесва или не.Който не го е разбрал,значи е изпаднал извън борда.
  • 67 Драг

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Ти да видиш!":

    Ти кола виждал ли си на живо????? Това било цялата задница😊😊😊😊😊. Е нееее дано да не ти изтрият коментара всеки да ти се радва. Гледал съм картинка😊😊😊😊. Каква картинка бе смотльо аз ти казах какво да прочетеш, гледал съм картинка😊😊😊. Ще се пръсна от смях, айда заспиваи и си гледай картинки на предници в порно списанията си. За който знае английски може да прочете какво ще се прави в бъдещата фабрика в Тексас.

    Коментиран от #69, #70

  • 68 Ти да видиш!

    1 3 Отговор
    Цяла вечер не можеш да им затвориш устата на "четиримата" . Пишат един през друг по няколко мнения за 10 минути и изведнъж "всички" заспаха едновременно. Сега няма да пишат няколко часа и в една и съща минута ще се появят и "четиримата" да обясняват как Тесла ще започне да използва гига пресата в Тексас и досега не са я използвали и че рентгеновите лъчи не минават през метал.

    Също така че цяла задница на автомобил е дребен детайл, за който няма проблем да бъде отлят за части от секундата.

    И понеже в друга тема спориха че няма преса която да изпитва разтопения метал в машината за отливане с име Giga press, вероятно тези стотина килограма разтопен метал влизат гравитачно във формата за части от секундата с такава сила, че е необходима преса със сила 6000 тона да притиска формата да не се отвори по тяхната логика.

    Коментиран от #77

  • 69 За трети път питам

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Драг":

    Това в 9-ата секунда на клипа какво е, ако не е отлятата задница на купето на Тесла модел У и за трети път питам дали в Тексас отливката ще е някаква различна за същия този модел У? По-голяма ли ще е там? По-различна форма ли ще има? Какво ще е различното на тази отливка в Тексас? На някой от тези въпроси можеш ли да отговориш логично?

    Коментиран от #72

  • 70 Много пъти се чудя?

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "Драг":

    Как за каквото и да говорим, ти само за това мислиш

    "и си гледай картинки на предници в порно списанията си. "

    Ти май денонощно само за това мислиш? Отливка от алуминий - ти за това мислиш. Избор на тип автомобил - ти пак за онова мислиш. Ускорение на автомобил - ти пак за онова си мислиш. Като госта дето пък каквото и да му кажеш все в Русия му е в главата.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Драг

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "За трети път питам":

    Не не е задница а се казва underbody. И не не е нещо впечатляващо а тази голяма леярна машина се очаква да заработи в Тексас коята ще произвежда далеч по-големи елементи. И да ти си пубер и те интересуват повече порно списанията от автомобилите и екологията. Казах ти прочети си аз не съм секретарка на Мъск.

    Коментиран от #73

  • 73 За четвърти път питам?

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "Драг":

    Това underbody на модел У в Тексас по-различно ли ще бъде от това в 9-ата секунда?

    Коментиран от #75

  • 74 Признаване, извинение? А дано ама надали

    0 4 Отговор
    Цитирам те, че обикновено не помниш какво си писал и се въртиш като фурнаджийска лопата:


    "Е не ти си мало. нен с чиста съвест го казвам малооооооумен си. Казвам ти че този един детайл ще се отлива в Тексас разбра ли в Тексас а ти гледаш клип от Китай. Така че в този клип няма как да виждаш това което обясняваш. Разбра ли сега лъжльо. Да ти го повторя да си го набиеш в главата. Това което си написал ще бъде в Тесла У която ще се произвежда в Тексас а ти гледаш клип от Китай и ми обесняваш простотии които ги няма в клипа разбра ли лъжльо?"

    Коментиран от #76

  • 75 Драг

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "За четвърти път питам?":

    Вместо да си гледаш задницата😊😊😊 и картинките😊😊😊😊 прочети, казах ти има Интернет, нали знаеш Английски.

    Коментиран от #79

  • 76 Драг

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Признаване, извинение? А дано ама надали":

    Цитирам: Там ще видиш че цялата задна част е отлята, вместо да е съставена от над 100 заварени и залепени части ламарина. Не не е цялата задна част и не не е повече от 100 части. Как да ти го обясня незнам като си функционално неграмотен Казах ти има Интернет чети.

    Коментиран от #78

  • 77 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Ти да видиш!":

    Нормалните хора работят през деня и спят през нощта.

    Коментиран от #80

  • 78 Чета и питам за пети път

    1 3 Отговор

    До коментар #76 от "Драг":

    Ето какво си писал "Казвам ти че този един детайл ще се отлива в Тексас разбра ли в Тексас а ти гледаш клип от Китай"
    Не се върти като фурнаджийска лопата! Говорим за конкретния детайл от деветата секунда, както и да го наричаш. Отливали се крайна сметка този детайл в Шанхай или не? От Тексас ли са го докарали? Отново гледаш нещо и отричаш реалността, а сега се опитваш да се измъкнеш със семантика! Абсолютно същия детайл ще се отлива и в Тексас, но този на клипа е отлят в Шанхай и се проверява на рентген. ФАКТ!

    Коментиран от #84

  • 79 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "Драг":

    На теслю образованието му е от интернет и форумите.Гледа клипове в you tube,чете статии преведени с Google translate,чете в Wikipedia.И спори разбрал,недоразбрани.Ръси уникални бисери,като този с рентгеновите лъчи.Тук си го ползваме за майтап, гъбаркаме се с него.

    Коментиран от #81

  • 80 В коя реалност се събуди

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Turbo":

    В тази в която рентгеновите лъчи минават през алуминия или в онази дето не минават?

    Коментиран от #82

  • 81 И накрая гъбаркания си ти

    1 4 Отговор

    До коментар #79 от "Turbo":

    Просто не мога да повярвам, че човек който живее в информационната ера и дори е изброил няколко източника от който може да се информира, може да се излага с толкова нелепи изказвания! 22 август идва. Усети ли се за заплатата?

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "И накрая гъбаркания си ти":

    Хайде давай,нека да се изложа.Казвай за заплатите.Вече съм на работа и клиентите ще тръгнат и няма да мога да ти отговарям.Давай натрии ми носа,защо да чакаме 22 август.Ама няма как да си плащал 300 лева при МРЗ в хиляди лева.Първата си фирма регистрирах през 1996 г и знам какви заплати се плащаха тогава.

    Коментиран от #86

  • 84 Драг

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "Чета и питам за пети път":

    Ти майтап ли си правиш с мен почваш да ме нервиш???? Сега ме питаш дали в клипа от Шанхай частите са от Шанхай, не бе геврек от луната са. Казвам ти че това което си описал в коментар 8 не е това което виждаш в клипа. Ти или се бъзикаш като се правиш на пр....ст или наистина си такъв.

    Коментиран от #90

  • 85 Буха ха

    7 1 Отговор
    Норвежки тесльо, аре стига с тия 1001 ника дето използваш
  • 86 Ти да видиш!

    1 3 Отговор

    До коментар #83 от "Turbo":

    Ти и заплати! Да го видя няма да го повярвам! И то още с откриването на семейната фирма? Нали на вълка му бил дебел врата защото си вършил работата сам?

    И като помниш, каква заплата си плащал през 1996? Като те слушам, ако въобще си живял по онова време си бил на три години и нищо не помниш от това!

    Коментиран от #92

  • 87 Кое не е вярно?

    1 3 Отговор
    Ако изключим цифрата 100 за което не ми се спори, но в началото тази отливка беше от две части, всяка от които замества 70 детайла , кажи кое от написаното не е вярно и ще бъде нещо различно в Тексас : "Ако все още не са ти свършили мобилните данни и можеш да гледаш клипа, изгледай го защото са само картинки и не е нужно да знаеш английски. Там ще видиш че цялата задна част е отлята, вместо да е съставена от над 100 заварени и залепени части ламарина, които при малко разместване при заваряването, правят напасването на панелите и фугите практически невъзможно."


    Ето ти и допълнението:

    Коментиран от #88

  • 88 Допълнение

    1 4 Отговор

    До коментар #87 от "Кое не е вярно?":

    "В 9-ата минута (имал съм предвид секунда) този детайл е цялата задница на автомобила отлята от алуминиева сплав разработена от спейс екс и Тесла, която позволява разтопения метал за целия този детайл да бъде вкаран под високо налягане от пресата за отливане на леярската машина във формата за отливане само за десети от секундата, защото иначе ще изстине и няма да успея да я запълни и или металът ще остане порест. Точно това се проверява в клипа на рентген. Ако се спрем само на тези три секунди от клипа: 1.Никой друг производител не проектира свои собствени сплави. 2. Никой друг производител не отлива шаси от алуминий, а в 99% от случаите го сглобяват от отделни ламарини, като имат цех за щанцоване и щамповане на ламарините, цех за тяхното заваряване, след това цех за антикорозионна обработка и бояджийски цех само за тази част, която излиза само от една машина при Тесла за няколко секунди. 3. Никой автомобилен производител не може да отлее толкова голяма алуминиева част. 4. Никой производител не може да постигне точността на размерите на тази отливка, като сглобява същото нещо от стотици огънати и заварени ламарини. 5. Никой не може да постигне такава здравина на купето, за да постигне толкова добри резултати за огъване на купето при краш тест. "

    Коментиран от #89, #93

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Кое ще е различно в Тексас?

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Драг":

    В предишните две мнения съм цитирал какво съм писал за този детайл. Хайде сега кажи какво ще му е различното в Тексас и кое от написаното не се отнася за Шанхай? Както виждаш и след две години мога да напиша абсолютно същото нещо, защото изказването ми се основава на факти и дори след 10 години тези факти ще са си същите. Единствената разлика в Тексас вече я написах "

    Задницата вече се отлива от няколко месеца както в Щатите, така и в Китай. Правиш ли разлика между предница и задница? Тези двете ще са съединени с трета отливка която ще е батерията. Научете го този английски, че се излагате. То не че някой се учудва вече де!"
  • 91 За семантиката ли говорим

    1 3 Отговор

    До коментар #89 от "Драг":

    Да вместо "отливка на задната част на каросерията" използвам "задница" за по-кратко, но пък съм казал за кой детайл говоря и си го видял още в началото на спора. За седми път питам? Спорът ми с тебе е че твърдиш че в Тексас ще е нещо различно. Кое ще е различното? Тази част ще е едно към едно с тази в Тексас! Всичко написано, ако не се захващаш за запетайките и изказа ми, ще си е абсолютно същото както и да наричаш този детайл и да изпадаш в семантични спорове кое как се казвало!
  • 92 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "Ти да видиш!":

    С откриването на фирмата и назначаването на работници дължиш на държавата осигуровки и заплати на работниците.Тогава МРЗ е около 5 500 лева.Във ведомостта за заплатите пише какви заплати съм плащал.Сам човек не може да се справи с търговски обект.Аз съм по доставките и пътуването,в останалото време помагам в магазина.През 1996 г бях над 30 години на възраст.По коментара ти се разбира,че ти НИКОГА не си имал фирма.Един управител на фирма ги знае тези неща хахахахаха
  • 93 Драг

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Допълнение":

    Поредните лъжи:
    Алуминия не е сплав, шасито не е от алуминий а само определени детайли, има автомобили с алуминиево шаси, този конкретен детайл не е голям и т. н и т. н всяка твоя дума е лъжа на един сектант които е забравил да мисли.

    Коментиран от #94, #95, #102

  • 94 Turbo

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "Драг":

    Теслю се информира от гледане на клипове в you tube.Щом клипа за леене на детайлите на Тесла е 10 секунди той смята,че целият процес продължава толкова.Леярската форма се почиства преди всяко леене.След запълването на формата се изчаква алуминиевата сплав да се охлади преди да се извади.Голяма алуминиева отливка ще се деформира,ако я извадиш гореща.Това технологично време теслю го пропуска и затова смята,че леенето става бързо.Теслю алуминии не хващал в ръцете си и не знае колко лесно се гъне.Той има диплома на форумен инджинер хахахахаха
  • 95 Осми път питам

    1 3 Отговор

    До коментар #93 от "Драг":

    "Казвам ти че този един детайл ще се отлива в Тексас разбра ли в Тексас а ти гледаш клип от Китай"

    Хайде стига с тази семантика кое как се наричало за да изместиш разговора. Отговори най-накрая на този елементарен технически въпрос. Който ти задавам за осми път за уточнение. Застани поне веднъж като мъж и си признай грешката! Не е срамно да сгрешиш но се излагаш като не искаш да си признаеш грешката, а шикалкавиш само за да я прикриеш, при положение, че всички видяха с очите си за какво говоря! Още повече че още февруари месец коментирахме този детайл в статия тук !

    Коментиран от #96, #101

  • 96 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "Осми път питам":

    Чакаш ли пред рентгена?

    Коментиран от #98

  • 97 Егати инженера!

    1 3 Отговор
    Giga press е марка машини. Отваряш Уикипедия с същото търсене и там ти излизат техническите характеристики на машината:

    Shots of molten aluminium weighing 80 kilograms (180 lb) are injected into the cold-chamber casting mold with a velocity of 10 metres per second (22 mph; 36 km/h).[6] The cycle time is ~80‒90 seconds,[2] allowing an output rate of 40‒45 completed castings per hour, or ~1,000 castings per day.


    При положение, че целият цикъл между две отливки е 80-90 секунди, а по-голямата част от цикъла е за други дейности, част от които си изброил, я кажи колко минути стои отливката във формата за да изстине? Цикълът между затваряне на формата и отварянето и е секунди.

    1000 отливки за денонощие бавно ли ти се струва? Три такива машини - за предната част, за структурната батерия по средата и за задната част, могат да осигурят теоретично каросерията на 365 хиляди автомобила годишно, като заместват стотици щамповани и щанцоващи преси, роботи за заваряване, работници и хиляди квадрати помещения. Дали автомобилната промишленост няма да последва Примера на Тесла?
  • 98 Ходил съм

    1 3 Отговор

    До коментар #96 от "Turbo":

    Но ти очевидно не си! Иначе щеше да знаеш в какво се слага плаката, която слагат под частта от тялото която ще те снимат! Това го знам от опит още от началното училище, когато си счупих китката и е срамно едно дете да разбира повече от инженер. Сега разбирам защо са те уволнили и си се захванал с търговия!

    Коментиран от #99

  • 99 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #98 от "Ходил съм":

    Напуснах сам, заплатата ми на инженер беше мизерна.Като търговец изкарвам в пъти повече.
    Това,което си ми написал го знам.Всеки може да прочете техническите характеристики на една машина.Ти твърдеше,че става за части от секундата.Твърдението за 90 секунди се доближава до реалното.Колкото е по голям детайла времето се увеличава хахахаха имам работа в момента.С заплатите какво стана? Измисли ли как става?

    Коментиран от #100

  • 100 Пак ли функционална неграмотност?

    1 2 Отговор

    До коментар #99 от "Turbo":

    Инжектирането на тези 80 килограма става за части от секундата. Тоест от абсолютно празна форма, след по-малко от секунда формата е абсолютно пълна и разтопения метал е перфектно разпределен във всички кухини на формата и притиснат със сила 60 000 килонютона към стените и докато изстине, за да се получи отливка с идеална повърхност и без пори причинени от мехурчета въздух. След престой от няколко секунди за които металът се втвърдява, детайла се избутва от формата, а няма минути за пълнене и чакане за да изстине, както си мислиш със знанията си за инженер!

    Правиш ли разлика между време за запълване на формата и цял цикъл до готов детайл?

    Коментиран от #104

  • 101 Драг

    2 1 Отговор

    До коментар #95 от "Осми път питам":

    Казах ти не е целият детайл. Дали в Тексас или другаде, но ще бъде по-голям. Аз не съм му секретарка да знам.

    Коментиран от #103

  • 102 Пропуснах

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Драг":

    Щом казваш че това не е голям детайл за отливане по този метод, докажи че производителя лъже, като твърди, че това е най-голямата такава машина в света? Дай доказателства за по-голяма отливка под налягане? А пример за друг производител, който използва този метод на отливане за алуминиево шаси? Ще се радвам да науча нещо ново, за разлика от вас, които отричате всяка нова информация, която не съвпада с това което сте учили като технологии преди десетилетия, сякаш технологиите не са се променили от тогава.

    И да алуминият не е сплав, но в алуминиевата сплав има алуминий или и с това не си съгласен? Неслучайно съм употребил "алуминиева сплав", вместо просто алуминий, въпреки че и това не е грешно, защото чист алуминий не се използва никъде и почти винаги става въпрос за някаква алуминиева сплав.

    Хайде угодих ти и за семантичния спор кое как се казва сега за десети път питам, какво ще е различното в Тексас да се заяждаш?
  • 103 Напротив

    1 2 Отговор

    До коментар #101 от "Драг":

    Това е целия детайл! Няма да стане по-голям. В Тексас просто ще има още два подобни детайла за предната и средната част, но този задния детайл ще си остане абсолютно същия като размери, защото няма да произвеждат модел y с други размери в Тексас, а ще е със същите като навсякъде. И не знам защо повтаряш Тексас Тексас Тексас Тексас Тексас Тексас, като в Берлин ще е абсолютно същото, а при разширяване на заводите ще е така и навсякъде?

    Пак си чел нещо но не си го разбрал! В Тексас ще правят най-голямата отливка и ще инсталират най-голямата машина, но не за модел У, а за Тесла cyber truck, който е доста по-голям по размери и съответно ще се нуждае от доста голяма отливка за шасито, защото за разлика от останалите пикапи няма да е на рама, въпреки че ще може да носи по-голям товар от тях. Дали пък тази алуминиева сплав се гъне толкова лесно, колкото казва турбо?

    Коментиран от #105

  • 104 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "Пак ли функционална неграмотност?":

    Аз правя разлика,а ти правиш ли?Май не.
    Запоявал ли си с поялник някога?За колко секунди се втвърдява тинола след нагряване?Тинола се топи при по ниска температура от алуминия и се втвърдява на открито по бързо от алуминия затворен в леярска форма.За няколко секунди няма как разтопен алуминий да се охлади.И така за колко време стяга спойка от тинол?Заплатите какво стана?

    Коментиран от #107, #109

  • 105 Драг

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "Напротив":

    Детайла ще е по-голям и когато двама си го мерят аз не заставам по средата.

    Коментиран от #106

  • 106 Ти можеш ли да мислиш?

    1 2 Отговор

    До коментар #105 от "Драг":

    Как един и същи детайл на един и същ модел автомобил ще е по-голям в Тексас отколкото в Шанхай?

    https://m.fakti.bg/technozone/550748-vijte-kak-raboti-gigapresata-na-tesla-video

    Прочети статията, на български е, изгледай видеото в нея и пак си помисли дали този детайл може да бъде по-голям, след като е цялата задна част на каросерията? Да не твърдиш че ще отлеят и калниците заедно с нея? Абсолютно същата преса със същата форма са монтирани в Калифорния, Тексас и Берлин. Няма как да са различни.
  • 107 Аз съм запоявал, а ти?

    1 2 Отговор

    До коментар #104 от "Turbo":

    Абсолютно един и същ тинол, се втвърдява много по-бързо когато запояваш 4мм² проводник, отколкото 0,2мм² проводник. Всеки който някога е запоявал го знае и го има предвид при избора на човка и поялник за дейността.


    Ако си отговориш на въпроса защо е така, ще се сетиш кой физичен закон пропусна пак господин "инженер"! 80 кг разтопен алуминий изстива десетки ПЪТИ по-бързо в леярската форма, отколкото ако го оставиш да изстива на въздух. Ама как ги ръсиш Бисер след Бисер след Бисер след Бисер, заради липсата на елементарни технически познания.

    Коментиран от #108

  • 108 Turbo

    5 1 Отговор

    До коментар #107 от "Аз съм запоявал, а ти?":

    Баба ти затова слага капак на тенджерата за да не изстине яденето хахахаха алуминий се топи при 660 градуса,тинол при 380 градуса хахахахаха Тинола му трябват 15-20 секунди на открито за да се втвърди, алуминия в затворена форма разтопен при два пъти по висока температура му трябва повече време,за да се охлади тесльо про Ст хахахахаха

    Коментиран от #110

  • 109 А заплатите са като запояването

    1 3 Отговор

    До коментар #104 от "Turbo":

    Зависят от много неща, за които дори не можеш да се сетиш, защото гледаш прекалено едностранчиво на въпроса, като например какъв тинол ползваш, без въобще да се съобразиш с абсолютно всичко останало, включително физичните закони! Сигурен съм, че ако ти дам всичките си поялници и човки за тях плюс различните припои, няма да знаеш кое за какво се използва, да не говорим да избереш подходящата температура, която да зададеш на поялника. Да не говорим и, че при запояване с някои припои, те се топят на доста по-висока температура, отколкото алуминия!

    Същото е и със заплатите - дори когато на няколко пъти ти споделих подробности по въпроса, който продължаваш да задаваш за заплатите на работник който дава касети и двд-та под наем, ти даже не разбра, че съм ти отговорил и понякога продължавам да ти отговарям и да ти се подигравам и ще продължавам до 22 август да видим дали ще се усетиш!

    Коментиран от #111

  • 110 И тинола като бетона

    1 3 Отговор

    До коментар #108 от "Turbo":

    Никога не си го докосвал? Ако запоиш два кабела 4мм² един за друг, на петата секунда ще можеш да увиснеш на тях и спойката ще те издържи. Тези 15-20 секунди са точно като онези 28 дни за втвърдяване на бетона в който прочете в Интернет и реши, че ако дотогава стъпиш върху него ще потънеш и за по-голяма достоверност каза, че майсторът ти е казал така за измислената вила. Не се ли усещаш, че колкото повече говориш, толкова повече се излагаш!

    Коментиран от #113

  • 111 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #109 от "А заплатите са като запояването":

    По скоро се опитваш да се измъкнеш по тесларски хахахахаха ако имаше правилно обяснение за заплатите,щеше да кажеш,а не да ръсиш празни приказки хахахаха и от леене толкова разбираш,колкото и търговията и всичко останало хахахаха

    Коментиран от #112

  • 112 И при тебе е така

    1 3 Отговор

    До коментар #111 от "Turbo":

    И от леене и от запояване разбираш толкова, колкото и от историята на заплатите в България - тоест нищо не разбираш! Няма инженер, който да не зачита физичните закони като тебе! Не съществува такъв!

    "Баба ти затова слага капак на тенджерата за да не изстине яденето хахахаха"

    Баба ми Бог да я прости разбираше повече физичните закони от тебе! Когато искаше съдържанието на тенджерата да изстине по-бързо, не я оставяше на въздух да изстива, а я потапяше в съд в който пускаше струйка студена вода от чешмата, за да повиши топлообмена. Всяко дете знае че въздуха е най добрият топлоизолатор, само ти господин инженер, смяташ че топлообмена с въздуха е най-добър и така изстиването ще протече най-бързо! Сега остава да изръсиш и митът, че вентилатора охлажда въздуха и ще те призная за професор по лъженаука!

    Коментиран от #114

  • 113 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "И тинола като бетона":

    Пак се извърташ тесльо хахахаха бетона стяга за за ден и може да стъпваш по него,но не е препоръчително да натоварваш плочата до 28 ден, защото може да се пукне хахахахаха пак ми извърташ думите смот льо както на теб ти е удобно хахахахаха за 5 секунди ще се втвърди спойка на 30 февруари,никога не си запоявал тесльо хахахахаха говоря ти за най обикновен тинол с температура на топене 380 градуса.Алуминий в закрита форма при 660 градуса ще се охлади за секунда само в тесларските ти мечти
  • 114 Turbo

    4 2 Отговор

    До коментар #112 от "И при тебе е така":

    Вентилатора само раздвижва въздуха бе едейот тесларски хахахахаха в тенджера без капак яденето ще изстине по бързо,отколкото захлупена с капак хахахахаха същото е с алуминия 660 градуса на затворено при 380 градуса за тинола на открито.Най добрият топлоизолатор е вакуума,не въздуха тесльо про ст хахахахаха да беше слушал баба си,тя май е по умна от внука си хахахахаха за заплатите има данни в НОИ и нета провери да видиш с каква голяма грешка си, стотин и хиляди лева за теб е все едно хахахаха освен ако си работил нелегално с видиотеките,което също е невъзможно от НАП щяха да те хванат веднага хахахахаха

    Коментиран от #115

  • 115 Не се прави на ударен

    1 3 Отговор

    До коментар #114 от "Turbo":

    Тенджерата по-бързо ли ще изстине ако я оставиш с отворен капак, в сравнение със затворен капак и във водна баня със студена вода? Дори не разбираш, че в случая става въпрос за 4 различни физични явления, които водят до охлаждането на тенджерата. Сигурен съм че идва от тях не можеш да изброиш, а един инженер вероятно ще се сети и за повече от 4.

    ПП току-що се сетих за още 2 физични явления при затворен капак на тенджерата.

    А щом за тебе вакуума е материя, значи наистина вакуума е материала с най-добри топлоизолационни в свойства, който се използва в практиката! Във всички изолационни строителни материали използват веществото вакуум. Понеже съм аматьор ще ми кажеш ли как се изписва в менделеевата таблица, да науча и аз нещо днес, стига все аз съм ви учил!
  • 116 Поправка

    1 2 Отговор
    "Сигурен съм че идва от тях не можеш да изброиш", да се чете"Сигурен съм че и два от тях не можеш да изброиш"
  • 117 Опс, инженерина запецна

    1 3 Отговор
    Даже не може да каже кой физичен процес охлажда тенджерата на въздух и кой, дълг когато тенджерата е потопена във водата.

    Това е и разликата дали ще оставиш алуминия да се охлажда на въздух или във формата и няма инженер който да бърка двете явления, а особено крайния резултат от двете! То не че има и някой завършил средно образование, който да си мисли че нещо ще се охлади на въздух по-бързо, стига поне малко да е внимавал в училище!

    Коментиран от #118

  • 118 Turbo

    5 1 Отговор

    До коментар #117 от "Опс, инженерина запецна":

    Хайде да не задълбавам какви точно промени ще настъпят в алуминиевата сплав при охлаждане на отливката за секунда хахахахаха и какви дефекти ще се получат в детайла.Ти си охлаждане тенджерата,на яденето нищо няма да му стане хахахахаха някъде да споменавам,че вакуума е вещество тъ па ко,пак ми извърташ думите хахаха купи си учебника технология на металите и сплавите и почети,стига писа глупости.

    Коментиран от #119

  • 119 Кажи сега за процесите

    1 3 Отговор

    До коментар #118 от "Turbo":

    Пък после ще говорим за дефекти? Кои са двата процеса и при кой топлообмена е по-голям и охлаждането ще стане по-бързо!

    А после може да си зададеш въпроса, защо на Тесла и се е наложило да създаде своя собствена алуминиева сплав, за да може да направи толкова огромна отливка, от която всички инженери в света се възхищават, а вие махахте пренебрежително с ръка и казвате, че това е дребна работа и всеки българин може да направи такава в гаража! Как пък няма поне още един като вас, който да отговори на Илон Мъск в twitter, че прави по-голяма отливка под налягане и да снима как го правим в гаража си в България? Не мислиш ли, че този човек ще стане милиардер, ако отлива по 1000 купета месечно за Mercedes например в гаража си, защото останалите не могат, а всички специалисти казват, че при тази технология, Тесла е десетина години преди останалите?

    Коментиран от #120

  • 120 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #119 от "Кажи сега за процесите":

    Разбирам защо искаш да сложиш тенджерата да се охлажда с вода.Леярската форма може да се охлажда с вода,но пак няма да стане за секунда.При рязко охлаждане на отливката от алуминиева сплав стават фазови превръщания,който влошават качеството на детайла.Стига ти толкова лекции,едва ли ще ме разбереш.Заплатите измисли ли ги?

    Коментиран от #121

  • 121 Въобще нищо не разбираш!

    1 3 Отговор

    До коментар #120 от "Turbo":

    Единият процес се нарича конвекция, а другия кондукция. Освен тях тенджерата се охлажда и чрез излъчване на фотони, които безпрепятствено преминават през вакуума, точно както слънцето топли земята.

    Дотук три физични процеса.

    Докато капакът на тенджерата е затворен, водните пари между капака и водата в манджата създават парников ефект - четвърто явление. Понеже капакът е затворен, водните пари няма къде да отидат и налягането им е равно на парциалното налягане, което спира изпарението на водата от гозбата. Пето явление. При отваряне на капака, парното налягане става по-ниско от парциалното и започва процес на изпарение, което е ендотермичен процес, тоест поглъща се топлина и храната се охлажда заради изпарението, а отделно се премахва и парниковия ефект, което ускорява и охлаждането чрез конвекция и излъчване.

    Сега ще ми кажеш ли кой от тези процеси присъства при оставянето на разтопен метал на открито? Виждаш ли колко нелепи примери даваш!

    И въобще нищо не се сещаш как се охлажда металната форма и какво общо имаше с тенджерата. Ако се сещаш-кажи?

    Коментиран от #122, #123

  • 122 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #121 от "Въобще нищо не разбираш!":

    Абе ти съвсем из тъ пя.Това се учи някъде 7-8 клас,на теб явно толкова ти е нивото хахахаха кондукцията е топлообмен нищо повече хахахахаха и фотони се били отделяли, бря направо ме застреля с прашка хахахахаха коя тенджера ще се охлади по бързо
    1.захлупена с капак
    2.тенджера без капак
    Давай да те видя.С заплатите какво стана?

    Коментиран от #124

  • 123 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #121 от "Въобще нищо не разбираш!":

    Тя тенджерата на баба ти е като адронният колайдер в ЦЕРН бе тесльо хахахаха щом и фотони излъчва.Виж в мазето кацата със зеле да не е атомен реактор мух льо хахахахаха счупи тъпомера тесльо.

    Коментиран от #125

  • 124 Как се охлажда металната форма

    1 3 Отговор

    До коментар #122 от "Turbo":

    Ако се сещаш кажи?

    Тенджерата ще се охлади с отворен капак заради изпарението, кажи сега 80 кг разтопен алуминий как ще се охлади по-бързо. Ако го държиш в кофата на въздух от конвекцията или ако го изсипеш в метална форма от кондукцията?

    Забрави да кажеш и как се охлажда според тебе металната форма, защото след 20-30 отливки температурата ще е близка да тази на разтопения метал, ако не я охлаждат и той няма да се втвърди. Давай да видим следващия бисер?

    Коментиран от #126

  • 125 Разбираш ги ти тия работи

    1 3 Отговор

    До коментар #123 от "Turbo":

    Даже от радиация която преминава или не преминава през алуминий разбираш, нали? Нарочно ти описах елементарни физични закони, за да видиш колко си бос по темата! Как според тебе идва топлината от слънцето до земята през почти пълния вакуум? Нали беше най-добрия топлоизолатор? Как тогава работят вакуумно-тръбните колектори за топла вода? Няма толкова скаран като тебе с физичните закони, господин инженер!
  • 126 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #124 от "Как се охлажда металната форма":

    Металната леярска форма може да се охлажда с вода,както се охлажда двг с "водната риза" хахахахаха да не ти казвам какви проблеми ще се получат в отливката,ако се охлади за секунда тесльо про Ст хахахахаха физичните закони са ти пълна мъгла,трябвало е да слушаш баба си,тя е била по умна от теб хахахаха с заплатите какво стана?Не си ли измислил още как ще ме излъжеш хахахаха

    Коментиран от #127

  • 127 Вярно си скаран с физиката

    1 2 Отговор

    До коментар #126 от "Turbo":

    Още като каза че си схванал какво имам предвид, когато съм ти казал за потопената в пода тенджера усетих какво си мислиш!


    Ще ми припомниш ли на колко градуса каза, че си прочел че се топи алуминия, а после отиди да прочетеш на колко градуса кипи водата и си помисли какво ще се случи, ако пуснеш вода във водната риза на формата? Работната температура на формата е доста по-висока, от температурата на кипене на водата.

    Дори когато ти подскажат верният отговор с тенджерата и вентилатора пак не се сещаш!

    Колкото и да не ти се вярва, вентилатора всъщност ти охлажда кожата, въпреки че духа към нея въздух с 45 градуса температура, а температурата на кожата ти е 36 градуса. Просто не ти стигат знанията за да разбереш, защо въпреки това чувстваш хлад, вместо затопляне? По същия начин се охлажда и формата за отливане и всеки инженер ще се сети как, точно и както всеки, който е давал заплати по време на бума на видеокасетите и двд-тата под наем, или поне е живял в онези времена, ще се сети какви бяха заплатите, без да чете подвеждаща информация в интернет! Както виждаш и други ти казаха, че заплатите бяха такива!

    Коментиран от #128, #133, #134, #136

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Turbo

    3 1 Отговор
    Пълни глу пости си написал хахахаха ако обдухваш с въздух ще се наложи да почакаш доста време за секунда няма да стане хахахаха каква е температурата в горивната камера на двг и защо водата в двигателя не кипва хахахаха за заплатите пак лъ жеш,никой не те подкрепи тогава хахахаха във ведомостта за заплати на моята фирма нали виждам какъв е размера лъж льо.
  • 133 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #127 от "Вярно си скаран с физиката":

    Казваш,че си учил физика? Сигурен ли си ?хахахаха температурата в горивната камера на двг е около 2000 градуса и водата не завира хахахаха защо да завира при 660 градуса в леярската форма хахахахаха с толкова не грамотен човек с огромни претенции никога досега не съм спорил хахахаха където и да те бутна нищо не знаеш,с изключение на електротехниката, признавам там ме превъзхождаш,това не е моята специалност.

    Коментиран от #135, #137

  • 134 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #127 от "Вярно си скаран с физиката":

    Още ли дълбаеш дъното?Стана за подигравка на форума.За откриване на дефекти се използва ултразвук.Водата не завира в двигателя, защото постоянно циркулира и се охлажда.Заплатите по времето,когато са съществували видеокасети под наем бяха над 5 000 лева и заради голямата инфлация достигнаха до 100 00 лева.Заплата от 300 лева в този период от време не имало.Превърна се п@лячото на форума.

    Коментиран от #138, #139

  • 135 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #133 от "Turbo":

    Мълчиш като партизанин на разпит хахахахаха тесльо натвори едни бисери,свят да му се завие на човек хахахахаха тесльо,не е срамно да не знаеш,срамно е да не си признаеш хахахаха преди време ти ме беше хванал,че не знам за нещо по електротехника и аз си признах,така ли беше?Хайде давай ти си.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Ходил съм на училище, а ти?

    1 1 Отговор

    До коментар #133 от "Turbo":

    Не знам какъв инженер си, като не си ходил дори и в гимназия! По-голяма простотия за практически пример не можа ли да измислиш? Ако работната температура на алуминиева глава е 2000 градуса, а водата не завира, пак успя да нарушиш физичните закони, при положение, че алуминия се топи на 660 градуса. Май въобще не разбираш какво е работна температура на главата?

    Пламъка на запалката ти е около 1000 градуса. Ако насочиш пламъка към алуминиевата глава на автомобила ще я разтопиш ли? Наистина ти се губят елементарни физични принципи и закони и живееш в паралелна реалност в която те не важат.

    Няма какво да те подсещам, защото никога няма да направиш причинно-следствената връзка как те охлажда вентилатора. Това е мисията невъзможна. Организмът ти си има "климатична система" която те охлажда, когато температурата на въздуха е по-висока от температурата на тялото ти и има опасност от прегряване. Принципа е абсолютно същия като на всеки климатик - изпарение. Точно както баба ти си охлажда тенджерата, като отворя капака за да стимулира изпаренията. Леярската форма също се охлажда по този начин - пръска се с емулсия от вода и смазка, като водата при изпарението си заради високата температура на стените на формата бързо я охлажда, а смазката остава на тънък филм по стените за по-лесно отделяне на детайла и по-малко износване.

    Ако все пак има течно охлаждане на леярската форма, то в никакъв случай няма да е вода, а някоя друга високотемпературна течност, като

    Коментиран от #140

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Хайде и с този Ник

    1 1 Отговор

    До коментар #134 от "Гост":

    Научете го този английски! То е ясно че не сте завършили дори техникум, за да знаете за рентгенова дефектоскопия, ама поне като гледате някой клип да знаете за какво става въпрос, за да не се излагате .

    То ви казват какво гледате и пак не можете да го видите, камо ли сами да го видите! Това святкане на клипа докато проверяват отливката от гига пресата, от ултразвук ли е? Егати светещия звук! За това ли му казват ултра?


    Поне за заплатите се опитваш да подскажеш на турбо инженера, ама няма да те разбере. Не се напъвай. До 22 август ще го излагам много яко и тогава ще му кажа, че иначе няма да е интересно. Ще стане като с перпетомобиле то и пак ще сменя Ника великия инженер! А после с новия Ник освен Радев ще защитава и турбо!
  • 140 Turbo

    1 1 Отговор

    До коментар #137 от "Ходил съм на училище, а ти?":

    Изложи се тесльо и то много хахахахаха главата на двигателя няма да се стопи, защото охлаждащата течност се движи от водната помпа и се охлажда от радиатора хахахахаха температурата на двигателя се поддържа около 90-100 градуса,без охлаждане двигателя ще прегрее и блокира хахахахаха 2000 градуса е температурата вътре в горивната камера тесльо про Ст хахахахаха за охлаждане чрез пръскане при леене няма да коментирам тази поредна тъ по тия хахахаха напръскаш ли отливката с вода и я пиши брак.Опитваш се да се измъкнеш от гафа и все повече се оплиташ в лъжи хахахахаха провери колко градуса е температурата в горивната камера на двг,в моя учебник пише 2000 градуса,ще ти посоча и данни в интернет,там пише 2500 градуса.
  • 141 Пак ли функционална неграмотност?

    1 2 Отговор
    Ти въобще разбираш ли това, което четеш? Каква отливка ще пръскаш с емулсия за да я смазваш за да се отделя по-лесно, след като вече е отделена? Пръска се формата за отливане. При отливката се прави нещо още по-лошо от твоя гледна точка, директно се потапя цялата във вода, а не просто да се напръска?

    А това че се впечатляват от някакви хиляди градуси, показва колко си далеч от истината? Пламъкът на газовия котлон защо не топи алуминиевият тиган върху него, като няма водно охлаждане? Пак същата причина като при перпетомобилето - бъркаш мощност и енергия. Точно такива като тебе вярват, че могат да стоплят стаята със свещ, ако върху пламъка сложат глинена саксия, защото температурата на пламъка била 1000 градуса!

    А има и двигатели без охладителна система.

    Не можеш да ограничиш работната температура на формата под 100 градуса, защото метала ще се втвърди преди да се запълни формата. Освен това, енергията, която се предава от разтопения алуминий към стоманената форма не е много, но мощността е огромна и се загрява предимно контактната повърхност с алуминия, при пръскането се охлажда същата тази повърхност заради изпарението.

    При ДВГ, нито топлинната енергия е голяма, нито пък топлопредаването към стените на камерата, за да се впечатляваш от температурата на газовете.

    Коментиран от #142, #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #141 от "Пак ли функционална неграмотност?":

    Теслю да не работиш модератор в факти хаха защо ми триеш коментара а,защо съм прав и на теб това не ти харесва.Копаеш дъното тесльо.Оправдаваш се като н@@ к@но дете пред майка си.В опитите си да се измъкнеш,така се оплете в лъжи,не ти се получава никак.
  • 145 Дрън-дрън

    1 2 Отговор
    Както виждаш и на мен ми изтриха 138 пост, но го оставиха втория път, като махнах обидните думи!

    Коментиран от #146

  • 146 Turbo

    2 1 Отговор

    До коментар #145 от "Дрън-дрън":

    Много пъти след твои обиди към мен,съм подавал сигнал за проверка на коментара и нищо не се случвало,коментара с обидите си стои.А моите коментари ги трият хахахахаха Предната седмица ме бяха блокирали от факти (след поредните обиди от мен към теб,признавам си) и не можех да пиша коментари през домашния интернет.Писах през мобилния телефон и интернета на работа.Така,че много ме съмняваш тесльо,че си модератор във факти.Ти беше споделил,че си нещо като програмист и работиш от вкъщи.Май Гост е познал,че си модератор във факти.Затова непрекъснато ме провокираш да пиша коментари тесльо.Капят ти стинки в сметката хахахаха

    Коментиран от #147

  • 147 Нерде Ямбол нерде стамбул

    1 2 Отговор

    До коментар #146 от "Turbo":

    Какво общо имат програмистите с модераторите? Ти май наистина живееш в паралелна реалност. И да, програмирам разни неща, но въпреки че някои от тях са свързани с интернет, всъщност са машини които имат доста датчици и следят различни параметри, като температура, тегло, налягане и т.н. , така че ми се налага да поназнайвам доста от физичните закони, за да мога да проектирам, сглобя и настроя оборудването, преди да го доставя на клиента. Така че електрониката и електротехниката са само малка част от работата ми и веднага регистрирам глупостите ти.

    Точно затова се възхищавам инженерните хрумване на екипа на Тесла, а ти дори не можеш да разбереш за какво става въпрос, след десетки постове с обяснения.

    Мен също ме трият, затова не пиша обидни думи.

    Коментиран от #148

  • 148 Turbo

    2 1 Отговор

    До коментар #147 от "Нерде Ямбол нерде стамбул":

    Хайде сега проектант стана хахахахаха ти на две магарета сламата не можеш да разделиш,щял да програмира хахахахаха пасеш козите на село хахахахаха
  • 149 dsсса

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Turbo":

    Ами те са си разработили и рентгенови лъчи, които минават праз метал.
  • 150 фффф

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Turbo":

    Това го кажи на вуйчо ми който на угасено дизелово Пежо Партнер само успял да си дръпне от седалката телефона и останал да доглежда изгарящото Пежо.
  • 151 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "жълтури нагли":

    Както казват в Щатите, ако не пише Made in China, значи е менте
  • 152 Димов

    2 0 Отговор
    Всичко това навремето съм го правил с Вартбурга.
  • 153 що крийте

    1 0 Отговор
    не види сблъскване и пожар в батерията?
  • 154 В е л и к и я

    3 0 Отговор
    Тъпо е че сме съвременници на тези нещастни автомобили които се произвеждат в момента ....!В последените години брандовете направо се уливат от боклучиво производство , поне скъпите марки спортни да са на ниво , не та не .. и да имаш и да нямаш пари се боклук нов и с постояни проблеми и дефекти ще караш .И с ламарина като вестник и боя като косъм .
  • 155 Шопландец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "жълтури нагли":

    Тия коли се правят от роботи, няма значение къде. Има значение какви са материалите