Last news in Fakti

30 Юли, 2021 19:08 5 637 94

Пожар в едно от съоръженията за съхранение на енергия на Tesla

  • tesla-
  • батерия-
  • съоръжение

Поне две от големите батерии в Австралия са засегнати

Пожар в едно от съоръженията за съхранение на енергия на Tesla - 1
Снимка: Twitter

Медиите в Австралия сигнализират за пожар в едно от големите съоръжения за съхранение на енергия на Tesla. Мястото се намира близо Мелбърн в град Виктория. Обекта още е в строеж и към момента не е ясно каква е точната причината за пожара.

Според информацията, пожара е започнал около 10:15ч местно време след тестове в едно от съоръжението. Няма информация за пострадали или ранени, а всички работници са били изведени на безопасно място.

Към момента огнеборци се опитват да загасят пожара, който със сигурност е нанесъл щети върху поне две от огромните батерии и най-вероятно е засегнал и други близко разположени съоръжения.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трансформърс

    19 3 Отговор
    Енергона се възпламенява от самосебе си!
  • 2 Пентагона

    14 4 Отговор
    Враждебна атака на НЛО!
  • 3 Обективно

    9 1 Отговор
    Обектът
  • 4 mi6osp

    18 2 Отговор
    Основен проблем при високоенергиините литиеви батерии е , че при авария и дефектиране батерията се запазва и няма гасене.

    Коментиран от #5

  • 5 mi6osp

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    ...се запалва и ...
  • 6 дидо

    6 4 Отговор
    и за кво по точно им трябват толкова батерии ?

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Фраг

    16 3 Отговор
    Чакай малко токсичен пушек ли чух??? Нали лъжльо ХаХа ни убеждаваше че батериите са като марулите какви са тези лъжи, факти триите бързо!!!!
  • 8 Патето Яки

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "дидо":

    Вместо складове със свещи, пълнят тези кашони с ток.
  • 9 Дърт Вейдър

    13 4 Отговор
    Тъпи решения. Безумни пари за едно много опасно съоръжение.
  • 10 Turbo

    16 2 Отговор
    Давай тесльо,ти си.Чакаме да кажеш за екологичните батерии хахахахаха
  • 11 Ломски ром

    6 2 Отговор
    Много се радвам на мутрите, каращи ТеслатА, и те са в крак със времето. Кефи ми прогреса в БГто.
  • 12 Драг

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "дидо":

    Ще го използват най-вече когато тока спре в щата Виктория където има много бури, да имат ток а през другото време просто да балансира доколкото може с малкият си капацитет. Много амбициозна задача дори и за Австралия такова нещо си е таралеж в гащите.

    Коментиран от #17

  • 13 DrivingPleasure

    15 3 Отговор
    Едно малко токсично пожарче в покрайнините на многомилионен град. Ах колко ми е екологично и новаторско :D
  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    12 1 Отговор
    Киловати и Мегавати за нищо ги нямат !

    Коментиран от #18

  • 15 Georgebad

    6 17 Отговор
    Няма нищо по-забавно от Ганчо, плюещ всичко модерно, богато, красиво, ефективно и т.н.т. Дерзайте селяни, земята е ваша!
  • 16 Драг

    10 0 Отговор
    Факти вие сериозно ли преведохте това с гугъл преводач??? Щата се казва Виктория не града! А столицата на щата Виктория е Мелбърн, поправете я тази статия че дразни.
  • 17 Колко да е малък капацитета?

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Драг":

    Ако в Тексас имаше само една такава "батерия", нямаше да стоят три дена без ток. Понякога само толкова малко трябва за blackout. А дори старата батерия с още по-малкия си капацитет, на няколко пъти е спасявала австралийската мрежа от blackout, като единия път беше преминала от режим за съхранение към генераторен режим само за части от секундата, и беше поела товара на аварирал блок на ТЕЦ няколко секунди преди въобще някой да е разбрал, че има авария за да предприеме каквито и да било мерки. А един токаджия точно днес ми разправяше, как тези процеси отнемали минути, защото го били учили преди 50 години.

    Коментиран от #19

  • 18 Е колко са няколко мегавата

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Тази батерийка е 300 MW/450 MWh. Дребна работа, нали?

    Може да захранва 1200 зарядни станции с пълна мощност от 250 киловата и да зареди 10 000 електромобила от 20 до 80%. Ама съвсем малък капацитет според колегите ти!

    Коментиран от #20

  • 19 Драг

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Колко да е малък капацитета?":

    Всеки е виждал UPS превключването става за секунда две то ясно. Обаче много пари, много батерии да бъде на централно ниво. Може да се сложи на болници и друго там каквото трябва локално на закрито. Това е на открито в австралийският юг където температурите са страшни макар че..... сега там е зима, но има и бури и животни абе те си знаят.

    Коментиран от #21

  • 20 Драг

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Е колко са няколко мегавата":

    Абе многознаико това трябва да захрани цял щат с население колкото България!!! Ходи сега виж колко потребява България и за колко време ще стигне ако спре тока?

    Коментиран от #22

  • 21 Прав си

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Драг":

    Наистина много по-добре тази батерия да се беше запалила в някоя болница за закрито, отколкото така в полето! Ама много си прав! Пиши им едно писмо да им дадеш предложението и ще те направят нобелов лауреат!

    Коментиран от #23

  • 22 Няма какво да гледам

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Драг":

    Дали недостиг от 100 мегавата, може да претовари локално някой блок на електроцентрала, който ще създаде още по-голям недостиг и ще срине цялата система с ефекта на доминото както се случи в Тексас. В Тексас беше още по-зле, защото повечето електроцентрали са газови, а газта се транспортира с електричество, а помпите спряха да подават газ в областите където спря тока към областите, които все още имаха и прекъснаха и техния ток, както и отоплението на газ. Въобще цирка беше пълен. Само по една батерия да имаше всеки газопровод, всичко щеше да се размине само с локални прекъсвания.

    Неслучайно в Тексас в момента се изграждат няколко такива батерии и се увеличават мощностите на възобновяема енергия.

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Драг

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Прав си":

    А знаеш ли от какво се е запалила? Ако е от природно явление? Ти явно падаш от Марс щото навсякъде в болниците има UPSи ооооооо изненада😊😊😊😊.

    Коментиран от #24, #27

  • 24 Пише си от какво

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Драг":

    Батерията е чисто нова и се е запалила при тестове. Всичко е възможно - производствен дефект, транспортен дефект, човешка грешка, някое животно може да е влезнало по време на инсталацията и какво ли още не. Природно бедствие точно при тестване на системата е най-малката вероятност.

    А да затвориш такава батерия която има нужда от огромна циркулация на въздуха е все едно да вкараш външното тяло на климатика в някое помещение.

    Тези шкафове се монтират и на зарядните станции на Тесла и винаги са на открито. Винаги. За отвън са проектирани.

    Коментиран от #26

  • 25 Драг

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Няма какво да гледам":

    Хехе ти падаш от Марс, всяка електроцентрала си има локални доста големи резервоари, та я пак за колко време ще издържат тези батерии за целият щат колкото България. Те са за кратки токови удари и нямат нищо общо с това да помагат на централите а по скоро на болници и други такива очреждения. .
  • 26 Драг

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пише си от какво":

    Тези може, аз ти говоря че има различни концепции, има си по малки които да се инсталират в болници и т. Н. В България всяка болница има такива. Така са преценили очевидно не всякъде е така.
  • 27 Забравих за юпиесите

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Драг":

    Май не правиш разлика между UPS с оловни батерии, който трябва да работи няколко секунди докато включат генераторите и батерия за съхранение на енергия, която трябва да осигурява енергия няколко часа? Знаеш ли колко време се зареждат батериите на UPS при положение, че осигуряват 10 минути работа? Зареждат се за часове. А проблемите при литиево-йонните батерии обикновено са свързани с бързото зареждане за минути.

    Коментиран от #29, #31

  • 28 DrivingPleasure

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Няма какво да гледам":

    Напротив - случайно е, че в Тексас се изгражда. Изгражда се не поради нужда а поради политическо малоумие. Проблема на тексаската система дойде от срива на възобновяемите източници, не на традиционните централи.
    Съответно политиците вместо да признаят проблема започнаха да изнамират "решения".

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Драг

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Забравих за юпиесите":

    UPS с оловни батерии да работи секунди😊😊😊😊 смях в пещерата такива ли използвате?

    Коментиран от #34

  • 32 Христо

    4 0 Отговор
    Какво е замърсяването след пожара? Толкова на гъсто тея клетки... не ми се мисли какво може да се случи...
  • 33 Дрън-дрън

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "DrivingPleasure":

    Няма и никога няма да има в света енергийна система, която да разчита на 100% само на вятър и слънце, без да се подсигурени с батерии и горивни централи, защото когато спре ветъра спират и вятърните генератори. Следователно нямаш никакви шансове да препишеш аварията на няколко замръзнали вятърни генератора. Аварията се случи защото бяха замръзнали една атомна централа и много газови централи. На перките така или иначе са разчитали само за максимум 5% от микса в този ден.

    Тогава 30 гигавата мощности са били излезли от строя. Няколко контейнера като този който се запали в Австралия с мощност само три мегавата, разположени на правилните места, можеха да предотвратят аварията, защото системата се е разпаднала заради намаляване на честотата, а батериите са най-добрия начин за поддържаме на честотата. А когато честотата падне или се вдигне и излезе от определени граници, електроцентралите се изключват автоматично и създават ефекта на доминото, като е възможен пълен разпад на системата, чието стартиране после ще изисква седмици и месеци. А Тексас са били на минути и секунди от такова събитие. Дали пък е политическо решение инсталирането на такива батерии или е въпрос на живот и смърт в прекия и в преносния смисъл и това не е най-евтиното и в същото време ефективно ТЕХНИЧЕСКО решение?

    Коментиран от #40

  • 34 Идея си нямаш

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Драг":

    Ако знаеше за какво се ползва UPS, щеше да ме разбереш, но ти явно не знаеш, че той се ползва само за да даде време на генералите да се включат и да поемат захранването за неопределено време, докато им свърши горивото. Почти всеки UPS е проектиран за максимум 10-15 минути работа на пълна мощност. Дори компютърните юпиеси не са създадени за работа когато ти спре тока, а да ти дадат време да си запазиш файловете по които работиш и да изключиш компютъра по най-бързия начин докато не е паднал UPS-а. Изключение правят юпиеси-те на важни системи, обикновено с малка мощност, за които не си заслужава монтиране на генератор, на които се слагат големи акумулатори, способни да поддържат работата няколко часа, обикновено 4 часа. Например помпата на парното или соларната система.


    Тези системи и юпиеси обаче са скъпи и не се ползват почти никога, затова вече е много по логично да се използва фотоволтаична система с батерии, които да зареждат акумулаторите и да поддържат захранването, като батерията се ползва само, ако не пече слънце, а генераторите се включват чак когато заряда на батерията падне под някакво ниво. По този начин не се налага да се закупува и инсталира допълнително UPS, а самата система освен че дава сигурност, също така намалява сметките за ток и си връща парите с печалба.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Пак редактора

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Идея си нямаш":

    Генералите да се чете генераторите. Редакторът пак е оправял както му скимне и не съм видял.
  • 36 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Идея си нямаш":

    гост, Хаха,??? си остават същите и след 20 и след 30 години😊😊😊😊Я си прочети коментар 27 дето си писал за няколко секунди😊😊😊сега 20 минути😊😊😊😊. Ама ти вярно си голям лъжльо, лъжеш и после мажеш и си мислиш че хората са глу-пави. Всеки може да ти прочете коментар 27 и 34 и да се наслади на просто-такта и лъжата ти лъжльо😊😊😊😊.

    Коментиран от #39

  • 37 Ти знаеш ли за нетоксичен дим?

    0 3 Отговор
    Всяко нещо, което гори отделя токсични газове. Както виждаш пушека не е кой знае колко в сравнение например с пожар от преди три дни в Леверкузен, където в горивна централа загинаха няколко души и няколко изчезнаха, а токсините които бяха отделени бяха хиляди пъти повече и с по-голяма концентрация от това на батерията на Тесла.

    А пожара е станал в един-единствен контейнер и както виждаш не се е разпространил въпреки близостта на останалите. Преди години нарочно запалиха една от батериите за да направят тест именно дали би предал пожара на съседните контейнери. Както виждаш даже не се опитват да го гасят, а са го оставили да си изгори спокойно и напълно.

    Коментиран от #38

  • 38 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ти знаеш ли за нетоксичен дим?":

    Ако знаеше Английски щеше да разбереш, че не се опитват щото не могат лъжльо. Какво стана със секундите и минутите, дано повече хора да прочетат лъжите ти и да ти се подиграват лъжльо.
  • 39 Чета и виждам

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Драг":

    Прочетох мнение 27 отново и виждам, че въпреки обширното описание за различните системи и предназначението им, все още не си схванал разликата за която те питам:

    "Май не правиш разлика между UPS с оловни батерии, който ТРЯБВА да работи няколко секунди докато включат генераторите и батерия за съхранение на енергия, която трябва да осигурява енергия няколко часа? "


    Прочети 10, 20, 30, 100 пъти мнение 34 и ако все още не разбереш каква е разликата между UPS и система за съхранение на енергия, очевидно че пак ще ти са необходими една-две години обяснения за да разбереш, ама намери някой друг да ти обяснява и да си губи времето!

    Коментиран от #43

  • 40 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дрън-дрън":

    Дрънкаш само празни приказки хахахахаха в Тексас замръзнаха перките,на един ТЕЦ какво да му замръзне тесльо хахахахаха въглищата или природния газ?

    Коментиран от #41

  • 41 Много си зле наистина!

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Turbo":

    Вярно спориш по теми от които и хабер си нямаш! Не е чак толкова трудно да прочетеш причините и да видиш че дори АЕЦ беше замръзнал и спрял в Тексас! А уж АЕЦ беше базова мощност и най-сигурния източник на енергия. При положение, че системата е проектирана да работи дори когато не духа вятър, няма как няколко замръзнали перки да сринат системата при положение, че други са работили и все пак са давали някаква мощност, а системата е проектирана да работи дори без тях.

    Коментиран от #42

  • 42 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Много си зле наистина!":

    Разбирачев,какво ще му замръзне на ТЕЦ или АЕЦ?При денонощен режим на работа 365 дни в годината?Четох статията, замръзнаха перките.

    Коментиран от #45

  • 43 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Чета и виждам":

    Доообре всички виждат просто-тиите ти лъжльо. UPS от олово щял да работи секунди😊😊😊😊. Кажи честно един път ще си признеш ли, че си с основно образование😊😊😊.

    Коментиран от #44

  • 44 То се вижда кой е тъп

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Драг":

    "Оловния UPS беше достатъчен"да ти преценят акъла. А това, че всеки UPS е проектиран да МОЖЕ да работи 10-20 минути на пълна мощност, но ТРЯБВА да работи само няколко секунди, докато запалят генераторите, вероятно ще го разбереш след няколко месеца, ако намериш някой да ти обяснява толкова време.

    Коментиран от #46

  • 45 Ами хайде де?

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Turbo":

    Какво има да им замръзва на перките, като най-много перки работят именно на минусови температури при доста по-жестоки условия от слънчевия Тексас? Значи и перките не са били замръзнали. Кажи защо тогава спря тока? Имаш ли разумно обяснение? Това разбира се е риторичен въпрос. Ти винаги имаш много просто обяснение за всичко! 22 август и срама наближават! Но за съжаление ти нямаш такива чувства!

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Драг

    3 0 Отговор
    Всички да прочетат коментар 27 и да се забавляват😊😊😊😊 UPS от олово работи само няколко секунди😊😊😊😊. Ентелектуалец😊😊😊😊.

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ами хайде де?":

    Замръзнали са всички въртящи се части на перките.Няма въртене,няма произведена енергия.Проблема в Тексас е,че разчитат на голям брой перки,които са спрели.С нетърпение чакам 22 август,да те видя какво ще ми измъдриш хахахахаха Аз нямам за какво да се срамувам.
    UPS на локалното парно у дома изкарва с часове, когато спре тока.

    Коментиран от #51

  • 49 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Драг":

    Знаем го,това е инджинер теслю.Той разбира от всичко.Опитва се да те провокира да пишеш коментари.Имам съмнения,че теслю работи във факти.
  • 50 Пак паралелна реалност

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Драг":

    В нашата реалност всички юпиеси които съм притежавал са били с оловни акумулатори. Следователно има такова животно UPS с оловен акумулатор. Обаче оловен UPS което излезе от твоята уста си беше Бисер и удар в десятката!

    Поне разбра ли защо UPS трябва да работи само няколко секунди и какво е генератор и защо се ползва? Или това ти идва много и ще четеш за него да година за да не си претовариш мозъка?

    Коментиран от #52

  • 51 Ти да видиш!

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Turbo":

    Ти поне си виждал UPS на живо я му кажи на специалистът с какви акумулатори е, защо изкарва часове и колко ще изкара, ако го натовариш с пълна мощност?
    А на 22 август ще добавя други твои вярвания към вярата в перпетомобиле, понеже времето за тебе няма никакво значение, а щом няма време горивото може да има мощност, защото няма значение за колко време си изгорил 2,5 литра дизел! С 2,5 литра дизел може да поддържаш 23,45 киловата в продължение на час два денонощие, че дори и година.

    Вероятно и с UPS-а е така? Щом пише на него 1200 вата, значи работи с такава мощност 8 часа с оловен акумулатор 10 амперчаса 12 волта.

    Коментиран от #54

  • 52 Драг

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Пак паралелна реалност":

    Кажи честно твоята реалност комунизма и уикипедия ли е😊😊😊😊😊. Искренно се забавлявам, и викаш отваряте UPS и му доливате дестилирана вода😊😊😊😊. И после го разтопявате и произвеждате тежасти за въдици😊😊😊😊. Даваи даваи интересно мистър основно образУвание😊😊😊😊😊.

    Коментиран от #53

  • 53 Ти да видиш!

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Драг":

    Вярно живееш в средата на 20-ти век. Кога последно ти се наложи да налееш вода на акумулатора на автомобила ти и можеш ли да му развиеш капачките за да я налееш? То бива ограничени хора, ама вашето е прекалено! Каква вода ще долееш на гелов акумулатор или AGM?

    Коментиран от #58

  • 54 Turbo

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ти да видиш!":

    Типично по тесларски,изкривяваш думите на опонента.Драг ти се подиграва за доливането на дестилираната вода,що се правиш на неразбрал.Както и аз ти се подигравам,ако искаш може и на 32 август.Няма проблем,нищо няма да се промени.

    Коментиран от #56, #59

  • 55 12345

    4 0 Отговор
    Интересно ми е как ще загасят пожара. Те Теслите ги потапят в контейнери с вода за по 5-6 дни и пак не гаснат, а този кютук с батерии има да гори поне месец.

    Коментиран от #57, #60

  • 56 Хайде бе?

    0 4 Отговор

    До коментар #54 от "Turbo":

    Май ти се подиграва на тебе също? Ти доливаш ли дестилирана вода на твоя оловен акумулатор на юпиеса? Само не ми излизай с номера че ползваш литиево-йонна батерия за него?

    Коментиран от #61

  • 57 Вече писах как

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "12345":

    Никой не гаси пожара, а чакат батериите да си изгорят самички. Това е и непредвиден тест за пожаробезопасност и доказва че огънят не се предава на съседните батерии. Недей вярва на написаното в статията. Запалена е само една батерия при първоначалните тестове. Дано поне разберат каква е била причината за пожара за да я избягват за в бъдеще. Не вярвам да не са тествали батерията преди транспорта. Вероятно грешката е или при транспорта или при монтажа.
  • 58 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ти да видиш!":

    Ти кажи за оловният UPS колко оловни воиници си направи от него😊😊😊😊😊. И след няколко секунди кажи как UPSа изключва и как после го зареждаш часове😊😊😊😊. Не комунизъм ти живееш още в царско време. 😊😊😊😊. Давай нататъка разказвай, че ми стана интерсно сигурно по UPS си пращаш и долните гащи😊😊😊.

    Коментиран от #62

  • 59 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Turbo":

    Турбо питай го за ринга че ми е неудобно. Нали плейд беше на ринга какъв е резултата😊😊😊😊.
  • 60 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "12345":

    Хората казват няма смидъл да правят нищо щото става по лошо. Седят и чакат. И се молят на аборигенският бог да няма вятър😊.
  • 61 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хайде бе?":

    А за никел да си чувал бил 28 елемент в една таблица. Да знам че знаеш таблицата за умножение нали😊😊😊😊😊😊😊. Хайде изпии една чаша дестилирана вода и се успокой, че не разбираш как тънко те бъзикам😊😊😊😊.

    Коментиран от #63

  • 62 А ти разбра ли

    0 3 Отговор

    До коментар #58 от "Драг":

    Защо го проектират да работи минути, след като се ползва секунди? Надали ще схванеш! Точно както не можеш да схванеш, че геловете и AGM акумулатори които се използват в юпиеси-те и съвременните автомобили са оловно-киселинни. На баща ти на автомобила, като му свърши акумулатора дава ли ти го да си го топиш да си правиш оловни войници, дечко?

    Коментиран от #64

  • 63 Дрън-дрън

    0 3 Отговор

    До коментар #61 от "Драг":

    Никой не ползва никел-металхидридни батерии за UPS! Много по-скъпи са от оловните, а единственото им предимство е многото цикли, което няма никакво приложение при юпиесите, защото я направят два-три цикъла през годината, я не. Пък и никел-металхидридните батерии имат така наречения памет ефект и трябва да бъдат разредени докрай, преди отново да ги заредиш, за разлика от оловните и литиево-йонните батерии. Сещаш ли се за онези секунди работа, след които се включва акумулатора - това със сигурност ще скапе никел-металхидридните батерии. Ама трябва да имаш някакви елементарни знания за да знаеш къде какви батерии се използват и защо.

    Коментиран от #65

  • 64 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "А ти разбра ли":

    Много ясно, топя го и правя колаж на който пише о свещенна простота😊😊😊😊😊. И между другото викам кран да вкара UPSa в завода, че да не ми се схване кръста от оловото😊😊😊😊. Абе вярни ли мъск изобрети антигравитон и неговият оловен UPS се реел във въздуха😊😊😊😊.
  • 65 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Дрън-дрън":

    Да бе всички UPS са с олово много ясно😊😊😊😊. Имах си аз професора да не е прав дай да видим пример, ааа стих се в Москвича ти😊😊😊😊😊.

    Коментиран от #66

  • 66 Какъв пример да ти давам

    0 3 Отговор

    До коментар #65 от "Драг":

    90% от юпиеси те в света ползват оловно-киселинни акумулатори. По-скоро на тебе ще ти е трудно да откриеш юпиесите, които ползват различни акумулатори. Аз досега не съм виждал нито един UPS който да не е с оловен акумулатор. Мога да се обзаложа, че дори този на турбо е с такъв! Това са най-подходящите акумулатори за тази цел и всичко различно ще е просто екзотика. Литиево-йонните акумулатори са по-подходящи за съхранение на енергия, защото въпреки по-високата си цена, цената им за цикъл живот на батерията е много по-ниска отколкото на оловните.

    Точно затова ти казах че няма как в болницата UPS и те да са с литиево-йонни батерии и батериите на Тесла не са юпиеси. Ама ти все още не можеш да направиш разликата между двете и съответно типа батерии, които се използват и предлагаш да напъхат литиево-йонните батерии в закрити помещения при болните, защото така щяло да бъде безопасно за хората, когато се запалят. Логика та дрънка!

    И понеже ми писна от дечковци, диалогът не върви, не си ми интересен събеседник и никога няма да се сетиш, оловните батерии се зареждат за десетина часа, а проектното време за работа е 10 до 20 минути, за да може да осигури работа по 30 и 40 секунди до пускане на генератора за няколко спирания на тока в рамките на тези 10 часа докато се заредят отново батериите. Казах ти да не спориш за теми по които не разбираш, но не слушаш! Питай турбо дали спори по теми за електричество с мен?

    Коментиран от #67

  • 67 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Какъв пример да ти давам":

    Ахааа на Тесла не е UPS що😊😊😊щото превключва за 5 минути😊😊😊😊или щото не е оловен акумулатор???? Обясни ми.

    Коментиран от #68

  • 68 По същата причина

    0 3 Отговор

    До коментар #67 от "Драг":

    Поради която телефонът ти не е фотоапарат, въпреки че има такава функция. UPS работи само когато спре тока, докато тази батерия служи за съвсем други цели, основната от които е регулиране на честотата на енергийната система. Ако въобще знаеш за какво говоря и от какво зависи честотата и как се регулира.

    Тази батерия не може да захранва самостоятелно електропреносната мрежа, ако спре тока. Нейната цел е да направи така, че токът да не спира.

    За разлика от UPS, тази батерия може да работи повече от 10 минути на пълна мощност и може да се зарежда много по-бързо. Разликите са от земята до небето. Единствената прилика е, че също като UPS съхранява енергия и може да реагира за части от секундата. Дори не знам дали и е разрешено да работи в островен режим, за да изпълнява UPS функция при спиране на тока. Моя инвертор е настроен да се изключи, когато спре тока, дори когато му е разрешено да връща в мрежата, за да не убие някой техник, който нарочно е спрял тока за да работи по проводниците.

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "По същата причина":

    Не може ама може, ходи да четеш първо и точно за това служи най-вече.
  • 70 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "По същата причина":

    Генераторите на захранване не могат да се включат веднага и при тях има прекъсване на тока. Тука идеята е съвсем друга да се предотврати токови удари. И не ми пиши 1000 реда щото няма да чета докрая.

    Коментиран от #76

  • 71 гост

    0 3 Отговор
    В България всеки ден се палят по 5-6 бензиностанции, десетки цистерни за бензин и стотици автомобили, но тази информация де прикрива, а пишат само за много редките несполуки на Тесла които в 99% от случаите са саботажи!!!!!

    Коментиран от #73, #74

  • 72 Гост

    4 0 Отговор
    И колко полезни вещества е изхвърлило в атмосферата това "зелено"" съоръжение, докато пламти?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Сериозно ли тесльо,по 5-6 бензиностанции на ден?Че то за една година ще изгорят всички бензиностанции хахахахаха Тесла горяли при саботажи хахахахаха с Грета сте на един акъл
  • 75 Хайде сега не можел и да чете

    0 2 Отговор
    Той да ти пиша, трябва да ти повторя просто едно и също изречение в 100 пъти в 100 поста в продължение на три месеца за да го разбереш и осмислиш. Генераторът включва за пет до десет секунди след като спре тока или дори по-бързо, а задачата на юпиеса е да обезпечи именно тези максимум 10 секунди докато включи генератора. Или още десетина секунди докато включа резервния генератор на генератора, ако първият не иска да запали. Не е трудно за разбиране - средно интелигентен човек го разбира от първия път, но виждам че засега 10 пъти не го схващаш! Няма да те натоварвам мозъка с повече изречения, че се объркваш!

    Коментиран от #78, #79, #81

  • 76 Предишното мнение също беше за тебе

    0 2 Отговор

    До коментар #70 от "Драг":

    Теѕlа плaниpa дa изгpaди oщe eднa cиcтeмa oт бaтepии в Aвcтpaлия, чийтo ĸaпaцитeт щe бъдe 300 МW/450 МWh. Meгaбaтepиятa щe e c тpи пъти пo-гoлям ĸaпaцитeт oт нaй-гoлямoтo пoдoбнo cъopъжeниe нa ĸoмпaниятa, ĸoeтo cъщo ce нaмиpa нa тoзи ĸoнтинeнт.

    Hoвoтo cъopъжeниe в щaтa Bиĸтopия щe пoмoгнe нa cтpaнaтa, ĸoгaтo ce пpeopиeнтиpa oт изĸoпaeми гopивa ĸъм възoбнoвяeмa eнepгия и щe имa ĸaпaцитeтa дa зaxpaнвa пoлoвин милиoн дoмaĸинcтвa зa eдин чac, cпopeд Fіnаnсіаl Тіmеѕ. Koмпaниятa щe cи пapтниpa c фpeнcĸaтa Nеоеn пo пpoeĸтa. Дoгoвopът, пoдпиcaн мeждy ĸoмпaниитe, e нa cтoйнocт 84 млн. дoлapa.

    Обърни внимание и на цената!
  • 77 А къде са ни батериите?

    1 2 Отговор
    Държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 е най-губещото предприятие в България и въпреки милиардната помощ, която получаваше досега от държавата, е в технически фалит без перспективи за бъдещето. За 2020 г. централата отчита рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. при дефицит от 208 млн. лв. за 2019 г. и 332 млн. лв. през 2018 г. С това натрупаната загуба на дружеството вече е в плашещи размери - 1.15 млрд. лв., показва финансовият отчет на компанията.

    С тези пари можеше да имаме осем такива батерии с мощност 2,4 гигавата и капацитет 3,6 гигаватчаса разположени покрай големите градове, които да спестят много работа на вец-овете за балансиране на системата и много вода. А сега просто ги няма и нямаме нищо насреща.

    Коментиран от #80

  • 78 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Хайде сега не можел и да чете":

    Да де но ти не со такъв😊😊😊😊. Виж сега за какво се използва този тесла пак и за колко време включва😊😊😊. Хаиде ходи да пиеш чиста дестилирана вода от извора😊😊😊.
  • 79 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Хайде сега не можел и да чете":

    Освен това когато има UPS не е задължително да има генератор зависи от стратегията и целта, ооооооо изненадааааа😊😊😊😟😟. Стана ти лошо нали нагулта се с чист газове миришести на теменужки от пожсра😟😟😟😊😊😊.
  • 80 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "А къде са ни батериите?":

    Хеееехеее смешен плач😢😢😢😢😊😊😊. А кскво ще кажеш за Марица Изток 1 и 3???😊😊😊😊😊. Оооооо чакай а за фотоволтаичните централи и те биле на печалба ама 80 ст задължително изкупуване от НЕК😊😊😊. А за мариците и АЕЦ троино по ниска цена. Дааааа всичко държавно е на загуба щото сме ларж много богати дори и АЕЦ беше на загуба що, щото няма право да ходи на борсата трябеа евтино да продава тока да компенсира печалбата на богатите и тарикати като теб. Дааааа и субсидиите за електромобили са вземане на пари на бедните и даване на богатите които вече имат 3 ДВГта в гаража що да не вземат 20 бона от пешо и да си купят електричка. Ние сме бедни но пък сме шедри😊😊😊😊.
  • 81 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Хайде сега не можел и да чете":

    И още малко да се пошегуеам с теб, пишеш ако генератора не искал да запали и че тесла е бил такъв генератор. Абе ти верно ли го запали буквално на тесла генератора в Австралия😊😊🙂🙂🙂. Не се исещаш как между маитапа ти казвам някои истини🙂🙂🙂🙂.
  • 82 Приключих разговора с тебе, Хайл

    0 1 Отговор
    Тролът ника си мени, но нрава не!

    Няма българска болница която да разчита само на UPS при спиране на тока и всички болници са с оловни акумулатори на UPS. Точка. Няма за какво да се спори, но ти продължавай да пишеш обиди и глупости. Просто не ме занимавай.

    Коментиран от #83, #84, #85, #86

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Приключих разговора с тебе, Хайл":

    И в болниците ли горят оловни батерии като в Австралия да се стоплят? ЕС е заръчало да не използват дизел за горене а сами оловни батерии нали??? Аааа дизел и болница, болница и дизел няма такова животно.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Драг

    1 0 Отговор
    Сега ми попадна, и прочетох че пожара още гори. Запалил се е петък сутринта и в неделя вечерта още гори. Два дена го чакат две секции не могат да загасят. Смятай ако имаше вятър и се запалят и другите ще стане катастрофа.
  • 90 правоимащ

    0 0 Отговор
    сложи си едно такова в мазето и стои та гледай кво стаа.

    Коментиран от #91

  • 91 Тези за в мазето

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "правоимащ":

    Са с друга химия батерии, който не се палят, а и нямат токсични газове. И между другото, при този пожар са изследвали качеството на въздуха през цялото време и въпреки пушека не е имало токсични газове и опасност за хората наоколо. Тоест отпадна още една опорна точка на противниците на батериите.
  • 92 Теменужки

    1 0 Отговор
    Тоест Toxic smoke означава аромат на теменужки?
    Ахаааа и аз си мислех че така се превежда, но не бях сигурен, мерси че ми помогна.

    Коментиран от #94

  • 93 незнайко

    1 0 Отговор
    Не се гаси туй що не гасне !!!
  • 94 Дозата прави отровата

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Теменужки":

    От ауспуха на автомобилите също излизат отровни газове, които биха те убили на място за секунди, ако ги дишаш директно. Правиш ли разлика обаче за концентрацията им във въздуха? След измерване на чистотата на въздуха в близост до пожара и в съседните градове, не са открити високи концентрации на токсични газове. А иначе токсични газове има и на тротоара пред дома ти, които също не са в опасни концентрации. Вероятно въздуха покрай мариците в момента е по-мръсен отколкото покрай пожара на батериите. Защото комините им бълват много по-голямо количество вредни газове и концентрацията им е по-голяма.